5 Redenen waarom je onzichtbare rommel moet aanpakken

waarom onzichtbare rommel aanpakken

5 Redenen waarom je onzichtbare rommel moet aanpakken

Onzichtbare rommel kan van alles zijn. Je vindt het in elk huis. Ook in mijn huis. Het zijn vaak spullen die ‘netjes’ opgeborgen zijn in lades, kasten of een kamer. Maar als je kritisch bent, gebruik je ze niet meer omdat je ze niet meer mooi vindt. Het kan ook zo zijn dat ze niet meer bij je levensstijl passen. Of ze zijn kapot en je hoopt ze ooit te repareren maar in werkelijkheid heb je daar geen tijd voor.

Je stoort je er niet aan

Omdat deze spullen niet continu in het zicht staan, stoor je je er niet aan. Hierdoor is de nood om ze aan te pakken niet hoog. En mocht je ze tegenkomen, dan heb je meestal geen tijd, zin of puf om over hun lot te beslissen.

Uit het oog, is niet opgeruimd

Nu denk je ‘Deze spullen zijn toch ‘netjes’ opgeborgen?’ Niets is minder waar! Als je het over rommel hebt, bestaat zoiets als ‘uit het oog, is opgeruimd’ niet. Daar zijn er 5 redenen voor:

1. Onzichtbare rommel kost je tijd

De eerste reden om onzichtbare rommel aan te pakken is omdat het jouw kostbare tijd opslurpt.

Ga eens na hoeveel tijd je kwijt bent aan het schoonmaken van die ene vaas die je al lang niet meer gebruikt, omdat je het niet meer mooi vindt. En toch maak je het, elke keer dat je de kast opruimt, schoon en leg je het terug op zijn plek. Of de tijd die je steekt in het verplaatsen van deze vaas naar een ‘betere’ opbergplek. Wat dacht je van de hoeveelheid tijd die je investeert in het ordenen en organiseren van de kast om meer ruimte te maken voor de spullen die je wel regelmatig gebruikt? Of in de hoop beter bij je spullen te kunnen?

2. Onzichtbare rommel deprimeert

Zelfs als je deze spullen niet dagelijks ziet, ben je er bewust of onbewust mee bezig. Erger nog, elke keer dat je ze tegenkomt wekken ze vervelende gevoelens bij je op. Zoals moedeloosheid, teleurstelling of boosheid.

Denk bijvoorbeeld aan het cursusmateriaal dat enkele maanden (misschien zelfs jaren) onaangeroerd in je de kast ligt. Elke keer dat je naar de kast kijkt, herinner je dat je een flinke som geld hebt uitgegeven aan een cursus waar je niks mee doet. Of de kleren in je kledingkast in maten waar je niet meer in past. Ze weten je feilloos te herinneren dat je nog steeds niet bent begonnen met afvallen. Wat dacht je van de breigarens die je ooit kocht om zelf een trui te breien. Als je ze ziet, word je geconfronteerd met het feit dat je voor de zoveelste keer aan een nieuw project bent begonnen maar halverwege afgehaakt bent.

3. Onzichtbare rommel is niet 100% onzichtbaar

Vroeg of laat vinden spullen die in een kast gestopt zijn hun weg terug in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Het resultaat is dat je na een tijd opnieuw aan de slag moet om de chaos in je huis de baas te worden.

Stel je eens voor dat je een vaas uit de kast wilt pakken. Je moet eerst je weg banen door allerlei spullen zoals paperclips, 1 doos pennen, een stapel papieren, vergeten foto’s en een fototoestel. waarom onzichtbare rommel aanpakkenAls je geluk hebt, wordt alleen je kast rommeliger. In zo’n geval doe je de deuren dicht en heb je ‘geen last’ van de rommel.

In het ergste geval leg je deze spullen even op het uiteinde van de tafel of hoek van de kast neer om je vaas te pakken. Om de een of andere reden, leg je de spullen die in de weg stonden, niet meteen terug in de kast.

Een paar dagen later kom je achter dat ze nog op de tafel of de kast liggen. En wat blijkt? Je onzichtbare rommel is niet alleen zichtbaar geworden maar heeft ook nog meer rommel aangetrokken. En zo is een rommelplek geboren.

Lees hier hoe je rommelplekken in huis voor eens en voor altijd aanpakt

4. Onzichtbare rommel maakt je leven onnodig moeilijk

Je onzichtbare rommel zal je leven niet dagelijks onnodig moeilijk maken. Maar als je er tegenaan loopt, is het knetter vervelend.

Denk hierbij aan alle capriolen die je uit moet halen om de kast niet leeg te halen om bijvoorbeeld je paspoort, favoriete vaas of een spelletje te pakken. Het liefst wil je de plank niet leeghalen. Met een beetje geluk, pak je waar je naar op zoek bent en is er verder niks aan de hand. Maar soms gebeurt het dat je een aantal spullen uit de kast moet halen om bij je paspoort te komen. Als je pech hebt, valt er van alles op de grond waardoor je een nog grotere rommel hebt.

Wat dacht je van het bijhouden van wat je wel of niet in huis hebt? Denk bijvoorbeeld aan je overvolle voorraadkast. Het gevolg hiervan is dat je onnodig spullen koopt. Wat je naast geld, ook tijd en energie kost.

Heb je wel eens moeite met het vinden van je spullen? En dat je hierdoor soms als een gek door je huis rent op zoek naar je paspoort. Oh ja, en in het proces laat je een spoor van chaos achter je. Dus, waarom je leven moeilijker maken als het makkelijker kan?

5. Onzichtbare rommel geeft je het gevoel dat je meer ruimte nodig hebt

Overvolle kasten of kamers geven je het gevoel dat je huis te klein is. Als je je onzichtbare rommel aanpakt, heb je dat gevoel niet meer. Een mooie bijkomstigheid is dat verhuizen, om deze reden, niet meer nodig is.

Wanneer je grondig ontspuld hebt, blijk je meer ruimte te hebben dan je aanvankelijk dacht. Misschien heb je zelfs minder kasten nodig. Minder kasten betekent minder schoonmaken. En meer tijd over.

Je houdt er een goed gevoel aan over

Je zichtbare rommel aanpakken geeft je sowieso een geweldig gevoel. Op het moment dat je je onzichtbare rommel ook aanpakt, zul je zien dat je huis langer opgeruimd blijft omdat je niet meer je ongebruikte spullen van de ene naar de andere plek verplaatst. Je zult na een tijd merken dat je leven een stuk makkelijker is geworden omdat je precies weet waar alles ligt. Hoeveel voorraad je in huis hebt. Bovendien kun je de spullen die je nodig hebt zo pakken en gewoon je gangetje gaan. Heerlijk, toch?

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails. Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

Of wil je eerst meer over mij weten? In dat geval, klik snel op deze link.

 

Gerelateerde blogs

Hoe vind ik de motivatie om te (blijven) ontspullen

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!

Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie