Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

Kind speelt met Duploblokken-tips hoe je speelgoed praktisch sorteert en opruimt

Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

Laatst vroeg een volgster mij hoe je het beste speelgoed sorteert en opruimt. Ze werd moedeloos van de alsmaar groter wordende berg speelgoed van haar kinderen. En elke keer als ze aan de slag ging, kreeg ze het idee dat ze bijna niks kon weggooien. Bovendien was ze bang om een dierbaar speelgoed van een van haar kinderen weg te gooien. Met alle gevolgen van dien.

Zo herkenbaar

Toen ik vroeg hoe ze het aanpakte, vertelde ze me dat ze gewoon aan de slag ging. Net als mijn jongere ik, zag ze een berg speelgoed met daarin verschillende soorten speelgoed voor zowel jongens als meisjes met ook speelgoed voor verschillende leeftijden. En net als ik, pakte ze de eerste de beste speelgoed waar haar blik op viel…. Dit bleek vaak juist het lievelingsspeelgoed te zijn van een van de kinderen. Hierdoor schoot ze in de twijfelstand.

Hoe pak je dat speelgoed sorteren praktisch aan?

Als je het hebt over speelgoed opruimen heb je het vaak over emoties, hechting, speelplezier en leuke herinneringen. Daarom is het opruimen hiervan niet makkelijk voor zowel ouders als kinderen. Wat vaak helpt is om een stappenplan te volgen.

Met behulp van een stappenplan pak je de berg speelgoed op een praktische en systematische manier aan. Daarom heb ik een selectie gemaakt van alle stappen die ik ken en regelmatig toepas:

Stap 1: Betrek je kind erbij

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je hem betrekken bij het sorteren en opruimen van zijn speelgoed. Bespreek wat jullie gaan doen en waarom. En hoeveel tijd jullie ervoor trekken. Als je zelf aan de slag gaat, gooi nooit zomaar speelgoed weg van oudere kinderen! Je weet immers nooit hoe gehecht ze zijn aan bepaald speelgoed. Bij twijfel niet weggooien, maar observeer of ze er nog mee spelen.

Jouw kind erbij betrekken heeft een aantal voordelen. Je voorkomt niet alleen verdriet omdat jij iets hebt weggegooid wat hem lief is. Maar je laat zien dat je niet achter zijn rug om speelgoed weggooit. Dat is wel zo goed voor jullie relatie. Daarnaast leert jouw kind zelf beslissen wat hij wilt houden of wegdoen. En dat je door op te ruimen letterlijk en figuurlijk ruimte maakt voor nieuwe dingen.

Als je kind moeite heeft om te beslissen, kun je hem een handje helpen door onderstaande vragen te stellen:

   • Hou je er nog van?
   • Speel je nog mee?
   • Waar ga je het bewaren?
   • Kun je er nog mee spelen?
   • Past het bij jou leeftijd?
   • Past het bij wat je leuk vindt?
   • Kun je een ander kindje er blij mee maken?

 

Stap 2: Kies wat je gaat opruimen

Het sorteren en opruimen van speelgoed kan overweldigend zijn. Vooral als je kind een berg speelgoed heeft waar allerlei leuke spullen tussen zitten. Daarom is het raadzaam om het speelgoed in verschillende categorieën te delen. Vervolgens één categorie per keer aan te pakken. leg puzzel vrachtwagen- tips hoe je speelgoed praktisch sorteert en opruimt

Als je je alleen concentreert op bijvoorbeeld de puzzels, zal het opruimen niet zo overweldigen. De berg speelgoed heb je namelijk in behapbare stukjes gehakt. Dit is niet alleen fijn en overzichtelijk voor jou, maar ook voor je kind.

Stap 3: Zet je opruimkit klaar

Een handig hulpmiddel bij elke vorm van opruimen is de opruimkit. Hierin zit alles wat je nodig hebt om spullen te sorteren en op te ruimen. Je hoeft alleen te beslissen welk speelgoed blijft of weggaat en in welke doos je wat legt. Als je kind van de partij is, heb je meer ruimte om hem te helpen beslissen. Last but not least, je blijft langer op de opruimplek.

De opruimkit kun je aanpassen aan jullie opruimklus:

   • Een doos waarin speelgoed gelegd wordt die blijft
   • De tweede doos voor speelgoed die weggegeven wordt
   • De derde doos waarin je speelgoed legt die je als herinnering wilt bewaren of voor een jongere kind
   • Een vuilniszak
   • Een timer om je aan de afgesproken tijd te houden

 

Stap 4: Verzamel het speelgoed op een plek

Als je een categorie hebt gekozen, verzamel je deze op één plek. Het voordeel hiervan is dat je in een oogopslag ziet hoeveel puzzels je kind heeft. Of er twee identieke exemplaren in huis zijn (been there ?). Welke puzzels je kind uitgegroeid is of nog te jong voor is. En nagaan of ze wel of niet compleet of stuk zijn. Houten dieren leg puzzel- tips hoe je speelgoed praktisch sorteert en opruimt

Vervolgens ga je de puzzels sorteren. Wat nog leuk is en graag mee gespeeld wordt, houd je. Alles waar je kind uitgegroeid is, kan naar de kringloop of een goede doel. Als je kind een extra zakcentje wilt verdienen, kun je de mooiste exemplaren apart leggen om op de kindervrijmarkt te verkopen. Last but not least, alles wat stuk, onveilig of incompleet is, gooi je meteen in de vuilniszak.

 

Stap 5: Bewaar het speelgoed op een vaste plek

Als je klaar bent met sorteren, geef je alles wat blijft een vaste opbergplek. Gebruik bijvoorbeeld een systeem met doorzichtige bakken die makkelijk hanteerbaar zijn. Dus geen zware bakken met bijvoorbeeld een ingewikkeld sluitsysteem. En het liefst goed bereikbaar zodat je kind zonder moeite zijn speelgoed zelf pakt maar vooral zelf opruimt.

Om het systeem overzichtelijker te maken, adviseer ik om de bakken te labelen. Zo kan je kind lezen in welke bak zijn spullen liggen en in welke bak ze teruggelegd moeten worden. Dat zal veel zoektijd en rommel schelen. De allerkleinsten, die nog niet kunnen lezen, help je een handje door een plaatje van het speelgoed erop te plakken. Op deze manier leer je de allerkleinsten ook opruimen.

Stap 6: Meteen wegbrengen of weggooien

Zodra je klaar bent met het sorteren en opbergen van het speelgoed moet je nog een belangrijke handeling verrichten. Breng de doos met alle speelgoed die je weggeeft meteen naar de kringloop of goede doel. De vuilniszak met de kapotte speelgoed gooi je meteen in de kliko.

Heb je geen tijd om de spullen weg te brengen? Leg de doos naast de voordeur of het liefst in de kofferbak. Zo voorkom je dat de inhoud ‘stiekem’ je huis insluipt ?.

Stap 7: Beloon jezelf én je kind

Last but not least, beloon jezelf! Een berg speelgoed sorteren, opruimen en wegdoen kan een hele onderneming zijn. Vooral als je eerdere pogingen niet succesvol waren en je een hele tijd tegenaan hebt gehikt. Dus, geniet van het resultaat. Je hebt het echt verdiend.

En heeft je kind je geholpen met het sorteren en opruimen van zijn speelgoed? Geef hem een mega compliment, een dikke knuffel, en ga samen iets leuks doen!

Het gaat je lukken!

Nu je weet welke stappen je moet volgen om de alsmaar groeiende berg speelgoed aan te pakken, wordt het sorteren en opruimen ervan een stuk simpeler. Stapje voor stapje zal de berg speelgoed kleiner worden waardoor je uiteindelijk de chaos de baas zult zijn. En in het proces leren je kinderen beslissen wat ze houden of wegdoen. En het leukste is dat ze zachtjes aan hun eigen spullen leren opruimen omdat ze minder speelgoed hebben en die makkelijk kunnen opbergen. Win win!

 

Wil je mijn handige opruimtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn Opruimmails. Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

Ben je niet zo van de opruimmails, maar ben je reuze nieuwsgierig geworden en wil je mij leren kennen? Klik dan snel op deze link.

 

Gerelateerde blogs

Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen- 7 tips

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

Wanneer heb je de hulp van een professional organizer nodig?

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra.

 

Delen op:

Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

Geen reactie's

Geef een reactie