Hoe ruim je je keuken op? Praktisch stappenplan voor het opruimen & indelen van je keuken

wasbak bij stappenplan voor een perfect opgeruimde en geordende keuken

Hoe ruim je je keuken op? Praktisch stappenplan voor het opruimen & indelen van je keuken

Hoe ruim ik mijn keuken op zodat het nooit meer een rommel wordt? Dit is een van de meest gestelde vragen die ik van klanten krijg. Ze hebben al tig keer de keukenkasten leeggehaald, ontspuld en opnieuw ingedeeld. Aanvankelijk zijn ze super blij, maar hun blijdschap is vaak van korte duur. Binnen een paar weken is het weer een rommeltje, soms zo erg dat het lijkt alsof de kasten hun hele inhoud hebben uitgekotst.

Hoe komt het dat het moeilijk is om je keuken opgeruimd te houden?

Waarom lukt het niet om je keuken netjes te houden? Wat moet je anders doen om van die terugkerende ongeordendheid en irritatie af te komen?

Waarom het vaak niet lukt om een blijvend resultaat te behalen, hangt af van verschillende dingen:

– Heb je meer spullen dan je ruimte hebt?
In een keukenkastje kun je maar een beperkt aantal spullen opbergen. Prop je deze systematisch vol, dan ben je het overzicht snel kwijt en vinden spullen hun weg niet terug naar hun opbergplek.

– Is je keuken zo ingericht dat deze helemaal bij jou past?
Ik heb tig keukens bij klanten opgeruimd en de uiteindelijke inrichting is bij iedereen anders. Dat is niks nieuws, want net als ieder persoon uniek is, zo zijn ook ieders kook- en eetgewoonten. En dat geldt ook voor hoe je je keuken gebruikt en waar je je keukengerei in opbergt.

– Leg je je spullen daar waar ze horen?
Opruimen en herindelen is de eerste stap naar een geordende keuken. Daar waar nodig kun je mooie opbergbakken, ladeverdelers of draaiplateaus gebruiken. Maar als je niks teruglegt waar het hoort, dan blijft je keuken een rommelige bende.

Hoe pak je het opruimen van je keuken efficiënt & praktisch aan?

Genoeg theorie. Nu is het tijd om de mouwen op te stropen en je keuken aan te pakken! Hoe doe je dat? Ik neem je stap voor stap mee in het proces. Het enige wat je hoeft te doen is verder lezen:

Stap 1: Maak een planning voor het opruimen van je keuken

Waarom zou je een planning moeten maken voordat je je keuken opruimt? Simpelweg omdat het onder handen nemen van een keuken meer tijd in beslag neemt dan je denkt.

Zo heb ik laatst samen met een klant een keukenblok aangepakt dat bestond uit 8 kasten en 2 keukenlades. Deze kasten waren volgepropt met etenswaren, servies, bestek, potten, pannen, schoonmaakmiddelen en keukenapparatuur. In totaal zijn we 6 uur bezig geweest om deze te ontspullen, schoon te maken en praktisch in te delen.

En we waren met z’n tweeën, wat betekent dat 2 paar handen meer in minder tijd kunnen doen. Bovendien had deze klant mij als stok achter de deur op de momenten dat het haar te veel werd, want anders had het waarschijnlijk langer geduurd.

Mijn tips voor het maken van een planning:

– Werp een kritische blik in al je keukenkasten en lades.

– Schat in hoeveel tijd je denkt nodig te hebben en wees daar royaal mee. Het is beter om te veel tijd in te plannen en achteraf te denken: “Goh, dat viel mee.”

– Bedenk wat je met de overbodige spullen wilt doen: weggooien, doneren, verkopen of aan bekenden geven.

– Bepaal waar je gaat beginnen, bijvoorbeeld eerst de bovenkastjes en daarna de onderkastjes.

Overweeg welke spullen je nodig hebt om de klus te klaren, zoals schoonmaakmiddelen, microvezeldoeken en theedoeken. Mocht je in deze fase opbergers willen aanschaffen, dan raad ik je aan om dit pas te doen als je keuken ontspuld en geordend is.

Stap 2: Begin met de horizontale oppervlakten

Aangezien je werkruimte nodig hebt, is het belangrijk om te starten met de horizontale oppervlakten zoals het aanrecht of de keukentafel. Op deze manier creëer je werkruimte en zie je direct het resultaat van je inspanningen. Bovendien pak je in één keer alle zichtbare rommel aan. Neem alles wat zich daar bevindt in je handen, zodat je bewuste keuzes kunt maken.

Hier zijn enkele handige tips om dit efficiënt aan te pakken:

Sorteer: Neem elk item op het aanrecht of de keukentafel in je handen en beslis direct of het weggegooid moet worden, gewassen moet worden of op zijn plaats moet worden gezet.

Plaats vuilnisbakken op strategische plekken: Plaats vuilnisbakken of vuilniszakken in de buurt van de opruimplek voor recycling, afval en compost, zodat je snel items kunt weggooien zonder heen en weer te hoeven lopen.

Gebruik de vaatwasser: Laad de vaatwasser direct in met alle vaat die op het aanrecht staat. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je minder vaat hoeft af te wassen. Als je geen vaatwasser hebt, vraag dan een huisgenoot om de vaat voor je te doen terwijl jij verder gaat met opruimen. Anders kun je alles op het aanrecht verzamelen om later met de hand te wassen.

Stap 3: Haal de kasten op een geordende manier leeg

Om je keuken praktisch op te ruimen, is het belangrijk om je kasten systematisch aan te pakken. Tijdens het plannen heb je al besloten met welk keukenkastje je wilt beginnen. Begin met het leeghalen ervan en sorteer de spullen meteen. Zet glazen bij glazen, pasta bij pasta en schoonmaakmiddelen bij schoonmaakmiddelen.

Door het categoriseren krijg je direct inzicht in de hoeveelheid keukenspullen die je hebt, wat het ontspullen veel gemakkelijker maakt. Misschien kom je erachter dat je 6 blikopeners, 3 knoflookpersen of 10 flessen ontvetter bezit. Neem dan de tijd om te reflecteren of je echt zoveel nodig hebt. Vraag jezelf af: “Gebruik ik dit regelmatig?” en “Zou één van deze voldoende zijn?”

Afhankelijk van de tijd die je hebt om je keuken op te ruimen, kun je ervoor kiezen om per categorie, kast of zelfs per plank op te ruimen. Dit helpt om de klus behapbaar te houden en voorkomt dat je overweldigd raakt. Probeer een timer te zetten voor elke sessie, bijvoorbeeld 30 minuten per keer, zodat je gefocust blijft zonder je overweldigd te voelen.

Houd er rekening mee dat je spullen soms tijdelijk elders moet opbergen om te voorkomen dat je keuken tijdens het opruimen nog rommeliger wordt. Zorg ervoor dat je een duidelijke plek hebt waar je deze spullen tijdelijk kunt neerzetten, zoals een lege tafel of een kast die nog leeg staat.

Het opruimen van de keuken kan een grote klus lijken, maar door het stap voor stap aan te pakken, maak je het behapbaar. Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen en jezelf te belonen na het voltooien van een kast of plank. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en voorkomt dat je overweldigd raakt.

 

Inhoud keukenlade gesorteerd per categorie voor het opruimen en indelen

Stap 4: Controleer alle etenswaren op houdbaarheidsdatum

Om je keukenkastjes netjes en georganiseerd te houden, is het belangrijk om alle etenswaren te sorteren en op houdbaarheidsdatum te controleren. Hier zijn drie voordelen en praktische stappen om dit efficiënt te doen:

Voordelen:

Direct inzicht in voorraad: Door je voedingsmiddelen per soort te sorteren, weet je direct wat je al in huis hebt. Dit bespaart je onnodige tripjes naar de supermarkt, voorkomt dat je dubbel inkoopt wat op den duur verspilling van eten voorkomt.

Makkelijker keuzes maken over etenswaren: Je kunt gemakkelijk zien of je bepaalde producten nog lekker vindt of dat ze een miskoop waren. Hierdoor kun je sneller beslissen om ze weg te gooien, te doneren of aan bijvoorbeeld je buren te geven.

Efficiënt gebruik van voorraad: Het controleren van de houdbaarheidsdata helpt je om producten die binnenkort over de datum zijn vooraan in de kast te zetten. Dit zorgt ervoor dat je ze als eerste gebruikt en verspilling voorkomt.

Praktische stappen om te sorteren:

Sorteer per soort: Haal alle voedingsmiddelen uit je kasten en sorteer ze per categorie, zoals pasta, granen, conserven, enz.

Controleer de houdbaarheidsdata: Kijk naar de houdbaarheidsdata van elk product. Ja, elk product! Zet de items die binnenkort verlopen vooraan in de kast, zodat je ze als eerste gebruikt.

Beslis over oude of niet lekkere producten: Producten die je niet lekker vindt of die een miskoop waren, overweeg om ze weg te gooien, te doneren aan een voedselbank of aan je buren te geven. Als je creatief bent, zoek dan naar recepten waarin je deze ingrediënten in kunt verwerken voordat ze verlopen.

Stap 5: Haal een sopje door je kasten

Voordat je de kasten leeghaalt, maak je een sopje met een scheutje allesreiniger of een paar druppels afwasmiddel. Vind je sopjes gedoe? Geen probleem, je kunt ook vochtige schoonmaakdoekjes gebruiken. Het belangrijkste is dat je een methode kiest die voor jou prettig werkt.

Wanneer een kast of lade leeg is, begin je met het stofzuigen van alle kruimels en stof. Vervolgens neem je een klamvochtig microvezeldoekje en maak je de hele kast schoon, inclusief de handvatten en zowel de binnen- als buitenkant van de deur. Laat het drogen terwijl je verder gaat met het sorteren van je spullen, of gebruik een droog microvezeldoek om het droogproces te versnellen. Doe wat voor jou het beste werkt. Hierna is je keukenkast klaar om opnieuw ingedeeld te worden.

Twee extra tips voor een schone en hygiënische omgeving voor al je keukenspullen en etenswaren:

– Gebruik een tandenborstel voor moeilijk bereikbare plekken, zoals de hoekjes en randen van de kastdeuren.

– Als je keuken helemaal aan kant is, geef dan de bovenkant van de kasten, de zijkanten en de deuren een grondige schoonmaakbeurt. Zo zorg je ervoor dat je keukenblok aan het einde van je opruimproject zowel van binnen als van buiten heerlijk schoon is. En je keuken blijft langer fris.

 

Voor en na foto van slimme keukenkast indeling

Stap 6: Kijk kritisch naar je keukenapparatuur

Tijdens het opruimen van je keuken kom je ongetwijfeld verschillende keukenapparaten tegen. Neem de tijd om elk apparaat zorgvuldig te evalueren voordat je het terug in een kast plaatst.

Hoe pak je dit aan?

1. Verzamel al je apparaten op één plek.
Leg alle apparaten op een groot werkoppervlak zoals de keukentafel of het aanrecht. Dit geeft je een goed overzicht van wat je hebt.

2. Controleer op dubbele exemplaren.
Heb je twee soortgelijke apparaten? Overweeg of je echt beide nodig hebt. Vaak is één apparaat voldoende.

3. Beoordeel de bruikbaarheid.
– Gebruik je het vaak? Bedenk hoe vaak je het apparaat echt gebruikt. Is het dagelijks, wekelijks, alleen bij speciale gelegenheden, of eigenlijk nooit?
– Is het apparaat handig in gebruik? Misschien heb je twee apparaten, maar vind je er één veel prettiger werken dan de ander.
– Werkt het apparaat nog? Controleer of het apparaat nog goed functioneert.
– Heb je alle onderdelen? Kijk of er onderdelen ontbreken. Kun je het apparaat zonder die onderdelen nog gebruiken?

4. Beslis wat je wilt houden.
Door deze vragen te beantwoorden, kun je beter beslissen welke apparaten je wilt houden en welke weg kunnen. Kies voor de apparaten die je het meest gebruikt en die het beste werken.

5. Maak je keukenapparaten schoon.
Aangezien je kasten nu schoon zijn, is dit een goed moment om ook je apparaten een opfrisbeurt te geven. Haal een doekje over de apparaten die je terug in de kast wilt zetten.

6. Overweeg de noodzaak van bepaalde apparaten.
Soms blijken ‘handige’ apparaten toch niet zo noodzakelijk te zijn. Misschien heb je een juicer die je ooit hebt gekocht in een poging gezonder te leven, maar staat deze al jaren ongebruikt achterin de kast. Vraag je af of je het apparaat echt nodig hebt.

Zo had een van mijn klanten een juicer die al 15 jaar ongebruikt in de kast stond. In al die tijd was het apparaat slechts 3 keer gebruikt. Toen mijn klant de hierboven beschreven aanpak toepaste, realiseerde hij zich dat het een miskoop was en niet bijdroeg aan zijn gezonde levensstijl. Uiteindelijk besloot hij de juicer te verkopen.

Door je keukenapparaten op bovengenoemde manier onder de loep te nemen, krijg je niet alleen een overzicht van wat je hebt, maar maak je ook weloverwogen keuzes. Zo voorkom je dat je keuken volstaat met ongebruikte apparaten en creëer je ruimte voor de spullen die je echt nodig hebt en gebruikt.

 

Voor en na foto keuken indeling kasten met praktische opbergbakken

Stap 7: Richt je keukenkasten in zodat je keuken 100% voor jou werkt

Omdat iedereen en elk huishouden uniek is, bestaat er geen standaardoplossing voor de ideale keukenkastinrichting. Maar geen zorgen! Deze tips helpen je een keukenindeling te creëren die perfect bij jou past. Een keuken die je eenvoudig netjes kunt houden en, als het toch rommelig wordt, snel weer aan kant hebt.

Mijn tips voor het indelen van je keuken:

Berg etenswaren en andere keukenspullen op waar je ze het vaakst gebruikt:
– Bewaar kruiden, zout, pasta en rijst in de buurt van je fornuis.
– Hetzelfde geldt voor potten, pannen, vergiet en pollepels. Hoe dichter bij de kookplek, hoe efficiënter.

Houd kruiden georganiseerd:
– Gebruik een kruidenrek, opbergbak of draaiplateau om kruidenpotjes overzichtelijk te houden.
– Als het mogelijk is, gebruik kruidenpotjes van dezelfde vorm (merk) zodat je de ruimte efficiënter gebruikt.

Deksels opbergen:
– Gebruik een dekselrek om deksels netjes en toegankelijk te houden mits je daar ruimte voor hebt.
– Als je niet zo veel pannen hebt, kun je een opbergbak gebruiken of ze simpelweg op de pan leggen.

Servies opbergen:
– Bewaar borden, kommen en schaaltjes in dezelfde kast of lade. Wat je dagelijks gebruikt, houd je binnen handbereik.
– Servies voor speciale gelegenheden kun hoger in de kast of elders in huis opbergen. Bijvoorbeeld in de trapkast, kelder of op zolder.

Glazen, mokken en drinkflessen:
– Bewaar glazen en mokken in één kast, bij voorkeur in de buurt van je koffiezetapparaat of waterkoker.
– Drinkflessen, broodtrommels en fruitbakken bewaar je in een lade of kast, op kinderhoogte als je jonge kinderen hebt. Zo kunnen ze zelf hun spullen pakken.
– Voor de drinkflessen kun een flessenrek gebruiken om zo je kast nestjes te houden. Als je deze spullen in een lade opbergt, dan kun je beter alle drinkflessen in een opbergbak bewaren. Zo ook de fruitbakjes en boterhamtrommels. Op deze manier blijven je kasten overzichtelijk en netjes.

Gebruik ladeverdelers of opbergbakken:
– Voorkom dat spullen door de lade schuiven door ladeverdelers of opbergbakken te gebruiken. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld drinkflessen, broodtrommels en fruitbakken netjes bij elkaar te houden.
– Opbergbakken zijn handig om te voorkomen dat keukenspullen achterin de kast belanden.

Ontbijtspullen:
– Bewaar brood, pindakaas en ander broodbeleg dicht bij de plek waar je ontbijt.
– Gebruik een opbergbak voor broodbeleg om alles gemakkelijk te kunnen pakken en op te bergen.

Houd je aanrecht netjes:
– Houd je aanrecht zo leeg mogelijk. Beperk het tot de noodzakelijke spullen zoals de waterkoker en koffiemachine.
– Als je een afdruiprek gebruikt, probeer deze na gebruik op te bergen onder de afwasbak.

Afwasmiddel, spons en afwasborstel:
– Gebruik een gootsteen organizer om deze spullen in te bewaren, zodat je aanrecht netjes blijft en de spons en afwasborstel kunnen drogen.
– Je aanrecht ziet er niet alleen rustiger uit, maar ook hygiënischer omdat je op deze manier bacteriegroei voorkomt.

Keukenapparatuur opbergen:
– Bewaar keukenapparatuur bij elkaar in een kast. Zware machines kunnen het beste in een onderkastje worden geplaatst.
– Voor apparaten met verschillende onderdelen is het handig om een bakje te gebruiken om de onderdelen bij elkaar te houden.
– Als je keukenmachines hebt die je slechts af en toe gebruikt, in het geval je een klein keukenblok hebt, overweeg dan om ze bij elkaar op te bergen in de voorraadkast of zelfs op zolder.

Met bovenstaande tips kun je je keuken efficiënt en overzichtelijk inrichten, wat het koken en schoonmaken een stuk aangenamer maakt. En jij een keuken hebt die helemaal past bij jouw behoeften en gewoonten.

Wat te doen nadat je keuken eenmaal opgeruimd en ingedeeld is?

Allereerst geniet van het resultaat. Trakteer jezelf op iets iets lekkers en geef jezelf een welverdiende schouderklopje.

Vanaf nu is het belangrijk om je keuken netjes te houden zodat je niet terugvalt in een chaotische situatie. Dit betekent dat je gebruikte spullen direct terugplaatst waar ze thuishoren, bij voorkeur meteen na gebruik. Controleer regelmatig de houdbaarheid van je etenswaren en bekijk of ze nog passen binnen je dieet.

Wees voorzichtig met verleidelijke aanbiedingen; koop alleen wat je vaak gebruikt en alleen als je voldoende ruimte hebt om het op te bergen. Zo voorkom je dat je keuken snel weer een rommeltje wordt.

Als de nieuwe indeling op een gegeven moment niet meer voor je werkt, maak je geen zorgen. Vaak hoef je niet meteen de hele keuken weer om te gooien. Denk niet dat je iets verkeerd hebt gedaan of hebt gefaald; het is normaal om gaandeweg aanpassingen te maken zodat je keuken perfect bij jouw behoeften aansluit.

Je leven is voortdurend in beweging, en dat geldt ook voor je keuken en de inhoud van je kasten. Je dieet kan veranderen, wat betekent dat je mogelijk andere voedingsmiddelen gaat kopen. En je kinderen groeien op, waardoor je bijvoorbeeld het kinderservies op een gegeven moment wegdoet en zo maak je ruimte voor andere dingen.

Zolang de basis goed is, zijn deze zaken slechts details die je gemakkelijk kunt aanpassen zodat je keuken perfect voor je werkt.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.
dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij iets koopt via de links die ik hierboven noem. Maak je geen zorgen, het kost jou helemaal niets extra! Het is gewoon een win - win situatie voor jou en mij want ik link naar producten die ik relevant en waardevol vind, en jij ontdekt handige producten die je kunnen helpen met opruimen en organiseren.

Alvast hartelijk dank als je besluit om via mijn link te kopen!

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie