Huis opruimen: wat doe je met verjaardagskaarten, geboortekaarten, kerstkaarten of ansichtkaarten?

valentijnskaart bij blog met tips wat te doen met wenskaarten die je tijdens het opruimen vindt

Huis opruimen: wat doe je met verjaardagskaarten, geboortekaarten, kerstkaarten of ansichtkaarten?

Door de jaren heen ontvangen en bewaren we allerlei soorten wenskaarten. Van verjaardagskaarten tot geboortekaarten en van felicitaties tot beterschapswensen, elk kaartje vertelt een uniek verhaal. Deze kaarten dragen emoties met zich mee, vaak vastgelegd in persoonlijke boodschappen van dierbaren. Sommige kaarten zijn afkomstig van familie en vrienden, terwijl anderen slechts een eenvoudige groet bevatten van verre bekenden.

In mijn werk als opruimcoach kom ik veel wenskaarten tegen. Zo kwam ik bij een klant terecht die een ware schatkamer aan kaarten had verzameld. Als mevrouw het had gewild, hadden we met gemak een grote verhuisdoos gevuld met deze kaarten. Aangezien ze wilde ontspullen, hebben we samen een selectie gemaakt die ze echt wilde bewaren. Zo kon mevrouw haar dierbare herinneringen bewaren en tegelijkertijd ruimte creëren in haar huis.

Hoe pak je het opruimen van je wenskaarten praktisch aan?

Een vraag die ik vaak van mijn klanten krijg is: “Wat moet ik met al die ansichtkaarten die ik door de jaren heen heb verzameld?”

Mijn antwoord: “Laten we eerst alles verzamelen en categoriseren. Als je dat gedaan hebt, is het makkelijker om te bedenken wat je met je verzameling kaarten wilt doen.”

Hoe pak je het opruimen van wenskaarten praktisch aan? Er zijn 3 praktische manieren die je kunt toepassen. Omdat we allemaal anders te werk gaan, zet ik ze hier op een rij voor je:

Methode 1: per kaart beoordelen

1. Verzamel alle kaarten op één plek.
2. Neem elke kaart in je hand en bepaal of je hem wilt houden of weggooien.
3. Sorteer de kaarten die je wilt houden op categorie en bewaar ze.

Methode 2: per categorie sorteren

1. Verzamel alle kaarten op één plek.
2. Sorteer de kaarten op categorie, zoals verjaardagskaarten, geboortekaarten, kerstkaarten, trouwkaarten of rouwkaarten.
3. Bepaal per categorie welke kaarten je wilt bewaren en welke je weggooit.

Methode 3: per gezinslid sorteren

1. Verzamel alle kaarten op één plek.
2. Sorteer de kaarten per gezinslid.
3. Wanneer elk gezinslid zijn/haar stapel heeft, kun je dan verder per gelegenheid sorteren.
4. Bepaal per persoon (of elk gezinslid zelf of samen) welke kaarten je wilt bewaren en welke je weggooit.

Kaarten die je weggooit, kunnen bij het oud papier. Let op: geplastificeerde kaarten moeten bij het restafval worden weggegooid. Vergeet niet de batterijen uit muzikale wenskaarten te verwijderen en deze apart in te leveren. Batterijen mogen niet bij het restafval.

Als je dit gedaan heb, kun je kijken op welke manier je je kaarten het beste kunt bewaren of een tweede leven kunt geven. Je leest verderop in dit blog wat mogelijk is.

Maar wat als je je bewaarde wenskaarten nog niet kunt opruimen?

Misschien ben je nog niet klaar om deze categorie spullen op te ruimen. Dat is prima. Als dat zo is, is mijn advies om je wenskaarten wel te organiseren en te bewaren op een voor jou logische plek. Het kan zijn dat je op een later moment wel klaar bent om ze op te ruimen.

Vaak merk je na verloop van tijd dat de emotionele betekenis van sommige kaarten vervaagt, waardoor je ze met een glimlach gemakkelijk kunt loslaten.

7 Creatieve ideeën om je wenskaarten een betekenisvolle tweede leven te geven

Nu, voor degenen die deze kaarten een betekenisvol tweede leven willen geven en niet simpelweg in een lade willen stoppen tussen andere papieren, biedt deze blog inspiratie voor creatieve toepassingen.

Ontdek hoe je deze wenskaarten kunt omtoveren tot prachtige herinneringen en deelbare kunstwerken, variërend van decoratie tot leuke knutselprojecten. Lees verder en laat je inspireren hoe je deze kaarten kunt koesteren en delen, zonder dat deze ideeën een excuus vormen om ze niet weg te doen en je ruimte opgeruimd te houden.

1. Bewaar wenskaarten in een herinneringsdoos

Bewaar de pareltjes onder je ontvangen kaarten in een herinneringsdoos. Dit is niet alleen een praktische oplossing omdat je alles op een plek hebt, maar ook overzichtelijk. Je kunt een doos maken of voor elk gezinslid een mooie herinneringsdoos aanschaffen. Vervolgens maak je een verdeling per thema zoals geboorte, ieder verjaardag of andere mijlpalen in het leven. Gebruik bijvoorbeeld elastiekjes of lintjes om de verschillende thema’s van de ansichtkaarten gescheiden te houden.

Een andere optie is om alles in één doos te bewaren en de kaarten te organiseren op basis van thema’s, zoals per kind, geboorte, verjaardagen, huwelijk of valentijnskaarten.

Onthoud nogmaals dat je alleen kaartjes moet bewaren met een speciale of persoonlijke boodschap, of die afkomstig zijn van speciale personen. Voel je vooral niet verplicht om een kaart te bewaren die je van iemand hebt gekregen.

2. Hergebruik je wenskaarten door ze een tweede leven te geven

Je kunt van de mooiste exemplaren nieuwe kaarten maken. Knip de voorkant ervan af en plak, mits de achterkant hiervan niet beschreven is, op een mooi stuk stevig papier. Deze kaarten kun je vervolgens als ‘ik stuur je zomaar een kaartje’ gebruiken, of als kaartje bij een bosje bloemen, een wijnfles die je aan iemand cadeau geeft, of om een cadeautje iets meer te verfraaien.

Een andere creatieve manier om ansichtkaarten te gebruiken is door ze te gebruiken om een saai notitieboekk mee op te pimpen zodat het leuker en gepersonaliseerd wordt.

De dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking kan ze ook goed gebruiken. Zij maken daar nieuwe kaarten van. Informeer bij de dichtstbijzijnde instantie bij jou in de buurt.

Laatst zag ik een aantal DIY-projecten waarmee kaarten een tweede leven kregen of een nieuw doel kregen. Zo kun je een zelfgemaakte vlaggenlijn maken voor een verjaardag of zelfs voor Kerst. Iemand anders maakte er kerstballen mee, en weer iemand anders cadeaudoosjes.

3. Plak de kaarten in een album

Een andere optie is om je dierbaarste, mooiste en meest speciale wenskaarten in een fotoalbum te plakken. Dit is een geweldige manier om kaarten schoon en langer netjes te houden. Echter, wil ik je wel wijzen op het feit dat kaarten inplakken een tijdrovende onderneming is. Dus wees kritisch en voeg niet nog een taak toe die je in je drukke leven ook moet afhandelen.

Wil je ze perse in een fotoalbum bewaren? Kijk dan of een insteek fotoalbum een beter alternatief is. Je kunt ze in verschillende groottes en kleuren vinden. Het mooie van zo’n album is ook dat je niet alleen de kaarten makkelijk erin schuift, maar ook zo eruit haalt mocht je een keertje eentje in je handen willen nemen.

4. Maak digitale herinneringen van je wenskaarten

Inscannen, foto’s maken van je kaarten, of gebruikmaken van een app is een geweldige manier om kaarten met een speciale betekenis veilig en netjes te bewaren. Bovendien geeft het digitaliseren je veel mogelijkheden om iets creatiefs mee te doen. Daarnaast kun je de kaarten met een paar klikken met je familie delen.

Ondanks dat deze optie geen fysieke ruimte in beslag neemt en daardoor ook geen fysieke rommel geeft, zitten er toch haken en ogen aan. Daar wil ik je op attenderen.

Om te beginnen vraagt deze aanpak de nodige tijd van je. Je zult eerst keuzes moeten maken, zoals welke kaarten je graag wilt houden, want het is niet de bedoeling dat je van fysieke rommel afkomt, maar ondertussen een digitaal zooitje maakt.

Als je van jezelf weet dat je tussen al je kaarten makkelijk een keuze kunt maken, dan ben je theoretisch “zo klaar” met digitaliseren. Maar als je alle verjaardagskaarten, kerstkaarten, geboortekaarten, enzovoort van elk lid van je gezin wilt inscannen, dan ben je wel even zoet.

Eenmaal gedigitaliseerd moet je een voor jou logische mappenstructuur bedenken. Je wilt immers de kaarten makkelijk tevoorschijn halen op het moment dat je herinneringen wilt ophalen. Daarom is het raadzaam om de kaarten bijvoorbeeld per gezinslid in te delen met voor elke gelegenheid een submap.

Of je kunt een indeling maken die gebaseerd is op een thema en dan voor elk gezinslid een submap maken. Verder adviseer ik bij sentimentele bestanden regelmatig een back-up te maken, zodat je kostbare kaarten veilig opslaat.

5. Vraag aan familie en vrienden voor een alternatief

Als je geen papieren kaarten meer wilt ontvangen, dan kun je familie en vrienden vragen jou geen papieren kerst- en verjaardagskaarten meer te sturen. Dit kan best spannend zijn. Vooral hun mogelijke reactie kan je de nodige zweethandjes bezorgen.

Maar wanneer je uitlegt waarom je voortaan geen papieren kaartjes wilt, respecteren ze je verzoek vaak wel. Vertel dat je bezig bent met het opruimen van je huis. En om het makkelijker opgeruimd te houden, wil je de hoeveelheid spullen die je huis binnenkomen tot een minimum beperken. Ook dat je op deze manier voor elkaar wilt krijgen dat je minder tijd en energie aan het opruimen besteedt. Je kunt ook aangeven dat je vanwege milieuoverwegingen geen wenskaarten meer wilt.

Vaak heeft men meer respect voor je verzoek als je hen een alternatief voorstelt, zoals een WhatsApp-berichtje met een leuk kaartje, gifje, zelf opgenomen filmpje of ingesproken bericht. Je kunt ook voorstellen om de kosten van het ansichtkaartje en postzegel aan een goed doel te doneren.

6. Gebruik je mooiste kaarten als decoratie

Soms heb je kaarten die te mooi zijn om in een herinneringsdoos of album te bewaren. In zo’n geval kun je ze prima als decoratie gebruiken.

Je kunt met de mooiste kaarten een collage maken. Vervolgens lijst je ze in en hang je ze op. Of gebruik een collage fotolijst. Voilà, je hebt nu een uniek kunstwerk aan de muur.

Ook kun je de binnenkant van je kledingkastdeur ermee verfraaien. Een van mijn vriendinnen heeft de binnenkant van haar kastdeur beplakt met de kaarten waar een blije, liefdevolle of inspirerend bericht op geschreven is. Elke keer als ze de kast opendoet, wordt ze er blij van.

Wil je van een geboortekaartje iets speciaals maken om aan de kersverse ouders cadeau te geven? Denk aan een spaarpot, koffertje of een fotolijstje met het geboortekaartje erin verwerkt. Een origineel en persoonlijk cadeau.

7. Laat je kinderen knutselen met de ansichtkaarten

Waar er kinderen zijn, wordt er volop geknutseld! Niet alleen goed voor de fijne motoriek en creativiteit, maar ook een prima activiteit tijdens een regenachtige zondagmiddag.

Geef ze een vel papier, een schaar, lijm, kleurstiften en een stapeltje kaarten. Ze zijn er even zoet mee. Na afloop hang je de kunstwerkjes op aan jullie ‘wall of fame’ waarbij je gebruik kunt maken van handige wissellijsten voor kindertekeningen. Bij de meeste kun je zelfs meerdere tekeningen in bewaren.

Je kunt ook bij de crèche, basisschool, buitenschoolse opvang informeren of ze de kaarten willen hebben voor knutselprojecten, bijvoorbeeld voor Kerst.

Laat de kinderen hun eigen unieke verjaardags- of feestuitnodigingen maken met de kaarten. Dit maakt hun uitnodigingen persoonlijker en het is een leuke knutselactiviteit voor hen.

Wenskaarten opruimen met een creatieve twist, maar let op!

Zo, nu weet je wat je kunt doen met de stapel ansichtkaarten die je tijdens het opruimen van je huis tegenkwam of nog tegen kunt komen. Behalve weggooien, kun je je kaarten op verschillende creatieve manieren een nieuw leven geven.

Als opruimcoach adviseer ik je wel om kritisch te zijn bij het toepassen van de bovenstaande tips. Het allerbelangrijkste vind ik dat het opruimproces geen vertraging oploopt door afleiding van een nieuw creatief project. Kies daarom bewust welke kaarten je wilt gebruiken om te knutselen of als decoratie. Houd hierbij rekening met hoeveel tijd en energie je hierin wilt en kunt steken.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je de balans tussen sentimentele waarde, praktische organisatie en beschikbare ruimte in de gaten houdt om nieuwe rommel te voorkomen. Je bent immers bezig met het opruimen van je huis. Wees dus kritisch en kies alleen de pareltjes die het waard zijn om te bewaren in je herinneringsdoos.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.
dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt van bovenstaande links. Maak je absoluut geen zorgen want het kost jouw helemaal niks. Het is gewoon een win - win situatie voor jou en mij want ik link naar producten die ik relevant vind voor mijn werk als opruimcoach. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik praktische opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie