3 Simpele manieren om je onzichtbare rommel aan te pakken

hoe pak je onzichtbare rommel aan

3 Simpele manieren om je onzichtbare rommel aan te pakken

Als we opruimen vergeten we vaak onze onzichtbare rommel aan te pakken.  We focussen ons op de spullen die op de vloer, tafels of kasten liggen. Dit soort rommel zorgt ervoor dat je huis, ondanks al je inspanningen, binnen de kortste keren weer rommelig wordt. Het resultaat is dat je van voor af aan moet beginnen met opruimen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je niet vooruitkomt. Dat is toch frustrerend?

Wat is onzichtbare rommel?

Allereerst, wat is onzichtbare rommel? Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan vazen, scharen, notitieboekjes, make-up, sportmatten, kleren die je niet meer draagt, lege fotolijsten, goedbedoelde cadeaus of voordeelkaarten van winkelketens. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de spullen waar je vaak geen raad mee weet. Om die reden prop je ze ergens in een kast in plaats van een beslissing te nemen over hun lot.

Zo pak je dit soort rommel aan

Hoe je je onzichtbare rommel aanpakt is afhankelijk van de plek waar het zich schuil houdt. Daarom heb ik ze voor je op een rij gezet.

Aanpak 1: Haal alles uit de kast

Deze manier van opruimen is uitermate geschikt om onzichtbare rommel aan te pakken die zich schuilhoudt op kleine plekken zoals een lade, nachtkastje of keukenkast.

onzichtbare rommel aanpakken

Je sorteert je spullen in 4 groepen. De spullen die je op deze plek wilt bewaren leg je bij elkaar. Wat elders bewaard hoort te worden, leg je apart. Alles wat kapot is, niet meer te repareren of over de datum is, gooi je meteen weg. En alles wat je wilt weggeven, leg je in een doos die je later wegbrengt naar bijvoorbeeld de kringloop.

Als je alles gesorteerd hebt, maak dan gebruik van deze kans om de lade grondig schoon te maken. Daarna leg je de spullen terug die op deze plek horen, terug.

Aanpak 2: Verdeel de ruimte in zones

Als je een grote ruimte zoals de schuur, een rommelkamer of zolder wilt opruimen, is het verstandig om de ruimte in zones te verdelen van maximaal 2 m². Op deze manier maak je van een grote onoverzichtelijke klus, kleine overzichtelijke klusjes. Een ander voordeel is dat je met deze aanpak niet snel overweldigd raakt en langer gemotiveerd blijft.

Stel dat je de rommelkamer wil opruimen, die tot aan het plafond toe, vol is met spullen. Mijn advies is om vanaf de deur tot aan het midden van de kamer op te ruimen. Op deze manier zorg je dat je voldoende loop en draairuimte hebt om op een comfortabele manier op te ruimen.

Is de rommelkamer niet tot aan de nok toe vol met spullen, dan kun je bijvoorbeeld de spullen aanpakken die rechts van de deur liggen. En zo stapje voor stapje opruimen.

Aanpak 3: Doe alles in een doos

Alles in een doos doen is een geschikte aanpak voor bijvoorbeeld de badkamerkast, besteklade of bureau. Vaak vind je op deze plekken spullen waar je niet zeker van bent of je ze echt nodig hebt of nog gaat gebruiken. En zo ontstaat er onzichtbare rommel.

Neem bijvoorbeeld een overvolle keukenlade. Leg de inhoud ervan in een doos in de buurt van de lade. Al naar gelang je iets nodig hebt, pak je het uit de doos. Nadat je het hebt gebruikt leg je het terug in de lade of kast. Wel eerst afwassen ?

Als je dit bijvoorbeeld 1 maand volhoudt, vinden spullen die je vaak gebruikt vanzelf hun weg terug in de lade. Wat er in de doos overblijft zijn de spullen die je nooit gebruikt. Na deze maand kun je de doos inclusief inhoud met een gerust hart naar de kringloopwinkel of weggeefhoek brengen.

Een meedogenloze aanpak loont

Door je onzichtbare rommel meedogenloos op één (of een combinatie) van deze manieren aan te pakken, wordt het opgeruimd houden van je huis stukken makkelijker. Het fijne is dat je voortaan precies weet waar je spullen liggen. Bovendien ben je minder tijd kwijt aan het zoeken van je spullen en zul je minder gestrest raken als je iets snel moet pakken. Is dat geen fijn idee?

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails. Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

Wil je eerst weten wie ik ben en wat ik doe? Wacht niet langer en klik hier.

 

Eerder verschenen blogs

5 Redenen waarom je onzichtbare rommel moet aanpakken

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Hoe vind ik de motivatie om te (blijven) ontspullen

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie