Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

huis opruimen waar beginnen?

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

Ken je dat, dat je wel heel graag je huis wilt opruimen, maar dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen? Dat je met frisse moed wilt beginnen, eens rondkijkt en de moed je spontaan in de schoenen zakt omdat deze klus overweldigend is?

Waarschijnlijk heb je een rommelige huis met alle gevolgen van dien

Als dat het geval is, heb je misschien teveel spullen en papieren in huis liggen. Net als mijn klanten heb je misschien her en der dozen met spullen staan waarvan de inhoud je een raadsel is. De spullen in die dozen heb je in jaren niet meer gebruikt, maar hoogst waarschijnlijk heb je in de tussen tijd minstens 1 soortgelijk exemplaar gekocht die ergens in een overvolle kast, op zolder of de schuur opgeborgen is (eigenlijk niet meer vindbaar). Omdat je kasten vol staan met spullen, puilen deze zo uit dat je ze met pijn en moeite dicht kunt doen. Dus rest je niks anders dan je spullen voor desbetreffende kast of op een tafel neer te leggen.

Al die rondslingerende spullen zorgen niet alleen alleen dat je huis rommelig is en blijft. Al deze spullen zijn ook een bron van ergernis, verdriet, frustratie, schaamte en onnodige geld uitgaven. Vaak vertellen klanten mij dat ze continu het gevoel hebben dat ze iets moeten doen en zich vaak schuldig voelen als ze iets leuks doen met hun gezin of vrienden. Of door schaamte geen bezoek thuis ontvangen waardoor sommige zelfs in een sociale isolement raken.

Zo bepaal je waar je begint met het opruimen van je huis

Hoe moedeloos jij je ook voelt, toch is het ook voor jou mogelijk om een begin te maken met opruimen. Je moet alleen weten hoe je bepaalt waar jij het beste met het opruimen van je huis kunt beginnen. Om jou daarmee te helpen, heb ik 5 manieren hoe je dat kunt doen op een rij gezet:

1. Begin met een kleine plek

Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, dan zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten.  De wastafel, het aanrecht, de kapstok, de eettafel of voorraadkast zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.

Deze plekken zijn geschikt om mee te beginnen omdat ze klein zijn. Ik merk bij klanten dat ze daardoor niet snel overweldigd raken wanneer we zo’n plek aanpakken. Daarnaast kun je zo’n opruimklus makkelijk en in korte tijd afronden. Ook is de kans klein dat je hier spullen tegenkomt met een emotionele waarde. Op deze manier leer je hoe je rationele beslissingen neemt over de spullen die je daar aantreft.

Ik noem dit proces ‘opruimspieren trainen’. De bedoeling is namelijk dat je op een gegeven moment zonder enige schuldgevoel kiest om je te omringen met spullen die je vaak en graag gebruikt, maar vooral jou blij maken, 100% passen bij wie jij nu bent en hoe jij in het leven staat.

Het fijne van deze opruimspiertraining is dat je belangrijke opruimspieren met elk kleine plek die je opruimt sterker worden en dat is wat je nodig hebt om je huis verder op te ruimen.

Lees ook: Welke plekken ideaal zijn om met het opruimen van je huis te beginnen en hoe je ze opruimt

wastafel waarmee je beginnen huis opruimen

2. Begin met de plek waar jij je het meest aan ergert

Een andere optie is om te beginnen met de plek in huis waar jij je elke dag het meest aan ergert. Dat kan bijvoorbeeld de woonkamer zijn. Misschien is deze in jouw ogen zo rommelig dat jij je elke dag weer ontiegelijk aan ergert. Zo erg zelfs dat je deze ruimte liever vermijdt en absoluut geen bezoek in durft te ontvangen. Als dat zo is, dan is de woonkamer de beste plek om te beginnen met opruimen.

Misschien is je woonkamer netjes, maar is jouw keuken een doorn in je oog. Als het overzicht ver te zoeken is en daardoor niks kunt vinden of continu spullen loopt te verplaatsen… dan is de keuken de beste plek om te beginnen met opruimen. Of erger je mateloos aan hoe jouw slaapkamer eruit ziet? Je weet dat deze ruimte een bron van ergernis is wanneer het alles behalve de plek is waar jij fris en fruitig je dag start en ontspannen afsluit. In zo’n geval liggen er meerdere stapels kleren op de vloer of is de stoel ondergesneeuwd door kleren. Vaak puilt de kledingkast dan ook uit van kleren die zelden (en vaak zelfs nooit) gedragen zijn.

Het ontspullen en opgeruimd krijgen van de plek waar jij je het meest aan ergert, heeft grote voordelen. Allereerst verban je een bron van dagelijkse irritatie uit je leven. Je maakt ruimte voor meer rust in je hoofd en huis. Meer tijd om leuke dingen te doen. Naast een portie trots en zelfvertrouwen, krijg je ook nog meer energie. Deze energie kun je bijvoorbeeld gebruiken om andere plekken in huis aan te pakken of gewoon om leuke dingen te doen. Hoe fijn is dat!

Lees ook: Tips zodat jij ook je kledingkast als een opruimcoach kunt opruimen

3. Begin met de meest gebruikte plek in huis

Vanuit praktisch oogpunt kun je beginnen met het opruimen van de meest gebruikte plek in huis. Voor de meeste mensen is dat de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer of de entree. Deze ruimtes worden elke dag intensief gebruikt. Om die reden hopen zich hier vaak spullen op die voor rommel, chaos, onrust in huis en hoofd zorgen.

Wanneer je thuis werkt is jouw werkkamer de ruimte in huis die jij, gedurende de werkweek, het meest gebruikt. In dit geval is dat naast praktisch, voor jouw werk ook handig om hier te beginnen met opruimen.

Kies de meest gebruikte plek in huis en ga ermee aan de slag. Je zult zien dat het op orde brengen van deze ruimte veel positiefs met zich meebrengt. Zoals direct zichtbaar resultaat van je inspanningen. Je ervaart gelijk het gebruiksgemak van deze opgeruimde plek. Denk bijvoorbeeld aan je keuken. Nadat je deze hebt opgeruimd, heb je alleen spullen in de kast staan die je regelmatig gebruikt. Deze spullen kun je zo pakken én terugleggen want ze hebben een vaste plek. Ze staan niet meer tussen ongebruikte spullen. Het zoeken naar pollepels, pannen of kruiden behoort tot een ver verleden.

En weet je wat ook fijn is? Het bijhouden van de plek die je als eerste opgeruimd hebt, is stukken makkelijker. Je houdt meer tijd en energie over voor andere dingen. Zoals een van mijn klanten zei: ‘Ik heb eindelijk tijd om mijn oude hobby op te pakken.’

4. Begin daar waar jouw dag start: je slaapkamer

Het kan zijn dat je niet echt enthousiast wordt van de bovenstaande manieren om een beginplek te bepalen waar je het beste kunt starten met het opruimen van je huis. Misschien zijn alle ruimtes in huis zo rommelig waardoor jij je evenveel ergert aan al deze plekken. Hetzelfde geldt als je evenveel tijd doorbrengt in alle kamers. Op welke plek begin je dan met ontspullen? Of heb je je twijfels of het aanpakken van een kleine plek wel zoden aan de dijk zet.

Als bovenstaand voor jou van toepassing is, dan is mijn advies om jouw slaapkamer als eerste aan te pakken. Waarom is de slaapkamer de ideale ruimte om te starten met opruimen? Er zijn verschillende redenen. Allereerst beïnvloedt een rommelige slaapkamer de stemming waarmee jij aan je dag begint. Wanneer je wakker wordt en een diepe zucht slaakt bij de gedachte dat je weer op speurtocht moet om je kleren of accessoires te vinden, dan moet je aardig je best doen om dat gevoel te neutraliseren.

Ten tweede heeft een rommelige slaapkamer een negatief effect op je slaapkwaliteit. Met andere woorden, je slaapt slechter in een rommelige kamer. Dit is in verschillende wetenschappelijke studies bewezen. De derde reden is dat een opgeruimde slaapkamer een positief effect heeft op ‘mentale rommel’. Het positieve effect op de ‘mentale rommel’ is het gevolg van het beter slapen. Uit onderzoek blijkt dat ons brein tijdens de slaap alle indrukken en informatie verwerkt ( dat wil zeggen archiveren wat belangrijk is of opruimen wat onnodig is) die we gedurende de dag hebben opgenomen. Wanneer je een goede nachtrust hebt gehad, dan is de kans groot dat je hoofd minder vol is. Met als gevolgd dat je je bijvoorbeeld beter kunt concentreren.

Dus, wil je beginnen met opruimen en meteen ook je slaapkwaliteit verbeteren? Ruim dan je slaapkamer als eerste op.

Lees ook: Hoe krijg ik mijn slaapkamer snel opgeruimd?

Je ruimt je huis in kleine stapjes op

Kies 1 van deze methoden en je zult zien dat je direct resultaat hebt. Juist omdat je klein kunt beginnen, houd je makkelijker de moed erin.

Het mooie is bovendien dat je deze methoden ook nog kunt combineren. Stel je wilt je woonkamer aanpakken omdat deze ruimte een doorn in je oog is. Maar het is een behoorlijke ruimte. Begin daarom met een makkelijk plek zoals bijvoorbeeld de salontafel. En ruim van daaruit je hele woonkamer. Je zult zien dat je binnen afzienbare tijd een opgeruimde woonkamer hebt waar je elke dag in lekker kunt vertoeven en relaxen.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

 

 

Gerelateerde blogs

5 makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

Hoe vind ik de motivatie om te (blijven) ontspullen

5 Slimme gewoontes waarmee jij je huis opgeruimd houdt (zelfs als je een enorme sloddervos bent)

Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

2 Reactie's
 • Nikki bosters
  Geplaatst op 09:41h, 17 juni Beantwoorden

  Dankje Elma

  • Elma
   Geplaatst op 10:44h, 17 juni Beantwoorden

   Hallo Nikki,

   Graag gedaan!

Geef een reactie