Hoe kom je thuis zonder rommel van de kindervrijmarkt?

knuffels en pop bij blog over hoe je zonder rommel thuiskomt van de kindervrijmarkt

Hoe kom je thuis zonder rommel van de kindervrijmarkt?

Koningsdag en de vrijmarkt zijn onlosmakelijk van elkaar. Ook vind je overal in Nederland een kindervrijmarkt waar kinderen van alles kunnen kopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonder rommel thuis komt van de kindervrijmarkt? Waar moet je opletten wil je alleen met pareltjes thuiskomen van de vrijmarkt? En wat kun je doen om impulsaankopen te weerstaan zodat je geen overbodige spullen koopt waar je huis rommelig van wordt? Iets wat makkelijk gebeurt als je onvoorbereid samen met je kinderen de kindervrijmarkt of wat voor rommelmarkt dan ook bezoekt.

3 Tips om geen rommel, maar juist pareltjes op de kindervrijmarkt te kopen

Het laatste wat je wilt, is onnodig spullen mee naar huis nemen op zo’n dag. Vooral als je huis opgeruimd wilt houden. Maar zeg eens eerlijk, de kindervrijmarkt bezoeken met super enthousiaste kinderen kan een ware uitdaging zijn. Ze vinden al snel heel veel dingen leuk. Waaronder het speelgoed waar ze altijd naar verlangd hebben (waar jij geen weet van had) om niet te hebben over een minimale hoeveelheid impulscontrole. Want alles wat spreekwoordelijk glimt, willen ze op zo’n dag graag kopen.

Eenmaal thuis wordt er op die dag met zo’n impulsaankoop gespeeld. Met een beetje geluk spelen ze soms de dagen daarna nog wel mee. Maar zodra de nieuwigheid ervan af is, wordt er nooit meer naar omgekeken. Gevolg? Overbodige spullen die voor rommel in huis zorgen. Juist wat je wilde vermijden. Gelukkig kun je dit voorkomen. In dit artikel deel ik met je 3 tips danwel stappen die ik neem voor ik en mijn kinderen de kindervrijmarkt bezoeken:

1. Maak een ‘boodschappenlijstje’

Waarom zou je een boodschappenlijstje maken voor je de kindervrijmarkt bezoekt? Omdat uit onderzoek blijkt dat wanneer je met een boodschappenlijstje boodschappen doet, dat je minder snel thuis komt met overbodige dingen zoals chips of koekjes. Dit geldt ook voor als je naar de rommelmarkt gaat. Wanneer je weet waarnaar je op zoek bent, zoek je gericht naar dat wat op je lijstje staat en val je minder snel in de verleiding om een impulsaankoop te doen.

Afhankelijk van de leeftijd kun je samen met je kind zijn eigen lijstje maken met bijvoorbeeld maximaal 3 dingen die ze graag willen. Het liefst een aanvulling op hun verzameling stripboeken, accessoires voor de Baby Born, dino’s om hun eigen Jurassic Park verder uit te breiden, Hot Wheels auto’s, lego poppetjes, boeken zoals Het leven van een Loser of het Leven van een Muts.

Het boodschappenlijstje heeft ook nog 2 voordelen. Als eerste kun je je kinderen makkelijker attenderen op hun zelf opgestelde boodschappenlijst mochten ze iets anders willen kopen. Daarnaast leren ze bewuste keuzes maken want als je een impulsaankoop doet, dan is de kans groot dat je geen geld over hebt voor wat je aanvankelijk naar op zoek was. 2 Handige lessen voor later die ze veel rommel, geld en ergernis zal besparen.

Lees ook: 5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

2. Bespreek en houd je aan jullie budget

Voor je samen met je kinderen van huis vertrekt, is het handig om een budget af te spreken. Zo leren ze dat geld niet oneindig is. Dat je geld maar 1 keer kunt uitgeven en dat je om die reden keuzes moet maken. Wie weet leren ze onder jouw toeziend oog zelfs afdingen!

Tijdens het bespreken over het budget kun je meteen bespreken waar ze op moeten letten voor ze iets kopen. Je wilt immers geen rommel kopen op de rommelmarkt. Beperk het gesprek niet alleen op ‘hoe zie je of iets netjes, schoon of compleet is’. Maar ook hoe bij zichzelf na te gaan of ze iets daadwerkelijk nodig hebben of leuk vinden. Wat handig is in het geval ze iets onweerstaanbaar leuks tegenkomen wat niet op hun boodschappenlijstje staat of waar ze niet genoeg geld voor hebben.

Zelf heb ik mijn kinderen geleerd dat in geval van twijfel, het beter is om het betreffende voorwerp niet te kopen. De ervaring heeft mij geleerd dat je zelden spijt hebt van zo’n beslissing. Maar juist wel van de onnodige aankoop.

3. Kijk eerst goed rond voor je iets koopt

Mijn 3e tip is niet altijd even makkelijk om na te leven. Kinderen (volwassenen trouwens ook) vinden dit best moeilijk om eerst rond te kijken en te vergelijken. Vaak is het zo dat het gevoel van ‘Hebbes’ de overhand krijgt. Of juist het FOMO-fenomeen (Fear Of Missing Out) je meteen overstag laat gaan. Maar wat loont het om eerst eens goed rond te kijken, vergelijken om daarna pas te kopen.

Je komt niet alleen thuis met een stuk minder potentiële rommel van de kindervrijmarkt. Maar je kinderen leren hier ook veel van. Allereerst hoe de verleiding van een impulsaankoop te weerstaan. Tijdens hun rondje leren ze van je om goed naar de koopwaar te kijken. Ziet het er netjes uit? Is het schoon? Zijn alle onderdelen aanwezig? Niet vergeten prijzen vergelijken en misschien zelfs afdingen. Allemaal vaardigheden die goed van pas komen als ze later volwassen zijn.

Zonder rommel huiswaarts keren van de kindervrijmarkt is zeker mogelijk!

Met een beetje oefening kun je zonder onnodige spullen thuiskomen van de rommelmarkt. Dit ongeacht je met of zonder kinderen deze bezoekt. Ik zeg altijd, als het mij is gelukt, lukt het jou ook!En mocht je met spullen thuiskomen om na een tijdje te realiseren dat je helaas onnodige dingen hebt gekocht, dan is er geen man of vrouw overboord.

Iedereen (zelfs ik) koopt wel eens iets wat achteraf een miskoop blijkt te zijn. Belangrijk is om in zo’n geval deze spullen niet in een kast of op zolder te bewaren. Maar breng ze zo snel mogelijk naar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde kringloopwinkel zodat jouw huis niet dichtslibt met ongewenste spullen.

 

Wil je mijn handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails. 

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stappen te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie