Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

huis opruimen waar beginnen?

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

Ken je dat, dat je heel graag je huis wilt opruimen, maar dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen? Dat je met frisse moed je huis wilt ontspullen, maar wanneer je om je heen kijkt deze frisse moed spontaan in je schoenen zakt omdat de klus overweldigend is? Of dat je na een halve dag opruimen tot de conclusie komt dat overal in huis bezig bent geweest maar in feite niks hebt opgeruimd?

Een rommelige huis met alle gevolgen van dien

Als dat het geval is, heb je misschien teveel spullen en papieren in huis liggen. Net als mijn klanten heb je misschien her en der dozen met spullen staan waarvan de inhoud je een raadsel is. Misschien zijn deze dozen een aantal keer, ongeopend, meeverhuisd. Tussen al deze verhuizingen door heb je minstens 1 soortgelijk exemplaar gekocht die op z’n beurt ergens in een overvolle kast opgeborgen is. Of weer in een doos op zolder of de schuur belandt is (en dus niet meer vindbaar is).

Omdat je te veel spullen hebt, zijn je kasten vol met spullen. Deze puilen zo uit dat je ze met pijn en moeite dicht kunt doen. Dus rest je niks anders dan je boeken, kleren of schoonmaakmiddelen op de vloer voor desbetreffende kast of op de dichtstbijzijnde tafel neer te zetten.

Al die rondslingerende spullen zorgen niet alleen dat je huis een rommeltje is. Al deze spullen zijn ook een bron van ergernis, mentale onrust, verdriet, frustratie, schaamte en ook onnodige geld uitgaven. Vaak vertellen klanten mij dat ze het gevoel hebben dat ze iets moeten doen en zich vaak schuldig voelen als ze iets leuks doen met hun gezin of vrienden. Want dat gevoel kunnen ze zelden uitschakelen. Andere gaan gebukt onder de schaamte waardoor ze geen bezoek meer thuis durven te ontvangen. Met als gevolg dat mede hierdoor nog dieper in een sociale isolement raken. Wat natuurlijk zonde is, maar waar gelukkig wat aan te doen is.

Zo bepaal je waar je begint met het opruimen van je huis

Hoe moedeloos jij je ook voelt, toch is het ook voor jou mogelijk om een begin te maken met opruimen. Aangezien iedereen anders is, is de plek waar je het beste kunt beginnen met opruimen verschillend. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waar jij het beste met het ontspullen van je huis kunt beginnen. Om jou daarmee te helpen, heb ik 5 manieren op een rij gezet hoe je zelf kunt bepalen waar jij kunt beginnen met het opruimen van jouw huis:

1. Begin met een kleine plek

Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, dan zijn kleine plekken of ruimtes ideaal om mee te starten. De wastafel, het aanrecht, de kapstok, de eettafel of voorraadkast zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.

Ik merk bij klanten dat ze zelden overweldigd raken wanneer we zo’n plek aanpakken. Daarnaast kun je zo’n opruimklus makkelijk en in korte tijd afronden. Ook is de kans klein dat je hier spullen tegenkomt met een emotionele waarde. Op deze manier leer je hoe je rationele beslissingen neemt over de spullen die je daar aantreft.

Ik noem dit proces ‘opruimspieren trainen’. De bedoeling is namelijk dat je op een gegeven moment zonder enige schuldgevoel kiest om je te omringen met spullen die je vaak en graag gebruikt, maar vooral jou blij maken. Dingen die 100% passen bij wie jij nu bent en hoe jij in het leven staat.

Het fijne aan deze kleine opruimsessies is dat je je opruimspieren sterker worden en dat is wat je nodig hebt om je huis verder op te ruimen.

Lees ook: Welke plekken ideaal zijn om met het opruimen van je huis te beginnen en hoe je ze opruimt

wastafel waarmee je beginnen huis opruimen

2. Begin met de plek waar jij je het meest aan ergert

Een andere optie is om te beginnen met de plek in huis waar jij je elke dag het meest aan ergert. Dat kan bijvoorbeeld de woonkamer zijn. Misschien is deze in jouw ogen zo rommelig dat jij je elke dag weer ontiegelijk aan ergert. Zo erg zelfs dat je deze ruimte liever vermijdt en absoluut geen bezoek in durft te ontvangen. Als dat zo is, dan is de woonkamer de beste plek om te beginnen met opruimen.

Misschien is je woonkamer netjes, maar is jouw keuken een doorn in je oog. Als het overzicht ver te zoeken is en daardoor niks kunt vinden of continu spullen loopt te verplaatsen… dan is de keuken de beste plek om te beginnen met opruimen. Of erger je mateloos aan hoe jouw slaapkamer eruit ziet?

Hoe weet je of je slaapkamer de plek is waar je moet beginnen met opruimen? Als je bij het wakker worden diep moet zuchten, niet vindt wat je wilt aantrekken of struikelt over een stapel was. Of als deze ruimte jou het gevoel geeft dat je alles behalve fris en fruitig aan je dag start en ontspannen afsluit. In zo’n geval liggen er vaak verschillende stapels kleren op de vloer of is die mooie stoel ondergesneeuwd door kleren. Vaak puilt de kledingkast dan ook uit van kleren die zelden (en vaak zelfs nooit) gedragen zijn.

Het ontspullen en opgeruimd krijgen van de plek waar jij je het meest aan ergert, heeft grote voordelen. Allereerst verban je een bron van dagelijkse irritatie uit je leven. Je maakt ruimte voor meer rust in je hoofd en huis. Meer tijd om leuke dingen te doen. Naast een portie trots en zelfvertrouwen, krijg je ook nog eens meer energie. Deze energie kun je bijvoorbeeld gebruiken om andere plekken in huis aan te pakken of om gewoon leuke dingen te doen. Hoe fijn is dat!

Lees ook: Tips zodat jij ook je kledingkast als een opruimcoach kunt opruimen

3. Begin met de meest gebruikte plek in huis

Vanuit praktisch oogpunt kun je beginnen met het opruimen van de meest gebruikte plek in huis. Voor de meeste mensen is dat de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer of de entree. Deze ruimtes worden elke dag intensief gebruikt. Omdat deze ruimtes intensief worden gebruikt, hopen zich hier vaak spullen op die voor rommel, chaos, onrust in je huis en hoofd zorgen.

Wanneer je thuis werkt is jouw werkkamer de ruimte in huis die jij het meest gebruikt. Dan is het praktischer om deze plek als eerste aan te pakken. Zeker als je door de rommel belangrijke documenten niet kunt vinden. Je niet kunt concentreren omdat je afgeleid wordt omdat je werkplek rommelig is. Of je kunt simpelweg niet aan je bureau zitten omdat er zoveel spullen op liggen.

Kies de eerste plek die in je opkomt als je denkt aan de meest gebruikte plek in huis en ga ermee aan de slag. Je zult zien dat het op orde brengen van deze ruimte veel positiefs met zich meebrengt. Naast een direct zichtbaar resultaat van je inspanningen, ervaar je gelijk het gebruiksgemak van deze opgeruimde plek. Denk bijvoorbeeld aan je keuken. Nadat je deze hebt ontspuld, heb je alleen spullen in de kast staan die je regelmatig gebruikt. Deze spullen kun je zo pakken én terugleggen want ze hebben niet alleen een vaste plek. Ze staan niet meer tussen ongebruikte spullen waardoor je niet meer hoeft te zoeken naar die ene pollepel, pan of favoriete kruiden.

En weet je wat ook fijn is? Het bijhouden van de plek die je als eerste opgeruimd hebt, is stukken makkelijker. Je houdt meer tijd en energie over voor andere dingen. Zoals een van mijn klanten zei: ‘Ik heb eindelijk tijd om mijn oude hobby op te pakken.’

4. Begin daar waar jouw dag start: je slaapkamer

Misschien is jouw huis zo rommelig waardoor het hele pand een en al ergernis is. Als je evenveel tijd doorbrengt in alle kamers dan kan ik me voorstellen dat eentje uitkiezen lastig kan zijn. Het kan ook zo zijn dat je twijfelt of het aanpakken van een kleine plek wel zoden aan de dijk zet. Als dat zo is (of je hebt een andere reden) waar moet je dan beginnen met opruimen?

Als bovenstaand voor jou van toepassing is, dan is mijn advies praktisch. Begin met jouw slaapkamer. Waarom is de slaapkamer de ideale ruimte om te starten met opruimen? Er zijn verschillende redenen. Allereerst beïnvloedt een rommelige slaapkamer de stemming waarmee jij aan je dag begint. Wanneer je wakker wordt en een diepe zucht slaakt bij de gedachte dat je weer op speurtocht moet om je kleren of accessoires te vinden, dan moet je aardig je best doen om dat gevoel te neutraliseren.

Ten tweede heeft een rommelige slaapkamer een negatief effect op je slaapkwaliteit. Met andere woorden, je slaapt slechter in een rommelige slaapkamer. Ook al lig je in het donker met je ogen dicht. Het feit dat je slaapkamer rommelig is, geeft je onbewuste brein prikkels die je slaap verstoren. Dit is in verschillende wetenschappelijke studies bewezen. De derde reden is dat een opgeruimde slaapkamer een positief effect heeft op ‘mentale rommel’. Uit onderzoek blijkt dat ons brein tijdens de slaap alle indrukken en informatie verwerkt ( dat wil zeggen archiveren wat belangrijk is of opruimen wat onnodig is) die we gedurende de dag hebben opgenomen. Kortom ons brein kan de ‘mentale rommel’ makkelijker opruimen in een opgeruimde slaapkamer wat de kans groter maakt dat je hoofd minder vol is. Met als gevolgd dat je overdag beter kunt concentreren of taken sneller kunt afmaken.

Dus, wil je beginnen met opruimen en meteen ook je slaapkwaliteit verbeteren? Ruim dan je slaapkamer als eerste op.

Lees ook: Hoe krijg ik mijn slaapkamer snel opgeruimd?

5. Ruim op per categorie, vorm of kleur

Waar moet je beginnen met opruimen als geen van bovenstaande manieren bij je passen? Dan ben je iemand die het opruimen het beste per categorie kan aanpakken. Misschien is de opruimmethode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo de manier om aan de slag te gaan. Volgens de KonMari methode begin je eerst met kleding. Daarna komen de boeken aan de beurt. Gevolgd door papieren, overige spullen (zoals DVD’s, cosmetica of huishoudelijke apparatuur) en als laatste spullen met een sentimentele waarde.

Ik heb ooit een klant geholpen die precies wist welke ruimte ze wilde ontspullen, maar toch lukte het haar niet om de boel opgeruimd te krijgen. Ook niet toen we de ruimte in ‘stukken’ verdeeld hadden om deze systematisch aan te pakken. Wat bleek het geval te zijn? Voor haar (en hiermee bedoel ik haar brein) was niet waar moet ik beginnen met opruimen, maar waarmee. En niet zomaar een categorie spullen. Voor haar brein was het logischer om met alle voorwerpen te beginnen die rond waren. Toen ze eenmaal een besluit had genomen over al deze ronde spullen, kon ze de volgende vorm of kleur aanpakken. En wat ging ze als een speer!

Dus, mocht je in het verleden op een van bovenstaande manier begonnen zijn met opruimen, maar werkte het niet? Dan behoor je misschien tot de groep mensen (vaak zijn dat bijvoorbeeld creatievelingen of mensen met ADHD) die op een andere manier het ontspullen en opruimen moeten aanpakken. Het probleem zit ‘m niet zozeer in ‘waar moet ik beginnen met opruimen’, maar met welke vormen of kleur spullen is voor mij logischer om te beginnen.

Waar of waarmee je begint met opruimen is de eerste stap naar een opgeruimd huis

Men zegt vaak dat je ergens moet beginnen. Dat geldt helemaal als je het hebt over ontspullen. Maar waar of waarmee is voor de meeste mensen best lastig. Ben je vastberaden en wil je beginnen met opruimen? Ga eens na welke van bovenstaande plekken jou het meest aanspreken en ga ermee aan de slag. Vaak is wat als eerste in je hoofd opkomt hetgeen wat het beste bij je past. Wanneer je deze horde hebt genomen, is het een kwestie van volhouden. En dat doe je door het opruimen in kleine stapjes aan te pakken.

Verder wil ik je meegeven dat je bovenstaande methoden ook nog kunt combineren. Stel je wilt je woonkamer aanpakken omdat deze ruimte is een doorn in je oog. Maar ook een grote ruimte. Je kunt ervoor kiezen om eerst een kleine plek op te ruimen zoals de salontafel. Wanneer je graag op de bank zit, maar lukt dat niet omdat het rommelig is, dan ontspul je eerst de bank. Vind je het logischer om met alle roze accessoires te beginnen of met een bepaalde categorie spullen, dan doe je dat. Het allerbelangrijkste is dat waar of waarmee je begint met opruimen bij jou past en vol te houden is.

 

Wil je zelfstandig je huis opruimen met een beetje hulp van mij als opruimexpert?

Als je het gevoel hebt dat je meer hulp nodig hebt bij het opruimen van je huis, dan is mijn e-book 7 Simpele stappen naar een opgeruimd huis iets voor jou. In dit praktische stappenplan leer ik je de basisprincipes van het opruimen die ik mijn klanten tijdens een opruimsessie leer zodat ze hun huis zelf verder makkelijk kunnen opruimen en houden. Klik hier om meer erover te lezen.

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

4 Reactie's
 • Nikki bosters
  Geplaatst op 09:41h, 17 juni Beantwoorden

  Dankje Elma

  • Elma
   Geplaatst op 10:44h, 17 juni Beantwoorden

   Hallo Nikki,

   Graag gedaan!

 • Anne
  Geplaatst op 15:54h, 14 januari Beantwoorden

  Wat een geweldig artikel, die geeft mij moet.

  dank je wel!

  • Elma
   Geplaatst op 10:36h, 15 januari Beantwoorden

   Hallo Anne,

   Wat leuk om te horen. Succes met het opruimen!

Geef een reactie