5 tips voor een moderne voorjaarsschoonmaak

Tips voor de voorjaarsschoonmaak

5 tips voor een moderne voorjaarsschoonmaak

‘Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak, hè’, hoorde ik laatst 2 oudere dames tegen elkaar zeggen. Toen ik dit hoorde, vroeg ik me af of de voorjaarsschoonmaak nog wel zin heeft. We doen tegenwoordig ons huishouden toch anders dan onze oma’s?

De voorjaarsschoonmaak is toch niet zo’n slecht idee

Na wat denkwerk concludeer ik dat het wel zinvol is. Zolang het bij deze tijd past. Je hoeft niet zoals onze oma’s aan de slag te gaan met mattenkloppers. Ook geen vloeren te schrobben. En je gaat vooral niet meerdere dagen achter elkaar je hele huis opruimen en poetsen. Je hebt het immers druk genoeg, niet waar?

Hoe ziet de moderne voorjaarsschoonmaak er dan uit?

In de moderne versie van de voorjaarsschoonmaak geef je je huis iets extra aandacht. Door bijvoorbeeld plekken waar je normaal gesproken niet aan toe komt, schoon te maken. Of een begin te maken aan het ontspullen en schoonmaken van bijvoorbeeld je kledingkast. Ben je benieuwd hoe je de voorjaarsschoonmaak op de moderne manier aanpakt? Lees snel de volgende tips.

1. Maak een checklist voor de voorjaarsschoonmaak

Niemand kan zijn hele huis in 1 keer opruimen en schoonmaken. Daarom is het belangrijk om eerst een lijst te maken. Voor je aan de slag gaat schrijf de 3 klussen op die je graag wilt aanpakken.

Kies de belangrijkste klus die je wilt klaren en begin ermee. Begin pas aan de 2e klus als je helemaal klaar bent met de eerste. Anders ben je straks met tig dingen tegelijk bezig. De kans is dan heel groot dat je halverwege de voorjaarsschoonmaak geen zin meer hebt. Met als resultaat dat je voortijdig afhaakt. En een frustratie rijker bent.

Heb je geen idee waar je het beste kunt beginnen? Pak in zo’n geval de meest gebruikte ruimte in jouw huis als eerste aan. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de woonkamer of de badkamer. Het mooie van deze aanpak is dat je meteen na dat je een van deze ruimtes hebt schoongepoetst, er meteen van kan genieten.

2. Plan de lenteschoonmaak in

In tegenstelling tot de meeste vrouwen in de jaren 50 van de vorige eeuw, kun en wil je niet meerdere en lange dagen aan de lenteschoonmaak besteden. Om die reden is het juist belangrijk om een goede planning te maken. Zo weet je zeker dat je alle plekken aandoet die op je checklist hebt staan.

Houd bij het plannen rekening met je dagelijkse activiteiten zoals werk, sport, kinderen, mantelzorg of andere sociale verplichtingen. Kijk hoeveel tijd je tussen deze activiteiten hebt om aan de lenteschoonmaak te besteden.

Als je dat helder hebt, plan je de kleine en makkelijke klussen op de dagen dat je minder tijd hebt. De grote schoonmaakklussen plan je vervolgens op de dagen dat je meer tijd voor hebt. Op deze manier blijf je langer gemotiveerd en put je jezelf niet uit. Noteer in je agenda wanneer en wat je precies wilt doen. Zo hoef je niet eerst te bedenken wat je ook alweer wilde doen. Dit spaart je zeeën van tijd omdat je snel aan de slag kunt.

3. Geef je slaapkamer extra aandacht

De slaapkamer is een van de belangrijkste kamers van je huis. Je brengt niet alleen veel tijd door, maar het is dé plek waar je tot rust komt na een drukke dag. Daarom vind ik dat deze kamer sowieso extra aandacht verdient. Lenteschoonmaak 5 tips

Allereerst begin je met een snelle opruimrondje. Alles wat niet in jouw slaapkamer hoort, gooi je weg of berg je op waar het thuishoort. Daarna ga je je slaapkamer schoonmaken. Stof eerst alle oppervlaktes. Werk hierbij van hoog naar laag.

Als alles gestoft is, ga je je matras stofzuigen. Daarna de vloer. Vergeet niet onder je bed te stofzuigen. Daar vind je vaak een grote hoeveelheid stof en pluis. En die stof dwarrelt niet alleen door je kamer. Het is ook de perfecte voedingsbodem voor de huisstofmijt die zorgt voor huisstofmijtallergie (ook bekend als stofallergie).

Je zult merken dat je hierna makkelijker in slaap zult vallen. Misschien zelfs beter doorslaapt en rustiger wakker wordt. Dit komt omdat je kamer opgeruimd en schoon is waardoor je minder prikkels krijgt.

4. Doe een digitale voorjaarsschoonmaak

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een computer, e-mail of smartphone. Deze kunnen ook rommelig worden waardoor het overzicht snel zoek is. Daarom vind ik dat een digitale voorjaarsschoonmaak geen overbodige luxe is.

Je kunt bijvoorbeeld met je laptop beginnen. Neem alle bestanden die je op je bureaublad hebt onder de loep. Orden deze bestanden en doe wat je nog nodig hebt in mappen. Wat je niet meer nodig hebt, gooi je weg. Je zult merken dat een minimalistisch bureaublad prettiger werk.

Of heb je een overvolle mailbox? Dan kun je deze meenemen in je voorjaarsschoonmaak. Begin door je eerst af te melden voor alle nieuwsbrieven die je niet meer leest. Ga vervolgens na welke e-mails je moet bewaren. Wat je niet meer nodig hebt, verplaats je naar de prullenbak. Het resultaat is niet alleen een opgeschoonde en overzichtelijke mailbox. Je hebt ook meer rust en je kunt het makkelijker bijhouden.

Je smartphone zal je dankbaar zijn als je het ook wat aandacht geeft. Zijn er apps die je niet meer gebruikt? Dubbele of onscherpe foto’s? Verwijder ze uit je telefoon. Dit kun je trouwens doen als je bijvoorbeeld op de bus staat te wachten, in de wachtkamer van de tandarts zit of met de trein reist.

Lees ook: Hoe ruim je je mailbox op een handige manier op?

5. Dingen die je zelden doet

Er zijn van die klussen waar je in het huishouden zelden aan denkt of aan toe komt. Denk bijvoorbeeld aan het stoffen van de plafondlampen, de deurklinken schoonmaken, de plinten afstoffen, de bank van de muur halen om eronder schoon te maken of je gordijnen wassen.

Door een van deze dingen te doen, heb je je huis net iets meer aandacht gegeven.

Een goed gevoel en meer energie

In feite maakt het niet uit wat je tijdens de voorjaarsschoonmaak aanpakt. Zolang jij iets kiest dat jij graag wilt doen en bij je levensstijl past. Pak het vooral klein aan zodat je niet met tig dingen tegelijk bezig bent. De bedoeling van de voorjaarsschoonmaak is dat jij naast een opgeruimd en schoon huis vooral een goed gevoel en positieve energie aan overhoudt.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

Gerelateerde blogs

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

7 Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie