5 Slimme gewoontes waarmee jij je huis opgeruimd houdt (zelfs als je een enorme sloddervos bent)

gewoontes-huis-opgeruimd-houden

5 Slimme gewoontes waarmee jij je huis opgeruimd houdt (zelfs als je een enorme sloddervos bent)

Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat jouw vriendin altijd een opgeruimd huis heeft en jij niet? Hoe zij dat voor elkaar krijgt en waarom er bij jou altijd schoenen, glazen, vuile was, speelgoed en papieren rondslingeren? Dat komt omdat jouw vriendin waarschijnlijk vaste gewoontes ontwikkeld heeft die haar helpen om haar huis netjes te houden.

Ook jij kunt slimme opruimgewoontes aanleren

Goed nieuws is dat jij ook deze opruimgewoontes kunt aanleren. Je zult er wel geduld, doorzettingsvermogen en wat discipline voor nodig hebben. Maar je investering in tijd en geduld betaalt zich dubbel en dwars terug (geloof me: been there, done that!).

Je zult merken dat op het moment dat de nieuwe gewoonte ingesleten is het uitvoeren ervan een stuk makkelijker is. Het kost je ook veel minder tijd en energie. Dit komt omdat je er niet meer over na hoeft te denken. Het allerfijnste vind ik zelf dat opruimroutines voor meer rust en ruimte in je hoofd zorgen waardoor je over belangrijke en leuke dingen na kunt denken.

Welke zijn het?

Nu zul je reuze benieuwd zijn welke gewoontes er zijn om je huis opgeruimd te houden. Het zijn een heleboel. Om jou op weg te helpen, heb ik daarom 5 gewoontes die ik dagelijks toepas op een rij gezet.

1. Leg je spullen meteen terug op hun vaste plek

Vind jij het ook verleidelijk om een pen, haarelastiekje of sjaal even op tafel te leggen om ze later op de dag op te ruimen. Helaas leert de ervaring dat deze aanpak, hoe verleidelijk ook, voor een rommelig huis zorgt.

Als je je huis opgeruimd wilt houden, is het belangrijk om je spullen meteen op hun vaste plek op te bergen. Zo houd je je huis niet alleen langer opgeruimd. Maar je bespaart hiermee veel tijd omdat het schoonmaken en opruimen een stuk simpeler is.

Valt het je op dat sommige spullen geen vaste opbergplek hebben? Bedenk een opbergplek voor ze. Het liefst daar waar je deze spullen het vaakst gebruikt.

2. Ruim gedurende de dag op

In de loop van de dag kom je vaak spullen tegen die niet op hun plek staan. Zoals een vuile t-shirt die op de vloer ligt, een jas die over de eetkamerstoel hangt of een glas dat op je nachtkastje staat. Maak er een gewoonte van om deze ‘verdwaalde’ spullen terug te leggen op hun plek. Op het eerste gezicht lijkt het je meer tijd te kosten. Maar dat is niet zo.

Stel je moet naar boven en je komt onderweg de vuile t-shirt tegen die eigenlijk in de wasmand hoort. Nu je toch naar boven gaat, raap het op en neem het mee. En ga je niet meteen naar boven, leg het gewoon op de trap. De volgende keer dat je naar boven moet, dan neem je het gelijk mee naar zijn plek.

Soms kom je ook spullen tegen die je niet meer nodig hebt, gebruikt of leuk vindt. Gooi ze dan weg of leg ze bijvoorbeeld in een doos (ontspuldoos) zodat ze niet meer rondzwerven en voor rommel zorgen.

3. Houd een 10 minuten opruimrondje

Mijn favoriete gewoonte is de 10 minuten opruimrondje. Elke avond tussen het avondeten en het naar bed gaan, maak je een rondje door de benedenverdieping van je huis. In deze 10 minuten leg je schoenen, boeken, glazen, speelgoed of schooltassen terug op hun vaste plek.

Als je het elke dag toepast, blijft je benedenverdieping netjes. Zo voorkom je rondzwervende spullen die voor rommel, onrust en chaos zorgen.

En wil je meer in mindere tijd bereiken? Betrekt je gezin erbij. Zet jullie favoriete muziek op en je zult zien dat het een stuk makkelijker gaat.

Lees hier meer over het 10 minuten opruimrondje

4. Houd alle horizontale oppervlaktes rommelvrij

Het aanrecht, de eettafel en de salontafel zijn beruchte oppervlaktes die spullen aantrekken en je huis rommelig huis maken. Het is niet voor niets dat ze ook bekend staan als magneetplekken.

gewoontes-aanleren-opruimen

Deze plekken zorgen niet alleen voor een rommelig huis. Ze zijn een beruchte bron van ergernis en chaos in huis en hoofd.

Wil je hierin verandering in brengen? Maak er een gewoonte van om op een vaste moment van de dag deze rommelplekken op te ruimen. Je zult zien dat je na een tijdje je huis langer en makkelijker opgeruimd houdt.

5. Houd je keuken netjes

De keuken is de plek in huis die het intensiefst wordt gebruikt. Dat maakt de keuken ook de uitdagendste plek om netjes te houden. Maar niet onmogelijk!

Wanneer je bijvoorbeeld tijdens het koken de gebruikte spullen in de vaatwasser legt of meteen afwast, heb je na de bereiding van een maaltijd een stuk minder vaat om te doen.

En maak er een gewoonte van om na het eten meteen de vaat te doen (of in de vaatwasser te laden) en het aanrecht en eettafel schoon te maken. Je kunt daarna heerlijk op de bank neerploffen om te genieten van je welverdiende rustmoment.

Wat ik zelf geweldig vind aan deze gewoonte is dat je elke ochtend een schone en frisse keuken binnenstapt. En laat dat een fijne begin van de dag zijn.

Met deze 5 gewoontes ben je op de juiste weg om je huis opgeruimd te houden

Wanneer je deze gewoontes eigen maakt, zul je zien dat je huis opgeruimd houden een stuk makkelijker is. Een leuke bijkomstigheid is dat je je huis makkelijker schoon kunt maken en vooral houden. Hierdoor zul je minder stress ervaren. En meer tijd overhouden voor echte leuke dingen in je leven.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

 

Gerelateerde blogs

Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan!

5 Tips om je huishouden draaiende te houden zelfs als je hele gezin thuis is

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie