Hoe kun je een rommel vrije Kerst hebben?

tips voor een kerst zonder rommel

Hoe kun je een rommel vrije Kerst hebben?

Vroeger kon ik echt geen rommel vrije Kerst hebben. Dit kwam doordat er overal spullen lagen waar ik een onrustig en stresserig gevoel van kreeg. Om niet te hebben over de extra energie en tijd die ik besteedde om ons huis enigszins netjes te houden. Daarnaast kwamen er in december veel meer spullen ons huis binnen. In ons geval waren dat kerstpakketten, kerstkaarten, eindejaarsgeschenken, Sinterklaas cadeautjes en kerstcadeautjes. Om maar over een paar categorieën spullen te hebben.

Om het nog erger te maken, had ik ook last van niet fysieke rommel. Rommel die mijn agenda bijna uit haar voegen liet barsten. Zo’n overvolle agenda bracht niet alleen veel drukte met zich mee, maar ook onrust in mijn hoofd en leven omdat ik me verplicht voelde om ‘ja’ op uitnodigingen te zeggen. Al deze rommel had als resultaat dat ik onderaan de lijn weinig energie over had om van de feestdagen te genieten.

Totdat ik op een gegeven moment er zo klaar mee was. Ik besloot toen onze rommelige feestdagen om te toveren tot een rommel vrije Kerst (later volgden andere feestdagen) zodat ik zonder zooi en stress deze dagen kon vieren. Vooral ervan genieten!

Een rommel vrije Kerst in een huis waar gewoon geleefd wordt

Nu jaren later, kan ik zeggen dat we als gezin elk jaar weer een rommel vrije Kerst hebben. Er wordt uiteraard rommel gemaakt. Iets wat super makkelijk is als er 3 kinderen in huis wonen. Maar wanneer het zo ver is, is het ook zo opgeruimd. Met Kerst versieren we ons huis al te graag. Maar het oogt absoluut niet rommelig. Het fijnste is dat ik de boel zo aan kant en gepoetst heb waardoor ik tijd en energie overhoud voor andere dingen. We geven elkaar cadeautjes, zowel met Sinterklaas als Kerst. Maar de kasten puilen na de feestdagen niet meer uit zoals vroeger.

Rommel doet veel met je. Ik weet hoe het voelt en hoe moeilijk het is om in een rommelig huis Kerst of een andere feestdag te vieren. Om die reden wil ik mijn tips voor een opgeruimde Kerst met je delen zodat jij ook in een opgeruimd huis van de komende feestdagen kunt genieten.

1. Ontspul je huis voor de feestdagen

Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om in januari te starten met het ontspullen van je huis. Dat is een geweldig voornemen. Maar waarom zou je tot na de feestdagen wachten om je huis op te ruimen? Beetje gek om te doen als de rommel in je huis je nu dwars zit. Of snakt naar een nette omgeving. Het is niet voor niets dat men zegt: van uitstel komt afstel. Dat is vooral het geval als het om ontspullen gaat.

Dus, heb je nu zin om je huis op orde te krijgen? Wacht niet tot na de feestdagen. Maar ga ook niet als een kip zonder kop opruimen. Als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan eindigt je opruim poging in een grotere chaos gedrenkt in een enorme portie frustratie en teleurstelling.

Om dit scenario te voorkomen adviseer ik je om te beginnen met de meest gebruikte ruimte in huis. In sommige gezinnen is de woonkamer de plek waar men het meest rondhangt tijdens de feestdagen. Voor anderen is de keuken the place to be. Weer andere mensen vinden het prettig als de entree netjes eruit ziet.

Wanneer je je keuze hebt gemaakt, is het zaak om de gekozen plek op een praktische, slimme en efficiënte manier onder handen te nemen. In het geval van de woonkamer doe je een snelle ontspulrondje. Je begint door alles wat kapot is meteen weg te gooien. Dingen die je niet meer mooi vindt of gebruikt, leg je in een doos om ze naar bijvoorbeeld de kringloop te brengen.

Spullen die ergens anders in huis thuis horen, breng je daarheen. Let op, leg deze spullen daar neer en ga zo snel mogelijk terug naar de woonkamer zodat je niet ergens anders gaat opruimen. Anders ben je overal en nergens aan het opruimen.

Lees ook: 3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

2. Berg overige decoratie tijdelijk op

Je kunt ook een rommel vrije Kerst hebben door je kerstversiering niet zomaar toe te voegen aan de bestaande decoratie die je in huis hebt staan. Als je kritisch rondkijkt, heb je vaak meer staan dan per se nodig is om de boel gezellig te maken. Deze niet Kerst gerelateerde spullen maken dat je woonkamer, entree of keuken rommelig eruit ziet in plaats van gezellig.

Daarnaast bezorgen ze je meer werk en slurpen ze je kostbare tijd en energie op. Je hebt namelijk meer dingen die je dagelijks moet opruimen. Meer dingen die je weg moet zetten wanneer je wil poetsen en die je daarna terug moet zetten. Dat alles kost je onderaan de streep meer tijd en energie. Wanneer je overbodige accessoires tijdelijk ergens anders in huis opbergt, heb je dit dus niet. Bovendien oogt je woonkamer of keuken niet alleen opgeruimder uit. Het is overzichtelijk en rustig voor het oog. Last but not least; je kerstversiering komt beter tot zijn recht uit waardoor je nog meer proeft van de kerstsfeer.

Vraag je je af hoe je de dagelijkse decoratie op een praktische manier aanpakt? Mijn tip is om dit te doen op het moment dat je je huis versiert voor Kerst. Ik noem het decoratie wissel. Je haalt alle kerstversiering uit de opbergbox en berg de niet kerstdecoratie tijdelijk in dezelfde box op. Zo hoef je geen extra opbergbox te kopen. Jouw spullen zijn netjes, maar vooral veilig bewaard en je bespaart ruimte op zolder. Oh ja, en de kans is miniem dat je deze spullen vergeet want je hebt ze immers bewaart in de opbergdoos waarin je je kerstspullen in opbergt.

Lees ook: Opruimen voor de feestdagen: 7 Praktische manieren om je huis te ontspullen voor meer rust en ruimte in je hoofd

3. Minimaliseer je kerstversiering

Voor sommige mensen is dit vloeken in de kerk, maar minimaliseren in kerstversiering is vaak dé manier om je feestdagen rommelvrij te maken. Omdat je elk jaar wat bij koopt en in de regel weinig wegdoet, heb je binnen de kortste keren dozen vol met kerstspullen staan. Waar vaak maar een fractie van gebruikt wordt. Een ander scenario is dat men geen ruimte heeft om kerstbeeldjes, waxinelichthouders of andere kerstdecoratie neer te zetten. De meest logische oplossing is om een plank, tafel of vensterbank vol te proppen met spullen. Gevolg? Een huis dat met Kerst rommeliger oogt.

Maar hoe minimaliseer je je kerstversiering met behoud van de kerstsfeer? Belangrijker nog, hoe doe je dat op een wel zo handig en praktische manier? Allereerst adviseer ik je hier ruim de tijd voor te nemen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om keuzes te maken zodat je het ontspullen van je kerstspullen goed aanpakt.

Vervolgens verzamel je alle dozen, opbergbakken of zakken met kerstspullen bij elkaar. Voor je begint, spreek met jezelf af dat je alleen spullen houdt die je super mooi vindt, waar je ontiegelijk blij van wordt en pareltjes zijn om naar te kijken.

Kies 1 doos uit. Haal 1 pronkstuk, kerstbal of kerstslinger per keer uit en beslis wat je ermee wilt. Is het kapot en niet meer te repareren? Dan gooi je het meteen in de prullenbak. De kerstversieringen die voldoen aan de criteria “ze zijn super mooi”, “ik word ontiegelijk blij van” of “het is een pareltje om naar te kijken”: houd je. De rest leg je in een kartonnen doos waarna je deze naar een kringloopwinkel, weggeefhoek of op een gratis af te halen Facebook-groep plaatst.

Door het zo aan te pakken heb je een meervoudige win, win situatie. Jouw huis is een stuk netter en rustiger. Opgeruimd houden en schoonmaken is zo gebeurd. Na de feestdagen zijn de kerstspullen zo opgeborgen. Je bent een flinke stuk ruimte rijker geworden want er zijn wat dozen met spullen het huis uit. In dat proces heb je misschien spullen gedoneerd waardoor je iemand blij mee hebt gemaakt en je bent ook nog duurzaam bezig!

Lees ook: 7 Handige tips om je kerstsversiering netjes op te bergen

tips voor een opgeruimd huis met kerst

4. Geef minder cadeautjes

Voor sommige mensen is het beperken van het aantal cadeautjes een gevoelig onderwerp. Wat je hierbij moet beseffen, is dat alles wat er niet in komt, hoef je geen opbergplek voor te bedenken en geven. Wat er niet inkomt, zorgt ook niet voor rommel en hoeft op termijn ook niet de deur uit.

Er zijn verschillende manieren om de tsunami aan cadeautjes te beperken zonder dat je ‘het cadeautjes geven’ hoeft op te geven. Ik ken veel mensen die alleen met Sinterklaas cadeaus geven. Anderen alleen met Kerst en weer anderen op beide feestdagen. In het laatste geval kiest men voor een klein cadeau met Sinterklaas en een grote voor Kerst of andersom.

Dan heb je mensen die maar 1 cadeautje kopen. En daar zijn de kinderen en de rest van het gezin blij mee. Het gaat immers om het gebaar. Als je dat anders gewend bent en dit wil invoeren, is het raadzaam om te bespreken waarom je voortaan anders wil aanpakken. Mijn advies is om dit ruim op tijd te bespreken. Sommige mensen hebben tijd nodig om aan het idee te wennen.

Wanneer je meer cadeautjes wil geven, maar geen rommel in huis wil, kun je de 4 cadeautjes regel toepassen. Het fijne aan deze regel is dat je kinderen, partner en jijzelf verschillende cadeaus krijgen waar jullie wat aan hebben. Met als fijne bijkomstigheid dat je huis niet rommeliger wordt.

Deze regel werkt als volgt: het eerste cadeautje is iets wat je graag wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld Lego zijn, een PS5 spel of tickets voor een concert zijn. Het tweede cadeautje is iets wat je nodig hebt. Vooral kinderen hebben vaak dingen nodig zoals een nieuw dekbedovertrek, sportschoenen, een koptelefoon of iets wat met een hobby te maken heeft.

Het derde cadeautje is iets wat je kunt dragen. Je kunt natuurlijk kleding, maar denk ook aan sportschoenen, warme pantoffels, een badjas, badpak of verkleedkleren voor de kleintjes.
Het vierde cadeautje is iets om te lezen. Dit kan een Duckie zijn, roman, een abonnement op een tijdschrift of een e-reader.

Lees ook: 5 Leuke cadeaus die helemaal geen rommel geven

5. Doe eens rustiger aan

Rommel is voor mij niet alleen fysieke spullen die overbodig zijn of geen vaste thuis hebben. Een agenda vol met allerlei sociale verplichtingen, zelfopgelegde verwachtingen of ideaalbeeld zorgen ook voor rommel. Rommel in je hoofd en in je leven.

Kerstborrels, Nieuwjaarsborrels, sinterklaasfeestjes, 3 verschillende pakjesavonden, 2 uitgebreide kerstbrunches en even zoveel kerstdiners, zijn super leuk en gezellig. Maar ze vreten ook een boel tijd en energie. Vaak met als gevolg dat je daardoor gestrest voelt in plaats dat je geniet van de feestdagen.

Heb je hier last van en wil je wat aan doen? Dan is mijn tip om een stapje terug te doen. Maak tijd om kritisch te kijken waar jij je tijd in wilt steken. Dit betekent niet dat je geen Sinterklaas of Kerst moet vieren, maar dat je bewust kiest waar je ‘ja’ op zegt.

Ga alleen in op afspraken waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld met mensen die zo leuk en grappig zijn dat je bijna in je broek piest van de gezelligheid. Je zult merken dat door bewust te kiezen je een stuk minder last hebt van mentale rommel. En dus een rommel vrije Kerst hebt.

Lees ook: Wat moet je absoluut doen om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen?

Een rommel vrije Kerst betaalt zich driedubbel terug

Feestdagen zonder rommel zijn ook voor jou haalbaar. Je moet wel keuzes maken. Hetzij welke ruimte je wilt ontspullen, welke dingen je wilt opruimen en hoe jij Sinterklaas, Kerst of Oud & Nieuw wil invullen. Gelukkig hoef je niet alles in één keer aan te pakken. Door elke dag een beetje te doen, kom je er ook.

Ook al kies je om maar 1 tip toe te passen. Je keuze betaalt zich minstens driedubbel terug. Niet alleen in meer fysieke ruimte en overzicht. Maar ook in mentale ruimte en rust. Zo geniet je meer van de feestdagen. Laat dat nou een prachtig kerstcadeau zijn voor jou en je gezin!

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stappen te zetten naar een opgeruimd en georganiseerd huis.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie