Hoe krijg je je huis snel opgeruimd voor de feestdagen?

salontafel met kerstversiering bij blog over huis snel opruimen voor de feestdagen

Hoe krijg je je huis snel opgeruimd voor de feestdagen?

Over een paar dagen is het weer kerst. Als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan wil je deze dagen in een opgeruimd huis doorbrengen. Maar net als mijn klanten, ziet jouw huis er rommelig uit. Vaak begint dat vlak achter de voordeur. Zodra je deze opendoet, zie je schoenen, tassen, sjaals en speelgoed op de vloer liggen. Op het aanrecht is er geen plek om een kerstmaaltijd voor te bereiden zonder eerst van alles te moeten verplaatsen.

Om niet te hebben over de woonkamer. Deze lijkt namelijk op een ontplofte speelgoedwinkel waar je hier en daar ook nog kleren en stapels papieren ziet liggen. Om eerlijk te zijn, is dit niet bepaald het kerstbeeld dat je voor ogen hebt. Gelukkig valt er wat aan te doen. In dit blog vertel ik je namelijk hoe je snel de boel aan kant krijgt zodat je toch nog kunt genieten van de feestdagen in een opgeruimd huis.

Wat moet je doen om je huis in korte tijd opgeruimd te krijgen voor de feestdagen?

Hoe ruim je je huis in een minimum van tijd op voor de kerstdagen? Door simpelweg het opruimen strategisch aan te pakken. Nu denk je wel “Ja, ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan”. Ik kan me daar helemaal in vinden. Toch wil ik je vragen om de mouwen op te stropen en onderstaande tips toe te passen. Je zult zien dat na afloop jouw huis opgeruimder is.

Tip 1: Betrek je huisgenoten bij het opruimen

Vaak denk je dat je alles zelf moet doen. Vooral als jij degene bent die zich ergert aan de rommel. Maar je hoeft niet alles zelf te doen. Wanneer je een partner en kinderen hebt, dan kan iedereen zijn steentje bijdragen. Kinderen kunnen best een handje helpen mits je de lat iets lager legt en concrete opdrachten aan ze geeft. Dus je speelgoed naar je slaapkamer brengen, zal het niet worden. Om maar een veel voorkomende voorbeeld te noemen.

Het wordt concreter als je zegt dat ze al hun knuffels naar hun slaapkamer moeten brengen. Mocht jouw partner je niet kunnen helpen met opruimen, vraag hem / haar om jou met iets anders te helpen. Bijvoorbeeld door de boodschappen te halen. In de tussentijd kun jij opruimen en het huis klaarmaken voor de feestdagen.

Lees ook: Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips

Tip 2: Kies welke plek je wilt opruimen

Als je om je heen kijkt en overal rommel ziet liggen, dan is de neiging groot om overal in huis aan de slag te gaan. Helaas is dat niet de juiste manier om het opruimen aan te pakken. Het is namelijk niet haalbaar om in zo’n korte tijd je hele huis op orde te krijgen. Tenzij je geen baan ernaast hebt, een gezin waar je aandacht aan wilt geven of andere verplichtingen hebt zoals voor je ouders zorgen.

Daarom zul je prioriteiten moeten stellen. Vraag jezelf af welke plekken je opgeruimd wilt hebben zodat je je prettig voelt tijdens de feestdagen? Of die voor jou moeten werken in plaats van tegenwerken? De meeste mensen die ik help met opruimen vinden het fijn als de keuken, woonkamer of entree opgeruimd zijn. Dat verbaasd mij helemaal niet, want dit zijn de ruimtes waar jouw gezin en visite gedurende deze dagen de meeste tijd gaan doorbrengen.

Lees ook: 3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

Tip 3: Gestructureerd en praktisch opruimen is het devies

Het spreekt voor zich dat je, in de drukke dagen voor Kerst, de hele keuken niet opgeruimd en geordend kunt krijgen. Dat kun je beter na de feestdagen doen. Vanuit praktisch oogpunt is het nu zaak om bijvoorbeeld het aanrecht zo leeg mogelijk te krijgen zodat je keuken niet alleen netjes eruit ziet, maar ook werkruimte hebt om een maaltijd voor te bereiden. Dat geldt voor de woonkamer. De tv meubel in zijn geheel opruimen, heeft geen prioriteit. De bank of salontafel aanpakken, is daarentegen praktischer want die 2 heb je nodig als er gasten over de vloer komen.

Hoe pak je het opruimen in de praktijk zowel snel als praktisch aan? Begin eerst door alles wat in de prullenbak terecht kan, daarin te gooien. Wanneer je dat gedaan hebt, ga je vervolgens alle spullen die ergens anders in huis horen in een krat verzamelen. Met de gevulde krat onder de arm maak je een rondje door je huis waarbij je deze spullen in de ruimte neerlegt waar ze thuis horen.

Terwijl je hiermee bezig bent, weersta de neiging om in plaats van alleen iets neer te leggen, daar ook te gaan opruimen. Die kamer kun je op een ander moment al je aandacht aan schenken. Kortom, ruim alleen de plekken op die belangrijk zijn voor de feestdagen. Je zult zien dat je op deze manier meer gedaan krijgt om je huis opgeruimder te krijgen voor de feestdagen.

Tip 4: Ga voor gezelligheid tijdens het opruimen

Opruimen kan best zwaar aanvoelen. Voor sommige mensen is dat zelfs uitermate vervelend. Vooral als het niet jouw ding is. Daarom probeer ik tijdens een opruimsessie met mijn klanten het altijd gezellig te maken zodat het voor hen lichter aanvoelt. Ik krijg na afloop vaak te horen dat dat ze flink heeft geholpen tijdens het ontspullen.

Vind jij het opruimen saai of zelfs zwaar? Maak het je lichter door je favoriete kerstliedjes op te zetten of pak gerust een andere lijst uit jouw Spotify. Ik heb ook klanten die liever naar een boek of een podcast luisteren tijdens hun opruimsprint. Het maakt eigenlijk niet uit wat jij gebruikt, als het maar bij je past, jouw gemotiveerd houdt en helpt om de boel snel, maar vooral op een leuke manier, aan kant te krijgen.

Lees ook: 5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

Tip 5: Wees mild voor jezelf

Een opgeruimd huis is een middel om de kerstdagen gezelliger te maken. Wees daarom mild voor jezelf want je huis hoeft absoluut niet op een showroom te lijken. Opruimen is puur een middel, niet het doel op zich. Streef daarom niet naar perfectie, maar naar wat op het oog netjes oogt of rust uitstraalt. Heb je kinderen? Dan zal je woonkamer zelden 24/7 opgeruimd zijn. Kinderen spelen en laten hier en daar speelgoed liggen. Hetzelfde geldt voor het aanrecht. Wel is het zo dat door het wegdoen van overbodige spullen, jij je huis makkelijker aan kant kunt krijgen. Met als resultaat meer vrije tijd om samen met je gezien mooie herinneringen te maken tijdens de feestdagen.

Lees ook: Opruimen voor de feestdagen: 7 Praktische manieren om je huis te ontspullen voor meer rust en ruimte in je hoofd

Wat levert het opruimen van je huis je op voor de feestdagen?

Een opgeruimd huis is een van de vele ingrediënten voor een ontspannen Kerst. Onder andere omdat je een (gedeeltelijk) opgeruimd huis je belangrijke spullen makkelijker vindt. Dat geeft op zijn beurt een ontspannen gevoel. Ook minder stress en meer rust in jouw hoofd. Wanneer je ontspannen bent, heb je een beter humeur. Een fijn humeur geeft ruimte voor gezelligheid en mooie herinneringen. Zo levert, in mijn ogen dan, het opruimen van je huis je fijne feestdagen op 😃

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie