7 Handige tips om je kerstsversiering netjes op te bergen

Tips om kerstspullen netjes op te bergen

7 Handige tips om je kerstsversiering netjes op te bergen

Mijn vriendin had het laatst over hoeveel tijd ze elk jaar kwijt is om haar verzameling kerstspullen van zolder te halen. Maar ook hoe ze met haar favoriete kerstmuziek op de achtergrond en met veel plezier haar huis en kerstboom versiert. Dat Kerstmis en Oud en Nieuw haar favoriete feestdagen zijn. Totdat deze dagen achter de rug zijn en het weer tijd is om de kerstboom af te tuigen en alle kerstdecoratie weer op te bergen… Ze keek me aan en zei: ‘Elma, ik krijg er letterlijk een punthoofd van. Echt! “Hoe kan ik mijn kerstspullen het beste opbergen zodat alles netjes blijft? En dat ik alles ook makkelijk kan vinden?”

Ze wilde het opbergen van de kerstspullen anders aanpakken

Het is duidelijk, mijn vriendin is er klaar mee. Ze wilt dit jaar het opruimen van haar kerstspullen anders aanpakken zodat ze nooit meer op handen en knieën achter het donkere en krappe knieschot hoeft kruipen. Ze wilt geen vermoeiende en onergonomische ondernemingen meer, waarbij ze minstens 3 kartonnen dozen moet uithalen en openen om deze al vloekend en tierend terug te leggen. Want tja, ze heeft helemaal geen idee in welk doos de kerstballen, kersthuisjes of sneeuwpoppen opgeborgen zijn.

Om het niet te hebben over haar jaarlijkse worstelpartij met de kerstverlichting. Op de een of andere manier raakt het ding elke jaar weer in een onmogelijke knoop. Dan vindt ze weer een aantal gesneuvelde kerstballen omdat iemand niet al te voorzichtig was met de kartonnen doos. Geen wonder dat ze zich flink aan ergert en dat haar kerststemming niet al te best van wordt.

Hoe berg je je kerstversieringen netjes op?

Herkenbaar? Als dat zo is, vat deze koe bij haar horens. Geloof me, je zult komende kerst jezelf niet alleen ontiegelijk dankbaar zijn. Maar je zult echt genieten van de voorbereidingen voor de feestdagen. Dus, wacht niet langer! Maak het jezelf makkelijk met mijn 7 opbergtips:

Tip 1: Doe weg wat je de afgelopen jaren niet hebt gebruikt

Voor je de deur uitrent om handige opbergdozen te kopen, adviseer ik je om eerst al je kerstdecoratie bij elkaar te sprokkelen. Neem elke kerstbal, sneeuwpop, krans, kaarsenhouder of kerstboom ornament in je handen. Doe alles weg wat je de afgelopen jaren niet meer hebt gebruikt. Dit kunnen spullen zijn die kapot zijn en je niet meer kunt of wilt repareren. Misschien vind je ze niet meer mooi. Sommige passen niet meer in je interieur of brengen vervelende herinneringen of gevoelens naar boven. kerstspullen veilig en netjes bewaren

Iets wat veel mensen zich niet realiseren is dat als je alles bewaart het juist moeilijker is om je kerstspullen netjes op te bergen. Bovendien wordt je zoektocht naar deze spullen niet eenvoudiger op. Daarnaast is de kans groter dat je favoriete kerstversieringen eerder kapot gaan omdat alles in 1 doos gepropt wordt.

Dus grijp deze kans om alle spullen te sorteren. Alles wat je niet meer gebruikt, leuk vindt of jou geen vreugde meer geeft, doe je weg. Zo maak je letterlijk en figuurlijk ruimte voor leukere dingen. In dit proces maak je een ander blij door je spullen te doneren. En wie weet, hoef je geen extra opbergdozen te kopen.

Tip 2: Berg de kerstballen in een kerstballenbox

tips om kerstversiering schoon, veilig en overzichtelijk te bewarenIk moet eerlijk bekennen dat ik pas sinds een paar jaar een kerstballen opbergbox gebruik. Voor die tijd vond het ‘weer zo’n gadget’ die zijn beloftes alles behalve waarmaakt. Wat zat ik naast!

Voor de komst van de speciale kerstballen doos wikkelde ik alle kerstballen in keuken -of krantenpapier. Vervolgens borg ik ze op. Totdat ik op een dag inzag hoeveel tijd ik elk jaar kwijt was met het uitpakken van de kerstballen omdat ik niet kon zien welke kleur in het pakketje zat. En wat hield ik een troep over! Ik moest na afloop flink wat papierwikkels opruimen voor ik op de bank neer kon ploffen om van mijn prachtig versierde kerstboom te genieten. Nèh, dat wilde ik niet meer.

De kerstballen doos heeft inmiddels bewezen dat het geen gadget is, maar juist een uitkomst! De kerstballen worden stofvrij opgeborgen. Ze breken niet meer zo snel omdat elke bal een eigen vakje heeft. De juiste kleur of thema vinden kost maar een paar tellen. Tijdens het versieren en aftuigen van de kerstboom scheelt het aanzienlijk wat handelingen. En het fijnste is dat je de doos zo van zolder of uit de berging kunt halen omdat je kunt zien wat erin zit.

Tip 3: Gebruik doorzichtige opbergdozen

Misschien bewaar je je grappige sneeuwpop, leuke kerstman en het kerststalletje met bijbehorende beeldjes in een kartonnen doos. Dit is in principe prima. Maar het beste is om deze spullen toch in een doorzichtige opbergdoos op te bergen. In tegenstelling tot kartonnen dozen zijn de kunststof dozen veel beter in het beschermen van je dierbare spullen tegen stof, vocht of schimmels.

Over het algemeen zijn ze niet duur en gaan langer mee dan een kartonnen doos. Omdat deze dozen doorzichtig zijn, zie je meteen wat erin zit. Dit is heel handig als je in de loop van het jaar andere spullen uit je schuur of berging wilt halen. Ten eerste is de kans dat je misgrijpt een stuk kleiner. Ten tweede, je bent een stuk voorzichtiger als je iets moet pakken dat in de buurt van je kerstspullen staat.

En wil je je leven een stuk eenvoudiger maken? Label de dozen aan beide kanten. Of plak er een papiertje aan de binnenkant van de deksel waarop de inhoud van de doos vermeld staat. Zo weet je precies wat er in de opbergdoos zit zonder deze open te hoeven doen.

Tip 4: Zorg dat de kerstverlichting niet weer in de knoop raakt

Elk jaar weer is het opbergen (en later in het jaar het uitpakken) van de kerstverlichting een grote bron van ergernis. Na een paar (of vele) gefrustreerde pogingen gooit men de boel in de doos. Of probeert men het niet eens en gooit de boel zo in de doos. Niet doen! Neem even de tijd om deze rotklus te klaren. Geloof me, je toekomstige zelf zal je eeuwig dankbaar zijn.kerst accessoires opbergen

Het bewaren van kerstverlichting is helemaal niet zo ingewikkeld. Je kunt een stevig stuk karton of een kartonnen rol gebruiken om de kerstverlichting netjes te wikkelen. Maar op een gegeven moment gaan deze ook stuk.

Tegenwoordig heb je kunststof haspels of katrollen die speciaal gemaakt zijn voor dit doeleinde. Het enige wat je hoeft te doen is de verlichting om de haspel te wikkelen en klaar is Clara. Overigens kun je deze tip ook op kerstslingers en guirlandes toepassen.

Als laatste markeer elke lichtsnoer of schrijf op het karton waar de lichtjes gehangen hebben. Zo hoef je volgend jaar niet uit te zoeken waar elke lichtsnoer ook alweer moet. Dit is een typisch gevalletje kleine investering met een groot tijdbesparend effect.

Tip 5: Geef de kerstboom tas een kans

Als je een kunstkerstboom hebt, kun je deze in de doos opbergen waarin het de fabriek verlaten heeft. De ervaring leert dat zo’n doos na een tijdje scheurt. Dan wordt het vaak vervangen door vuilniszakken. Op zich geen slecht idee, maar wat is me dat een geklungel. En die vuilniszakken zijn vaak niet zo stevig. Dus zitten er binnen de kortste keren gaten in waardoor je kerstboom niet bepaald beschermd wordt.

Inmiddels bestaan er speciale opbergtassen voor kunstkerstbomen. Zogenaamde kerstboom tassen. Je vindt ze in allerlei materialen, formaten en prijzen. Het voordeel van zo’n opbergtas is dat je je kerstboom vocht- en stofvrij in opbergt. Dat laatste is super fijn voor als je huisstofmijtallergie hebt.

Deze tassen hebben handgrepen wat het dragen of verslepen een stuk makkelijker maakt. Een andere pluspunt is dat je ze kunt opvouwen waardoor je het bijvoorbeeld tot na de kerstdagen in de kerstballen doos kunt bewaren.

Tip 6: Berg je spullen op kleur of thema op

Veel mensen hebben kerstspullen in verschillende kleuren of thema’s. Leuk voor de afwisseling. Denk maar aan je verzameling kerstballen en slingers. Het ene jaar wil je een rood, groen en gouden kerstboom. Het jaar daarop een blauwe met wit.kerstdecoratie opruimen

In zo’n geval is het handig om je kerstspullen of per kleur of thema op te bergen. Zo kun je je spullen snel vinden, pakken, de boom versieren en na de kerstdagen alles makkelijk opbergen.

Hou het wel simpel en ga je spullen niet nog eens in subcategorieën verdelen. Als je je decoratie in kleur of thema sorteert, heb je al een duidelijke en eenvoudige opbergmethode, die vooral werkbaar is.

Tip 7: Geef je kerstspullen een vaste opbergplek

Nu je alle kerstspullen netjes en overzichtelijk in opbergdozen hebt bewaard, is het tijd om al je kerstdecoraties een vaste opbergplek te geven. Het beste is om alles wat met kerstmis te maken heeft bij elkaar op te bergen.

Zo hoef je komend december je zolder of berging niet meer overhoop te halen om je decoraties te vinden. En weet je zeker dat je spullen veilig hebt bewaard. De kans dat een kerstbal, huisje of zelfs de kerststal in kleine stukjes terugvindt is vanaf nu super klein.

Een kind kan vanaf nu de kerstspullen opbergen 😁

Hoe liep het met mijn vriendin en haar jaarlijkse kerstirritatie af? Nou, die besloot om er meteen werk van te maken door mijn tips toe te passen. Ze heeft een heleboel spullen weggedaan en naar de kringloop gebracht. De rest heeft ze netjes in dozen opgeborgen. Als kers op de taart heeft ze al haar kerstdecoratie een vaste plek op zolder gegeven.

“Elma, laat Kerstmis en Oud en Nieuw maar komen en gaan. Ik ben er klaar voor. Dit meisje kan vanaf nu haar kerstspullen met 2 vingers in de neus vinden maar vooral zo opruimen!”

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.

dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliatie marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie