5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

vijf vazen op een witte kast - soorten rommel waar je last van hebt

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Pas las ik in een blog van een collega dat de meeste huishoudens 70% van hun inboedel niet gebruikt. Een cijfer dat ik ken, maar waar ik telkens van schrik. Dit komt doordat deze spullen ongebruikte spullen niet meer geliefd, nuttig of bruikbaar zijn waardoor ze uiteindelijk voor rommel zorgen. En het nare aan rommel is dat het zich zelden laat organiseren.

Maar wat is nou echt rommel?

Totdat je besluit om er iets aan te doen. Dan besef je hoeveel spullen je hebt. De moed zakt je in de schoenen. Je vraagt je af wat nu rommel is. ’Het zijn toch allemaal handige dingen? Kan ik wel iets weg doen?’

Logisch dat het moeilijk is

Het is niet altijd even makkelijk om te herkennen of een voorwerp wel of geen rommel is. Dat komt omdat rommel van alles kan zijn. Variërend van echte vuilnis tot de allerduurste spullen. Aangezien je dag in en dag uit in je huis woont, wordt de rommel op een gegeven moment onderdeel van je interieur. Je wordt als het ware rommelblind omdat je de enorme stapels ongebruikte spullen niet meer ziet.

Je ziet vaak pas dat iets rommel is als je weer veel tijd kwijt bent aan zoeken naar je spullen. Of… als je iets nieuws koopt dat je allang hebt, maar dat je niet kunt vinden. Hoe moeilijk het je ook lijkt om rommel te herkennen, er is gelukkig hoop! Check de volgende vijf soorten rommel waarvan je vast niet wist dat het rommel was. Als je je realiseert dat deze spullen rommel zijn, wordt het veel makkelijker om ze weg te doen.

1. Spullen die hun nut verloren hebben

De eerste soort rommel bestaat uit spullen die hun nut verloren hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een tijdlang een frietsnijder gebruikt totdat wij (de volwassenen) besloten om minder friet te eten. De frietsnijder heeft een aantal maanden in de kast gelegen. Op een gegeven moment besloot ik dat het niet meer nuttig was en wees hem de weg naar de kringloopwinkel.

Tot deze categorie behoren ook spullen die je ooit mooi vond en met plezier naar keek. Het nut lag in de schoonheid en plezier die deze spullen je gaven. Zoals dat ene prachtige tafelkleed dat je zo mooi vond. Elke keer dat je ernaar keek werd je er blij van. Totdat je smaak veranderde. Het kleed werd in de kast opgeborgen en neemt sindsdien kostbare ruimte in beslag.

Wees tijdens het opruimen kritisch in je keuze of een voorwerp wel of geen nut heeft. Vind je dat het op de een of andere manier wel nut heeft, gebruik het weer. En zo niet… weg ermee!

2. Spullen waarvan je niet meer wist van hun bestaan

Vergeten spullen….. Ik kom ze regelmatig tegen tijdens een opruimsessie met een klant. Deze spullen zijn ooit gebruikt waarna ze om de een of andere reden achter in een kast of in een verhuisdoos zijn beland. Ondertussen is men vergeten dat ze deze spullen überhaupt had of dat ze deze in een kast of verhuisdoos bewaard heeft.

Wanneer je tijdens het opruimen vergeten spullen tegenkomt wees vooral kritisch in je keuze. Hou voor ogen dat je deze spullen niet zomaar bent vergeten. Je hebt ze kennelijk niet regelmatig nodig. Daarnaast is de kans klein dat ze alsnog nuttig of belangrijk voor je worden. Dus, als er geen goede reden is om ze te bewaren, is het rommel.

3. Te veel van hetzelfde

Boekenkast vol met boeken - soorten rommel waar je last van hebt

Hele nuttige spullen waar je teveel van hebt, kunnen ook rommel zijn. Stel je hebt 12 mokken in je keukenkast staan. Terwijl je in je eentje woont en dus geen 12 nodig hebt. Of die 6 pollepels die je keukenla rijk is. Ze nemen veel ruimte in waardoor je andere keukenspullen op een onhandig plek moet bewaren. Schoenen, tassen, boeken, vazen of gereedschap vallen ook hieronder.

 

Verzamelingen kunnen op een gegeven moment ook hieronder vallen. Stel je eens voor dat je 2 of 3 prachtige verzamelingen hebt. Maar door omstandigheden kun je deze spullen niet meer schoon houden. Op een gegeven moment worden ze letterlijk en figuurlijk een last voor je. En dan ga je ze ze bewust of onbewust als rommel ervaren.

4. Voor ‘het geval dat’ spullen

Een van de meest voorkomende redenen om spullen te bewaren is dat je denkt ze ooit nodig te hebben. Denk aan bijvoorbeeld kleding die niet meer past. Of je hebt een jas in de kast hangen als reserve mocht er iets gebeuren met het huidig exemplaar. Speelgoed is ook een voorbeeld. Je bewaart het voor het geval iemand op bezoek komt met kinderen.

Wat dacht je van studieboeken? Zelf heb ik een aantal bewaard voor het geval ik iets moest opzoeken. Wat blijkt, ik keek amper in die boeken. Ze lagen op een plank stof te verzamelen omdat ik bij vragen de grote gedigitaliseerde leerboeken raadpleegde. Dus, op een na, heb ik al mijn studieboeken weggedaan omdat ze niet meer passen bij de manier waarop ik tegenwoordig te werk ga.

5. Spullen die kapot zijn

De laatste categorie onverwachte rommel bestaat uit kapotte spullen. Vaak bewaren we deze spullen omdat we ze willen repareren. Op zich een prima idee. Op deze manier koop je niet meteen nieuwe spullen en belast je het milieu minder. Helaas belanden deze spullen vaak ergens in huis in afwachting op de reparatie. Terwijl ze kostbare ruimte innemen, soms in de weg zitten en een flinke laag stof verzamelen.

Wanneer een voorwerp lange tijd (bijvoorbeeld minstens 6 maanden) staat te wachten om gerepareerd te worden, wordt het tijd om je af te vragen of het niet beter weg kan. Stel jezelf de volgende vragen:

– Heb ik de juiste kennis om het zelf te repareren?
– Kan ik tijd vrij maken om het te repareren?
– Is het niet goedkoper om een nieuwe aan te schaffen?
– Kan ik niet beter de reparatie uitbesteden?
– Heb ik ondertussen een (modernere, energiezuiniger, handiger) vervanger gekocht?

Weg met die spullen!

Nu je weet welke spullen rommel zijn, wordt het veel makkelijker om ze weg te doen. Alles wat niet meer bruikbaar is, zal sneller zijn weg naar de klikobak of afvalbrengpunt vinden. Wat netjes en schoon is, breng je naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel of doneer het aan een goede doel. Hierdoor maak je niet alleen mensen met een klein budget blij. Je draagt ook een steentje bij aan een beter milieu. En last but not least….. Jij wordt er ook blij van omdat je omringd wordt door spullen die je graag en regelmatig gebruikt en die je makkelijk kunt vinden. Win win!

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn Opruimmails. Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

Ben je niet van de opruimmails, maar ben je reuze benieuwd wie ik ben en wat ik doe? Klik dan hier om erachter te komen.

Gerelateerde blogs

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

5 Gouden opruimregels

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt

Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie