16 okt Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt
Laatst vroeg een moeder mij hoe je het beste speelgoed sorteert en opruimt. Ze werd moedeloos van de alsmaar groter wordende berg speelgoed in haar huis. Veel ervan slingerde rond in de woonkamer en slaapkamers. Ze probeerde te ontspullen. Maar elke keer als ze aan de slag ging, kwam de twijfel om het hoekje kijken. Daardoor kon ze bijna niks kon wegdoen. Bovendien was ze bang om een dierbaar speelgoed van een van haar kinderen weg te gooien. Met alle gevolgen van dien.
Herkenbare obstakels waar ze tegen aanloopt tijdens het ontspullen van speelgoed
Toen ik vroeg hoe ze het minimaliseren van speelgoed aanpakte, vertelde ze me dat ze gewoon aan de slag ging. Net als mijn jongere ik, liep ze tegen 3 obstakels aan.
Het eerste obstakel was dat ze de eerste de beste speeltje pakte waar haar blik op viel…. Laat juist die het lievelingsspeelgoed zijn van een van de kinderen. Zo ook de 2e en 3e pop, auto of knuffel die ze uit de berg pakt. Dit is puur toeval, hoor. Maar wel genoeg om haar in de twijfelstand te laten schieten. En omdat ze bang is dat ze een speeltje wegdoet dat de kinderen nog gek op zijn, besluit ze om alles maar in een mand of opbergbox te leggen.
Tweede obstakel is zich laten afschrikken door de enorme berg speelgoed dat door de woonkamer en slaapkamer verspreidt ligt. Die gigantische berg is vaak rijk aan jongens en meisjes speelgoed. En om het nog ingewikkelder te maken vind je voor alle leeftijden iets waar ermee gespeeld kan worden. Om niet te hebben over het speelgoed waar mooie herinneringen aan kleven. Dit alles maakt het beginnen met speelgoed sorteren, ontspullen en opruimen niet bepaald aantrekkelijk. Dus, schuif je het voor een ander moment.
Het derde obstakel is niet meer weten hoe verder te gaan met het sorteren en opruimen van het speelgoed. Je bent bezig maar dan kom je speelgoed tegen waar je bijvoorbeeld geen raad mee weet. Misschien kom je een berg Lego, Duplo of auto’s waar je helemaal geen idee hebt hoe je deze het beste kun aanpakken. Misschien twijfel je of je een pop weg kunt doen want ooit waren die pop en je kind onafscheidelijk. Maar je kind speelt er al tijden niet meer mee.
Hoe pak je het speelgoed sorteren en opruimen dan praktisch aan?
Als je het hebt over speelgoed opruimen heb je het vaak over emoties, hechting, speelplezier en leuke herinneringen. Niet alleen bij je kind, maar ook bij jezelf. Daarom is het opruimen van deze categorie spullen niet makkelijk. Als je net als mijn klanten hiermee moeite hebt, dan komt een stappenplan goed van pas.
Met behulp van een stappenplan pak je de berg speelgoed op een praktische en systematische manier aan. Zodat je makkelijker het speelgoed van je kinderen sorteert, ontspult en vervolgens opruimt. Om je hiermee te helpen, heb ik een selectie gemaakt van alle stappen die ik ken en regelmatig toepas:
Stap 1: Betrek je kind bij het sorteren van zijn speelgoed
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je hem betrekken bij het sorteren en opruimen van zijn speelgoed. Het is belangrijk om van tevoren te bespreken wat jullie gaan doen. Ook waarom jullie dat gaan doen. Bij dit laatste is het belangrijk om de reden van het opruimen positief te verwoorden. Omdat kinderen een beperkte aandachtsboog raad ik je aan om een tijdslimiet af te spreken. Een handig hulpmiddel voor kinderen is de time timer die op een visuele manier laat zien hoeveel tijd je nog bezig bent met het opruimen of een andere taak.
Als je zelf aan de slag gaat, gooi nooit zomaar speelgoed weg van oudere kinderen! Je weet immers nooit hoe gehecht ze zijn aan bepaalde speelgoed. Bij twijfel niet weggooien, maar observeer of ze er nog mee spelen. Of vraag je kind of hij een ander kind blij mee wilt maken.
Jouw kind erbij betrekken heeft een aantal voordelen. Je voorkomt niet alleen verdriet omdat jij iets hebt weggegooid wat hem lief is. Maar je laat zien dat je niet achter zijn rug om speelgoed weggooit. Dat is bevorderlijk voor jullie relatie. Daarnaast leert jouw kind zelf beslissen wat hij wilt houden of wegdoen. Ook leert hij dat hij door ontspullen minder bedeelde kinderen gelukkig kan maken. En dat je door spullen wegdoen letterlijk en figuurlijk ruimte maakt voor nieuwe dingen.
Als je kind moeite heeft om te beslissen, kun je hem een handje helpen door onderstaande vragen te stellen:
-
-
- Hou je er nog van?
- Speel je nog mee?
- Waar ga je het bewaren?
- Kun je er nog mee spelen?
- Past het bij jou leeftijd?
- Past het bij wat je leuk vindt?
- Kun je een ander kindje die weinig speelgoed heeft blij mee maken?
-
Stap 2: Kies welk speelgoed je gaat opruimen
Het sorteren en opruimen van speelgoed kan overweldigend zijn. Zeker in het geval dat je kind een berg speelgoed heeft. Vaak treft je verschillende soorten speelgoed in. Heb je meerdere kinderen, dan vind je speelgoed voor verschillende leeftijden. Wanneer elk kind een andere interesse heeft, heb je nog meer spullen.
Daarom is het raadzaam om het speelgoed eerst in te delen in verschillende categorieën. Vervolgens kies je één categorie en pak je deze aan. Als je je alleen concentreert op bijvoorbeeld de puzzels, zal het opruimen je niet zo overweldigen. De berg speelgoed heb je namelijk in behapbare stukjes gehakt. Je ziet makkelijker waarmee er nog gespeeld wordt of niet. Wat je kind uitgegroeid is of niet meer leuk vind. Dit beetje overzicht is fijn voor jou en je kind.
Stap 3: Zet je opruimkit klaar
Een handig hulpmiddel bij elke vorm van opruimen is de opruimkit. Hierin zit alles wat je nodig hebt om spullen te sorteren en op te ruimen. Je hoeft alleen te beslissen welk speelgoed blijft of weggaat en in welke doos je wat legt. Als je kind van de partij is, heb je meer ruimte om hem te helpen beslissen. Last but not least, je blijft op de opruimplek waardoor de rest van je huis geen grotere chaos wordt.
De basis opruimkit ziet er als volgt uit:
-
-
- Een doos of klapkrat waarin speelgoed gelegd wordt die blijft
- De tweede doos voor speelgoed die weggegeven wordt
- De derde doos waarin je speelgoed legt die je als herinnering wilt bewaren of voor een jonger kind
- Wil je speelgoed verkopen, dan zou ik een vierde doos gebruiken om deze spullen apart te houden
- Een vuilniszak
- Een timer speciaal voor kinderen om je aan de afgesproken tijd te houden
-
Lees ook: Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen
Stap 4: Verzamel het speelgoed op een plek
Als je een categorie hebt gekozen, verzamel je deze op één plek. Het voordeel hiervan is dat je in een oogopslag ziet hoeveel puzzels je kind heeft. Of er twee identieke exemplaren in huis zijn (been there). Welke puzzels je kind uitgegroeid is of nog te jong voor is. En nagaan of ze wel of niet compleet of stuk zijn.
Vervolgens ga je de puzzels sorteren. Wat nog leuk is en graag mee gespeeld wordt, houd je. Alles waar je kind ontgroeid is, kan naar de kringloop of een goede doel. Als je kind een extra zakcentje wilt verdienen, kun je de mooiste exemplaren apart leggen om op de kindervrijmarkt te verkopen. Last but not least, alles wat stuk, onveilig of incompleet is, gooi je meteen in de vuilniszak.
Lees ook: 9 tips om je spullen snel te verkopen op de rommelmarkt
Stap 5: Bewaar het speelgoed op een vaste plek
Als je klaar bent met sorteren, geef je alles wat blijft een vaste opbergplek. Het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar je kind speelt. Gebruik bijvoorbeeld een systeem met doorzichtige bakken of opbergmanden die makkelijk hanteerbaar zijn. Of een kast met makkelijk uit te schuiven bakken of lades. Maar vooral geen zware bakken met een ingewikkeld sluitsysteem. En het liefst goed bereikbaar zodat je kind zonder moeite zijn speelgoed zelf pakt en na het spelen zelf opruimt.
Om het opbergsysteem makkelijker in gebruik te maken, adviseer ik om de opbergboxen of lades te labelen. Zo kan je kind lezen in welke bak zijn spullen liggen en in welke bak ze teruggelegd moeten worden. Dat scheelt veel zoektijd en onnodig rommel. De allerkleinsten, die nog niet kunnen lezen, help je een handje door een plaatje van het desbetreffend speelgoed erop te plakken. Op deze manier help je ze een handje bij het opruimen en leren ze het ook zelf doen.
Lees ook: Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips
Stap 6: Meteen wegbrengen of weggooien
Zodra je klaar bent met het sorteren en opbergen van het speelgoed moet je nog een belangrijke handeling verrichten. Breng de doos met alle speelgoed die je weggeeft meteen naar de kringloop of goede doel. De vuilniszak met de kapotte speelgoed gooi je meteen in de kliko.
Heb je geen tijd om de spullen weg te brengen? Leg de doos naast de voordeur of het liefst in de kofferbak. Zo voorkom je dat de inhoud ‘stiekem’ je huis insluipt ?
Lees ook: Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?
Stap 7: Beloon jezelf én je kind
Last but not least, beloon jezelf! Een berg speelgoed sorteren, opruimen en wegdoen kan een hele onderneming zijn. Vooral als je eerdere pogingen niet succesvol waren en je een hele tijd tegenaan hebt gehikt. Dus, geniet van het resultaat. Je hebt het echt verdiend.
En heeft je kind je geholpen met het sorteren en opruimen van zijn speelgoed? Geef hem een mega compliment, een dikke knuffel, en ga samen iets leuks doen!
Speelgoed sorteren en opruimen lukt je op deze manier wel
Nu je weet welke stappen je moet volgen om de alsmaar groeiende berg speelgoed aan te pakken, wordt het sorteren en opruimen ervan een stuk simpeler. Stapje voor stapje zal de berg speelgoed kleiner worden waardoor je uiteindelijk de chaos de baas zult zijn. En in het proces leren je kinderen beslissen wat ze houden of wegdoen. En het leukste is dat ze zachtjes aan hun eigen spullen leren opruimen omdat ze minder speelgoed hebben en die makkelijk kunnen opbergen. Win win!
In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij iets koopt via de links die ik hierboven noem. Maak je geen zorgen, het kost jou helemaal niets extra! Het is gewoon een win - win situatie voor jou en mij want ik link naar producten die ik relevant en waardevol vind, en jij ontdekt handige producten die je kunnen helpen met opruimen en organiseren.
Alvast hartelijk dank als je besluit om via mijn link te kopen!
Geen reactie's