Je huis opruimen: hoe vind je er de tijd voor?

Vrouw die was bewaart bij blog over tijd vinden om huis te ontspullen en opruimen

Je huis opruimen: hoe vind je er de tijd voor?

De laatste 2 maanden heb ik het behoorlijk druk gehad met allerlei opruimklussen. Een paar kleine maar de de rest zijn echte grote klussen geweest. Sommige ben ik zelfs nog volop mee bezig. Naast het samen opruimen met mijn klanten, ben ik ook bezig met het zoeken van passende organizers voor mijn klanten. Ik vind het super leuk om te doen! Maar er gaat ook wat tijd bijzitten. En een dag heeft maar 24 uur.

In die 24 uur moet ik naast slapen, leuke vrouwen helpen met opruimen ook nog een aantal ballen in de lucht houden. 2 van die ballen zijn het huishouden en mijn huis opgeruimd houden.

Als je een beetje op mijn klanten lijkt, worstel je ook met voldoende tijd vinden om je kledingkast, voorraadkast, speelhoek, garage of boekenkasten op te ruimen. Vooral als je het zelf wilt aanpakken. Mijn tips:

1. Maak van opruimen een prioriteit

In dat opzicht is opruimen vergelijkbaar met sporten of leren voor een tentamen. Je moet keuzes maken, soms dingen tijdelijk minder doen. Zoals scrollen op social media.

2. Plan hoe je het opruimen gaat aanpakken

Begin niet zomaar ergens met opruimen zonder eerst een plan van aanpak te maken. Een slaapkamer die jaren als opslagruimte gebruikt is, kun je zelden in je uppie in 3 uur opgeruimd krijgen.

Je zult van tevoren rekening moeten houden met een aantal dingen. In het geval van de slaapkamer moet je bedenken of je alles wat op de vloer ligt eerst door je handen laat gaan zodat je meer bewegingsvrijheid hebt. Verder zul je ook moeten plannen wanneer en hoeveel je aan het opruimen wilt én kunt besteden.

3. Vermijd afleiding

Hoe handig onze mobieltjes ook zijn toch zijn ze de grootste bron van afleiding die er is. Mijn advies, zet alle notificaties, beltoon etc uit. Zijn je kinderen jong en zitten ze nog niet op de voorschool of school? Dan zullen ze tijdens het opruimen aandacht willen en dus ook afleiden. Misschien is het dan een idee om een oppas te regelen of ze een paar uurtjes naar oma te brengen.

4. Gebruik een timer

Dit is een van mijn standaard tips. Waarom adviseer ik om een timer te gebruiken? Nou, zeker in het begin kan het idee dat je moet opruimen best overweldigend zijn. Wanneer je de timer op 10, 15 of 30 minuten instelt, voelt dat totaal anders dan een hele ochtend met opruimen bezig zijn.

5. Houd je aan je plan

Hoe verleidelijk het ook is om ‘eventjes’ ergens anders in huis op te ruimen, doe dat niet! Je bent begonnen met de slaapkamer en daar blijf je totdat je timer afgaat. Je begint pas ergens anders in huis als je slaapkamer opgeruimd is. Anders ben je overal en nergens bezig met als gevolg dat je geen vooruitgang ziet. En dat is best frustrerend.

Denk je na het lezen van bovenstaande tips ‘ik heb het zo vaak zelf geprobeerd, maar het lukt me echt niet’. Blijf er aub niet mee zitten en vraag om hulp. Wil je weten of ik je kan helpen en hoe? Klik hier.

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie