20 jan 5 Handige hacks voor het opruimen van je huis wanneer je in een opruimdip zit
Januari, de maand waarin veel mensen met goede moed hun huis eens goed willen opruimen. Maar zo tegen het einde van januari is een groot aantal enthousiaste opruimerts om verschillende redenen vastgelopen. Sommige blijven in d’r uppie doorploeteren omdat ze vinden dat ze het zelf moeten kunnen. Anderen geven er de brui aan omdat het hen weer niet gelukt is om orde in de chaos te brengen.
Handige hacks om uit je opruimdip te komen
Aangezien ik bovenstaand als geen ander ken, deel ik dit blog 5 hacks voor het makkelijker opruimen van je huis mocht je ook in een opruimdip zitten.
Hack 1: Plan wanneer je gaat opruimen
Wanneer opruimen niet jouw ding is, dan stel je het gegarandeerd uit. Ik weet er namelijk alles van want ik heb dit jarenlang vakkundig gedaan.
Oplossing? Plan wanneer je het beste aan de slag kunt gaan. Noteer het vervolgens in je (digitale) agenda en vergeet niet een ook een reminder in te stellen.
Zelf plande ik het zo: Om 14 uur moest ik de kinderen van school halen. Ik wist van mezelf dat ik tussen 13 uur en 14 uur op social media zat te struinen. Om mezelf niet tekort te doen en toch iets te bereiken, plande ik van 13 uur tot 13:30 een opruimsessie. Dan had ik 30 minuten om digitaal te struinen wat voor mij ook nog als een beloning voelde.
Op deze manier combineerde ik het opruimen met iets wat een leuk gewoonte is en als beloning aanvoelde. En doordat ik het vlak voor het ophalen van de kinderen deed, wist ik dat ik op tijd mijn opruimklusje moest afronden.
Hack 2: Gebruik een timer
Veel mensen vinden het gebruik van een timer overbodig, sommige vinden het zelfs een kinderachtige tool. Niks is minder waar! Want met een timer bereik je heel veel. Vooral als je tegen het opruimen aan hikt, vastloopt of als een berg tegenop ziet.
Wat doet een timer dan? Op de een of andere manier weet zo’n ding je te motiveren om als een speer die plank, sokkenlade of stapel papieren aan te pakken. Dit werkt als een tierelier als je van een uitdaging houdt.
Tevens begrens je met een timer de tijd je die je in het opruimen steekt. Wat een goeie troef is als je de neiging hebt om de tijd te vergeten met het risico dat je over je grenzen heen gaat.
Als laatste is het een goed middel als je moeite hebt met stoppen omdat je vindt dat je maar door moet gaan. De timer geeft je in zo’n geval als het ware ’toestemming’ om te stoppen.
Hack 3: Begin met iets kleins
Ik ben zelf weg van kleine en vooral makkelijke opruimklusjes. Daarom pas ik dit ook toe tijdens de opruimsessies met klanten. Als ze dit horen verschijnt er altijd een big smile van opluchting op hun gezichten.
Dus, wil je uit je opruimdip komen? Dan kun je bijvoorbeeld je nachtkastje, sokkenlade, besteklade, schoonmaakmiddelen of shampoos aanpakken. Deze dingen zijn niet alleen klein, maar je hebt ze vaak ook nog snel opgeruimd.
Ik heb er toevallig 2 blogs erover geschreven. Klik op een van onderstaande links:
5 Makkelijke plekken waar je direct kunt beginnen met opruimen
5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt
Hack 4: Voorkom ‘Kriskras’ opruimen
Allereerst wat bedoel ik met ‘Kriskras’ opruimen: je begint met je nachtkastje. De schaar die je daar vindt, breng je meteen naar de keuken. De lade waarin je vondst in moet, is ook een zooitje… Die ruimen we effe op. Tijdens het opruimen vind je iets wat eigenlijk op zolder hoort. Hup, je brengt het meteen naar zolder want dan ben je er meteen van af… Op zolder aangekomen ga je ook het een en ander opruimen, etc etc etc.
Aan het einde van de dag ben je overal in huis bezig geweest. Je hebt misschien zelfs nog meer rommel gemaakt. Terugkijkend is er geen zichtbaar resultaat. En dat is freaking demotiverend en frustrerend, niet waar?
Bovenstaand scenario voorkom je door een opruimkit te gebruiken. De basis opruimkit bestaat uit 3 dozen en een rol vuilniszakken.
De 1ste doos is voor spullen die horen op de plek waar je bezig bent met opruimen.
De 2e doos voor spullen die elders in huis horen. Door deze doos te gebruiken, blijf je op de plek die je wilt opruimen. De 3e doos is voor spullen die bijvoorbeeld naar de kringloop kunnen.
De vuilniszakken gebruik je voor alles wat in de kliko kan. Ook handig om kleren in te doen die in de kledingbak of naar de kringloop kunnen. Markeer ze wel anders gooi je ze misschien per ongeluk bij de restafval.
Extra tip hack 4: Om niet te vergeten waar elk voorwerp thuishoort die ik in de 2e doos leg, plak ik een post-it erop. Op deze manier hoef ik niet meer na te denken waar iets ook alweer opgeborgen moet worden.
Lees hier hoe je voorkomt dat je ‘kriskras gaat opruimen
Hack 5: Gebruik een twijfeldoos
De twijfeldoos gebruik ik persoonlijk heel sporadisch. Bij klanten vaker. Vooral wanneer ik zie en voel dat ze zo twijfelen wat ze met een bepaald voorwerp moeten doen. De twijfel kan soms zo overweldigend dat ze bijna erdoor vriezen.
Zo had ik een klant die zo’n moeite had met een boek dat je maar bleef mompelen en erin bladeren. Ze wilde het echt niet houden, maar wegdoen vond ze ontiegelijk moeilijk want het was een cadeautje. De twijfeldoos was in haar geval de oplossing.
Het boek en een andere dingen waar ze vreselijk over twijfelde, gingen de doos in. We legden deze uit het zicht. Vervolgens prikte ze een dag in haar (digitale) agenda om met de doos te dealen. In haar geval was dat 3 maanden na de opruimsessie.
In de tussentijd kon ze ervaren hoe het was om zonder die spullen te leven. Als ze iets zou missen of nodig hebben, kon ze het zo eruit halen. Na die 3 maanden had ze niks gemist en kon ze de doos met inhoud zo bij de kringloop afgeven.
Extra tip hack 5: gebruik een kartonnen doos als twijfeldoos. Zo hoef je geen spullen over te hevelen wat je tijd en energie scheelt. En je voorkomt ook dat je nog eens in de doos gaat snuffelen. Of een van je huisgenoten…
Extra extra tip hack 5: wees super selectief over wat je in de twijfeldoos legt. Voor je het weet heb je met niet 1 doos te dealen, maar misschien met 5 of zelfs 10 stuks. En dat is niet de bedoeling.
Lees ook: Waarom vind je het moeilijk om spullen weg te doen en hoe overwin je dit?
Opruimdip? Blijf aub niet doorploeteren, maar pas een van deze tips toe
Een opruimdip is vervelend, geef ik je toe. Iedereen heeft er op een bepaald moment last van. Dat jij er ook last van hebt, betekent niet dat je iets fout doet. Maar ook niet dat je maar door moet blijven ploeteren met iets wat op dit moment nog te moeilijk is om aan te pakken omdat je vindt dat je zelf moet kunnen opruimen. Zoals je gelezen hebt, kun je met een paar simpele hacks de draad weer oppakken.
En… kom je ondanks bovenstaande tips niet vooruit, twijfel niet om advies te
vragen. Klik gewoon op deze link en mail gerust jouw vraag.
In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt van bovenstaande links. Maak je absoluut geen zorgen want het kost jouw helemaal niks. Het is gewoon een win – win situatie voor jou en mij want ik link naar producten die ik relevant vind voor mijn werk als opruimcoach. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.
Geen reactie's