Met deze avondroutine houd je je huis voortaan makkelijk opgeruimd!

Met deze routine houd je je huis makkelijk opgeruimd

Met deze avondroutine houd je je huis voortaan makkelijk opgeruimd!

Als je goed kijkt, heeft iedereen die je kent minstens 1 dagelijkse routine die haar leven een stuk aangenamer maakt. Wat mij telkens verbaast is hoe weinig mensen een vaste routine hebben waarmee ze hun huis opgeruimd kunnen houden. Dat vind ik echt jammer. Met bijvoorbeeld een vaste avondroutine schep je zo weer orde in je dagelijkse chaos. Het 10 minuten rondje is daar een goede voorbeeld van. Het is een makkelijke, super efficiënte en snelle manier om je huis opgeruimd te houden.

Sinds ik deze kleine gewoonte in mijn dagelijkse avondroutine heb opgenomen, ziet mijn huis er elke avond als een opgeruimde oase van rust. Zelfs met 3 rasechte pubers in huis.

Wat houdt dat 10 minuten rondje nou eigenlijk in?

Het 10 minuten rondje houdt in dat je elke avond een rondje door je woonkamer, keuken, hal en beneden toilet maakt. Het beste is om dit op een vaste tijdstip te doen. Bijvoorbeeld ergens tussen het avondeten en het naar bed gaan. De bedoeling van dit rondje is om je huis in een turbo tempo een reset te geven zodat je je dag afsluit met een stuk minder rondslingerende spullen. Zodat je ‘s ochtends de dag in een opgeruimde benedenverdieping begint waar je sleutels, schoenen of schooltassen zo kunt pakken en de deur uit gaan.

Waarom zou je deze avondroutine toepassen om je huis opgeruimd te houden?

Waarschijnlijk vraag je je af waarom je nog een gewoonte aan je al zo drukke dag en leven moet toevoegen. Het antwoord is niet alleen dat je met deze avondroutine je huis opgeruimd houdt. Ook niet dat je hiermee voorkomt dat het de spuigaten uitloopt. Natuurlijk is een opgeruimd huis belangrijk. Maar het belangrijkste wat je met deze routine bereikt is dat je een flinke portie rust in je hoofd voor terugkrijgt.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat rondslingerende spullen de brein continu met prikkels bombardeert. Als je woonkamer rommelig is, is de kans klein dat je echt kunt ontspannen en genieten van een kop thee, koffie of een wijntje. Je bent (vaak) onbewust bezig met alles wat je nog moet doen. In zo’n geval voel je onrustig, je hebt moeite om een serie te volgen of je kunt je tijdens het lezen van een boek moeilijk concentreren. Sommige mensen voelen zich ook nog schuldig omdat ze vinden dat ze niet mogen ontspannen omdat hun huis een zooitje is.

Wat doe je precies tijdens het 10 minuten rondje?

Aangezien ik jou alle rust en ruimte gun om elke avond te relaxen, vertel ik je hieronder hoe de deze kleine routine die maar 10 minuten van je dag vraagt, werkt.

1. Stel je timer in

Het allereerste wat je doet is een kookwekker of de timer van je smartphone op 10 minuten instellen. Misschien vind je dit flauw en een no brainer. Maar iets wat alle rasechte rommelkonten met elkaar gemeen hebben, is een slechte gevoel voor tijd. Meestal loopt dat gevoel niet synchroon met de klok waardoor je langer doorgaat dan de bedoeling was.

Dus, om te voorkomen dat je in je enthousiasme langer dan 10 minuten bezig bent met opruimen, pak een kookwekker of je smartphone en stel het ding gewoon in. Zo blijft het leuk en en ontwikkel je geen aversie voor het opruimen.

Aangezien dit een nieuwe gewoonte is waar je even bezig bent om een tweede natuur van te maken, raad ik je aan om het alarm van je smartphone in te stellen. Te weten elke dag en het liefst op dezelfde tijdstip. Om te voorkomen dat je in het begin niet weet waarom je alarm/ wekker gaat, geef deze alarm de bijpassende naam: opruimrondje, 10 minuten rondje of bedenk iets leuks en origineels.

2. Handen uit de mouwen en opruimen maar

Zodra de timer loopt, maak je een rondje door de woonkamer, keuken, hal en toilet. Al lopend ruim je alle rondslingerende spullen op die je tegenkomt. Je vist de schoenen die onder de bank terecht zijn komen uit en brengt ze naar de schoenenkast. De jas die over een stoel hangt, hang je aan de kapstok. De fietssleutels, scharen en pennen die je op het aanrecht vindt, berg je op waar ze thuishoren.

Terwijl je dit rondje maakt scan de ruimte meteen op spullen die rijp zijn om naar de eeuwige jachtvelden te verhuizen. Dus wanneer je een kapotte speelgoed auto, lege toiletrollen spot, gooi ze direct in de prullenbak.

Wanneer je spullen tegenkomt die nog in goede staat verkeren, maar die je niet meer gebruikt of leuk vindt, leg ze in een donatie doos. Zo verzamel je spullen op 1 vaste plek die je vervolgens bij de kringloopwinkel afgeeft.

En mocht je nu denken ‘Ik heb echt geen zin in dat heen en weer loperij’ of ‘Kan dit niet efficiënter?”. Dat kan zeker! Pak een mand (klapkrat of stevige doos) onder je arm en maak zo je dagelijkse opruimrondje.

Lees ook: Succesvol spullen op de rommelmarkt verkopen nadat jij je huis opgeruimd hebt

Makkelijke avondroutine om je huis op te ruimen

3. Wees niet te ijverig en bewaak je grenzen

Wat ik met ‘wees niet te ijverig en bewaak je grenzen’ bedoel is dat je niet langer dan 10 minuten aan het opruimen moet besteden. Dit rondje rondje is een gewoonte die bedoeld is om je huis aan het einde van de dag als het ware te resetten. Met andere woorden om rondslingerende spullen terug te leggen waar ze thuishoren zodat je huis netjes opgeruimd is als je naar bed gaan. Maar ook met een mooie voorsprong aan de volgende dag kunt beginnen.

Dus, zodra de timer afgaat, berg je wat je in je handen hebt op of gooi het weg. Waak ervoor dat je er geen grote opruim en ontspul sessie hiervan maakt. Dat kun je beter op een ander moment inplannen.

4. Schakel de hulptroepen in

Waarom zou je alles in je eentje doen als je huisgenoten hebt? Vele handen maken licht werk, toch? Dus, vraag je partner, kinderen of andere huisgenoten om een handje te helpen. Want als team krijg je meer in korte tijd voor elkaar!

Je partner kan bijvoorbeeld de keuken op zich nemen terwijl jij de woonkamer opruimt. Als jij de woonkamer aan kant hebt, pak je de hal of de beneden toilet aan.

De kinderen kunnen op hun beurt hun speelgoed, schoenen, jassen, schooltassen of knutselspullen opruimen. Voor de allerkleinsten moet je dit concept van opruimen wel iets aanpassen want 10 minuten opruimen is best lang voor ze. Laat de leeftijd van je kinderen geen obstakel zijn om ze erbij te betrekken. Jonge kinderen vinden het namelijk heel leuk om te helpen. Daarnaast is dit een mooie gelegenheid om ze te leren opruimen. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Om het opruimen met kinderen soepeler te doen verlopen, is het belangrijk dat je ze duidelijke instructies geeft. Anders weten ze niet wat ze precies moeten doen. Dus geef korte en duidelijke opdrachten zoals ‘hang de rode jas aan de kapstok’, ‘leg je schooltas in de hal’ of ‘leg de schoenen in de schoenenkast’.

In het begin zul je tijd en energie hierin moeten steken. Ze zullen vast en zeker en om wat voor reden dan ook mopperen. Wordt niet boos en geef vooral niet op. Het beste is om op een rustig moment met ze te bespreken wat de bedoeling van het opruimrondje is en met name wat het hen (jullie als gezin) oplevert. Vaak krijg je ze op deze manier alsnog aan boord. Al helemaal als je ze vraagt om tips te bedenken om dit opruimmoment leuker te maken.

5. Geniet van de avond

Nu het opruimrondje erop zit, is het tijd om te ontspannen. Pak een heerlijke kop koffie of thee en geniet van wat je in zo’n korte tijd bereikt hebt. En vergeet vooral niet om van je avond te genieten en trots op jezelf te zijn.

Je zult merken dat deze kleine investering in tijd het relaxen een stuk makkelijker maakt. Er ligt een stuk minder rommel naar je te loeren.

Deze avondroutine is een kleine investering met een groot resultaat

Als je realiseert dat een dag 1440 minuten telt, is het 10 minuten rondje is een echte kleine investering. Wanneer je deze gewoonte onder de knie hebt en trouw toepast, zul je na een tijdje geweldige veranderingen zien. Je huis ziet er een stuk netter uit.

Het mooie van dit is dat jij na een drukke dag een stuk makkelijker kunt relaxen. Je hoofd wordt niet meer gebombardeerd door allerlei prikkels en dingen die je nog moet doen. Wat zal het een stuk rustiger voelen. Om niet te hebben over hoe heerlijk het zal zijn om ‘s morgens beneden te komen in een opgeruimd huis waar je zo aan je dag kunt beginnen. Lijkt het jou ook wat?

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

De inspiratie & bron voor deze blog komt uit Het No-Nonsense Opruimboek,  geschreven door Els Jacobs, Professional organizer bij De Huishoudcoach en mijn opleider.

 

Gerelateerde blogs

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips

5 Gouden opruimregels

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik praktische opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie