Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

huis opruimen waar beginnen?

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

Ken je dat, dat je wel heel graag je huis wilt opruimen, maar dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen? Dat je met frisse moed wilt beginnen, eens rondkijkt en de moed je spontaan in de schoenen zakt?

Herkenbaar?

Als dat het geval is, heb je misschien ook teveel spullen en papieren overal in huis liggen. Misschien heb je her en der dozen met spullen staan die je in jaren niet meer hebt gebruikt. En puilen je kasten zo uit dat je ze met pijn en moeite dicht kunt doen.

Zo bepaal je waar je begint met het opruimen van je huis

Toch is het ook voor jou mogelijk om een begin te maken met opruimen. Je moet alleen weten hoe je bepaalt welke plek het beste is om ermee aan de slag te gaan. Daarom heb ik 3 manieren voor je op een rij gezet.

1. Begin met een kleine plek

Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.

opruimen beginnen op een kleine plek

Deze plekken zijn geschikt omdat ze door hun klein formaat minder overweldigend zijn. Je kunt je opruimklus makkelijk en in korte tijd afronden. Bovendien is de kans klein dat je hier spullen tegenkomt met een emotionele waarde waardoor je zonder enige schuld spullen weg kunt gooien. Op deze manier leer je rationele beslissingen te nemen over het lot van de spullen die je daar aantreft.

En het fijne is: in de tussentijd ontwikkel je ook nog je belangrijke opruimspieren die je nodig hebt om je huis verder op te ruimen.

2. Begin met de plek waar je je het meest aan ergert

Een andere optie is om te beginnen met de plek in huis waar jij je elke dag het meest aan ergert. Dat kan bijvoorbeeld de woonkamer zijn waar je geen bezoek in durft te ontvangen. Wat dacht je van de rommelige en onoverzichtelijke keuken, de slaapkamer waar kleren op de vloer liggen, de kledingkast die uitpuilt van de ongedragen kleren of een bureau die ondergesneeuwd is door allerlei paperassen?

Wanneer je met een van deze ruimtes begint, is het resultaat van je inspanningen direct zichtbaar en voelbaar. Je hebt een bron van dagelijkse irritatie uit je huis verbannen waardoor je meer tijd, energie en rust overhoudt. Deze plek hoef je, vanaf nu, alleen maar bij te houden. Iets wat een stuk makkelijker is dan ontspullen en opruimen.

3. Begin met de meest gebruikte plek in huis

Je kunt ook kiezen om te beginnen met je meest gebruikte plek in huis. Voor het merendeel van de mensen is dat de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer of de entree. Omdat deze ruimtes elke dag intensief worden gebruikt, hopen zich hier vaak spullen op die voor rommel, chaos en onrust in huis (en hoofd) zorgen.

Door een van deze ruimtes als eerste aan te pakken zie niet alleen het resultaat van je inspanningen. Maar je ervaart gelijk het gebruiksgemak van deze plek. Denk bijvoorbeeld aan je keuken. Nadat je deze hebt opgeruimd, heb je alleen spullen in de kast staan die je regelmatig gebruikt. Deze spullen kun je zo pakken omdat ze een vaste plek hebben en niet meer tussen ongebruikte spullen staan. Het zoeken naar potten, pannen of kruiden behoort dan tot het verleden.

En weet je wat nog fijner is? Je houdt meer tijd over voor andere dingen omdat je voortaan minder tijd kwijt met het opgeruimd houden en schoonmaken van je deze plek.

Je ruimt je huis in kleine stapjes op

Kies 1 van deze methoden en je zult zien dat je direct resultaat hebt. Juist omdat je klein kunt beginnen, houd je makkelijker de moed erin.

Het mooie is bovendien dat je deze methoden ook nog kunt combineren. Stel je wilt je woonkamer aanpakken omdat deze ruimte een doorn in je oog is. Maar het is een behoorlijke ruimte. Begin daarom met een makkelijk plek zoals bijvoorbeeld de salontafel. En ruim van daaruit je hele woonkamer. Je zult zien dat je binnen afzienbare tijd een opgeruimde woonkamer hebt waar je elke dag in lekker kunt vertoeven en relaxen.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

Ben je reuze benieuwd wie ik ben en wat ik precies doe? Klik dan hier.

 

Gerelateerde blogs

5 makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

Hoe vind ik de motivatie om te (blijven) ontspullen

5 Slimme gewoontes waarmee jij je huis opgeruimd houdt (zelfs als je een enorme sloddervos bent)

Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

2 Reactie's
 • Nikki bosters
  Geplaatst op 09:41h, 17 juni Beantwoorden

  Dankje Elma

  • Elma
   Geplaatst op 10:44h, 17 juni Beantwoorden

   Hallo Nikki,

   Graag gedaan!

Geef een reactie