
24 apr Onzichtbare rommel: waarom het je leven moeilijker maakt en hoe je die praktisch aanpakt
Heb je ooit je best gedaan om je huis op te ruimen, maar voelt het alsnog rommelig aan? Alsof de chaos zich ergens verstopt heeft en je het maar niet onder controle krijgt? Grote kans dat je last hebt van onzichtbare rommel. Geen rommel die rondslingert op de vloer of tafel, maar netjes weggestopt is in een kast, lade of zelfs een kamer. En toch… beïnvloedt het je dagelijks leven meer dan je denkt.
In deze blog vertel ik je waarom onzichtbare rommel meer schade aanricht dan je zou verwachten en hoe je het stap voor stap kunt aanpakken. Praktisch, efficiënt en helemaal op jouw tempo.
Wat is onzichtbare rommel eigenlijk?
Verborgen rommel zijn spullen die je niet meer gebruikt, niet meer mooi vindt of eigenlijk allang had willen wegdoen… maar die toch in jouw huis bivakkeren. Denk aan:
- Oude vazen die je niet meer mooi vindt
- Kapotte apparaten die je “ooit nog gaat maken”
- Cursusmateriaal of studieboeken van jaren geleden
- Kleding die niet meer past
- Goedbedoelde cadeaus die je uit schuldgevoel bewaart
Dit zijn een paar voorbeelden die ik vaak bij mijn klanten tegenkom. Spullen waar ze, net als jij, geen raad mee weten. Ze liggen meestal keurig ‘uit het zicht’ in een kast, lade of doos. Waar ze makkelijk genegeerd of zelfs vergeten worden. Maar geloof me: uit het oog betekent niet dat je huis blijvend opgeruimd is. Laat staan dat je er rust in je hoofd van krijgt.
Juist daarom is het zo belangrijk dat je, in plaats van ze weg te moffelen in een kast, meteen een beslissing neemt over hun lot.
Waarom je onzichtbare rommel moet aanpakken
1. Het kost je tijd (veel meer dan je denkt)
Elke keer dat je zo’n item tegenkomt, moet je er weer een mini-beslissing over nemen: “Hou ik deze vaas?”, “Zal ik het verplaatsen?” Of je gaat de kast opnieuw organiseren om ruimte te maken voor dit voorwerp in de hoop dat je meer ruimte hebt voor de spullen die je wel gebruikt. Misschien poetst je die ene vaas zelfs schoon, terwijl je er eigenlijk niks mee doet. Zo blijf je investeren in spullen die niets voor je doen, behalve tijd opslokken.
2. Het geeft je een rotgevoel
Zonder dat je het doorhebt, kunnen deze spullen je een schuldgevoel of frustratie bezorgen. Denk aan die dure cursus waar je niks mee hebt gedaan, of de breinaalden voor een project dat je nooit hebt afgemaakt. Ze fluisteren elke keer dat je ze in een kast tegenkomt: “Zie je wel, je hebt weer iets niet afgemaakt.” Niet helpend, wél vermoeiend omdat deze ‘achter de kastdeuren’-rommel onbewust veel mentale energie opslokken.
3. Het blijft niet ‘netjes’ verstopt
Rommel verplaatst zich. Spullen die in een kast lagen, duiken ineens weer op in de woonkamer, hoekje van je slaapkamer of keuken. Of je haalt iets uit de kast, legt andere spullen tijdelijk op tafel… en vergeet ze terug te leggen. Voor je het weet, is de rommel niet alleen zichtbaar, maar heeft zich vermenigvuldigd.
4. Je maakt je leven onnodig moeilijk
Als je paspoort, medicatie of favoriete trui ergens achterin een overvolle kast ligt, kost het je meer tijd en stress om erbij te komen. Als je pech hebt, valt er van alles op de grond waardoor je een nog grotere rommel hebt.
En hoeveel mensen kopen niet dubbele spullen (zoals een extra pak rijst of schoonmaakmiddelen) omdat ze dachten dat iets op was? Juist. Onzichtbare rommel belemmert overzicht en gemak.
5. Je denkt dat je een groter huis nodig hebt
Overvolle kasten of kamers geven je het gevoel dat je huis te klein is. In zo’n geval ben je geneigd om te zeggen “Mijn huis is te klein.” Dat denken veel van mijn klanten. Maar vaak is het niet het huis dat te klein is, maar het aantal spullen dat te groot is. Zodra je ontspult, blijkt dat je eigenlijk genoeg ruimte hebt. En: minder spullen = minder opruimen = meer rust.
6. Je wordt continu geplaagd door een gevoel van onrust
Zelfs als je kasten dicht zijn en niemand je verborgen chaos ziet, weet jij precies hoe het eruitziet. Die ongeziene wanorde kan leiden tot een constante, sluimerende onrust. Een verborgen bron van overweldiging die ongemerkt aan je mentale energie vreet en je een onrustig gevoel bezorgt, zelfs in een ogenschijnlijk opgeruimd huis. Want in je hoofd blijft de rommel altijd zichtbaar.
7. Je schaamt je voor wat niemand ziet
Je huis lijkt netjes, je bent georganiseerd… toch? Maar die éne kast, die overvolle lade of hobbykamer vertelt een ander verhaal. Die verborgen rommel kan een onverwachte bron van schaamte zijn als je bezoek het per ongeluk ontdekt. Het gevoel dat je “faalt” achter gesloten deuren zorgt ervoor dat je die rommelige plekken liever vermijdt dan aanpakt. En die vermijding? Die maakt het alleen maar erger.
Hoe pak je onzichtbare rommel aan? Drie simpele strategieën
Oké, je weet nu waarom onzichtbare rommel niet zo onschuldig is. Maar hoe pak je het aan zonder overweldigd te raken? Hier zijn drie praktische manieren die ik vaak inzet bij mijn klanten:
Aanpak 1. Haal alles uit de kast
Ideaal voor kleine plekken zoals een lade, nachtkastje of keukenkast. Haal alles eruit en sorteer op:
- Houden: wat je hier echt gebruikt
- Elders bewaren: wat wel blijft, maar ergens anders in huis hoort
- Weggooien: wat kapot is, over datum of niet meer te repareren is
- Weggeven: wat je niet meer gaat gebruiken, maar naar de kringloop of iemand anders kan
Maak van de gelegenheid gebruik om de plek goed schoon te maken en leg dan alles terug wat blijft. Je zult versteld staan van de rust en ruimte die je terugwint.
Aanpak 2: Verdeel de ruimte in zones
Als je een grote ruimte zoals de voorraadkast, een hobbykamer of buffetkast wilt opruimen, is het verstandig om de ruimte in zones te verdelen van maximaal 2 m². In het geval van een kast adviseer ik om de klus per plank of categorie spullen aan te pakken. Op deze manier maak je van een grote onoverzichtelijke klus, meerdere kleine overzichtelijke klusjes die behapbaar zijn. En behoud je het overzicht en blijf je langer gemotiveerd.
En hoe ruim je die rommelige hobbykamer die tot aan het plafond toe, vol is met spullen? Mijn advies is om met de vloer te beginnen. Op deze manier zorg je dat je voldoende loop en draairuimte hebt om op een comfortabele manier verder op te ruimen.
Is de vloer vrij, dan kun je bijvoorbeeld de spullen aanpakken die rechts van de deur liggen. En zo stapje voor stapje de kamer opruimen.
Aanpak 3: Gebruik een alles-in-één-doos
Deze aanpak is geschikt voor kleine plekken met veel kleine losse spullen zoals je bureau, badkamerkastje of besteklade. Vaak vind je op deze plekken spullen waar je niet zeker van bent of je ze echt nodig hebt of nog gaat gebruiken. En zo ontstaat er onzichtbare rommel.
Hoe pas je de alles-in-een-doos toe? Neem bijvoorbeeld een overvolle keukenlade. Leg de inhoud ervan in een doos in de buurt van de lade. Al naar gelang je iets nodig hebt, pak je het uit de doos. Nadat je het hebt gebruikt en afgewassen leg je het terug in de lade of kast.
Als je dit bijvoorbeeld 1 maand volhoudt, vinden spullen die je vaak gebruikt vanzelf hun weg terug in de lade. Wat er in de doos overblijft zijn de spullen die je nooit gebruikt. Na deze maand kun je de doos inclusief inhoud met een gerust hart naar de kringloopwinkel of weggeefhoek brengen.
Wacht niet langer: pak je onzichtbare rommel aan en voel hoe je hoofd en huis lichter worden
Een opgeruimd huis voelt niet alleen prettiger – het maakt je dagelijks leven echt een stuk eenvoudiger. Vooral wanneer je de stap durft te zetten naar het opruimen van die onzichtbare rommel: de volle kasten, overvolle lades en vergeten dozen waarvan je hoopt dat niemand ze ooit opent.
Want zodra je die ballast loslaat, merk je dat je:
- Minder hoeft te zoeken en sneller vindt wat je nodig hebt
- Minder koopt, omdat je weet wat je al hebt
- Minder tijd kwijt bent aan schoonmaken en opruimen
- Meer rust en overzicht ervaart in je huis én in je hoofd
- Je minder schaamt voor de plekken die je normaal liever gesloten houdt
Die verborgen rommel weegt zwaarder dan je denkt.Laat het los. Want rust begint bij wat je niet langer met je mee hoeft te dragen. En precies die rust, die gun ik je van harte.
Ben je de onzichtbare rommel in jouw huis beu die je energie oplokt en voor onrust zorgt?
Het staat boordevol praktische en haalbare tips om je huis stap voor stap op te ruimen, zodat je meer rust ervaart, meer tijd overhoudt voor leuke dingen en je huis als een rustige haven aanvoelt.
Geen reactie's