10 x Back to school tips voor een ontspannen begin van het schooljaar

back to school tips voor ouders voor een ontspannen begin van het schooljaar

10 x Back to school tips voor een ontspannen begin van het schooljaar

Ben jij al bezig met de ‘back to school’ oftewel terug naar school gaan? Zeg eens eerlijk. Dat is het laatste waar je aan denkt zo vlak voor het einde van het schooljaar. Je hebt vast en zeker andere dingen aan je hoofd. Zoals je werkzaamheden afronden en de laatste dingen regelen voordat je op vakantie gaat.

Back to school? Dat zien we later wel!

En als je aan andere dingen denkt, dan heeft dat niet veel te maken met terug naar school gaan. Maar denk je juist meer aan uitslapen, lekker eten of mooie plekken bezoeken. Misschien droom je over heerlijke lazy beach days met de bijbehorende warme zand en verfrissende zeewater die je afsluit met een heerlijk chocolade ijsje (dat laatste is mijn persoonlijke favoriet 😋).

Kortom, je denkt aan alles wat met ontspanning en vakantie te maken heeft. Maar weet je, toch loont het om wat tijd vrij te maken en aandacht te geven aan de ‘back to school’ dingen die voor het nieuwe schooljaar geregeld moeten worden. Want zo kun je daarna vol overgave en met een hoofd zo luchtig als alleen een strak blauwe zomerlucht kan zijn, genieten van je welverdiende vakantie.

Back to school tips voor een ontspannen begin van het schooljaar (speciaal voor ouders)

De eerste dagen van het nieuwe schooljaar zijn voor de meeste kinderen reuze spannend. Ze krijgen een nieuwe juf of meester. Of als ze voor het eerst naar de middelbare school gaan, hebben ze nieuwe klasgenoten en voor elk vak een ander docent. Dit zijn maar een paar dingen die voor genoeg spanning, misschien zelfs stress, kunnen zorgen.

Dan is het fijn als jij met een ontspannen vibe en zonder al te veel stress die eerste dagen van het nieuwe schooljaar kunt doorkomen. Hoe dan? Door op andere vlakken rust te creëren. Wil je weten wat je daarvoor moet doen? Lees dan mijn top tips voor een ontspannen back to school c.q. afsluiting van de zomervakantie:

1. Ga na of er schoolboeken besteld moeten worden

Afhankelijk van de leeftijd en in welke klas je kinderen zitten, moeten er schoolboeken en digitaal lesmateriaal besteld worden. Dit geldt met name voor kinderen die naar de middelbare school gaan (brugklassers) of er al op zitten.

Vaak moet dat voor een bepaalde datum gedaan worden anders kan de leverancier niet garanderen dat je kind zijn boeken op tijd in huis heeft. Dus, controleer dat. Zeker als je puber zijn boeken zelf bestelt. In zo’n geval is een reminder geen overbodige luxe. Dat scheelt een boel stress aan het begin van het schooljaar. ⁠

2. Maak een lijst van alles wat er aan schoolspullen gekocht moet worden

Ga samen met je kind na welke schoolspullen nog een schooljaar mee kunnen. Dingen zoals een schooltas of etui kunnen vaak nog 1 jaartje of zelfs langer mee. Maak een lijst van alles wat wel aangeschaft moet worden. Zo gaan je kind en jij de komende weken doelgericht op pad. Hiermee voorkom je ook dat er onnodig spullen worden gekocht.

Wanneer je bijvoorbeeld naar het buitenland op vakantie gaat en van plan bent om daarna pas voor schoolspullen te gaan shoppen, zet deze lijst ook op je telefoon. Mochten jullie tijdens de vakantie iets tegenkomen & kopen, dan heb je het zo weggestreept. Wat een win win situatie is. Je kind heeft iets anders dan zijn klasgenoten en het scheelt je niet alleen geld, maar ook onnodige spullen in huis. ⁠

3. Neem een kijkje op de afdeling sportkleding & schoenen

Ik weet niet hoe het komt, maar om de een of andere reden worden sportschoenen en bijbehorende kleren vaak vergeten in de voorbereidingen voor het nieuw schooljaar. Misschien omdat deze kleren en schoenen een paar keer per week gedragen worden. En vaak in de sporttas blijven liggen.

Wat ik wel weet is dat mijn klanten vaak in het laatste weekend van de vakantie tot de vervelende ontdekking komen dat de sportschoenen plots te klein zijn… Of als de kinderen weer thuis zijn, te horen krijgen dat hun tenen tijdens gym zich als sardientjes hebben gevoeld.

Om dit te voorkomen zet een reminder in je agenda zodat je tegen het einde van de zomervakantie nagaat of deze items nog passen. In het geval ze nog passen dat je dan kijkt of ze niet aan vervanging toe zijn.

Nu je met de sportkleding bezig bent, kun je tijdens de schoolvakantie ook nagaan of ze nieuwe jassen, regenbroeken en andere kleren nodig hebben. Dit doe ik bijvoorbeeld in de laatste weken van de zomervakantie aangezien mijn kinderen vaak een soort van zomer groeispurt hebben. ⁠

4. Plan alvast een bezoekje kapper in voor in de laatste week van de schoolvakantie

Als jouw kapper een beetje op die van mij lijkt, is die aan het einde van de schoolvakantie bommetje vol waardoor je kind zijn haar niet geknipt krijgt voor zijn terugkeer naar school.

Op zich is een wilde bos haren niet zo erg. Maar vaak is het zo dat zodra school weer begint het op alle fronten druk wordt. Denk maar aan speeldates, voetbal, zwemles en schoolactiviteiten. Bovendien worden er in de eerste weken van het nieuwe schooljaar de schoolfoto´s gemaakt. En vaak willen we dat onze kinderen verzorgd en netjes op komen te staan.

Dus, onder het mom van ‘we proberen zo ontspannen mogelijk het leven na de vakantie te hervatten’, adviseer ik mijn klanten om de afspraak al voor het begin van de vakantie af te spreken zodat ze het niet vergeten. ⁠

5. Haal de school- en gymtassen leeg

Als je kinderen een beetje op de mijne lijken, dan is de kans groot dat ze niet al te trouw zijn in het leeghalen van hun sporttas. Of standaard vergeten de boterhamtrommel, waterfles en het fruitbakje uit de schooltas te halen.

Je wilt op de eerste gymdag om 08:15 niet horen dat de sporttas naar dooie bok ruikt (zoals mijn zoon ooit treffend verwoordde 😆). Of de boterhamtrommel opendoen om iets aan te treffen wat ooit een boterham was, maar nu in een groene stinkende poeder veranderd is.

Persoonlijk vind ik dat kinderen zo vroeg moeten leren hun tassen leeg te halen. En op een gegeven moment zelf verantwoordelijk voor moeten zijn. Maar aan het begin van hun schoolcarrière en aan het einde van het schooljaar kunnen ze wel wat hulp van ons moeders gebruiken.

Aangezien ik meerdere ballen in de lucht moet houden en wel eens wat vergeet (en niet graag van de partij ben tijdens een archeologische vondst), zet ik een reminder in mijn agenda om mijn kinderen eraan te herinneren.

6. Help de slaapkamer en huiswerkplek opruimen

Je kind zal, zoals de meeste kinderen, niet spontaan zijn slaapkamer en bureau opruimen als de zomervakantie bijna opzit. Net als de meeste kinderen vindt jouw kind dat niet belangrijk of heeft het belangrijkere dingen aan zijn hoofd. Bovendien zijn de meeste kinderen geen geboren opruim talenten.

Opruimen is namelijk vergelijkbaar met fietsen. Het is iets wat je je kind moet leren. Het mooie is dat hoe jonger je kind is als hij leert opruimen, des te makkelijker het opruimen is. Dit geldt niet alleen voor zijn slaapkamer of bureau, maar ook later als hij een eigen huis heeft.

Natuurlijk zal je kind niet enthousiast reageren op je voorstel om zijn slaapkamer en bureau samen op te ruimen. Maar feit is dat je veel beter slaapt in een opgeruimd slaapkamer. Wat helemaal geen overbodige luxe is als je nog in de groei bent en van alles en nog wat op school moet leren.

Met het terug gaan naar school, komt huiswerk maken weer aan de orde van de dag. Om deze reden is een opgeruimde bureau ook geen overbodige luxe. Ook al vind je kind het niks, toch is het belangrijk om deze ook op te ruimen.

Je kind heeft hierna niet alleen alles bij de hand wat hij nodig heeft om zijn huiswerk te maken. Maar ook voldoende ruimte om lekker te werken en een stuk minder afleiding. Dat laatste is op zijn beurt bevorderlijk voor de kwaliteit van zijn huiswerk en de daaruit voortvloeiende schoolprestaties.

Lees ook: Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?

7. Check de fietsen

Gaat je kind op de fiets naar school? Check ruim op tijd of zijn fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft. Doen de remmen het nog? Ga na of de versnellingen soepel schakelen. Als je kind flink gegroeid is, moet je misschien de zadel hoger zetten. Dat doe je liever niet op de eerste ochtend van het nieuwe schooljaar.

Vergeet niet om te kijken of de fietslampen nog in orde zijn. In september worden de dagen korter. Goede fietslampen zijn dan belangrijk voor het fietsplezier maar vooral voor de veiligheid. Wanneer de fiets mankementen heeft en kun jij deze niet zelf maken, breng het zo snel mogelijk naar de fietsenmaker. Je weet dan zeker dat het op tijd gerepareerd is.

8. Oefen de schoolroute

Misschien wilt je kind alleen naar school lopen. En is hij al oud genoeg om dat te doen en vind je het oké dat hij dat doet. Of gaat hij na de zomervakantie naar een nieuwe school?

Dan is het raadzaam om een paar keer de route samen te fietsen of te lopen. Je kind weet niet alleen zijn weg naar school. Het naar school fietsen is op zo’n eerste dag dan minder spannend omdat jullie het al een paar keer samen hebben gefietst. Bovendien kun je lastige verkeerssituaties zoals ingewikkelde kruispunten, met hem doornemen.

9. Maak een bewaarsysteem voor schoolpapieren

Ondanks bijna alle communicatie tussen school en ouders tegenwoordig digitaal verloopt, toch komen er behoorlijk wat papieren je huis binnen. Denk aan formulieren die je kind van school meekrijgt die na invulling en ondertekening ingeleverd moeten worden. Verlofbriefjes die je op voorraad moet hebben mocht je kind bijvoorbeeld naar de tandarts of orthodontist moeten. Wanneer je kind nog op de basisschool zit, dan zullen er ook tekeningen naar huis meegenomen worden.

Heb je geen bewaarsysteem voor dit soort papieren, dan is de kans groot dat je formulieren kwijt bent omdat alles overal en toch nergens ligt. Wil je dit voorkomen, roep een handig bewaarsysteem in het leven voor papieren en tekeningen.

Je kunt bijvoorbeeld voor elk kind een tijdschriftcassette gebruiken waarin je belangrijke formulieren van school of verlofbriefjes erin bewaart. Zo hoef je niet als een malle je hele huis te doorzoeken omdat je die ene formulier niet meer kunt vinden.

Voor tekeningen en andere knutsels kun je een opbergdoos gebruiken. Zelf had ik voor elk kind 1 doorzichtige doos waarin ze hun tekeningen erin deden. Tijdens de zomervakantie ging ik samen met elk kind de mooiste tekeningen eruit kiezen. Wat zij niet mooi vonden, ging na goed overleg met de kunstenaar, de papierbak in. De blijvertjes bewaarden we in een multomap.

10. Pak het schoolritme bijtijds op

De meeste kinderen hebben tijdens de schoolvakantie een ander ritme. Vaak gaan ze later naar bed. Ontbijt, lunch en avondeten verschuiven hierdoor naar een later tijdstip op de dag. Overdag mogen ze langer dan normaal buitenspelen, op de Playstation of hun Nintendo Switch.

Dit zijn natuurlijk dingen die bij vakantie vieren horen. Maar wanneer je kind terug naar school moet, is deze ritme niet bepaald handig. Om de eerste schooldag(en) soepeler te laten verlopen, is het raadzaam om minimaal 1 week (het liefst zelfs 2 weken) voor het begin van het nieuwe schooljaar het oude ritme weer op te pakken.

Hoe kun je het doen? Door je kind elke dag iets eerder naar bed te laten gaan. Wanneer hij bijvoorbeeld elke dag 15 minuten eerder naar bed gaat, is de overgang naar het schoolse ritme soepeler omdat zijn innerlijke klok de tijd krijgt om zich geleidelijk aan te passen. Met als resultaat dat hij zijn oude slaapritme makkelijker en zonder al te veel mopperen weer oppakt.

Wat betreft zijn eetritme, die volgt met een beetje hulp van je, automatisch op. Bouw dan meteen de schermpjes tijd af en pak andere dagelijkse routines weer op. Als laatste, vergeet niet om bovenstaande met je kind te bespreken. Met name uitleggen waarom het belangrijk is om zich op deze manier voor te bereiden op zijn terugkeer naar school.

Met een goede voorbereiding is back to school een stuk makkelijker

Door je goed voor te bereiden op het nieuwe schooljaar is de overgang van zomervakantie naar school is een stuk makkelijker en soepeler voor jullie. Bovendien scheelt je dat behoorlijk wat last minute stress omdat je weet dat alle schoolspullen in huis zijn, passende sportkleding in de kast ligt of het schoolritme al is opgepakt.

 

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Nog meer lezen? 

5 Tips voor een opgeruimde thuiswerkplek (zodat je alles uit je dag kunt halen)

 

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie