Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?

Tips voor een opgeruimde slaapkamer- opruimcoach utrecht

Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?

Hoe ziet jouw slaapkamer eruit? Is het zo opgeruimd dat het voelt alsof je elke dag in een luxe hotelkamer wakker wordt? Of is het zo’n rommeltje dat het voelt alsof je in een rommelkast wakker bent geworden?

Zijn je antwoorden respectievelijk Nee en Ja?

Dan is het tijd om je slaapkamer op te ruimen.

Waarom is het belangrijk om je slaapkamer op te ruimen en deze opgeruimd te houden?

Ooit kreeg ik de vraag ‘Waarom het zo belangrijk is om je slaapkamer op te ruimen en deze opgeruimd te houden?’ Je gebruikt je slaapkamer toch om te slapen. En terwijl je dat doet, zie je de rommel toch niet?

Klopt, je ziet de rommel niet als je ligt te slapen. Maar die rommel vraagt wel bewust én onbewust jouw aandacht. Het zorgt voor prikkels die op hun beurt ervoor zorgen dat jij je vlak voor het slapen of na het wakker worden, onrustig voelt. En dat is zo’n zonde. Je slaapkamer is toch de plek waar je tot rust hoort te komen. Zeker als je van een goede portie nachtrust wilt genieten. Alleen al om die reden is het belangrijk om je slaapkamer op te ruimen.

Een andere reden om je slaapkamer op te ruimen is dat het een stuk gemakkelijker is om deze schoon en fris te houden. Wat bevorderlijk is voor je gezondheid (denk maar aan huisstofmijtallergie). Bovendien ben je sneller klaar met poetsen.

Als laatste vind ik dat een opgeruimde kamer een prettige uitstraling heeft. Het heeft iets knus en veilig. Met veilig bedoel ik trouwens 2 dingen. Aan de ene kant is de kans miniem dat je half slaapdronken over spullen struikelt. Aan de andere kant ben je best kwetsbaar in je slaap. En een opgeruimde slaapkamer geeft je een veilig gevoel wat nodig is om lekker te slapen.

Maar hoe ruim je je slaapkamer dan snel op?

Ik kan me voorstellen dat je niet meteen alle hoeken, kasten en lades in wilt duiken om alles in 1 keer netjes te krijgen. Maar je wilt wel snel het resultaat van je inspanningen terugzien en ervan genieten. Of op z’n minst een mooi begin maken waar je later op kunt voortborduren. In zo’n geval is het raadzaam om de dingen aan te pakken die het meest zichtbare resultaat opleveren. En daar komen de volgende 3 tips om je slaapkamer op te ruimen, goed van pas:

1. Maak je bed op

Je bed is het grootste meubelstuk dat je in je slaapkamer hebt staan. Wanneer je je bed opmaakt, heb je meteen de grootste en rommeligste eye catcher aangepakt. Daarnaast geeft het dagelijks opmaken van je bed je een goed gevoel over je dag. Je hebt namelijk de eerste taak van de dag succesvol afgerond.

Dus, wil je je slaapkamer snel opruimen? Maak je bed op. En wil je je slaapkamer opgeruimd houden. Dan is het een kwestie van elke ochtend je dekens openslaan om je bed dan te luchten. Nadat je je ochtendritueel hebt afgerond, maak je je bed netjes op.

En mocht je ‘s ochtends geen tijd hebben om je bed op te maken, dan is dat helemaal geen ramp. Schud de dekens op, sla ze netjes open, trek het hoeslaken strak en klop de kussens op. Je zult zien dat door dit te doen je kamer ook een stuk netter oogt.

2. Ruim alle vlakke oppervlakken op

Wat voor meubels heb je op je slaapkamer staan? Een of 2 nachtkastjes naast je bed. Misschien heb je naast je kledingkast een kaptafel en/of een ladekast staan. De laatste 2 zijn handige meubels waar je veel in kwijt kunt, hè. Maar de oppervlakte ervan zijn zulke rommelmagneten! Je legt er 1 tijdschrift op en voor je het weet liggen er 10 stuks.

Vraag jezelf af of je echt 10 tijdschriften op je nachtkastje nodig hebt? Die 5 pennen? En die 3 lege glazen? Nee? Dan zeg ik: opruimen!

Pak elke tijdschrift op en vraag jezelf af of je het gelezen hebt of nog wilt lezen. Leg 1, maximaal 2 terug als je voor het slapen graag leest. De rest gooi of geef je weg. Wil je sommige tijdschriften nog lezen? Leg ze dan ergens anders in huis neer. Het liefst op de plek waar je graag leest. Doe dit ook met de pennen of andere dingen die op je nachtkastje liggen.

Wanneer je klaar bent met het nachtkastje, pak de kaptafel of de bovenkant van de ladekast op dezelfde manier aan. Als je deze eenmaal opgeruimd hebt, kijk of je spullen kunt groeperen. Gebruik hiervoor mandjes, schaaltjes of speciale make-up organizers.

Zo wordt het terugleggen van je spullen een stuk eenvoudiger. Wat ervoor zorgt dat je slaapkamer netjes opgeruimd blijft en rust uitstraalt. Leuke bijkomstigheid is dat schoonmaken ook zo gebeurd is.

3. Pak de rondslingerende kleren aan

Heb je overal kleren liggen? Op de vloer, stoel of het voeteinde van je bed. Misschien zelfs naast, onder of achter je bed 😅?

Sorteer deze kleren in 2 groepen: vieze was en kleding dat schoon genoeg is dat je het nog een keer kunt dragen. De vieze was gooi je in de wasmand. De kleding die nog een keer gedragen kan worden, hang je terug in de kledingkast. Of aan de kapstok. Vind je een broek of rok en heb je helemaal geen idee of het schoon of vies is? Doe die dan maar gewoon bij de vuile was.

En kom je kleding tegen waarvan je weet dat je die niet meer gaat dragen? Leg ze dan niet meer terug in de kast of bij de vuile was. Want zo blijven ze voor rommel zorgen. Beslis meteen wat je ermee wilt doen: doneren, weggooien of verkopen.

Als laatste ga na waar je de vuile was verzameld. Is dat altijd naast je bed? Aan het voeteinde of in een hoekje naast de kledingkast? Zet daar je wasmand neer. Zo gebruik je je gewoontes (in dit geval de plek waar jij je vuile was neerlegt) om je slaapkamer opgeruimd te houden. En ben je team kleding op de wasmanddeksel? Zet dan eentje zonder deksel neer.

Lees ook: Hoe verander je je rommelige slaapkamerstoel in een eyecatcher?

Nu je slaapkamer zichtbaar opgeruimd is, kun je doorpakken

Nu je je slaapkamer opgeruimd hebt, is het een stuk makkelijker om deze netjes te houden. Je hebt immers de 3 belangrijkste dingen aangepakt die voor rommel en onrust in je kamer zorgen.

Nu is het wel zaak om deze opgeruimd te houden. Daar komen goede opruimgewoontes goed van pas. Zo is het belangrijk dat je je bed elke dag opmaakt, je nachtkastje netjes houdt en je kleren of in de wasmand gooit of netjes ophangt.

Misschien heb je nu de smaak zo te pakken dat je je uitpuilende kledingkast, rommelige ladekast of nachtkastje lade eens goed onder handen wilt nemen. Dit lijkt mij een geweldig plan. Want zolang deze plekken een rommeltje zijn, is het moeilijk om je slaapkamer opgeruimd te houden. Daarom is het de moeite meer dan waard dat je in een van deze kasten in je duikt om eens grondig op te ruimen.

Zo blijft je slaapkamer gegarandeerd opgeruimd. Ik zeg dus, nu het begin erop zit, pak gewoon lekker door.

 

Wil je mijn opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn opruimmails.
Als dank ontvang je de handige Keuzehulp Kledingkast Opruimen als een pro.

dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie