Hoe doe je snel de was na de vakantie?

Hoe je de was na de vakantie snel wegwerkt

Hoe doe je snel de was na de vakantie?

De was doen na de vakantie is een van mijn minst favoriete activiteiten. Al vind ik de geur van net gewassen kleding heerlijk! En dat ik best een kick krijg als een wasmand weer leeg is. Ondanks de lekker geur en de kick hoort het wegwerken van die berg wasgoed na de vakantie niet tot mijn top 10 activiteiten. ⁠

Hoe ik de was snel doe na de vakantie

En toch moet de was gedraaid worden. Laatst had ik het met een paar dames over. Ik blijk niet de enige te zijn die het liefst iets anders doet bij thuiskomst. Maar ja, zolang de was zelf niet in de wasmachine springt, moeten jij en ik het zelf wegwerken. Om dat snel voor elkaar te krijgen, zijn er een aantal dingen die ik doe. In dit artikel deel ik ze graag met je.

1. Laat de wasmand leeg achter

Voor je van huis vertrekt om van je welverdiende vakantie te genieten, is het raadzaam om de wasmand of wasmanden leeg achter te laten. Dit doen heeft 3 voordelen.

Allereerst heb je bij thuiskomst genoeg schone kleren in de kledingkast liggen. Elk gezinslid kan zo in een schone outfit springen. Misschien niet hun favoriete, maar schoon is ie wel. En omdat er schone kleren in de kast liggen, verlaagt dat de druk en stress behoorlijk als het op het snel wegwerken van de was komt.

Hoe langer je wasgoed in de wasmand blijft liggen, hoe minder fris het wordt. Als je pech hebt, krijg je die muffe geurtjes die, met name door schimmels veroorzaakt worden, er niet meer uit. En hoe langer je vlekken laat zitten, des te moeilijker het is om ze eruit te krijgen. In sommige gevallen is het zelfs onmogelijk om zo’n vlek eruit te krijgen. Wat flink zonde is, zeker als het je favoriete blouse, broek of shirt is.

Verder is het zo dat wanneer je de wasmand leeg achterlaat, je al 1-0 voor staat in de strijd tegen de berg wasgoed die je te wachten staat na je vakantie. Vooral als je jonge kinderen of een groot gezin hebt. Je hoeft bij thuiskomst alleen met de vakantie was te dealen.

Mocht je voor vertrek niet zo’n zin hebben in wasjes draaien, denk in dat geval aan je toekomstige ik en hoe ze zich dan zal voelen. Ik wed dat ze mega dankbaar is wanneer ze de lege wasmanden ziet staan op het moment dat ze de was gaat wegwerken.

Lees ook: Hoe ik onze berg wasgoed in 5 stappen onder controle kreeg

2. Doe de was op je vakantieadres

De was bijhouden tijdens je vakantie is misschien niet je topprioriteit. Er zijn namelijk veel leukere dingen waar je tijd aan wilt besteden.

Besef wel dat hoe minder vuile was je mee terug naar huis neemt, hoe kleiner de berg wasgoed is die je thuis moet wegwerken. Je wasmand is in dat geval niet alleen sneller leeg, maar dat scheelt je een boel tijd en energie.

⁠Kijk voor vertrek of je op je vakantieadres kunt wassen. Heb je een huis of appartement gehuurd met een wasmachine? Maak dan daar lekker gebruik van. Sta je op de camping? Kijk of er een wasmachine staat. Meestal kun je tegen een klein bedrag een wasje draaien.

Als dat niet zo is, Google naar de dichtstbijzijnde wasserette. De kosten vallen over het algemeen reuze mee. Vooral als je voor eentje gaat met zelfbediening. Het wassen aldaar kun je vaak combineren met boodschappen doen of met een etentje. Last but not least, je kunt altijd op z’n ouderwets een wasje met de hand doen. Ben je op vakantie in een warm en zonnig land, dan is je was is een mum van tijd droog.

3. Pak de schone en vieze was gescheiden in

Je schone en ongedragen kleren apart inpakken van de vuile was is een handige manier om de hoeveelheid was na de vakantie te beperken. Zeker als je al je kleren in 1 koffer kwijt moet.

Het gescheiden inpakken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt onderin de koffer de vuile was leggen. Daar bovenop leg je de schone en ongedragen kleren. Als scheiding kun je een schoon strandlaken of plastic tas gebruiken.

Je kunt de vuile was ook in plastic tassen, handige kleding organizers (ook bekend als packing cubes) of waszakken inpakken waarbij je de was op je vakantieadres al sorteert. Wanneer je dit voor het inpakken doet, heb je zo 2 vliegen in 1 klap te pakken. Zelf vind ik het handig om packing cubes met waszakken te combineren. Die laatste gebruik ik op mijn vakantieadres om ondergoed en sokken in te wassen.

Door het apart inpakken blijven je schone en ongedragen kleren fris. Omdat de vuile was al gesorteerd is, is het bij thuiskomst een kwestie van ‘hup in de wasmachine gooien en draaien maar!’ En je schone kleren berg jij (en je huisgenoten) zo op.

4. Sorteer de was op kleur

Zoveel mensen, zoveel manieren om de was te sorteren. In deze situatie is mijn motto: donker, bont en wit met daarbij ‘lang leve de anti-kleurdoorloop doekjes’. Want, hoe minder stapels was ik heb die mijn aandacht vragen, hoe blijer ik ben en des te langer ik mijn heerlijke vakantie gevoel hou.

Dit is de manier hoe ik mijn berg wasgoed na de vakantie aanpak. Ik heb vriendinnen die anders aanpakken. Ze vinden het fijn om alle kleren te wassen. Dus ook de kleren die op de vakantieadres gewassen zijn of zelfs de hele vakantie ongedragen in de kast hebben gelegen.

Zo ook het sorteren. De een sorteert het liefst op temperatuur, type was (fijne was, kookwas of sportkleding), kleur (wit, rood, bont en zwart) of op prioriteit (snel nodig, lieveling of kan een paar dagen wachten).

Voel je vrij om mijn manier of een andere te proberen. Bevalt het, ga die voortaan toepassen. Voel je er niks bij? Geen probleem. Doe vooral wat goed voelt en wat bij je past.

5. Gebruik het snelle wasprogramma

Heeft jouw wasmachine een kort wasprogramma en zijn de kleren niet al te vuil? Kies kan voor dit programma. Je kunt namelijk meer wasjes op 1 dag doen.

Super handig als je een groot gezin hebt. Geen megagarderobe omdat je bijvoorbeeld een capsule wardrobe hebt. Misschien moeten jouw kinderen kort na terugkeer weer naar school en willen ze graag in hun favoriete outfit naar school gaan. Of moeten jij of je partner weer werken.

Let hierbij op dat je niet meer wast dan je aan de waslijn of droogrek kwijt kan. Niks is zo vervelend als geen plek hebben om je net gewassen kleren op te hangen. ⁠

 

Zo krijg je de wasmand snel leeg na de vakantie

 

6. Was eerst alle natte kleren

Heb je natte of vochtige kleren ingepakt? Gooi deze als eerste in de wasmachine. Misschien een overbodige tip want dat is toch vanzelfsprekend?

Niet wat ik regelmatig van mijn klanten hoor. In de waan van het uitpakken, boodschappen doen, koken, het huishouden doen, je kinderen en huisdieren aandacht geven, belanden natte kleren in de wasmand of op de was stapel voor de wasmachine. Om na een paar dagen je stinkend aan hun bestaan te herinneren.

Dus, geef deze kleding voorrang. Hebben andere kleren voorrang en kunnen de natte er niet bij, hang deze dan ergens op waar ze kunnen drogen. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels hun kans pakken en je kleren voorzien van die welbekende vreselijke muffe geur die je soms met moeite uit je kleren kunt krijgen.

Lees ook: 5 Tips om je huishouden draaiende te houden zelfs als je hele gezin thuis is

7. Benut de wastijd

Terwijl een wasje staat te draaien kun je de schone en ongedragen kleren opbergen. Als je kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze hun eigen kleren opbergen. Op deze manier voorkom je dat jullie kleren over een paar weken vanuit de bank, een krat of de vloer naar je liggen te lonken. Het scheelt je ook een wasje, misschien zelfs meerdere, want wanneer ze meteen opgeborgen worden, blijven ze schoon.

Naast de schone en ongedragen was opbergen, kun je de wastijd benutten om de koffers en reistassen schoon te maken. Pak de stofzuiger of kruimeldief en laat deze de zandkorrels en stof voor je opzuigen. Haal een vochtig doekje doorheen. Je koffers en tassen zijn weer schoon voor je volgende reis. Berg ze daarna meteen op want als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan staan ze over een paar weken ergens in huis waar ze alleen maar in de weg staan.

Mocht je tijd en energie hebben, benut deze door na te gaan waarom je tijdens de vakantie bepaalde kleding niet hebt gedragen. Misschien heb je 5 jurkjes meegenomen terwijl je er maar 3 hebt gedragen. Komt dat omdat je in deze 3 prettig voelt? Niet hoefde te strijken? Of maar aan 1 vest genoeg had?

Neem deze inzichten mee in je voorbereidingen voor je eerstvolgende vakantie. Scheelt je een boel tijd bij het inpakken, uitpakken, opbergen en wassen van kleding mocht je bij thuiskomst ook ongedragen kleren wassen.

Lees ook: 7 Tips voor een goede vakantie voorbereiding waarmee je vakantiestress voorkomt

8. Gebruik de wasdroger

De wasdroger is weliswaar een energieslurper. Maar als je eentje hebt staan, maak er nu meer dan ooit dankbaar gebruik van. Normaal gesproken droog ik alleen beddengoed, handdoeken, strandlakens en keukendoeken mee.

Maar zo na de vakantie maak ik een uitzondering op mijn regel. Op zo’n moment gooi ik alles erin wat volgens de waslabel erin kan. Meestal zijn dat onderbroeken, hemden, t-shirts en zelfs sommige spijkerbroeken. Deze actie scheelt me in ieder geval behoorlijk wat tijd.

Ik ken trouwens mensen die alles in de wasdroger gooien. Dat is een persoonlijke keuze. Persoonlijk raad ik je aan om eerst de waslabel te raadplegen. Daarnaast je gevoel en ervaring te volgen. Het laatste wat je wil is dat je kleding bijvoorbeeld krimpt of dat elastieken beschadigd raken.

9. Vouw alles op na het drogen

Zodra de kleren droog zijn, is het zaak om deze zo snel mogelijk van de waslijn (of droogrek) te halen om vervolgens ze te vouwen of op te hangen. Zelf hang ik t-shirts, hoodies en bloezen aan een kledinghanger om te drogen. Zo hoef ik ze alleen maar in de kast op te hangen.

De kleren die ik in de droger heb gegooid, haal ik ook snel uit zodat er geen kreukels in komen. Zo hoef ik minder te strijken. Vervolgens ga ik als een speer vouwen. Maar dat doe ik niet in mijn eentje, hè. 9 van de 10 keer helpen mijn kinderen mee. Zij hebben namelijk bijgedragen aan de berg wasgoed.

Wanneer ze mij helpen zetten we leuk muziek op. Meestal zijn dat nummers die zij leuk vinden, want het moet wel leuk blijven, hè. Zodra alles gevouwen is, gaat het zo de kledingkast in. Mijn kinderen bergen hun kleding zelf op. Al is het maar hun sokken. Alle kleine beetjes helpen mij enorm!

Lees ook: 5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

Doe snel die was na je vakantie zodat de wasmand nog even leeg blijft

De was doen is voor de meeste onder ons een gedoe. Laat staan de was die je na de vakantie moet wegwerken. Desondanks is het raadzaam om bij thuiskomst hiermee aan de slag te gaan zodat je niet geconfronteerd wordt met een gigantische berg wasgoed. Zo’n gigant vraagt de nodige tijd, aandacht en energie van je. Niet waar?

Dus, stel het niet uit. Probeer bovenstaande tips uit. Maak het gezellig door je lievelingsmuziek of favoriete podcast op te zetten. Heb je huisgenoten? Door hun erbij te betrekken, heb je deze klus sneller dan je denkt geklaard. En zo ben je meteen bij met de was.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd en georganiseerd huis.

 

Nog meer lezen?

Wat moet je schoonmaken voordat je op vakantie gaat? (Voor een ontspannen thuiskomst)

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie