Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?

huis-opruimen-spullen-doneren-goed-doel-opruimcoach-utrecht

Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?

Ik krijg regelmatig allerlei vragen van mensen die druk in de weer zijn met het opruimen van hun huis. Een ervan is ‘Waar kan ik terecht met de spullen die ik een tweede leven toewens.’ De bekendste en daarom de meest voor de hand liggende optie is om je spullen aan de kringloopwinkel te doneren. Je kunt ook kiezen om je spullen te verkopen, maar daar komt nogal wat bij kijken. Dan is doneren aan een goed doel gemakkelijker en gevoelsmatig een fijnere optie.

De laatste tijd hoor je vaker dat de meeste kringloopwinkels spullen weigeren. Ze staan namelijk tot aan de nok toe vol met kleren, huishoudartikelen of boeken waardoor ze geen opslagruimte meer hebben. In sommige gevallen worden de overschotten zelfs naar de milieustraat afgevoerd. Wat zonde is. Als je dit zo hoort, is het heel logisch dat je op zoek bent naar andere alternatieven waar je met je spullen terecht kunt.

Je spullen aan een goed doel doneren is meer dan wegdoen

Alles wat een tweede kans verdient in de kliko gooien of naar het grofvuil brengen is zonde. Het milieu wordt hierdoor nog alleen nog meer belast. De grondstoffen raken op een gegeven moment ook op. Bovendien kunnen je nog bruikbare gereedschap, brillen, kostuums, speelgoed of studieboeken een ander goed op weg helpen naar een beter leven. 

Het mooie van een tweede kans aan spullen geven is dat het je ‘wegdoen drempel’ verlaagt. Je weet namelijk dat je overtollige spullen goed terechtkomen. Daarnaast geeft dat je een fijn gevoel omdat je weet dat je een ander helpt, blij en gelukkig maakt.

Maar waar kun je allemaal terecht als je spullen wilt doneren? 

Om jou een handje te helpen in je zoektocht naar een nieuwe bestemming voor je overtollige spullen, heb ik een uitgebreide lijst samengesteld met een korte uitleg over deze organisaties. Zo hoef je zelf niet het hele internet af te struinen om te achterhalen waar je het beste je spullen heen kunt brengen.

1. Kleren, schoenen en accessoires

Wat betreft kleding zijn er legio mogelijkheden waar je terecht kunt. Allereerst kun je ervoor kiezen om je kleding te verkopen op de rommelmarkt (vanwege Corona kan dat voorlopig nog niet), Marktplaats, Vinted, Facebook of zelfs op Instagram.

Hoewel deze optie heel verleidelijk is, moet je je wel realiseren dat hier veel tijd in gaat zitten. Deze tijd kun je beter in andere dingen steken. En laten we eerlijk zijn, tijd kost geld, hè (cliché, maar zo waar als een koe).

Kijk of een van onderstaande instanties niet een betere optie is om je kleding te doneren: 

Leger des Heils Reshare geeft de kleren gratis weg aan mensen in nood (bijvoorbeeld daklozen of asielzoekers). Ook worden de donaties voor een klein prijsje in hun tweedehandswinkels verkocht. Soms versturen ze de kleding naar sorteerbedrijven. Dit laatste levert geld op die ze vervolgens in hulpprojecten investeren.

Sympany kleding containers zamelen alle soorten stoffen in. Wat nog draagbaar is wordt verkocht. De opbrengst hiervan wordt in innovatie geïnvesteerd. Verder wordt alles wat niet meer draagbaar is, verwerkt in zowel herdraagbaar en niet herdraagbaar textiel textiel.

Kledingbank geeft herbruikbare kleren, schoenen en linnen aan mensen die om een of andere reden dit niet kunnen betalen.

Weggeefwinkels is een website waar je een weggeefwinkel bij je in buurt kunt vinden waar je je spullen kunt doneren. Jouw gedoneerde spullen worden vervolgens gratis meegenomen door mensen met een kleine beurs.

Milieucentraal en Kledinginzameling hebben op verschillende plekken kledingbakken staan waar je je kleren, schoenen, knuffels of poetsdoeken in kwijt kunt. Wat nog goed is, wordt hergebruikt. De rest wordt gerecycled.

– De Vicentieusvereniging Nederland neemt ook kleding aan. Deze wordt door hen verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om de zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving te helpen.

Terre des Hommes: met de opbrengst van je overtollige spullen helpen ze kinderen aan een betere toekomst.

Dress for Success is een heel mooi initiatief waarbij minima onder andere aan een representatief outfit wordt geholpen waarmee ze in kunnen solliciteren naar een baan.

Kringloopwinkel bij je in de buurt kun je van alles brengen. Informeer van tevoren of ze ruimte hebben voor nieuwe tweedehands spullen. En breng alleen spullen heen die nog bruikbaar zijn. Anders draaien ze voor de afvoerkosten.

– Facebook vind je verschillende gratis afhaal groepen. Op deze manier help je mensen bij je in de buurt aan een leuke outfit. 

2. Boeken & tijdschriften

Veel mensen hebben ontzettend veel moeite om boeken weg te doen. Zo is de papierbak vaak het eerste waaraan mensen denken. Gelukkig is er meer dan de papierbak.

Maar waar kun je dan terecht met je boeken? Behalve bijvoorbeeld Marktplaats, bol.com (tot 3 mei 2021 als particulier mogelijk) of naar de kringloopwinkel brengen, zijn er veel plekken waar je boeken een nieuwe onderkomen kunnen vinden:

Miniebieb is een leuke initiatief waar je zowel boeken als tijdschriften van kunt lenen, ruilen of simpelweg aan doneren.

– De leeshoek bij de plaatselijke supermarkt. Steeds meer supermarkten hebben een klein hoekje waar je boeken en tijdschriften neer kunt leggen, ruilen of gewoon gratis meenemen.

Bibliotheek informeer eens bij je plaatselijke bibliotheek of ze geïnteresseerd zijn in jouw boeken.

De Slegte koopt goede tweedehands boeken en soms ook tweedehands studieboeken in. Zodra de deal gesloten is, krijg je het geld contant aan de kassa.

– Boeken Steunen Mensen zamelt onder andere boeken in die ze vervolgens verkopen. Met de opbrengst steunen ze verschillende projecten in verschillende landen.

Books 4 Life is een non-profit organisatie met een keten tweedehands boekenwinkels. De opbrengst van de verkochte boeken wordt vrijwel geheel besteedt aan goede doelen zoals Amnesty International, Oxfam Novib of kleinschalige projecten.

Bookmatch als je net je Havo of VWO diploma hebt gehaald, kun je via Bookmatch je oude schoolboeken verkopen zoals de examenbundels en samengevat boekjes. De grootste vraag is wel naar MBO, HBO en WO boeken. Kijk op de website voor meer details.

–  Je kunt terecht bij Studieboekenverkopen.com wanneer je klaar of gestopt bent met je studie en je je studieboeken niet meer meer gaat gebruiken. Je kunt ze hier gratis taxeren en binnen 3 simpele stappen direct verkopen.

– Crèches, peuterspeelzalen, basisscholen, buitenschoolse opvang en middelbare scholen: je kunt al deze benaderen met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in boeken. Uit eigen ervaring weet ik dat ze altijd op zoek zijn naar boeken.

boeken doneren aan een goed doel of verkopen opruimcoach utrecht

3. Hardware, tablets en mobieltjes

Eens in de zoveel jaar koop je een nieuwe laptop, mobieltje of tablet. De oude exemplaar verdwijnt vaak in een lade, kast of op zolder. Dat is best zonde want vaak kun je geld voor terug krijgen. Je kunt ze op Marktplaats verkopen, op laten kopen of aan een organisatie doneren. Jij bent deze spullen kwijt, misschien levert het je zelfs wat geld op en je draagt een steentje bij aan het milieu.

– Kwasa: hier kun je je oude PC’s, laptops of beeldschermen inleveren. Deze apparaten worden gerecycled waarna de waarde aan een goed doel in Afrika wordt gedoneerd.

ITdonations is een instantie die oude computers en afgeschreven ICT apparatuur inzamelt. Na het verwijderen van de data en verwerking van de apparatuur, wordt de opgeleverde waarde aan de door jouw gekozen goede doel uitbetaalt.

GSMLoket: heb je een oude smartphone of tablet die in een lade ligt te verstoffen? Vaak kunnen ze hergebruikt worden. Kijk op deze website wat het waard is. Wie weet levert het je wat geld op en heeft een ander er wat aan.

Cliniclowns: voor elk ontvangen mobieltje ontvangt Cliniclowns een vergoeding van € 3,-. Hiermee kunnen ze veel zieke kinderen, kinderen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie een leuke moment bezorgen.

KNGF Geleidehonden wanneer je hier je smartphone inlevert, steun je 2 goede doelen! Zowel KNGF Geleidehonden én het milieu. Voor elke gedoneerde exemplaar die je inlevert, ontvangen ze een financiële vergoeding van Eeko (= een organisatie die mobieltjes inzamelt en recycled).

Stichting Aap is je ook dankbaar als je je oud mobieltje of tablet bij 1 van de vele inzamelpunten inlevert.

4. Elektrische apparatuur

Wanneer je je nog werkende oude krultang, staafmixer of stofzuiger hebt vervangen door een moderner exemplaar kun je de oude aan een familielid geven. Wanneer ze al van alles voorzien zijn, kun je overwegen om deze spullen bijvoorbeeld te verkopen.

– Marktplaats is de bekendste plek waar je kunt verkopen of gratis aanbieden.

– Facebook: hier vind je verschillende verkoop en weggeefhoeken.

– De dichtstbijzijnde kringloopwinkel is vaak super blij mee met allerlei huishoudelijke apparatuur. Informeer eerst of ze interesse en plek voor bijvoorbeeld je witgoed hebben.

– De weggeefwinkel is ook een goede optie voor kleine apparaten zoals een tosti ijzer of waterkoker. Wil je witgoed doneren, informeer eerst. De meeste weggeefwinkels nemen namelijk geen wasmachines of koelkasten aan.

Gered Gereedschap steunt meer dan 30 jaar vakmensen in ontwikkelingslanden met onder andere gereedschap. Heb je een oude naaimachine die op zolder stof staat te happen? Kijk op hun website waar je deze kunt inleveren.

5. Zorghulpmiddelen

Veel mensen weten niet dat je hulpmiddelen zoals brillen, gehoorapparaten, rollators, rolstoelen of een douchestoel kunt doneren. Er zijn namelijk veel mensen die deze spullen niet kunnen betalen.

Stichting zorg kringloop zamelt gebruikte zorghulpmiddelen in. Deze worden gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en gereinigd. Daarna verdelen ze deze artikelen onder mensen in Nederland die het financieel niet breed hebben.

OWW (Ophthalmology WorldWide) zamelt brillen in die ze vervolgens naar Congo sturen waar 1/50 van de inwoners een ernstige visuele handicap heeft.

Het Brillenproject van Stichting Matamba zamelt brillen in. Ze kijken de brillen na, maken ze schoon en meten ze daarna door. De brillen worden hierna in Matamba en de wijde omgeving verspreid.

– Hoorapparaten (hoortoestellen) kun je bij een zelfstandige audicien inleveren of bij Hans Anders inleveren. De deskundigen van de Starkey Hearing Foundation controleren de hoortoestellen. Wat goedgekeurd is gaat richting een van hun internationale missies.

–  Joosten Hoorspecialisten zijn ook gespecialiseerd in het in- en verkopen van gebruikte hoorapparaten. Zij doen een taxatie van het gehoorapparaat. Voordat ze in verkocht worden, worden de hoorapparaten in de fabriek gerepareerd, schoongemaakt en van een garantie voorzien. In het geval dat een gehoorapparaat niet meer in de winkel verkocht kan worden, adviseren ze je deze aan een goed doel te doneren. En komt het alsnog goed terecht.

Stichting ASL – Ayubowan Sri Lanka zamelt hoortoestellen in die ze 2 keer per jaar naar Sri Lanka meenemen. Daar voorzien ze slechthorenden van een passend apparaat. Tot voor kort zamelden ze ook brillen in. Maar vanwege Corona zijn de reizen afgezegd waardoor ze nu een overschot aan brillen hebben.

– Stichting Eardrop zamelt via de winkels van Beter Horen gebruikte hoortoestellen. Deze toestellen worden aan slechthorende kinderen in Kenia en Ethiopië waardoor ze alsnog een toekomst hebben.

Spullen doneren aan een goed doel - opruimcoach - utrecht

6. Etenswaren

Een ding is zeker, we kopen te veel etenswaren in. Niet alleen groente en fruit, maar ook lang houdbare producten. Wanneer je je voorraadkast opruimt, kom je vaak best wat blikken, pakjes en potten met producten die je bij nader inzien nooit gaat gebruiken.

Zonde om de inhoud zomaar in de GFT bak te gooien. Kijk eerst of een buurvrouw, vriendin of familielid iets van je wilt overnemen.

Anders kun je bijvoorbeeld bij een van onderstaande instanties terecht.

Voedselbank kun je terecht met de niet bederfelijke en nog houdbare etenswaren. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de lokale voedselbank om te informeren wat, waar en wanneer je iets kunt komen brengen.

Stichting SoGoed zet zich in voor mensen die in armoede leven. Tegelijkertijd wilt deze stichting voedselverspilling tegen gaan. Je vindt deze kastjes op diverse plekken in Nederland. Wat je kunt missen (let op de houdbaarheidsdatum!) zet je in het kastje. Wie wat nodig heeft, neemt het vervolgens gratis mee.

7. Huishoudtextiel

Wat doe je met dekens, bad- en handdoeken en theedoeken? Je kunt ze uiteraard in de kledingbakken van Sympany, Milieucentraal of Kledinginzameling inleveren. Niks mis mee. Maar wist je dat de volgende instanties ook heel blij zijn met deze spullen?

Leger des Heils Reshare zamelt naast kleding ook textiel in die ze vervolgens aan mensen in nood geven, of voor een klein prijsje in hun tweedehands winkels verkopen. Wat niet meer bruikbaar is, wordt gerecycled.

Dierenasiel en dierenbescherming kunnen je handdoeken,fleece en wollen dekens goed gebruiken. Overleg voor de zekerheid altijd eerst voor je iets langsbrengt.

Stichting Dierenlot zamelt draagbare kleding, schoeisel, textiel, tassen en accessoires in die ze vervolgens verkopen. 100% van de netto opbrengst gaat naar de dierenhulporganisatie die bij het inzamelpunt genoemd staat.

– Dierenartspraktijken kunnen je overtollige en nog in goede staat verkerende dekens en handdoeken gebruiken. Neem contact met ze op om te informeren wat ze op hun verlanglijstje hebben staan.

Dierenambulance zamelt zelf geen kleding in. Maar overal in het lang kun je kledinginzamelpunten vinden. De gedoneerde kleren worden verkocht waarna de netto opbrengst aan de dierenambulance gegeven wordt.

– Dierenopvangcentra hebben altijd handdoeken en dekens nodig. Wel moeten deze in goede staat verkeren (dus geen gaten of helemaal versleten) en in zowel de wasmachine als droger kunnen.

– WereldAsielen zamelen onder andere schone (fleece)dekens, dekbedden en slaapzakken in. Deze en andere dierbenodigdheden worden naar projecten in bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Polen getransporteerd waar dieren in nood worden verzorgd.

8. Kinder- en babyspullen

Als je de kinder- en babyspullen van je kinderen in goede staat verkeren kun je ze verkopen. Wil je dat niet of heeft niemand in je omgeving deze spullen nodig, zijn er andere opties waarmee je een heleboel kinderen en baby’s blij kunt maken.

– Leger des Heils Reshare heeft verschillende inzamelpunten voor kleding waar je ook kinder- en babykleding kunt inleveren. De kleertjes worden daarna aan gezinnen in nood gegeven.

Stichting babyspullen zamelt allerlei nieuwe en gebruikte babyspullen in om babystartpakketten te maken. Deze pakketten worden aan aanstaande ouders verstrekt die het financieel moeilijk hebben.

Stichting Lotje helpt kinderen in schrijnende situaties met onder andere kleren en andere goederen uit de ‘Kast van Lotje’.

Kringloopwinkel is ook een mooie plek om je kinderkleding en babyspullen naar toe te brengen.

speelgoed doneren aan een goed doel opruimcoach utrecht

9. Speelgoed

Hebben je kinderen veel speelgoed? En ben je bezig met het ontspullen en opruimen van hun speelgoed? Natuurlijk kun je alles wat nog in goede staat en schoon is, verkopen.

Maar je kunt ze ook doneren. Er zijn namelijk veel kinderen waarvan de ouders zo’n kleine beurs hebben dat ze geen speelgoed voor hun kinderen kunnen kopen.

– Speelgoedbanken vind je in veel steden in Nederland. De inzamelwijze kan per speelgoedbank verschillen. Hun gemeenschappelijke doel is echter speelgoed aan kinderen geven waarvan het gezin het financieel niet kan veroorloven.

– Weggeefhoeken: zowel fysieke als bijvoorbeeld op Facebook zijn uitstekende plekken om speelgoed en knuffels gratis aan te bieden.

– Crèche, gastouder, peuterspeelzaal, Buitenschoolse opvang of basisschool: informeer of ze speelgoed van je willen overnemen.

– Sommige Pleegzorgorganisaties zamelen speelgoed in. Informeer bij jouw lokale pleegzorgorganisatie of ze tweedehands speelgoed inzamelen. Sommige verkopen het voor een laag bedrag of geven het aan gezinnen die het zwaar hebben.

Speel-o-theken vind je vaak bij onder andere buurt- en wijkcentra. Daar kun je ook speelgoed inleveren waarna het uitgeleend wordt aan kinderen en volwassenen.

Schoenendoosactie hoe werkt dat? Allereerst meld je je aan. Je versiert en vult een schoenendoos met leuke spulletjes waarna je het bij de inleverpunt of organisator inlevert. Vervolgens wordt de doos naar bijvoorbeeld een kind in Afghanistan, Lesbos of Malawi opgestuurd.

Stichting Jarige Job zamelt in januari, met de hulp van Postnl alle dubbele cadeautjes die kinderen met Sinterklaas en Kerst krijgen, in. Met de gedoneerde cadeautjes stellen ze verjaardagsboxen samen voor kinderen uit de armste gezinnen zodat ze toch een mooie dag kunnen beleven.

10. Gereedschap

Hoeveel gereedschap heeft een man (en sommige vrouwen 😉) nou nodig? In veel schuren en bergingen vind je behoorlijk wat gereedschap dat zelden tot nooit gebruikt wordt.

Tijdens het opruimen vraag je je misschien af waar je met deze vaak nog bruikbare spullen terecht kunt. Want, zomaar naar de grofvuil brengen is zonde. Bovendien maakt dat het wegdoen niet bepaald makkelijker op 😔.

Gered Gereedschap heeft verschillende inzamelpunten waar je handgereedschap, elektrisch gereedschap en zelfs naaimachines kunt inleveren. Deze spullen worden vervolgens naar Afrika verscheept alwaar ze terecht komen bij instellingen voor technisch onderwijs en ondernemers.

Vraag & Aanbod Internationaal zamelt overtollig gereedschap, naaimachines en computers in die ze vervolgens aan mensen in ontwikkelingslanden aanbieden.

Praxis is al jaren een inzamel partner van Gered Gereedschap. Bij elke vestiging vind je een inzamelpunt voor gereedschap. Lekker makkelijk om je overtollig gereedschap in te leveren.

– Buurman is een lokale initiatief in Rotterdam en Utrecht. Je kunt hier terecht om je bouwmaterialen in te leveren maar ook om hergebruikt bouwmaterialen te kopen. Je kunt daar ook een werkbank huren voor je klusprojecten. Een cursus of workshop volgen is ook mogelijk.

Let bij het doneren aan een goed doel alsjeblieft hier op

Wanneer je spullen aan een goed doel of instantie doneert let er wel op dat de spullen niet vies zijn. Voor veel mensen is dit logisch. Toch hoor je vaak dat er vuile kleren of dekens tussen de gedoneerde spullen zitten waardoor alles alsnog vernietigd moet worden.

Spullen die kapot zijn, incompleet of niet meer gerepareerd kunnen worden, biedt ze alsjeblieft niet zomaar aan. Overleg eerst of de organisatie iets aan heeft (bijvoorbeeld voor reserve onderdelen).

Realiseer je dat het afvoeren van vieze en onbruikbare spullen een stichting op onnodige kosten jaagt. Wat echt zonde is, omdat de opbrengsten hard nodig zijn om hun projecten te financieren.

Als laatste kijk goed op de website van jouw gekozen goede doel wat voor spullen ze willen. Ook aan welke voorwaarden je overbodige bezittingen moeten voldoen.

Wanneer je hiermee rekening houdt, weet je zeker dat je spullen op de juiste manier op de juiste plek terechtkomen.

Zo geef je een mooie draai aan het opruimen van je huis

Wanneer je in je achterhoofd houdt dat je niet zomaar spullen weg doet, wordt jouw ‘wegdoen drempel’ een flink stuk lager. Daarbij geef je het opruimen van je huis een mooie draai.

 

Wil je zelfstandig je huis opruimen met een beetje hulp van mij als opruimexpert?

Als je meer hulp bij het opruimen van je huis nodig hebt, dan is mijn e-book 7 Simpele stappen naar een opgeruimd huis iets voor jou. In dit praktische stappenplan leer ik je de basisprincipes van het opruimen die ik mijn klanten tijdens een opruimsessie leer zodat ze hun huis zelf verder makkelijk kunnen opruimen en opgeruimd houden. Klik hier om meer erover te lezen.

 

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik praktische opruimtips in mijn blogs.

12 Reactie's
  • Ellen Vonk
    Geplaatst op 16:45h, 31 oktober Beantwoorden

    Ik heb een nieuwe borstprothese. Waar kan ik die naar toe berenden voor een tweede kans

    • Elma
      Geplaatst op 09:50h, 01 november Beantwoorden

      Hoi Ellen,
      Wat een goede vraag! Ik heb je een mailtje gestuurd met informatie.
      Dank je voor de vraag, deze ga ik toevoegen aan mijn blog.

  • Anna
    Geplaatst op 23:53h, 25 november Beantwoorden

    Beste Elma,

    Wat een mooie blog! Dank voor de tips 🙂

    Weet jij ook een plek waar ik heen kan met schoonmaakmiddelen, tape, kantoorartikelen en andere huishoudelijke voorwerpen.

    Alvast bedankt, groetjes

    • Elma
      Geplaatst op 16:00h, 02 december Beantwoorden

      Hoi Anna,

      Bedankt voor je compliment en graag gedaan.

      Je kunt deze spullen bij de lokale buurthuis afgeven waar mensen die het niet breed hebben, mee kunnen nemen.
      Ook kun je de schoonmaakmiddelen, kantoorartikelen en tape bijvoorbeeld doneren aan https://www.zendingovergrenzen.nl/help-mee/geef-hulpgoederen. Op hun website vind je wat ze momenteel nodig hebben.
      Verder kun je kijken wat de kringloopwinkel wilt overnemen.
      Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag.

  • Sonja Dijkstal
    Geplaatst op 20:20h, 21 maart Beantwoorden

    Heb zo’n 14 zakken net mooie, en ook véél nieuwe kleding, schoenen, speelgoed etc. Al gesorteerd in zakken.
    Kan jij mij advies geven waar naar toe te brengen voor een goed doel en dus goed gevoel!
    Heb op internet gezocht maar lijkt wel of je op hangende pootjes alsjeblieft moet smeken of je ze je spullen kunnen aannemen. En dat terwijl zoveel gezinnen in Nederland onder de armoedegrens leven. Gewoon ongelovelijk toch.

    Groet Sonja

    • Elma
      Geplaatst op 16:09h, 22 maart Beantwoorden

      Hoi Sonja,
      Super dat je je kleding aan mensen die het moeilijk hebben, wilt doneren.
      Allereerst kun je bij de Leger des Heils terecht. Je kunt hier lezen waar je precies terecht kunt: https://www.reshare.nl/kledingdoneren
      Samen voor kinderen is een mooi initiatief: https://www.samenvoorallekinderen.nl/help-mee/doneer-in-natura/
      Dress for succes neemt ook privé donaties aan. Ze zijn naarstig op zoek naar herenkleding. Dus als je die hebt, dan zullen ze daar ook heel blij mee zijn.
      Als laatste een lokale intitiatief in Schiedam: https://www.netnietgenoeg.nl/index.php/nl/

      Hopelijk kun je met je kleding terecht bij een van deze organisaties.

      Mocht je nog vragen hebben, laat me weten. Ik denk en zoek graag met je zodat je spullen terecht komen bij mensen die daar erg geholpen mee zullen zijn.

      Groetjes,
      Elma

  • Maaike Posthuma
    Geplaatst op 07:57h, 15 juli Beantwoorden

    Hi Elma,

    Mooie blog!

    Heb je ook tips over waar je terecht kan om je keuken een tweede leven te geven?
    Op marktplaats leidt deze advertentie tot zoveel niet serieuze reacties en spam, dat het lastig is om het kaf van het koren te scheiden.

    Alvast hartelijk dank!

    • Elma
      Geplaatst op 16:00h, 19 juli Beantwoorden

      Hoi Maaike,

      Bedankt voor je reactie. Wat goed dat je je keuken een 2e leven wilt geven. Misschien is dit iets voor jou? https://www.2dehandskeukens.nl/ Hopelijk kun je hier terecht.

      Mocht je het leuk vinden, laat me weten of het gelukt is je keuken een 2e leven te geven.

      Veel succes, Elma.

  • Anouk van Gangelen
    Geplaatst op 23:08h, 03 januari Beantwoorden

    Hallo Elma,

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het verantwoord doneren van spullen na het opruimen van je huis. Als [Jouw Functie], behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals de noodzaak om hun leefomgeving te organiseren en te vereenvoudigen. Ik ben het eens met je punten over het belang van hergebruik en het steunen van goede doelen, en wil graag toevoegen dat het ook psychologisch bevrijdend kan zijn om spullen weg te doen die niet meer nodig zijn.

    In mijn praktijk heb ik ontdekt dat een minimalistische benadering effectief kan zijn bij het aanpakken van dergelijke problemen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

    Vriendelijke groeten,
    Anouk

    • Elma
      Geplaatst op 10:43h, 15 januari Beantwoorden

      Hallo Anouk,

      Bedankt voor je reactie. Doneren kan zeker psychologisch bevrijdend zijn. Mijn klanten zeggen vaak dat ze een stuk lichter voelen als hun overbodige spullen het huis uit zijn. Mooi om te lezen dat jij je cliënten helpt om hun leefomgeving te organiseren en te vereenvoudigen. Hebben we een mooi raakvlak.

      Groetjes,
      Elma

  • Judith
    Geplaatst op 13:56h, 02 februari Beantwoorden

    En ongebruikte toiletartikelen? Waar kan ik die brengen?

    • Elma
      Geplaatst op 15:02h, 06 februari Beantwoorden

      Hoi Judith,

      Bedankt voor je vraag. Afhankelijk van wat je wilt doneren kun je contact opnemen met bijvoorbeeld Beauty Bank, Look good, Feel better, lokale voedselbank, Stichting Armoedefonds of Blijf-van-mijn-lijf-huis. Sommige kringloopwinkels nemen ook toiletartikelen aan, mits ze ongeopend zijn.

      Groetjes,
      Elma

Geef een reactie