14 nov Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips
Laatst vroeg een moeder op het schoolplein mij ‘Hoe leer ik mijn kind zijn speelgoed opruimen’. Ze werd niet alleen gek van al het rondslingerende speelgoed die altijd op strategische plekken lag. Zoals de legoblokjes van haar zoon waar ze vaak slachtoffer van werd. Maar vooral van de dagelijkse opruimstrijd en het feit dat ze vaak uit radeloosheid alle speelgoed zelf opruimt om van de rommel af te zijn.
Speelgoed opruimen is voor kinderen best lastig
Hoe je je kind leert opruimen is voor veel ouders best lastig. Dit komt doordat ouders het opruimen snel én goed gedaan willen hebben. Aan de andere kant vinden kinderen het opruimen helemaal niet leuk omdat zij het gevoel hebben dat de pret ophoudt op het moment dat ze hun speelgoed moeten opruimen. In hun beleving lijkt het alsof ze nooit meer met hun favoriete auto, pop of dino kunnen spelen.
Geef zelf het goede voorbeeld
Daarom is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven door je spullen na gebruik altijd op te ruimen. Vergeet niet, kinderen doen mama en papa altijd na. Dus wanneer jij opruimt leer je je kind zijn speelgoed opruimen. En nog iets… kinderen vinden het fijn om te weten wat er gaat gebeuren, dus kondig altijd op tijd aan dat ze moeten opruimen. Zo overval je ze niet. Scheelt je een strijd.
Mijn 7 tips om je kindje te leren opruimen
Door het goede voorbeeld te geven en het ruim op tijd aan te kondigen ben je er nog niet. Om jou te helpen, heb ik daarom 7 tips op een rij gezet hoe je jouw kind zijn speelgoed leert opruimen.
Tip 1: Begin er vroeg mee
Het is niet voor niets dat men zegt “Jong geleerd, is oud gedaan”. Als je vroeg mee begint, leer je je kind minimaal 5 dingen over speelgoed opruimen:
1. Je leert hem dat speelgoed opruimen ook bij het spelen hoort.
2. Je leert hem spelenderwijs dat hij verantwoordelijk is voor zijn speelgoed.
3. Je leert je kind dat opruimen geen strijd hoeft te zijn.
4. Je kind leert dat hij een belangrijke rol heeft in jullie gezin omdat hij een steentje bijdraagt aan een opgeruimd huis.
5. Jij hoeft zelf minder op te ruimen. En dat is super fijn voor een drukke moeder ?
Tip 2: Vertel wat ze precies moeten opruimen
Is het je ooit opgevallen wat je kind doet als je tegen hem zegt ‘ruim je speelgoed op’ of ‘ruim de woonkamer op’? Ik durf te wedden dat er niet veel van opruimen terecht komt. Vooral als de woonkamer op een ontplofte speelgoedwinkel lijkt waar aan de ene kant je auto’s vindt. Aan de andere kant legosteentjes en nog een treinbaan.
Dat je kind op zo’n moment niet opruimt of het niet doet op de manier die jij wilt, is vaak geen onwil. Door de hoeveelheid speelgoed die er ligt weet hij simpelweg niet waar hij moet beginnen met opruimen. Laat staan hoe. Bovendien interpreteert jouw kind het woord ‘opruimen’ totaal anders dan een volwassen.
Je leert je kind opruimen door hem te vertellen welk speelgoed hij precies moet opruimen en waar hij het moet bewaren. Dus zeg bijvoorbeeld: ‘leg al je blokjes in de blokkenbak’, ‘al je poppen in de poppenmand’ of ‘alle potloden in de potlodendoos’
Tip 3: Geef alle speelgoed een vaste opbergplek
Creëer een vaste opbergplek voor alle speelgoed. Bijvoorbeeld een poppenmand voor alle poppen die je vervolgens op een vaste plek neerzet. De Lego steentjes in een bak die je op een plank in de speelgoedkast legt. Of een bak voor de auto’s die je onder in de speelgoedkast neerzet zodat je kind makkelijk bij kan.
Om het opbergen van speelgoed makkelijker te maken, kun je doorzichtige opbergbakken gebruiken. Zo kan je kind zien wat er in de bak zit. Als je ze labelt maak je zowel het zoeken als het terugleggen van speelgoed makkelijker. En als je kind nog niet kan lezen, plak gewoon een bijpassende plaatje op.
Tip 4: Verwacht geen perfectie
Jonge kinderen hebben een andere opruimlogica dan hun ouders. Ze gooien bijvoorbeeld hun treinen samen met alle treinbanen en bruggen in 1 opbergbak. Of alle kleuren Lego steentjes in 1 bak. Terwijl jouw logica misschien zegt dat alles in aparte bakken moet om het overzichtelijk te houden.
Hou het simpel, laat de perfectie voor wat het is en accepteer de krassen, deuken of dat de Lego steentjes niet op kleur gesorteerd zijn. Het gaat erom dat ze leren dat alles een vaste plek heeft en uiteindelijk zelf hun speelgoed opruimen. Kortom, choose your battles. De kans is heel groot dat het opruimen een stuk eenvoudiger wordt.
Tip 5: Ruim samen op
Verwacht niet dat een peuter of kleuter in zijn eentje al zijn speelgoed opruimt (al zou dat wel super handig zijn). Het is te veel voor een jong kind. Bovendien is zijn aandachtsboog kort waardoor hij (afhankelijk van de leeftijd) zo afgeleid is.
Ruim daarom samen op. En profiteer van de bijkomende voordelen:
-
-
-
-
- Het gaat stukken sneller dan als jouw kind het alleen doet
- Het gaat ietsjes sneller dan als jij het alleen doet
- Zien opruimen doet opruimen
- Leg tijdens het opruimen uit waarom speelgoed opruimen belangrijk is
- Het is stukken gezelliger omdat je samen over van alles en nog wat kunt praten
- Je kunt je kind nieuwe woorden, structuren of kleuren leren
- Je versterkt jullie band doordat je samen iets doet
-
-
-
Tip 6: Maak van het opruimen een feestje
Als volwassene vind jij opruimen misschien ook niet zo leuk. Maar je hebt zeker manieren om het voor jezelf leuker te maken. En dat kun je ook samen met je kind doen. Maak er gewoon een feestje van door bijvoorbeeld muziek op te zetten of samen een liedje te zingen. Je kunt zelfs een opruim playlist maken. Op deze manier leert je kind dat speelgoed opruimen geen nare klus is, maar juist leuk kan zijn. Is je kind competitief? Pak een timer en kijk wie als eerste zijn stuk opgeruimd heeft.
Lees hier hoe je het opruimen nog leuker kunt maken
Tip 7: Strooi met complimenten en geef een beloning
Kinderen worden heel blij wanneer ze complimenten krijgen als ze iets goed hebben gedaan. Ze groeien letterlijk voor je ogen. Dus spaar de complimenten niet op tot het moment dat jullie klaar zijn. Strooi tijdens het opruimen gewoon mee. Ze zijn gratis en bezorgen je helemaal geen rommel.
En zijn jullie eenmaal klaar met opruimen, geef je kind een welverdiende beloning. Denk aan samen een boekje lezen, naar de speeltuin gaan of het toetje van de dag uitkiezen. Kies wat het beste bij jou en je kind past.
Speelgoed leren opruimen is een proces
Het leren opruimen van speelgoed is een proces. Je zult er tijd in investeren. Daarnaast vraagt het veel geduld en discipline van je. Daarom is het raadzaam om met 1 van bovenstaande tips te beginnen. Als je kindje de eerste stap goed onder de knie heeft, ga je met de volgende stap aan de slag. Zo leert je kind stapje voor stapje hoe hij zijn speelgoed zelf opruimt.
Op een gegeven moment heeft hij het onder de knie en is het een routine geworden. Als dat zo is, zul je net als mijn kennis de vruchten van je investering in tijd, plukken. Stel je eens voor hoe fijn het zal zijn. Geen rondslingerend speelgoed meer en (bijna) geen opruimstrijd meer. Maar vooral een betere sfeer in huis en een moeder met meer energie. Is dat niet fijn?
In dit artikel maak ik gebruik van affiliatie marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.
Geen reactie's