10 okt 5 Gouden opruimregels
Stel je voor… Je staat in de kamer die je wilt opruimen. Vandaag kan het niet mis gaan! Je hebt – onder het mom van ‘een goede planning is het halve werk’ – de nodige maatregelen genomen:
– Je hebt de ochtend vrij gepland,
– Je telefoon staat uit,
– En je hebt je opruimkit samengesteld.
Maar dan besef je hoeveel spullen er in de kamer staan. En de moed zakt je in de schoenen. Je vraagt je af hoe dit nu aan te pakken. Waar moet ik rekening mee houden. Bestaat er zoiets als gouden opruimregels waardoor ik door de bomen het bos wél zie?
Die zijn er zeker
Als het gaat om organiseren en opruimen, is het belangrijk om spullen weg te doen die je bijvoorbeeld niet meer nodig hebt of stuk zijn. Dit gezegd hebbende, besef ik (mijn oude ik was namelijk ook zo) dat je op zo’n moment in de stress schiet omdat je niet weet hoe of waar te beginnen met opruimen. Laat staan hoe te bepalen wat je wel of niet wilt houden.
Wat vaak helpt is om een aantal regels te hebben voor het opruimen. Het voordeel van opruimregels is dat het een hulpmiddel is om de eerste stappen te zetten richting een opgeruimd huis.
Mijn 5 gouden opruimregels
Daarom heb ik een selectie gemaakt van alle opruimregels die ik ken en dagelijks toepas.
Opruimregel 1: Pak het klein aan
Het zal je overkomen zijn (mij in het begin zeker!) dat je vol enthousiasme en motivatie begint met opruimen om aan het einde van de dag achter te komen dat je te veel hooi op je vork hebt genomen. Bekaf en gefrustreerd plof je neer op de bank.
Wil je na je volgende opruimsessie tevreden en trots op de bank neerploffen? Pak het kleiner aan door bijvoorbeeld in plaats van je hele keuken in een keer op te ruimen, een plank of lade per keer onder handen te nemen.
Mocht je na afloop nog energie, tijd en een flinke portie motivatie over hebben, kun je gerust nog een plank of lade opruimen. Het doel van deze regel is om je gefocust te houden op een taak zodat je die afmaakt zonder nog meer rommel te maken.
Realiseer je dat ieder klein stapje jou dichter bij een opgeruimd huis brengt.
Lees ook: Met deze tips vind je precies waar je met opruimen moet beginnen!
Opruimregel 2: Ruim alleen jouw spullen op
Tijdens het opruimen zul je spullen van andere gezinsleden tegenkomen. Weersta de verleiding om deze spullen zonder hun toestemming weg te doen. Andermans spullen is verboden terrein! Zelfs als je weet dat desbetreffende spullen in jaren niet gebruikt zijn. De ervaring leert dat de eigenaar het niet altijd op prijs stelt als iemand anders beslist over het lot van zijn spullen. In sommige gevallen kan het zelfs averechts werken. Het gezinslid in kwestie kan zich nog meer vastklampen aan zijn spullen.
Wil je vrij spel omdat je kilometers wilt maken? Vraag van tevoren toestemming om vrij te kunnen beslissen over de spullen waarvan je weet dat ze niet meer gebruikt worden. Of breid je opruimkit met 1 doos uit: overleggen. Als een voorwerp weg mag, leg het meteen in de ‘weggeven’ doos of in de prullenbak.
Krijg je geen groene kaart om over andermans spullen te beslissen, begin dan eerst met je eigen spullen. Ik wed dat je daar even zoet mee bent (been there, done that 😉 ) Op deze manier hou je het niet alleen gezellig in huis maar geef je ook het goede voorbeeld. Daarnaast laat je ze zien hoe fijn het is om in een opgeruimd huis te wonen. Wie weet inspireer je de rest van je gezin om in je voetsporen te treden.
Opruimregel 3: Realiseer je dat rommel van alles kan zijn.
De meeste mensen gaan ervan uit dat rommel alles is wat tot vuilnis en goedkope prullaria behoort. Voorwerpen waar we niks meer om geven, herkennen we ook snel als rommel.
Uit ervaring weet ik dat het herkennen niet altijd zo simpel is. Dat komt omdat rommel bijvoorbeeld ook die ene dure vaas kan zijn die je in een impuls hebt gekocht en achteraf gezien toch niet zo mooi vindt. Of dat ene theeservies dat je geërfd hebt en dat eigenlijk niet past bij je interieur, maar dat je toch houdt omdat het van je lieve oma is geweest waar je leuke herinneringen aan hebt.
Onthoud dat alles rommel kan zijn. Van goedkope tot hele dure spullen. Van onbelangrijk tot spullen met emotionele waarde. Dus wees tijdens het opruimen kritisch en sla je dure of emotioneel waardevolle spullen niet zomaar over. Het doel van opruimen is dat je je omringt met spullen die nuttig zijn, die je echt leuk vindt en die je blij maken.
Lees ook: Ik vind opruimen altijd zo lastig… Dit zijn de redenen en hoe ik ze overwin!
Opruimregel 4: Bepaal hoeveel ruimte je hebt
Niet de makkelijkste categorie om erover te beslissen omdat het vaak mooie en dure spullen zijn zoals meubels. Maar als je onvoldoende ruimte hebt, staan ze negen van de tien keer in de weg (denk aan continu verplaatsen, erover heen struikelen of tegen aan lopen) of stof te verzamelen.
Mijn man en ik hebben deze groep als laatste aangepakt. We hebben eerst alle andere spullen weggedaan om vervolgens te kijken hoeveel ruimte we werkelijk hadden voor deze spullen. Toen bleek dat we gelukkig toch voldoende ruimte over hadden voor een aantal dingen die we graag wilden houden. De rest paste bij nader inzien niet en heeft een andere eigenaar gekregen.
Opruimregel 5: Bewaar geen spullen uit schuldgevoel
Schuldgevoel is een krachtige emotie. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat deze emotie een grote rol speelt tijdens het opruimen. Belangrijker nog is om te bepalen hoe ermee om te gaan. Je wilt je immers omringen met spullen waar je blij van wordt en niet met spullen die je een schuldgevoel geven.
Stel je komt een voorwerp tegen waar je flink voor hebt betaald. Maar je hebt het nooit gebruikt. Bam….. daar steekt je schuldgevoel de kop op. Hierdoor wil je deze voorwerp toch bewaren. Realiseer je dat je het een hele tijd niet hebt gebruikt en dat het geld al lang is uitgegeven. Door het voorwerp te houden, krijg je je geld (helaas) niet terug. Wel zul je iedere keer dat je het in de kast ziet staan, schuldig voelen.
Wanneer je zo’n voorwerp wegdoet, ben je niet alleen het voorwerp kwijt, maar ook de bijbehorende schuldgevoel. Wat vaak helpt is om de schuldgevoel om te buigen in een positief gevoel door zo’n voorwerp naar de kringloopwinkel te brengen of te schenken aan een goede doel.
Niet vergeten!
Als je deze 5 gouden opruimregels in gedachten houdt, zul je meer uit je opruimsessies halen. Je zult stapje voor stapje dichter bij je doel komen. Een huis met minder teveel aan spullen maar met meer ruimte om te genieten.
Geen reactie's