Hoe pak je het opruimen van je huis tijdens Corona aan?

hoe pak je het opruimen van je huis tijdens corona aan

Hoe pak je het opruimen van je huis tijdens Corona aan?

Nu je een tijdje thuis zit vanwege de maatregelen om Corona de kop in te dammen, word je meer dan ooit geconfronteerd met allerlei spullen die je in tijden niet hebt gebruikt. Inmiddels erger je groen aan al deze dingen. Je hebt het gevoel dat je alleen maar omringd wordt door rommel. Dus wil je tijdens deze lockdown je huis eens grondig opruimen.

Je bent vastberaden om alles weg te doen wat je niet meer dient. Zoals de oude stofzuiger. Ooit leek het je handig om deze toch als reserve te houden, mocht de nieuwe het begeven. Maar bij nader inzien staat het alleen maar in de weg. Bovendien deed het zijn werk niet goed.

De 3 stapels boeken die op de vloer naast de boekenkast staan, moeten ook weg. Ze staan inmiddels 5 jaar in de weg lagen stof te verzamelen. Daarnaast moet je ze eens in de zoveel tijd afstoffen. Terwijl je diep van binnen weet dat je deze boeken nooit meer gaat lezen. Of vind je dat het tijd is om je te omringen met spullen die jou echt blij maken. Dus wil je het bloemetjes servies die je (ongevraagd) van je tante hebt gekregen eindelijk wegdoen.

Hoe pak je het opruimen tijdens de lockdown efficiënt aan?

Net als veel mensen wil je iets nuttigs doen tijdens deze periode. Je werkt immers meer vanuit huis en je sociale leven staat op de allerlaagste pitje ooit. Van reistijd is er voorlopig geen sprake van. Dus is deze Corona lockdown het ideale moment om een aantal uurtjes in het opruimen van je huis te steken. Om jou te helpen om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken heb ik een 5 tal tips voor je op een rij gezet.

1. Bepaal waar je begint

Wanneer je huis rommelig is en je orde in de chaos wilt scheppen, wil je zo snel mogelijk aan de slag gaan. Maar voor je zomaar ergens begint, is het raadzaam om eerst te bepalen waar jij het beste kunt beginnen.

Er zijn namelijk plekken waar je echt niet mee moet beginnen met opruimen. Je opruimpoging is gegarandeerd gedoemd om te falen. Als opruimcoach raad ik je daarom af om met de schuur, zolder of garage te beginnen. Tenzij je een van deze ruimtes tijdens deze lockdown acuut moet omtoveren tot bijvoorbeeld een thuiswerkplek. Of je hele huis al opgeruimd hebt.

Maar hoe bepaal je dan de beste plek om met opruimen te beginnen? Gelukkig zijn er 3 manieren om dat te doen: 

Begin op de plek waar je de meeste tijd doorbrengt

De eerste manier is door na te gaan in welke ruimte jij de meeste tijd in doorbrengt. In de meeste huishoudens is dat de keuken, woonkamer, slaapkamer of badkamer. En sinds we vanuit huis moeten werken, hoort de thuiswerkplek intussen voor veel mensen thuis in dit rijtje.

Wanneer je kiest om de plek waar jij het meest vertoeft aan te pakken, zie je meteen het resultaat van je inspanningen. Je ervaart gelijk erna hoe fijner het is om deze ruimte te gebruiken. Denk maar aan je keuken.

Nadat je deze hebt opgeruimd kun je zo je potten, pannen of kommen pakken. Fijner nog, nadat je ze gebruikt hebt, kun je ze zo opbergen. Je hebt meer werkruimte op het aanrecht en hoef je geen spullen meer te verplaatsen voor je gaat koken. Wat dacht je van de keuken schoonhouden? Dit is een stuk makkelijker en kost je minder tijd.

Begin op de plek waar jij je het meest aan ergert

Ga eens voor jezelf na welke plek je mateloos aan ergert. Is dat de woonkamer waar je overal speelgoed ziet? De salontafel omdat er minstens 3 stapels papieren op staan? Of is de bank de doorn in je oog omdat het chronisch ondergesneeuwd is door stapels papieren, plaids of knuffels? Dan is de woonkamer de plek waar je gaat beginnen.

Wat dacht je van je thuiswerkplek? Die kan momenteel voor een flinke portie irritatie zorgen. Vooral als je onvoldoende werkruimte hebt doordat een aantal stapels vakkundig verzamelde papieren alle ruimte innemen.

Het fijne van deze aanpak is dat je een bron van dagelijkse irritatie letterlijk uit je leven hebt verbannen. Je hoeft zo’n plek daarna alleen maar bij te houden. Dat zal een stuk eenvoudiger zijn. Je zult zien dat je voortaan meer tijd en energie overhoudt die je in leuke dingen kunt steken. Kortom, dit levert je veel rust op!

Begin op een kleine plek

Een andere manier om korte metten te slaan met de chaos in je huis, is door op een kleine plek in huis te beginnen. Een aantal voorbeelden zijn de wastafel, het aanrecht, de kapstok, de eettafel of nachtkastje.

Het fijne aan deze plekken is, dat je ze snel opgeruimd hebt in tegenstelling tot de woonkamer of slaapkamer. Deze manier van beginnen is vooral fijn als je snel overweldigd raakt bij het idee een hele ruimte onder handen te moeten nemen. Of je geen of heel weinig ervaring hebt met opruimen.

Tips om tijdens de corona lockdown je huis op te ruimen

2. Durf een beslissing te nemen over je spullen

Een van de meest gemaakte fouten tijdens het opruimen, is dat men geen beslissing durft te nemen over hun spullen. Tussen deze spullen vind je onder andere boeken, servies, truien, speelgoed of garen (om een 5 tal voorbeelden te noemen) die in jaren niet meer gebruikt zijn. Als je goed kijkt zitten er vaak spullen tussen die je echt niet leuk vindt. Of erger nog, spullen die nare gevoelens of herinneringen bij je oproepen.

Als je deze dingen zomaar in mooie dozen, manden of praktische bakken stopt, ben je simpelweg rommel en onnodige ballast aan het opbergen. Om niet te hebben dat je ze van de ene naar de andere plek verplaatst.

Aangezien je door deze lockdown meer tijd in huis doorbrengt, heb je geen reden om tegen jezelf te zeggen dat je nu geen tijd hebt om na te denken wat je met deze spullen wilt doen.

Heb je geen idee hoe achterkomt of je iets wilt houden of niet? Nou, dat is geen probleem. Ik heb hier 5 vragen op een rijtje gezet die je absoluut zullen helpen beslissen:

  • Wanneer heb ik dit voorwerp (bv blouse, boek, kom etc) voor het laatst gebruikt
  • Heb ik er meerdere exemplaren van? Is deze de beste?
  • Is het zo waardevol dat het onvervangbaar is?
  • Heb ik tijd, energie, zin of geld om voor dit voorwerp te zorgen?
  • Heb ik de ruimte om dit voorwerp te bewaren?
  • Voegt het iets toe aan mijn leven?
  • Word ik er echt blij van?

 

3. Geef al je spullen een vaste plek

Wanneer je klaar bent met het sorteren van je spullen, is het tijd om alles een vaste opbergplek te geven. Wanneer je nietmachine, schaar, truien, gereedschap en zelfs kerstspullen een vaste plek geeft, vind je ze niet alleen een stuk sneller. Maar is het opbergen ervan vele malen makkelijker. Door dit consistent te doen kost het je aanzienlijk minder tijd om je huis opgeruimd te houden.

Naast een vaste opbergplek is het ook belangrijk om een voor jou logische plek te kiezen waar jij je spullen gaat huisvesten. Stel je eens voor dat je altijd in de woonkamer breit. Dan is het handiger, maar vooral praktischer, om je breispullen in een kast in de woonkamer op te bergen en niet op zolder. Je kunt het zo pakken en meteen na gebruik opbergen.

4. Berg soortgelijke spullen bij elkaar op

Nadat je je spullen een vaste plek hebt gegeven, is het belangrijk om te zorgen dat de lades, kasten of planken voor altijd netjes blijven. Het laatste wat je wil is dat je dierbare bezittingen in de lade rondslingeren. Of dat je niets terug kunt vinden en de keurig opgeruimde kasten weer in een puinzooi veranderen.

Door soortgelijke spullen bij elkaar te bewaren, zorg je dat alle opbergplekken netjes blijven. Dus doe pennen bij pennen, sokken bij sokken, pannen bij pannen, alle kruiden bij elkaar of medicijnen (op een veilige plek) ook bij elkaar.

Deze kleine spullen kun je bij elkaar houden door kunststof bakjes, mandjes, ladeverdelers of doosjes te gebruiken. Ga je binnenkort opruimen en besef je dat je deze opruimspullen nog niet in huis hebt? Schaf nog geen opbergspullen aan. Begin eerst met ontspullen. Wanneer je daarmee klaar bent, weet je precies wat je nodig hebt. Zo koop je precies wat je nodig hebt en hoef je niets te retourneren.

zo ruim je je huis tijdens corona pandemie op

5. Wees lief voor jezelf

Sinds je meer tijd thuis doorbrengt, sta je ongetwijfeld te trappelen om als een wervelwind door je huis te razen. Je droomt misschien dat je voor het einde van deze Corona lockdown je huis eindelijk op orde hebt.

Maar vergeet niet dat de rommel waar jij je nu zo aan ergert niet in 1 dag is ontstaan. Wees allereerst realistisch. Om deze chaos aan te pakken heb je tijd, geduld en energie nodig.

Daarnaast zul je ongetwijfeld andere taken hebben. Je gezin zal net als jij ook hele dagen thuis bivakkeren. Je werkgever verwacht ook het een en ander van je. Als je kinderen hebt, zul je regelmatig de rol van juf op je moeten nemen. Of van ICT medewerker. En er zullen vast nog meer taken zijn waar jij je aandacht en tijd aan moet besteden.

Til er niet te zwaar aan. Ik heb liever dat je 15 minuten per dag aan het opruimen besteedt dan een 8 uur durende opruim marathon houdt. Het laatste wat je wil, is uitgeput en met spierpijn op de bank neerploffen. Erger nog, dat je motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Dus pak het opruimen op een manier aan dat bij je huidige situatie past. Zet een leuk muziekje op zodat het opruimen een stuk leuker wordt. En zorg vooral dat jij altijd tijd inplant om te ontspannen.

Wat levert opruimen tijdens Corona je op?

Opruimen tijdens deze Corona crisis levert je zeker wat op. Zeker als je bovenstaande tips gebruikt om de komende tijd je huis op een efficiënte manier op orde te krijgen. Natuurlijk vraagt het wat van je. Maar de tijd en energie die je in het ontspullen, opruimen en ordenen van je spullen investeert, zal je zoveel opleveren!

Je hebt hierna een opgeruimd en comfortabel huis waar je, zowel op de korte als op de lange termijn, lekker kunt ontspannen. Het schoonmaken en opgeruimd houden zal vanaf nu je makkelijker afgaan. En wat ga jij je trots op jezelf voelen. Je hebt immers zoveel meer bereikt.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

Of wil je liever lezen wie ik ben? Klik dan op deze link 🙂

 

Gerelateerde blogs

5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

5 Tips om je huishouden draaiende te houden zelfs als je hele gezin thuis is

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

5 Makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie