Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips

Jongetje speelt met treinen- Leer kind opruimen - Gewoon Opgeruimd

Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips

Laatst vroeg een kennis mij ‘Hoe leer ik mijn kind zijn speelgoed opruimen’. Ze werd niet alleen gek van al het rondslingerende speelgoed. Maar vooral van de dagelijkse opruimstrijd en het feit dat ze vaak uit radeloosheid alle speelgoed zelf opruimt om van de rommel af te zijn.

Het is best lastig

Kinderen leren opruimen is voor veel ouders best lastig. Meisje speelt met houten blokken - Gewoon OpgeruimdDit komt doordat ouders het opruimen snel én goed gedaan willen hebben. En kinderen het opruimen niet leuk vinden omdat zij het gevoel hebben dat de pret ophoudt op het moment dat ze hun speelgoed moeten opruimen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Daarom is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven door je spullen na gebruik altijd op te ruimen. Vergeet niet, kinderen doen mama en papa immers na. Dus wanneer jij opruimt leer je je kind zijn speelgoed opruimen. En nog iets… kinderen vinden het fijn om te weten wat er gaat gebeuren, dus kondig op tijd aan dat ze moeten opruimen.

Mijn tips

Door het goede voorbeeld te geven en aankondigen ben je er nog niet. Daarom heb ik 7 tips op een rij gezet hoe je jouw kind zijn speelgoed leert opruimen.

Tip 1: Begin er vroeg mee

Door vroeg mee te beginnen leer je je kind minimaal 5 dingen over speelgoed opruimen:

1. Je leert hem dat speelgoed opruimen bij het spelen hoort.
2. Je leert hem spelenderwijs dat hij verantwoordelijk is voor zijn speelgoed.
3. Je leert je kind dat opruimen geen strijd hoeft te zijn.
4. Je kind leert dat hij een belangrijke rol heeft in jullie gezin omdat hij een steentje bijdraagt aan een opgeruimd huis.
5. Jij hoeft zelf minder op te ruimen. En dat is super fijn voor een drukke moeder ?

Tip 2: Vertel wat ze precies moeten opruimen

Is het je ooit opgevallen wat je kind doet als je tegen hem zegt ‘ruim je speelgoed op’ of ‘ruim de woonkamer op’? Ik durf te wedden dat er niet veel van opruimen terecht komt. Vooral als de woonkamer op een ontplofte speelgoedwinkel lijkt.

Dat je kind op zo’n moment niet opruimt of het niet doet op de manier die jij wilt, is vaak geen onwil. Verschillende Barbies in een mand. Leer kind speelgoed opruimen - Gewoon OpgeruimdDoor de hoeveelheid speelgoed die er ligt weet hij simpelweg niet waar en hoe hij moet beginnen met opruimen. Bovendien interpreteert jouw kind het woord ‘opruimen’ anders dan volwassenen.

Je leert je kind opruimen door hem te vertellen welk speelgoed hij precies moet opruimen en waar hij het moet bewaren. Dus zeg bijvoorbeeld: ‘leg al je blokjes in de blokkenbak’, ‘al je poppen in de poppenmand’ of ‘alle potloden in de potlodendoos’

Tip 3: Geef alle speelgoed een vaste opbergplek

Creëer een vaste opbergplek voor alle speelgoed. Bijvoorbeeld een poppenmand voor alle poppen die je vervolgens op een vaste plek neerzet. De Lego steentjes in een bak die je op een plank in de speelgoedkast legt. Of een bak voor de auto’s die je onder in de speelgoedkast neerzet zodat je kind makkelijk bij kan.

Om het opbergen van speelgoed makkelijker te maken, kun je doorzichtige opbergbakken gebruiken. Zo kan je kind zien wat er in de bak zit. Als je ze labelt maak je zowel het zoeken als het terugleggen van speelgoed makkelijker. En als je kind nog niet kan lezen, plak gewoon een bijpassende plaatje op.

Tip 4: Verwacht geen perfectie

Jonge kinderen hebben een andere opruimlogica dan volwassenen. Lego steentjes en Lego poppetjes. Leer kind speelgoed opruimen - Gewoon OpgeruimdZe gooien bijvoorbeeld hun treinen samen met alle treinbanen en bruggen in 1 opbergbak. Of alle kleuren Lego steentjes in 1 bak. Terwijl jouw logica misschien zegt dat alles in aparte bakken moet om het overzichtelijk te houden.

Hou het simpel, laat de perfectie voor wat het is en accepteer de krassen, deuken of dat de Lego steentjes niet op kleur gesorteerd zijn. Het gaat erom dat ze leren dat alles een vaste plek heeft en uiteindelijk zelf hun speelgoed opruimen. Kortom, choose your battles.

Tip 5: Ruim samen op

Verwacht niet dat een peuter of kleuter in zijn eentje al zijn speelgoed opruimt (al zou dat wel super handig zijn). Het is te veel voor een jong kind. Bovendien is zijn aandachtsboog kort waardoor hij (afhankelijk van de leeftijd) zo afgeleid is.

Ruim daarom samen op. En profiteer van de bijkomende voordelen:

     1. Het gaat stukken sneller dan als jouw kind het alleen doet
     2. Het gaat ietsjes sneller dan als jij het alleen doet
     3. Zien opruimen doet opruimen
     4. Leg tijdens het opruimen uit waarom speelgoed opruimen belangrijk is
     5. Het is stukken gezelliger omdat je samen over van alles en nog wat kunt praten
     6. Je kunt je kind nieuwe woorden, structuren of kleuren leren
     7. Je versterkt jullie band doordat je samen iets doet

 

Tip 6: Maak van opruimen een feestje

Als volwassene vind jij opruimen misschien niet zo leuk. Maar je hebt zeker manieren om het voor jezelf leuker te maken. En dat kun je ook samen met je kind doen. Maak er gewoon een feestje van door bijvoorbeeld muziek op te zetten of samen een liedje te zingen. Op deze manier leert je kind dat speelgoed opruimen geen nare klus is, maar juist leuk kan zijn. Is je kind competitief? Pak een timer en kijk wie als eerste zijn stuk opgeruimd heeft.

Tip 7: Strooi met complimenten en geef een beloning

Kinderen worden heel blij wanneer ze complimenten krijgen als ze iets goed hebben gedaan. Ouder lees boekje samen met kindje. Leer kind speelgoed opruimen - Gewoon OpgeruimdDus spaar de complimenten niet op tot het moment dat jullie klaar zijn met opruimen. Strooi er tijdens het opruimen gewoon mee. Ze zijn gratis en bezorgen je geen rommel.

En zijn jullie eenmaal klaar met opruimen, geef je kind een welverdiende beloning. Denk aan samen een boekje lezen, naar de speeltuin gaan of het toetje van de dag uitkiezen. Kies wat het beste bij jou en je kind past.

Speelgoed leren opruimen is een proces

Jouw kind zijn speelgoed leren opruimen kost niet alleen tijd maar ook veel geduld en discipline van jouw kant. Kies daarom 1 van de tips om mee te beginnen en breidt langzaam uit. Op het moment dat het een routine is geworden, zul je net als mijn kennis de vruchten van jullie plukken. Vrijwel geen rondslingerend speelgoed meer en (bijna) geen opruimstrijd meer. Maar vooral een betere sfeer in huis en een moeder met meer energie. Is dat niet fijn?

 

Vind je de tips waardevol? Plaats een reactie in het formulier hieronder. Of ken je iemand die baat kan hebben bij deze blog? Deel het gerust via de buttons.

Gerelateerde blogs

Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

 

Delen op:

Elma
Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

Geen reactie's

Geef een reactie

delingen