In 5 stappen naar een opgeruimde kledingkast

In 5 stappen naar een opgeruimde kledingkast

In 5 stappen naar een opgeruimde kledingkast

Laatst vertelde mijn nichtje dat ze graag een opgeruimde kledingkast wilt maar geen idee heeft hoe dit voor elkaar te krijgen. Ondanks herhaaldelijke opruimpogingen puilt haar kledingkast binnen de kortste keren weer uit van de kleren. Hierdoor heeft ze elke keer dat ze voor haar kast staat, moeite om haar favoriete blouse, broek of vest te vinden.

Dit kost haar niet alleen tijd maar ook geld. Ja, ook geld. Als ze bijvoorbeeld een zwarte t-shirt niet kan vinden, gaat ze ervan uit dat ze die niet (meer) heeft. Om dit op te lossen, schaft ze een nieuwe exemplaar aan. Haar kledingkast wordt hierdoor alsmaar voller en onoverzichtelijker. Kortom, een grotere chaos.

Waarom lukt het niet om mijn kledingkast opgeruimd te houden?

Je hebt het vast eens meegemaakt. Ik in ieder geval wel. Je ruimt je kledingkast op. Maar na een tijdje is je kast alles behalve netjes en overzichtelijk en puilt het uit van de kleren. Gefrustreerd en moedeloos vraag je je af hoe het komt dat het weer een chaos is.

De terugkerende chaos en uitpuilen wordt altijd veroorzaakt door kleren die je niet meer draagt. Vaak zijn dit miskopen, afgedragen of niet meer passende kleren. Je hebt moeite om ze weg te doen omdat de miskopen veel geld hebben gekost. De afgedragen kleren omdat ze een sentimentele waarde hebben. En de niet meer passende kleren omdat je hoopt ooit erin te passen.

In 5 stappen sneller en fluitend aan je dag beginnen

Het liefst wil je elke keer dat je voor je kledingkast staat in een oogopslag zien wat je hebt hangen of liggen. Je wilt daarna moeiteloos je favoriete blouse, broek en vest aantrekken. En zo fluitend en sneller aan je dag beginnen. Wil je dit ook? Lees de 5 stappen die ik voor je op een rij heb gezet zodat jij ook kunt genieten van een opgeruimde kledingkast.

Stap 1. Kies de opruimmethode die het beste bij je past

De eerste en belangrijkste stap naar de kledingkast van je dromen is de opruimmethode kiezen die het beste bij je past. Wanneer je een methode kiest, moet je wel rekening houden met de aanpak en de voor- en nadelen van elke methode. Ook of de methode bij jouw leefstijl, energieniveau en beschikbare tijd past. Als je de perfecte combinatie hebt, is het opruimen van je kledingkast een stuk makkelijker.

Opruimmethode 1: Een kastgedeelte per keer opruimen

Het opruimen per kastgedeelte is een methode waarbij je gebruik maakt van de inrichting van je kledingkast door simpelweg 1 lade, plank of hanggedeelte per keer aan te pakken. Begin bijvoorbeeld met de lade waar jij je het meest aan ergert. Of met de bovenste plank en werk zo van boven naar beneden. Of ruim je kledingkast van links naar rechts op.

Opruimmethode 2: De KonMari-methode

Bij de KonMari-methode zoek je al je kleren bij elkaar. Het maakt niet uit waar ze in huis opgeborgen zijn, in welke staat ze verkeren of wat voor kleren het zijn. Je verzamelt en legt alles op 1 plek in huis. Hierna pak je elk kledingstuk in je handen en stel jezelf de vraag of je er blij van wordt (does it spark joy?). Antwoord je met een ‘Ja’, dan mag deze kledingstuk blijven. Als het antwoord een ‘nee’ is, gaat het weg.

Opruimmethode 3: Per categorie opruimen

In 5 stappen naar een opgeruimde kledingkast

Bij de ‘Opruimen per categorie’ methode deel je al je kleren in verschillende categorieën. Je kunt je kleren bijvoorbeeld in bovenkleding, onderkleding en sportkleding indelen. Je kunt ook een indeling maken gebaseerd op binnen- en buitenkleding. Of in t-shirts, hemden, blouses, vestjes, sportkleding, accessoires en schoenen. Het maakt niet uit hoe jij je kleren indeelt. Zolang de indeling voor jou logisch is.

Wil je meer over de 3 opruimmethodes lezen, lees dan dit bericht: Kies de opruimmethode die het beste bij je past.

Stap 2. Gebruik je opruimkit

Als je eenmaal de opruimmethode hebt gekozen die het best bij je past, pak je je opruimkit. Je hebt 3 dozen (klapkratten of manden) nodig om je kleren te sorteren. In de eerste doos doe je de kleren die blijven. In de 2de doos leg je de kleren die je wegdoet. En in de 3e doos doe je de kleren waar je erover twijfelt.

Door de 3 dozen te gebruiken hoef je alleen te beslissen welk blouse, t-shirt of broek blijft of weggaat en in welke doos je wat legt. De twijfelgevallen pak je aan als je helemaal klaar bent.

Stap 3. Sorteer je kleding

Nu je weet welke opruimmethode het best bij je past en je je opruimkit bij de hand hebt is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je gaat eerst al je kleren in 3 groepen sorteren door ze in een van de 3 dozen te leggen.

Blijft zeker

Kleren die zeker blijven, leg je in de 1ste doos. Dit zijn de kleren die je goed staan, vaak aantrekt en je je zelfverzekerd in voelt. Leg en hang ze pas in je kast als je helemaal klaar bent met sorteren. Op deze manier blijf je in de sorteer modus.

Gaat zeker weg

Kledingstukken die zeker weggaan zijn kleren die bijvoorbeeld niet meer passen of niet meer mooi vindt. Of ze zitten niet meer lekker, zijn inmiddels uit de mode of zitten onder de vlekken. Deze kleren leg je in de 2e doos.
Wil je kleren verkopen, doneren, naar de kringloop of kledingbak brengen? Zoek dat pas uit als je helemaal klaar bent met het sorteren en opbergen van je kleren. Anders vertraag je je vooruitgang. Je wilt immers snel een overzichtelijke en opgeruimde kledingkast hebben, toch?

De twijfelgevallen

De twijfelgevallen leg je in de 3e doos. Dit zijn de kleren die je niet leuk vindt, maar ook niet haat. Hierbij horen ook de (dure) miskoopjes, goedbedoelde cadeaus en kleding die je bewaart ‘voor het geval dat’. Hierdoor weet je niet zeker of je ze moet houden of wegdoen.

Ga rustig door met sorteren. Maak je geen zorgen. Voor de twijfelgevallen is er ook een oplossing (zie stap 4)

Stap 4. Pak de twijfelgevallen aan

Je bent klaar met het sorteren van je kleren in 3 groepen (blijft zeker, gaat zeker weg en de twijfelgevallen). Voor je je kleren teruglegt in je kast, ga je eerst de kleren die in de 3e doos liggen (de twijfelgevallen) kritisch bekijken.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Zit het lekker? (kriebelt het?)
 • Staat het mooi? (denk aan kleur en pasvorm)
 • Wanneer heb ik het voor het laatst gedragen?
 • Als ik het vandaag in de winkel zou zien hangen, zou ik het kopen?
 • Voel ik me blij in?

Als je antwoord een ‘ja’ is, leg dan de blouse, t-shirt of broek in kwestie in de 1ste doos. De rest leg je in de 2e doos (Gaat zeker weg). Op deze manier houd je alleen kleren over waarvan je 100% zeker van bent dat ze hun plek in je kast waard zijn. En nog iets…. Als je een blouse, sjaal of rok 1 jaar (of langer) niet hebt gedragen, is de kans miniem dat je die ooit gaat dragen. Dus, doe deze kleren gewoon weg! Het zal je veel ruimte opleveren.

Wil je meer over twijfelgevallen lezen, lees dan dit bericht: Je kledingkast opruimen: Wat doe je met de twijfelgevallen?

Stap 5. Berg je kleren per categorie op

Wanneer het sorteren erop zit, is het tijd om je kleren op te bergen. Maak gebruik van deze gelegenheid om je kledingkast grondig schoon te maken. Vervolgens berg je de kleren die je vaak draagt op ooghoogte of in de bovenste lade.

In 5 stappen naar een opgeruimde kledingkast

Om te zorgen dat jouw kledingkast langer netjes en overzichtelijk blijft, berg je alles per categorie op. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je in mandjes opbergen zodat je lades of planken langer netjes blijven. En de kleren die je ophangt, zoals jurken, blouses of vesten, hang je soort bij soort.

Wil je elke keer dat je je kledingkast opendoet het echte winkelgevoel krijgen? Berg je kleren zowel per categorie als op kleur op. Zo heb je het maximale effect ?.

Je opgeruimde kledingkast levert je veel op

Na het volgen van deze 5 stappen ben je de bezitster van een opgeruimde kledingkast die een genot is om naar te kijken. Er hangen kleren die je leuk vindt, graag en vaak draagt. Alles heeft een eigen plek waardoor het overzichtelijk en netjes is. Hierdoor zul je vanaf nu snel en in een handomdraai een leuke outfit samenstellen en fluitend de deur uitgaan. En je kledingkast opgeruimd houden….. is vanaf nu een makkie.

 

Vind je de tips waardevol? Plaats een reactie in het formulier hieronder. Of ken je iemand die baat kan hebben bij deze blog? Deel het gerust via onderstaande buttons.

Gerelateerde blogs

Hoe ik onze berg wasgoed in 5 stappen onder controle kreeg

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

Wanneer heb je de hulp van een professional organizer nodig?

Delen op:

Elma
Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

2 Reactie's
 • Avatar
  Melati Helmhout
  Geplaatst op 15:06h, 20 februari Beantwoorden

  Inspirerend! Dat ga ik van het weekend doen! Ben de nieuwe kast van de kinderen aan het verven, dan kan ik die van het weekend in elkaar zetten. Als ik dan de kleding verhuis, kan ik meteen jouw stappenplan ook toepassen.
  Dankjewel!

  • Elma
   Elma
   Geplaatst op 09:50h, 24 februari Beantwoorden

   Hallo Melati, Leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent en meteen aan de slag gaat met mijn stappenplan. Veel succes! Laat je me weten hoe het is gegaan?

Geef een reactie

delingen