5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

Lachende vrouw luistert naar muziek

5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

Ken je dat…Je begint vaak enthousiast met opruimen om vervolgens halverwege af te haken omdat het een saaie bedoening is. En omdat opruimen tergend langzaam gaat, wordt het niet bepaald leuker. Hierdoor raak je alsmaar gedemotiveerd en gefrustreerd. Voordat je het door hebt, zit je in een vicieuze cirkel. En dat wil je niet!

Je huis opruimen vraagt veel van je

Als je huis een chaos is, is opruimen vaak een lastige klus. En laten we eerlijk zijn…. Zo’n lastige en vaak grote klus slurpt niet alleen de nodige lichamelijke energie op, maar vraagt ook mentaal en emotioneel wat van je. Daarom vind je opruimen alles behalve leuk.

Bekijk het op een andere manier

Met als gevolg dat je opruimen, bewust of onbewust, vaak uitstelt. Maar vroeg of laat zul je het moeten doen (believe me….I’ve been there). Wat je in zo’n geval kan helpen, is om het opruimen net iets anders aan te pakken waardoor je jouw brein in de aan-stand zet maar vooral houdt. En het liefst zonder ingewikkelde en tijdrovende fratsen uit te halen want daar heb jij vast en zeker geen tijd en puf voor.

Mijn tips om het opruimen leuker te maken:

Omdat ik uit ervaring weet hoe moeilijk opruimen is, deel ik 5 makkelijke tips waarmee je opruimen een stuk leuker kunt maken.

Tip 1: Gebruik een timer

De gedachte uren aaneen te moeten opruimen, is voor veel mensen een benauwend en overweldigend gevoel. Kookwekker in de vorm van een ei om opruimen leuker te makenDaarom is het gebruik van een timer een voor de hand liggend hulpmiddel om met dat gevoel te dealen.

Door een timer te gebruiken, baken je de tijd af die je aan opruimen gaat besteden. Hiermee voorkom je dat je in jouw enthousiasme de tijd vergeet. Met als gevolg dat je niet uitrust, eet of drinkt. En in het ergste geval aan het eind van de dag bekaf en helemaal leeggezogen op de bank neerploft.

Dus leg in het begin de lat vooral niet hoog en mik op kleine successen. Begin bijvoorbeeld met 10 tot 15 minuten per keer. Gaat het je goed af en smaakt het naar meer? Breid de tijd die je aan opruimen wilt besteden uit.

Tip 2: Gebruik muziek als pepmiddel

Wist je dat muziek niet alleen je brein activeert maar ook je stemming beïnvloed? Smartphone op tafel met koptelefoon om opruimen leuker te makenAls je opruimen saai, overweldigend en niet leuk vindt, bombardeer jouw favoriete muziek (het liefst uptempo) of radiozender tot je nieuwe bondgenoot.

Je zult merken dat de tijd zo omvliegt als je met je lievelingsmuziek op de achtergrond opruimt. En wie weet vind je opruimen leuker en geen langdurige en saaie bedoening meer 😉

Als je geen muziekliefhebber bent, probeer een podcast of audioboek uit. Het gaat erom dat je je brein afleidt van het niet-leuk-gevoel.

Tip 3: Ruim samen met een vriendin op

Stel een vriendin, die ook worstelt met haar rommelige huis, om tegelijk te starten met het opruimen van jullie huizen. Maak er bijvoorbeeld een opruimchallenge van. De ene week focussen jullie op de keuken en de andere op de badkamer.

Omdat je tegelijkertijd bezig bent met opruimen, weet je hoe de ander zich voelt en waar ze tegenaan loopt. Je kunt samen sparren over hoe je het beste een kast of ruimte kunt aanpakken. Als je vastloopt, omdat je niet kunt beslissen of je iets houdt of wegdoet, kan zij jou hiermee helpen. En wanneer de moed je in de schoenen zakt, moedigt zij jou aan om niet op te geven. Realiseer je dat je niet alleen samen sterker staat, maar dat samen opruimen leuker is.

Tip 4: Maak voor en na foto’s

Ik ben gek op voor en na foto’s omdat ze niet alleen het resultaat van je harde werk laten zien. Man maakt foto met smartphone om opruimen leuker te makenMaar ook goed van pas komen als je het gevoel hebt geen stap vooruit te komen. Jouw gemaakte foto’s zijn jouw visuele done-list waarmee je kunt zien wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen. En dat geeft vaak een echte kick!

Precies wat je op zo’n moment nodig hebt om door te zetten. Je moet gewoon zien hoe het was en hoe ver je inmiddels bent gekomen.

Dus, pak je smartphone en maak een voor én na foto van die ene lade waar je je zo aan ergert. Wacht vooral niet totdat je de hele kamer hebt opgeruimd. Elk succes, hoe klein ook, is een succes die gefotografeerd mag worden.

Tip 5. Stel een onweerstaanbare beloning in het vooruitzicht

Bedenk een onweerstaanbare beloning die je motiveert om je opruimklus af te krijgen. Wie weet raak je zo gemotiveerd dat je als een speer je spullen sorteert, ordent en een vaste plek geeft om zo snel mogelijk van je beloning te genieten.

Je beloning kan van alles zijn. Behalve spullen ? Bedenk een onweerstaanbare me-ervaring zoals een afspraak bij de kapper, pedicure of pak een leuke film. Als dat niet jouw ding is, ga bijvoorbeeld langs de bakker en haal de allerlekkerste stuk gebak, neem een kop koffie of kijk naar je favoriete Netflix serie. Wat je ook kiest, je hebt het dubbel en dwars verdient.

Kies wat het beste bij je past

Probeer uit welke tip het beste bij je past en wat vooral goed voelt om het opruimen leuker te maken. Kneed het desnoods naar jouw situatie. Het gaat erom dat jij een manier vindt om je brein in de aan-stand te krijgen maar vooral te houden zodat opruimen leuker aanvoelt. Misschien ontdek jij andere manieren die beter bij jou passen. Als je die al hebt, deel ze vooral want zo help je iemand anders.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

2 Reactie's
 • Bieke borghs
  Geplaatst op 08:14h, 24 oktober Beantwoorden

  -De muziek gebruik ik al jaaaren! Beste tip ever!
  -Een strakke programmatie of timer helpt en het is leuk dingen te kunnen afvinken
  Goede tips!!!!!

  • Elma
   Geplaatst op 16:25h, 25 oktober Beantwoorden

   Hallo Bieke,
   Leuk om te lezen dat je deze tips al een tijd toepast. En dat je de rest van de tips goed vindt. Succes met opruimen!

Geef een reactie