5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt

plek huis snel opgeruimd

5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt

Soms heb je zin om je huis op te ruimen. Maar dan moet het wel een plek zijn die je snel en makkelijk aan de kant krijgt. Zeker omdat je misschien weinig tijd hebt. Of in opruimen wilt steken. Misschien heb je moeite om lange tijd op een taak te focussen. Of ben je al een tijd bezig met ontspullen maar je merkt dat je motivatie begint af te nemen. Een ding is duidelijk; je wilt echt doorpakken!

Ruim een kleine plek in huis op en scoor zo een quick win

In zulke gevallen is het vooral belangrijk om een plek aan te pakken die klein en gemakkelijk is. Eentje die niet veel energie en tijd van je vraagt. Je doel is namelijk iets doen dat niet veel focus vraagt om het afgerond te krijgen. Wat je dan nodig hebt is een quick win om je op te peppen of iets om tussen de bedrijven door te doen zodat je in de flow blijft.

Elk huis heeft een plek die je snel opgeruimd hebt

Het mooie is dat er in elk huis iets te vinden is dat aan deze criteria voldoet. De volgende 5 plekken heb je niet alleen in een mum van tijd opgeruimd, maar eenmaal opgeruimd, maken ze jouw leven een stuk eenvoudiger en aangenamer. Geen reden dus om niets te doen.

1. De koelkast

De koelkast is een plek die je snel opgeruimd hebt, omdat het simpelweg klein is. Je hoeft alleen te kijken of iets bedorven is of niet. Of je het gebruikt of nog wilt gebruiken. En, omdat je de koelkast vaak gebruikt, pluk je meteen de vruchten van je inspanningen. Denk eens aan hoe makkelijk je je spullen hierna vindt. Dat zal je elke ochtend en avond behoorlijk wat tijd schelen.

Een bijkomend voordeel is dat je precies weet wat je in huis hebt. Het plannen van maaltijden wordt een stuk eenvoudiger. Een boodschappenlijstje maken wordt ook simpeler omdat je in een oogopslag ziet wat je nodig hebt. Dit kan je op termijn zelfs geld besparen omdat je voortaan minder overbodige spullen koopt en ook veel minder verspilt.

Hoe ruim je de koelkast op?

Trek eerst de stekker uit de stopcontact of zet het op de nul stand. Vervolgens haal je alle producten een voor een eruit en je gooit alles dat over de datum is (beschimmeld, uitgedroogd of van kleur veranderd zijn) meteen weg.

Nadat je koelkast leeg is, kan het schoonmaken beginnen. Als je klaar bent, bedenk een indeling die voor je werkt. Groepeer soortgelijke producten bij elkaar en leg ze op hun plek. Door je koelkast op deze manier te organiseren, houd je het langer opgeruimd en is het voortaan makkelijker schoon te maken.

2. De voorraadkast

In de meeste Nederlandse huishoudens is de voorraadkast een kleine ruimte. Hierdoor ben je niet veel tijd kwijt met opruimen. Bovendien hebben de spullen die je aantreft zelden een sentimentele waarde waardoor je makkelijk beslissingen kunt nemen. Eenmaal opgeruimd heb je een goed overzicht over de voorraad die je in huis hebt.

Hoe ruim je de voorraadkast snel op?

Allereerst begin je met 1 plank. Je wilt het immers klein houden. Laat de spullen een voor een door je handen gaan en beslis meteen wat je houdt of wegdoet. Kijk niet alleen naar de houdbaarheidsdatum, maar ook of het voorwerp (schroevendraaier, fietspomp of schoonmaakmiddel) in de voorraadkast hoort.

Vervolgens maak je de desbetreffende plank schoon. Als je klaar bent, groepeer soortgelijke producten (spullen) bij elkaar, zoals rijst bij rijst, pasta bij pasta of schoonmaakmiddelen bij elkaar.

3. De kapstok

De kapstok of jassenkast is de eerste plek die jij en je bezoek bij het binnenkomen zien. Wat je absoluut niet wilt is door rommel en chaos verwelkomd worden. Zeker niet na een drukke werkdag.

Het fijne aan de kapstok is dat het in de meeste huishoudens niet veel ruimte in beslag neemt. Om die reden ben je zo klaar met het opruimen.

Hoe ruim je de kapstok in een flits op?

Haal 1 jas per keer ervan af. Beslis of je het houdt of wegdoet. Als je klaar bent, pak de andere spullen aan. Heb je bijvoorbeeld tassen, mutsen of paraplu’s hangen? Ga op dezelfde manier aan het werk. Je zult zien dat je in no time een mooi resultaat boekt.

4. Je tas

Ik weet het… Je tas is geen plek, maar wel een hardwerkende, trouwe vriend en tegelijkertijd een bron van ergernis omdat je bijvoorbeeld je sleutels, smartphone, of pen weer niet kunt vinden.

Als je deze ‘plek’ aanpakt, geniet je binnen no time van de tijd die je erin hebt gestoken. Deze kleine investering in tijd is wat ik ‘een kleine inspanning met een groots effect’ noem. Het zal je zoveel stress schelen en misschien zelfs motiveren om nog een plek in huis op te ruimen.

Heb je ergens 5 of 10 minuten tijd over?

Leeg dan de inhoud van je tas op tafel. Gooi snoep omhulsels, oude lippenstift, lege pennen, bonnetjes of medicijnen meteen weg. Vervolgens klop je je tas goed uit. Als je dat gedaan hebt, leg de spullen die erin horen terug. Het liefst op een logische plek zodat je de eerstvolgende keer dat je je tas gebruikt, niet meer misgrijpt.

Plekken in je huis die je snel opgeruimd hebt ook al heb je weinig tijd om je huis op te ruimen

5. De rommellade

Elk huis kent er minstens 1 rommellade. Je vindt ze vaak in de drukste en meest gebruikte ruimtes in huis zoals de keuken, woonkamer of slaapkamer. Vaak leggen we spullen erin die niet tot een bepaalde categorie horen maar regelmatig in deze ruimte gebruikt worden. Of we hebben geen idee hebben wat we ermee moeten.

Omdat deze lade meestal klein is, ben je er gauw klaar met het ontspullen en organiseren ervan. Bijkomend voordeel is dat je met name gebruiksvoorwerpen vindt (schroevendraaiers, haarelastieken, bonnen, brillen of pennen) die het opruimen een stuk eenvoudiger maakt dan bijvoorbeeld je kledingkast.

Hoe ruim je de rommellade op?

Laat elk voorwerp door je handen gaan en beslis meteen of je het houdt, weggooit en wat elders in huis opgeborgen moet worden.

Als de lade helemaal leeg en schoongemaakt is, leg je de spullen die je erin wilt bewaren of in de buurt gebruikt worden, terug in de lade. Bij voorkeur in bakjes, zodat de spullen een vaste plek hebben en houden. Je kunt bijvoorbeeld lege pastaverpakkingen, oude Tupperware bakjes of cosmeticadoosjes gebruiken.

Snelle opruimklussen scheppen ook orde in de chaos

Zoals je leest, kun je zelfs met weinig tijd, focus of motivatie deze plekken opruimen. Als je goed kijkt, heb je vast en zeker meer plekken in huis die je in korte tijd opgeruimd hebt. Het enige wat je moet doen is je mouwen opstropen, een plek kiezen en beginnen. Door een kleine, eenvoudige maar vooral snelle opruimklus te doen, verban je de rommel en chaos uit je huis. Ondertussen leer je jezelf hoe je op een makkelijke manier het opruimen aanpakt waardoor je stapsgewijs weer controle krijgt over je spullen en leven.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

Wil je liever eerst ietjes meer over mij weten? Klik dan op deze link. 

 

Gerelateerde blogs

Lente opruimkriebels: 10 dingen die je vandaag opgeruimd hebt

Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!

5 makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Welke plekken in huis kun je snel opruimen als je weinig tijd hebt om te ontspullen
Plekken in je huis die je snel opgeruimd hebt ook al heb je weinig tijd om je huis op te ruimen
Plekken in je huis die je snel opgeruimd hebt

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie