9 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt en hoe pak je deze aan

vijf vazen op een witte kast - soorten rommel waar je last van hebt

9 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt en hoe pak je deze aan

Rommel is toch gewoon rommel, toch? Nee, want wat voor de één rommel is, hoeft voor de ander geen rommel te zijn. Maar wat is rommel dan? Rommel is meer dan een grote hoeveelheid ongeordende spullen en hoeft niet per se troep of meuk te zijn. Als je goed kijkt naar rommel, zie je vaak dat er verschillende soorten zijn. Als je de verschillende soorten rommel in je huis herkent, heb je verschillende wapens in handen om je huis opgeruimd te krijgen en houden. Je herkent niet alleen welke type spullen voor rommel zorgen, maar je kunt ook manieren vinden zodat je deze nu en in de toekomst makkelijker kunt aanpakken.

Wat is nou rommel?

Volgens van Dale is de betekenis van rommel:

1. Boel die overhoop is: rommel maken

2. Dingen van weinig waarde

Al heb ik het in dit blog over materiële rommel, vind ik dat de bovenstaande definitie breder getrokken kan worden. Rommel komt namelijk in verschillende vormen manifesteren gedaantes voor. Naast de voor de hand liggende tastbare rommel, zoals spullen of papieren, heb je ook te maken met andere vormen van rommel, zoals emotionele rommel, mentale rommel, digitale rommel of tijdrommel. Om maar een aantal voorbeelden te noemen. Het bijzondere van deze immateriële vormen van rommel is dat ze vaak zorgen dat onze huizen dichtslibben met allerlei ongebruikte spullen. Met andere woorden, fysieke rommel is vaak het symptoom van de andere vormen van rommel waarmee je vrijwel dagelijks te maken krijgt.

Waarom hebben we zoveel ongebruikte spullen, en dus rommel, in huis?

Ik las een tijdje geleden in een blog dat de meeste huishoudens 70% van hun inboedel niet gebruiken. Als je naar die 70% kijkt, zijn het bijna allemaal ongebruikte spullen. Spullen die niet meer geliefd, nuttig of bruikbaar zijn. En dragen ze geen waarde meer bij aan je leven, maar veroorzaken wel rommel.

Naast het feit dat al deze ongebruikte spullen een symptoom zijn van niet tastbare rommel, is er nog een reden. We maken namelijk liever geen keuzes over dingen of taken die we lastig vinden en stellen het dus uit. Dit uitstellen is iets wat vaak onbewust gebeurt. Keuzes maken over spullen is vermoeiend omdat je brein ingewikkelde kansberekeningen moet maken, zoals de kans berekenen dat je een bepaald voorwerp in de nabije toekomst alsnog nodig zult hebben.

Als je een beetje op mijn klanten lijkt, vindt je dit niet alleen lastig, ingewikkeld, maar ook vermoeiend. Tel bij dit alles nog eens op dat je brein zich het liefst alleen maar bezighoudt met alles wat hem makkelijk afgaat. Aangezien jouw brein een super behulpzame orgaan is, fluistert het jou het volgende in: ‘Ach, leg het gewoon op zolder neer. Tijdens de volgende vakantie heb je alle tijd om het rustig uit te zoeken.’

De kanttekening van bovenstaande situatie is dat je (onbewust) kiest voor besluiteloosheid. Je kiest namelijk voor een tijdelijke oplossing die makkelijker en praktischer lijkt. Helaas moet je wel een hoge boete voor betalen. En die boete valt niet in de vorm van een enveloppe op je mat, maar uit zich in meer en meer spullen die ruimte innemen in je huis, maar die ook onrust in je hoofd veroorzaken.

Wat doet rommel met je leven?

Welk effect hebben overbodige spullen op jouw leven? Als je wilt weten wat rommel met je leven doet, moet je eerst hebben over de positieve en negatieve effecten van rommel. Want welke positieve en negatieve effecten heeft rommel op je leven? Om eerlijk te zijn, kan ik geen enkel positief effect van rommel opnoemen. Als je die kent, wees vrij om mij op de hoogte te brengen door een reactie onderaan deze blog te plaatsen.

Daarentegen ken ik de negatieve effecten van rommel maar al te goed. Ik heb ze persoonlijk ervaren toen ik zelf in een rommelig huis woonde. Tegenwoordig help ik mijn klanten met opruimen, zodat zij uiteindelijk ook geen last meer hebben van de negatieve gevolgen van rommel. Om je een idee te geven welke deze zijn, heb ik de 11 meest opgesomde negatieve effecten die rommel met zich meebrengt, voor je op een rij gezet:

  • Rommel neemt waardevolle ruimte in beslag
  • Rommel laat je huis kleiner en donkerder aanvoelen
  • Rommel maakt dat je je overweldigd voelt
  • Rommel maakt het moeilijk voor je om uit te rusten en te ontspannen in je huis
  • Rommel verhoogt gevoelens van stress, angst en depressie
  • Rommel maakt dat je te laat komt op afspraken
  • Rommel vermindert je concentratieniveau
  • Rommel verstoort je slaap
  • Rommel veroorzaakt ruzies en zorgt voor een gespannen sfeer in huis
  • Rommel kost je geld
  • Rommel kost je tijd

 

Hoe herken je wat rommel is en hoe pak je elk soort aan?

Rommel herkennen is voor veel mensen moeilijk omdat het uit verschillende hoeken kan komen en telkens een ander gedaante kan hebben. Er is nog iets dat het herkennen van rommel ingewikkelder maakt. Namelijk het moment waarop je geconfronteerd wordt met hoe moeilijk het is om rommel te herkennen. Dat is vaak op het moment dat je wilt beginnen met opruimen of al mee bezig bent. Dan besef je hoeveel spullen je hebt. Tegelijkertijd lijkt het alsof alle spullen handige dingen zijn. De twijfel mist deze kans niet om om de hoek te komen kijken. Daar sta je dan, jezelf af te vragen of je iets wel weg kunt doen of toch niet. Ondertussen voel je overweldigd en stel je het opruimen uit.

Als jij je hierin herkent, wil ik je meegeven dat je je niet voor moet schamen. Het herkennen of een voorwerp wel of niet rommel is, kan op een gegeven moment moeilijk worden. Dat komt omdat rommel van alles kan zijn. Variërend van echte vuilnis tot de allerduurste spullen die je ooit gekocht hebt. Aangezien je dag in en dag uit in je huis woont, word je als het ware rommelblind. Dit komt omdat je brein gewend is geraakt aan de enorme stapels ongebruikte spullen en deze niet meer als rommel signaleert.  Ondertussen heb je er wel last van.

Hoe moeilijk het je ook lijkt om rommel te herkennen, er is gelukkig ook hoop! In dit artikel vertel ik je welke soorten spullen voor een rommelig huis zorgen en hoe je deze aanpakt. Als je eenmaal weet welke spullen rommel zijn, dan kun je makkelijker beslissen wat je wel wilt houden en wat je weg wilt doen.

1. Spullen die je dagelijks gebruikt

Deze soort rommel hebben we allemaal in ons huis liggen. Kenmerkend is dat deze vaak op vaste momenten van de dag ontstaat en (in principe) tijdelijk van aard is. Denk maar aan de vaat die op het aanrecht staat te wachten om gewassen te worden. Brood en beleg die op de eettafel blijft staan nadat er ontbeten is. De tube tandpasta dat op de wasbak blijft liggen nadat je je tanden hebt gepoetst of de schooltassen die bij de voordeur blijven liggen wanneer je kinderen thuis zijn gekomen. Al deze dingen zijn nuttige spullen die in een huis horen waar er geleefd wordt.

Deze nuttige spullen veroorzaken rommel omdat ze niet op de juiste plek worden opgeborgen. Niet alleen dat. Vaak is het probleem dat je geen plan van aanpak hebt zodat je spullen zich niet ophopen, niks meer kunt vinden en de situatie uiteindelijk uit de hand loopt.

Hoe pak je dagelijkse rommel aan?

Allereerst door je spullen meteen nadat je ze gebruikt hebt terug te zetten waar ze horen. Vaak ben je minder tijd kwijt aan deze handeling dan wat je denkt. Dus, heb je je ontbijt op? Brood en beleg terug in de kast zetten. Vaat in de vaatwasser of als je deze niet hebt, meteen afwassen of op een vaste plek op het aanrecht parkeren in afwachting van het afwasrondje.

Ik ben een fan van het dagelijkse opruimrondje. Je kunt er zelfs meerdere op een dag houden. Momenteel doe ik het elke avond na het avondeten. Ik zet de timer op 10 minuten en dan gaan gaan met z’n allen aan de slag. De ene neemt alle horizontale oppervlakten voor zijn rekening. De andere de vloer. Spullen worden teruggezet daar waar ze horen zodat we de volgende ochtend alles met gemak kunnen vinden.

Wanneer je bovenstaande onder de knie hebt, kun je een wekelijkse huisreset proberen. Deze vraagt iets meer tijd van je, maar het is wel een mooie manier om je huis op de langere termijn opgeruimd te houden. Een huisreset zit tussen het 10-minutenrondje en een grote opruimklus. Het woord reset zegt het al. Tijdens je huisreset ga je spullen terugleggen daar waar ze horen, maar dan plan je er iets meer tijd voor.

Lees ook: Met deze avondroutine houd je je huis voortaan makkelijk opgeruimd!

2. Spullen die geen vaste opbergplek hebben

Spullen die geen vaste opbergplek hebben staan in mijn top 3 van de meest voorkomende soorten rommel. In tegenstelling tot dagelijkse rommel, die wel een vaste opbergplek heeft, hebben deze spullen geen vaste verblijfadres in je huis.

Ze worden ergens neergezet, om na de nodige zoektocht weer gevonden en gebruikt te worden en vervolgens op een nieuwe (vaak tijdelijke) plek teruggelegd te worden. Ondanks hun zwervend bestaan, heb je deze spullen regelmatig nodig. Maar omdat ze nog geen logische of praktische opbergplek hebben, zorgen ze ervoor dat je huis rommelig aanvoelt.

Hoe pak je spullen aan die geen rommel zijn, maar gewoon geen vaste opbergplek hebben?

De oplossing ligt in het vinden van een vaste én logische opbergplek voor al deze spullen. Om dit te doen is het belangrijk om deze spullen op te bergen in de ruimte waar je deze gebruikt en het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar je deze gebruikt. Neem als voorbeeld knutselspullen. Knutsel je in 99% van de gevallen aan je keukentafel? Dan is de beste opbergplek een keukenkast of lade. Zo kun je je spullen niet alleen meteen pakken, maar ook in een oogwenk opbergen.

Vaak is het zo dat de meest praktische opbergplek al in gebruik is waardoor je deze meteen afschrijft. Neem eens even de tijd om de inhoud na te lopen. Heb je het echt nodig? Is dit wel de meest logische plek ervoor? Je zult zien dat je ruimte kunt maken voor de rondzwervende spullen die momenteel voor rommel zorgen.

3. Overmatige voorraad

Het is helemaal niet verkeerd om een voorraad spullen of producten in huis te hebben die je regelmatig gebruikt. Je bespaart namelijk niet alleen geld mee, maar het scheelt je ook in tijd en moeite. Daarnaast profiteer je van de seizoensaanbiedingen en heb je altijd iets in de kast liggen in geval van nood.

Hoewel het handig is om verschillende spullen op voorraad te hebben, kan dat tot rommel in huis leiden. Dit probleem ontstaat wanneer de verhouding tussen voorraad en opbergruimte uit balans is, waardoor deze handige spullen in de praktijk voor of naast de overvolle voorraadkast worden neergezet en vervolgens je lekker in de weg staan. Vaak wordt er extra opslagruimte in het leven geroepen om dit probleem op te lossen, wat vervolgens leidt tot een zooitje op andere plekken in huis. Denk bijvoorbeeld aan kledingkasten die gedeeltelijk als voorraadkast worden gebruikt.

Hoe pak je ‘voorraadrommel’ aan?

Je kunt een aantal dingen doen om van dit type rommel af te komen, waarbij je het stapsgewijs kunt aanpakken of stappen kunt combineren. Allereerst adviseer ik je om je voorraad op te maken. Zolang een bepaalde categorie niet op is, vul je deze niet aan. Zo heb ik een klant die een mega voorraad thee heeft. Hij heeft een tijdelijke koopstop ingevoerd om van deze soort rommel af te komen. Dit brengt mij op de volgende stap om deze vorm van rommel aan te pakken.

Naast de voorraad opmaken en tijdelijk niks kopen, is het zaak om vanaf nu rekening te houden met de beschikbare ruimte die je hebt om van een bepaald product een voorraad aan te leggen. In het geval van mijn klant komt dat neer op 6 pakken luxe thee, waarvan hij maximaal 2 soorten koopt om een nieuw smaak te proberen.

Een volgende stap is het voorkomen dat je het slachtoffer wordt van koopjesjagen. Dit doe je door jezelf te wapenen tegen de aantrekkelijke kortingen zoals de bekende 2 + 1 gratis acties. Bijvoorbeeld door van tevoren te bedenken of je echt 9 pakken thee opgedronken krijgt of hoe je ervoor zorg je dat deze netjes in de voorraadkast belanden. Een andere valkuil is meer bestellen dan je nodig hebt of ruimte voor hebt om te besparen op de verzendkosten. Bijna al mijn klanten kopen hierdoor meer spullen dan ze opslagruimte voor hebben.

Lees ook: Impulsaankopen voorkomen moeilijk? Met deze 10 tips lukt het je wel!

Voorraadkast met verschillende soorten rommel

4. ‘Voor het geval dat’ spullen

Een van de meest voorkomende redenen om ongebruikte spullen te blijven bewaren, is dat je denkt ze ooit nodig te hebben. Dit is een interessante gedachtegang, omdat het betrekking heeft op de toekomst en te maken hebben met niet alleen een gevoel van angst voor schaarste, maar ook met ambities, dromen of verlangens.

Bekende voorbeelden zijn kleren waar je momenteel nog niet in past, maar als je afvalt wel. Of die ene jas die als reserve in de kast hangt mocht er iets gebeuren met het huidige exemplaar. Speelgoed is ook zo’n voorbeeld. Je kinderen zijn inmiddels pubers, maar je bewaart het voor het geval iemand op bezoek komt met kinderen. Andere voorbeelden die ik tijdens opruimsessies tegenkom zijn sport items zoals bidons, racefietsschoenen of dumbbells.

Hoe pak je ‘voor het geval dat’ rommel aan?

Wil je deze vorm van rommel eens en voor altijd aanpakken? Dan is het tijd om eerlijk en kritisch met jezelf te zijn. Bewaar je deze spullen omdat je 100% zeker bent dat je ze binnenkort nodig zult hebben of gaat gebruiken?

Denk aan kleding waar je momenteel nog niet in past. Heb je een concreet plan om af te vallen? Belangrijker nog, ga je vandaag nog starten met afvallen? Op moment dat je afspreekt om komende maandag mee te beginnen of op de eerste van de volgende maand, ben je aan het uitstellen. Ik zeg altijd: Uitstellen is het broertje van meneer Nooit.

Anders is het als je stappen hebt genomen zodat deze rommel geen rommel meer is. Dan is dat prima. Maar als je jezelf toch betrapt op ‘smoesjes’ om je uitstelgedrag goed te praten, dan blijft jouw huis een rommelige bende. Niet alleen dat. Wat we vaak niet beseffen is dat de spullen die je voor onbepaalde tijd bewaart steeds meer invloed hebben op je emoties.

Elke keer dat je blik erop valt, komen er verschillende gevoelens naar boven, zoals het gevoel dat je gefaald hebt, schaamte, verdriet, frustratie of een negatief zelfbeeld. Dit zijn allemaal gevoelens die aan je emotionele en mentale rommel bijdragen.

5. Spullen die kapot zijn

Dit zijn spullen die weggegooid kunnen worden, maar die gewoon in je huis zijn gebleven. Vaak bewaren we spullen die stuk zijn omdat we ze willen repareren. Op zich een prima idee. Op deze manier koop je niet meteen nieuwe spullen, wat op zijn beurt je geld bespaart. Ook belast je het milieu minder omdat je geen splinternieuwe spullen koopt en dus geen aanspraak doet op grondstoffen.

Jammer helaas belanden deze spullen vaak ergens in huis in afwachting op de voorgenomen reparatie. Terwijl ze dat doen, nemen ze kostbare ruimte in, zitten ze je (of je huisgenoten) soms in de weg en zijn ze een kei in het verzamelen van flinke lagen stof.

Hoe pak je kapotte spullen aan die voor rommel zorgen?

Allereerst door al je kapotte spullen te verzamelen. Vervolgens ga je na hoe lang elk voorwerp staat te wachten om gerepareerd te worden. Is dat 3, 6 maanden of jaren? Dan wordt het tijd om de knoop door te hakken door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Heb ik de juiste kennis om het zelf te repareren?
  • Kan ik tijd vrij maken om het te repareren?
  • Is het niet goedkoper om een nieuwe aan te schaffen?
  • Kan ik niet beter de reparatie uitbesteden?
  • Heb ik ondertussen een (modernere, energiezuiniger, handiger) vervanger gekocht?
  • Kan ik het van iemand lenen of ergens huren?
  • Waarom wil ik het eigenlijk repareren?

 

Als je antwoord op de eerste 2 vragen een ‘Nee’ is en op de volgende 4 een ‘Ja’, dan is het duidelijk dat je deze kapotte spullen niet gaat repareren. Dan is het tijd om ze weg te doen of meteen iemand te vinden die ze voor je kan repareren. Bij dat laatste is het zaak om ook een termijn af te spreken waarin je actie op onderneemt. Anders liggen deze kapotte spullen over 5 jaar nog ergens in je huis.

6. Andermans spullen

Andermans spullen is een zeer gevoelige vorm van rommel die binnen veel huishoudens tot grote ergernis leidt, vooral als jij in een opgeruimd huis wilt wonen maar wordt omringt door spullen die jouw partner in jaren niet meer heeft gebruikt of kapot zijn.

Het maakt eigenlijk niet uit of deze spullen van je kinderen of je partner zijn; wanneer ze overal verspreidt liggen en jij het gevoel hebt dat het rommel is, kan het echt moeilijk zijn om ermee om te gaan.

Hoe pak je ‘andermans rommel’ aan?

In de eerste plaats, gooi nooit spullen weg zonder toestemming van je gezinsleden! Hoe verleidelijk dit ook is, doe het niet. Het is absoluut onacceptabel als het gaat om ontspullen. De kans is niet alleen groot dat je flinke ruzie krijgt, maar door dit te doen ondermijn je ook het vertrouwen dat je partner in je heeft.

Dit geldt ook voor de spullen van je kinderen. Op het moment dat ze beseffen dat je hun bezittingen zonder hun toestemming hebt weggedaan, kan dat een deuk in hun vertrouwen geven, met lange termijn gevolgen voor jullie relatie. Daarnaast kan dat hun relatie met spullen ook negatief beïnvloeden. Verder vind ik dat wanneer jij over hun spullen beslist, ze niets leren over het proces van ontspullen en opruimen, wat een belangrijke vaardigheid is waar ze jou voor de rest van hun leven dankbaar voor zullen zijn.

Wil je beginnen met opruimen? Begin met jouw eigen spullen, zoals jouw kleren, boeken of hobbyspullen. Zo zien ze wat het opruimen jou oplevert. Vervolgens kun je een gemeenschappelijke ruimte opruimen, zoals de keuken of woonkamer. Probeer je partner bij het proces te betrekken zodat hij ziet hoe jij het aanpakt en wie weet motiveert hem dat om zijn eigen spullen op te ruimen.

Studieboeken die een van de soorten rommel kunnen zijn

7. Seizoensdecoratie

Seizoensdecoratie is een verraderlijke categorie spullen die niet snel als rommel wordt gezien. Kenmerkend voor dit soort rommel is dat het zich op zo’n manier ophoopt dat je dat pas opmerkt wanneer je zolder of berging niet meer begaanbaar is geworden. Dit komt omdat deze spullen in dozen bewaard, vaak in kartonnen dozen waar niet opstaat geschreven wat erin zit. Bovendien zetten we deze dozen ergens op zolder neer tot het volgende seizoen.

Tussendoor worden er nieuwe items voor een van de vele seizoenen gekocht, en een extra doos om alles netjes te bewaren. Met een beetje pech zet je deze dozen vervolgens op verschillende plekken op zolder met als resultaat dat je het overzicht over alle accessoires die je bezit verliest.

Hoe pak je seizoenspullen en decoratie aan die voor rommel in huis zorgen?

Wat verstaan we onder seizoensdecoratie of spullen? Dat kan herfstdecoratie of kerstversiering zijn. Maar ook paasdecoratie, verjaardagsversieringen zoals slingers en hoeden. Seizoensgebonden hobby- of sportartikelen vallen ook hieronder.

Als je last hebt van deze soort rommel, kun je het als volgt aanpakken: plan extra tijd in aan het begin, einde of op beide momenten van bijvoorbeeld het kerstseizoen om deze spullen eens goed door je handen te laten gaan. Kapotte items die je niet meer wilt of kunt repareren, gooi je weg. Wat je in jaren niet meer hebt gebruikt, breng je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Accessoires die niet meer in je interieur of bij je levensstijl passen, doe je ook weg.

Zorg verder voor dat je goede opbergers hebt om je seizoensaccessoires in te bewaren en label ze! Vooral als je kartonnen of ondoorzichtige opbergdozen gebruikt. Als laatste probeer al je seizoensdecoraties op 1 centrale plek op je zolder op te bergen en dan ook elk seizoen bij elkaar.

Lees ook: 7 Handige tips om je kerstsversiering netjes op te bergen

8. Goedbedoelde cadeaus

Wie vindt het niet leuk om cadeautjes te krijgen? Maar wat als deze goedbedoelde cadeautjes niet in de smaak vallen? Dan kan het zo zijn dat jij deze met liefde gegeven presentjes in de loop der jaren ergens in een lade hebt gelegd. Hoogstwaarschijnlijk ben je zelfs vergeten dat ze daar liggen.

Deze goedbedoelde cadeautjes behoren tot een veelvoorkomende soort rommel die niet alleen fysieke ruimte in beslag neemt, maar ook iets met je doet. Op het moment dat je overweegt om ze weg te doen, voel je je schuldig omdat de gever er bijvoorbeeld tijd heeft besteed om het te kopen, in te pakken en er geld aan heeft uitgegeven. Wat als de gever op een dag naar vraagt? Of het wilt lenen?

Hoe pak je goedbedoelde cadeaus aan die voor rommel zorgen?

Wat je allereerst moet beseffen, is dat de daad van het geven van een cadeau eindigt wanneer jij, de ontvanger, het cadeautje hebt aangenomen en ervoor hebt bedankt. Wat jij als de ontvanger met dat cadeau doet, is gewoonweg niet de zaak van de gever. Bovendien het is jouw huis en jij bepaalt wat er in blijft of eruit gaat. Ik zeg altijd tegen mijn klanten: zo lang jij de huur of hypotheek betaalt, ben jij de baas over de spullen die jij hebt gekocht of gekregen.

Dus wanneer een cadeau jou niet in de smaak valt, voel je niet schuldig om het weg te doen. Maar hoe pak je met deze soort rommel praktisch aan?

  • Je kunt je geliefden vertellen dat je bijvoorbeeld geen materiële cadeaus wilt, maar liever een ervaring als cadeau ontvangt
  • Je kunt het cadeautje aan iemand anders geven. Onthoud wel van wie je het in eerste instantie hebt gekregen, zodat je het niet cadeau geeft aan de oorspronkelijke gever
  • Je kunt de gever om de bon vragen, zodat jij je ongewenste cadeau kunt omruilen voor iets wat je wel gaat gebruiken en waarvan je zult genieten. De meeste gevers vinden dit geen probleem. Ze zijn juist blij dat je eerlijk bent in plaats van hun cadeau in een lade te leggen.

 

Lees ook: Wat doe je met cadeaus die je niet leuk vindt

Goedbedoelde cadeautje is ook soort rommel

9. Sentimentele spullen

Spullen met sentimentele waarde dragen zeker bij aan een rommelig huis. Deze spullen wegdoen is ontzettend moeilijk, zelfs pijnlijk, omdat ze je op de een of andere manier aan je verleden herinneren.

Iedereen heeft spullen waar er een vorm van emotionele waarde aan zit. Het idee alleen al dat deze spullen er niet meer zijn, is beangstigend omdat we vaak onbewust denken dat het wegdoen van het tastbare de herinnering zal doen vervagen. Voorbeelden van spullen die onder deze categorie vallen zijn onder andere:

  • Kinderknutsels en tekeningen
  • Babykleding
  • Speelgoed van je kinderen
  • Foto’s, boeken of krantenknipsels
  • Studieboeken, hobbyspullen, sportspullen
  • Herinneringen aan vakanties en evenementen, zoals brochures of tickets

 

Hoe pak je ‘sentimentele rommel’ aan?

Het feit dat deze spullen soms diepe emoties oproepen, maakt dit een van de moeilijkste soorten rommel om aan te pakken. Er zijn gelukkig verschillende manieren om hiermee om te gaan.

De eerste optie is om een bepaald voorwerp helemaal niet weg te doen, vooral als de emotie diepgeworteld is. Misschien ben je er op dit moment nog niet klaar voor om het los te laten. Dat is ook prima. Blijf wel kritisch bij elk voorwerp dat je deze als ‘nog niet klaar’ beschouwt. Denk aan je brein en zijn gemakzucht.

Een andere manier is om het voorwerp niet volledig los te laten. Wat ik hiermee bedoel, is dat je de herinnering loskoppelt van het voorwerp terwijl je de herinnering vasthoudt. Je zou bijvoorbeeld foto’s kunnen maken van de mooiste kindertekeningen (er handige apps hiervoor) en deze digitaal bewaren. Als je tijd hebt en het leuk vindt, kun je zelfs een digitaal fotoboek maken. Beide opties (digitaal album of fysieke fotoboek) nemen veel minder fysieke ruimte in dan dozen vol tekeningen.

Wat je ook kunt doen, is nagaan of je een bepaald voorwerp echt nodig hebt om de herinneringen in leven te houden. Neem studieboeken als voorbeeld. Heb je al die studieboeken echt nodig om herinneringen aan je studententijd op te halen? Of al die kleertjes die je kinderen hebben gedragen om terug te denken aan hun vroege jeugd? Vaak helpt het om na te gaan of je andere tastbare of digitale herinneringen hebt, zoals je diploma of foto’s van je kinderen in die schattige kleertjes.

De verschillende soorten rommel herkennen helpt spullen wegdoen!

Dit zijn de 9 meest voorkomende soorten spullen die mijn klanten als rommel ervaren. Na het lezen van dit artikel, weet jij ook welke spullen rommel kunnen zijn, wordt het een stuk eenvoudiger om ze weg te doen. Je herkent ze nu en hebt ook een aantal handvatten om ze aan te pakken.

Zo kun je alles wat niet meer bruikbaar is sneller de weg laten vinden naar de prullenbak of afvalbrengpunt. Wat nog netjes en schoon is, breng je naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel of schenk je aan een goed doel.

Hiermee maak je niet alleen andere blij, maar draag je ook je steentje bij aan een beter milieu. En last but not least….. Jij wordt er ook gelukkiger van, omdat je nu wordt omringd door spullen die je graag en regelmatig gebruikt, en die je makkelijk kunt vinden. Bovendien heb je geen last meer van een rommelige huis. Een echte win -win situatie!

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik praktische opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie