Hoe ruim ik mijn kledingkast als een pro op?

kledingkast met kleding bij blog hoe kledingkast opruimen, indeling en organiseren

Hoe ruim ik mijn kledingkast als een pro op?

Laatst vertelde mijn nichtje dat ze graag een opgeruimde kledingkast wilt. Dus appte ze me: “Tante El, hoe ruim ik mijn kledingkast eens goed op?” Aangezien ik niet alleen haar tante ben, maar ook een opruimcoach, kon ik zo wat handige tips uit mijn mouw schudden zodat zij haar kledingkast kon opruimen. Net als mijn nichtje lopen er veel mensen rond die elke ochtend voor een (of meer) overvolle en onoverzichtelijke kledingkast staan. Deze is inmiddels tig keer opgeruimd, maar puilt binnen de kortste keren weer uit om ruimte te geven aan groeiende stapels kleren die op de vloer, een stoel hangen of op het bed belanden. Vaak beperkt dit zich niet tot de slaapkamer, maar vind je ook kleding op de overloop, op de badkamervloer of op de bank in de woonkamer. En dat is niet alles. Want elke keer dat je voor je rommelige kledingkast staat wordt je geconfronteerd met het gevoel dat je helemaal geen leuke kleren hebt om aan te trekken.

Wat voor effect heeft een rommelige kledingkast nog meer op je?

Naast dat onprettige gevoel, ben je elke ochtend ook nog kostbare tijd kwijt om die ene leuke blouse te vinden of je favoriete broek. Om niet te hebben dat je ook bakken geld kwijt bent aan kleding. Omdat je vaak in zo’n rommelbende van een kast niks kunt vinden of niet weet wat je al in huis hebt, koop je snel even nieuwe kleren. Resultaat? Je bent de gestreste eigenaar van 35 zwarte hemdjes, 26 paar sneaker sokken of ruim 50 verschillende zwarte panty’s. Waarvan 90% ongeopend in de kast kostbare ruimte ligt in te nemen.

Misschien vind je bovengenoemde aantallen overdreven. Maar deze zijn eerder regel dan uitzondering. Ik kom deze aantallen vaak tegen wanneer ik bij mijn klanten over de vloer kom om hulp te bieden bij het opruimen van hun kledingkast. Op zo’n moment schamen ze zich enorm. Wat ze natuurlijk bij mij niet hoeven te doen. Ik ben als opruimcoach ingeschakeld om ze te helpen opruimen en overzicht aan te brengen in hun huis. Niet om te oordelen. Mijn doel is om de vicieuze cirkel te doorbreken door te helpen ontspullen, de kleding in de kledingkast zo te organiseren dat alles makkelijk te vinden is en terugleggen een makkie is.

Waarom lukt het niet om je kledingkast opgeruimd te houden?

Er zijn een aantal redenen waarom het moeilijk is om je kledingkast opgeruimd te houden. Deze terugkerende chaos en uitpuilen wordt veelal veroorzaakt door een combinatie van factoren. Ik heb de top 5 van de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet die ik bij mijn klanten tegenkom:

1. Je durft geen afstand te nemen van kleding die je niet meer draagt of nooit gedragen hebt

Deze kledingstukken zijn vaak miskoopjes of goedbedoelde cadeautjes. Naast deze 2 heb je ook nog kleren die versleten zijn, die je qua maat en pasvorm niet meer passen of die tot een andere fase uit jouw verleden horen. Zoals kleding die je droeg toen je op kantoor werkte terwijl je dat al jaren niet meer doet. Of babykleding terwijl je baby inmiddels een flinke puber is.

Op het moment dat je deze kleren wilt wegdoen dan steken een aantal beruchte mindfucks de kop op. In het geval van miskoopjes vind je het bijvoorbeeld zonde om ze zomaar weg te doen omdat ze veel geld hebben gekost. Realiseer je dan wel dat het geld al lang uitgegeven is en die krijg je niet terug door ze terug in je kast te leggen. Wat je wel zo terugkrijgt is dat je terug bij af bent inclusief een grotere portie stress als je naast de miskoopjes, ook de goedbedoelde cadeautjes en kleding die je niet meer past zomaar terug legt in de kast. Kortom, ontspullen is super belangrijk om de boel netjes opgeruimd te houden.

2. Je benut de beschikbare kastruimte niet optimaal door deze aan te passen aan jouw behoeftes en soort kleding die je draagt

Met een paar simpele aanpassingen in de indeling van je kledingkast kun je een opbergsysteem creëren dat voor jou werkt. Zo had een van mijn klanten onvoldoende ruimte om al haar bloesjes op te hangen. In haar situatie was de oplossing heel simpel. Een paar planken weghalen en daar in de plaats een roede plaatsen zodat ze al haar bloesjes op kon hangen in plaats van opgevouwen op die, je raad het al, verwijderde planken te leggen. Hier kom ik verder op dit blog uitgebreider op terug.

3. Je propt planken, lades en roedes vol met kleding

Allereerst is dat niet goed voor je kleding want deze heeft ruimte om te ademen anders gaat het muf ruiken. Daarnaast schieten er zo de kreukels in je kleding die je met moeite weggestreken krijgt. Een andere nadeel van het volproppen is dat je het overzicht kwijt bent van wat je in je kast hebt liggen. Ook kun je moeilijk de schone was in kwijt en dus belandt deze op een stoel of op de vloer. Als je niet deze niet snel in de kast opbergt, belanden ze onder kleding die gedragen zijn, maar nog een keer gedragen kunnen worden. Of erger, onder je vuile was wat doodzonde is.

4. Je gebruikt geen opbergers om je spullen te categoriseren en ze een vaste plek te geven

Van mij hoef je je kledingkast niet vol te proppen met mandjes, bakjes en ladeverdelers. Maar sommige kledingstukken hebben een handje van om een rommeltje van je kast te maken. Denk aan sokken, sjaals of ondergoed. Wanneer je deze zomaar op een plank legt, ben je niet alleen zo terug bij af, maar vind je je spullen met moeite terug. Schone was opbergen wordt ook niet een klus die zo geklaard is. Dit voorkom je door bijvoorbeeld al je sokken in een mandje op te bergen.

5. Je gebruikt je kledingkast als voorraadkast

Hoe verleidelijk het ook is, gebruik jouw kledingkast uitsluitend voor je kleding. Wanneer je andere spullen in gaat opbergen die niet tot kleding en accessoires hoort, dan blijft jouw kledingkast chronisch rommelig. Zo kom ik tijdens het opruimen bij klanten thuis stapels oude administratie, kerstversieringen en zelfs hun voorraad schoonmaakmiddelen. Dit zie ik meestal gebeuren als men elders in huis de opbergmogelijkheden die er zijn niet optimaal benutten.

Maar hoe ruim je je kledingkast zo op, dat je sneller en fluitend aan je dag kunt beginnen?

Ik weet zeker dat jij elke keer dat je voor je kast staat wilt zien wat je daar hebt hangen of liggen. Het liefst wil je in een oogwenk je favoriete outfit in elkaar te flansen zonder er maar 1 onnodige seconde naar die fijn zittende blouse, broek of vest te hoeven zoeken. Het enige waar je tijd in wilt steken, is de tijd die je nodig hebt om in je outfit te stappen om daarna fluitend aan je dag te beginnen. Lijkt dat jou geweldig, of niet?

Als je antwoord een “Ja” is, lees dan vooral verder. Je krijgt tips en leest hoe je in 7 praktische stappen je kledingkast als een pro opgeruimd krijgt.

Stap 1. Kies de opruimmethode die het beste bij je past

De eerste en belangrijkste stap naar de kledingkast van je dromen waar je alles kunt vinden is een methode kiezen om je kledingkast op te ruimen die het beste bij je past. Er zijn namelijk verschillende manieren hoe je je kast kunt opruimen. Maar niet elke manier past bij je.

Om van het opruimen een succes te maken, moet je bijvoorbeeld weten hoe zo’n methode werkt en zijn voor- en nadelen. Ook of het bij jouw leefstijl, energieniveau past en of de tijd die je erin kunt (wilt) steken. Als je de perfecte combinatie hebt gemaakt (daarbij bedoel ik methode en jouw kenmerken), is het opruimen van je kledingkast een stuk makkelijker en een gegarandeerd succes.

Opruimmethode 1: Een kastgedeelte per keer opruimen

Het opruimen per kastgedeelte is een methode waarbij je gebruik maakt van de inrichting van je kledingkast door simpelweg 1 lade, plank of hanggedeelte per keer aan te pakken. Weet je niet waar je moet beginnen? Ga na welke lade je het meest aan ergert en pak die als eerste aan. Je kunt ook ervoor kiezen om met de bovenste plank te beginnen en zo van boven naar beneden te werken. Of ruim je kledingkast gewoon van links naar rechts op.

Opruimmethode 2: De KonMari-methode

Bij de KonMari-methode (bedacht door de Japanse opruimgoeroe) verzamel je al je kleren bij elkaar. Het maakt niet uit waar ze in huis opgeborgen zijn, in welke staat ze verkeren of wat voor kleren het zijn. Alles wat je verzamelt hebt, leg je op 1 plek in huis. Hierna pak je elk kledingstuk in je handen en stel jezelf de vraag of je er blij van wordt (does it spark joy?).

Is je antwoord een volmondig ‘Ja’, dan mag het kledingstuk blijven. Als het antwoord een ‘nee’ is, gaat het gewoon weg.

Opruimmethode 3: Per categorie opruimen

Bij de ‘Opruimen per categorie’ methode deel je al je kleren in verschillende categorieën. Je kunt je kleren indelen in bijvoorbeeld bovenkleding, onderkleding of sportkleding.

Een andere manier is door ze binnen- en buitenkleding in te delen. Of in t-shirts, hemden, blouses, vestjes, sportkleding, accessoires en schoenen. Het maakt niet uit hoe jij je kleren indeelt. Zolang de indeling voor jou logisch is.

Wil je meer lezen over deze 3 methodes om je kledingkast op te ruimen, lees dan: Kies de opruimmethode die het beste bij je past.

 

elma professional organizer utrecht die kledingkast opruimt en praktisch indeelt

 

Stap 2. Gebruik een opruimkit

Als je eenmaal de opruimmethode hebt gekozen die het beste bij je past, is het tijd om je  opruimkit te pakken. Voor de basis opruimkit heb je 3 kartonnen dozen (klapkratten of wasmanden) nodig. Hiermee ga je je kleren sorteren. In de eerste doos doe je de kleren die blijven. In de 2e doos leg je de kleren die je wegdoet. En in de 3e doos leg je alle kleren waar je over twijfelt.

Wanneer je deze 3 dozen gebruikt, hoef je alleen te beslissen welk blouse, t-shirt of broek blijft of weggaat en deze vervolgens in de bijbehorende doos te leggen. De twijfelgevallen pak je pas aan als je helemaal klaar bent met sorteren.

Verder is het handig om een notitieboekje en een pen te pakken om je to-do’s zoals handige spullen die je moet aanschaffen om je kast opgeruimd te houden, in op te schrijven. Ook kun je 2 schoonmaakdoekjes en emmer met sop klaarmaken om de je kast meteen een goede schoonmaakbeurt te geven.  Last but not least een rol vuilniszakken.

Wil je weten wat je nodig hebt om zo efficiënt mogelijk op te ruimen, lees dan: Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen?

Stap 3. Sorteer je kleding

Nu je weet welke opruimmethode het beste bij je past en je je opruimkit bij de hand hebt, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je gaat met behulp van de 3 dozen je kleren in 3 groepen sorteren.

Blijft zeker

Kleren die zeker blijven, leg je in de 1e doos. Dit zijn alle kleren die je goed staan, vaak aantrekt of waar je geweldig in voelt. Leg of hang ze pas in je kast als je helemaal klaar bent met sorteren. Op deze manier blijf je in wat ik de sorteer modus noem.

Gaat zeker weg

Kledingstukken die zeker weggaan zijn kleren die bijvoorbeeld niet meer passen of je niet meer mooi vindt. Of ze zitten niet meer lekker, ze zijn inmiddels uit de mode geraakt of ze zitten onder de vlekken. Als je alles behalve mooie en geweldig in voelt, horen ze niet meer in je kledingkast. Al deze kleren leg je in de 2e doos.

Wil je kleren verkopen, doneren, naar de kringloop of kledingbak brengen? Top, maar zoek dat pas uit als je helemaal klaar bent met het sorteren en opbergen van je kleren (ik kom hier verder op terug). Anders vertraag je je vooruitgang. Je wilt immers snel een overzichtelijke en opgeruimde kledingkast hebben, toch?

De twijfelgevallen

De twijfelgevallen zijn de kleren waar je niet zeker van bent of je ze wel of niet moet houden. Dit zijn vaak kleren die je niet leuk vindt, maar ook niet haat. Hierbij horen ook de (dure) miskoopjes, goedbedoelde cadeaus en kleding die je bewaart ‘voor het geval dat’.

Leg deze kleren in de 3e doos en sorteer verder rustig door. Maak je nu vooral geen zorgen over deze kledingstukken. Voor de twijfelgevallen heb ik ook een oplossing (zie stap 4)

Stap 4. Pak de twijfelgevallen aan

Na het sorteren van je kleren ga je al die twijfelgevallen aanpakken. Doe dit voor je de kleren die je houdt (dat zijn de kleren uit de 1e doos) in de kast teruglegt. Zo voorkom je dat je naderhand kleding toch moet verplaatsen.

Om te achterhalen of een twijfelgeval een blijvertje is of de deur uit moet stel jezelf de volgende vragen:

Om te achterhalen of een twijfelgeval een blijvertje is of dat het de deur uit moet, stel jezelf de volgende vragen:

 • Zit het lekker? (kriebelt het?)
 • Staat het mooi? (denk aan kleur en pasvorm)
 • Wanneer heb ik het voor het laatst gedragen?
 • Als ik het vandaag in de winkel zou zien hangen, zou ik het kopen?
 • Voel ik me blij in?

 

Als je antwoord een dikke vette ‘ja’ is, leg die blouse, t-shirt of broek in kwestie in de 1e doos. De rest leg je in de 2e doos (Gaat zeker weg). Op deze manier houd je kleren over waar je 100% zeker van bent dat ze hun plek in je kast waard zijn. En nog iets…. Als je een blouse, sjaal of rok 1 jaar (of langer) niet hebt gedragen, is de kans miniem dat je die ooit gaat dragen. Dus, doe deze kleren gewoon weg! Het zal je letterlijk en figuurlijk veel ruimte opleveren. Bovendien maak je een ander reuze blij mee.

Wil je meer meer tips die je helpen beslissen wat je met de kleren waar je over twijfelt doet? Lees dan: Je kledingkast opruimen: Wat doe je met de twijfelgevallen?

Stap 5. Grijp je kans en maak je kast schoon

Voor je je kleding teruglegt, adviseer ik je om gebruik te maken van deze gelegenheid om je kast (of gedeelte) eens grondig schoon te maken. Als je goed kijkt, zie je behoorlijk wat stof liggen. Haal daarom een klamvochtige doekje over alle oppervlakten en droog het daarna met het droge doekje af. Dat wordt straks dubbel genieten; je hebt een schone én opgeruimde kledingkast.

Stap 6. Berg je kleren per categorie op

Bij het organizen en opbergen, adviseer ik altijd om rekening te houden met een aantal dingen. Als eerste is het belangrijk om rekening te houden met de frequentie waarin je bepaalde kleding draagt. Deze kleren kun je het beste op ooghoogte of in de bovenste lade bewaren. Kleren die je niet wekelijks draagt (bijvoorbeeld een thermosshirt of feestjurkje) leg je op een minder prominente plek.

Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen zodat je lades en planken langer netjes blijven. Je kunt ook gebruikmaken van verstelbare ladeverdelers om overzicht te creëren in je lades. Deze verdelers komen in verschillende kleuren en zijn vaak gemaakt van duurzame materialen. Sommige ladeverdelers kun je lades in kleinere vakjes onderverdelen om zo nog efficiënter gebruik te maken van de ruimte die je hebt.

Kleren die opgehangen moeten worden, zoals jurken, blouses of vesten, hang je ook soort bij soort op. Dit scheelt je de nodige zoekwerk. Om je kleren netter te houden, adviseer ik om goede kledinghangers te gebruiken. Zelf ben ik fan van de fluwelen hangers. Ze zijn niet alleen dun, maar door de fluwelen laag glijden kleren er niet zomaar van af. Hierdoor is de kans op rommel makerij een stuk kleiner.

En wil je elke keer dat je je kledingkast opendoet het echte winkelgevoel krijgen? Berg je kleren zowel per categorie als op kleur op. Je zult zien dat je kast vanaf nu een mini boetiek is.

Kledingkast opruimen KonMari methode

Stap 7. Pak de kleren die je wegdoet meteen aan

Het was misschien even flink aanpoten, maar je kast ziet er nu netjes en overzichtelijk uit. Je kunt het zelfs door een ringetje halen. Maar voor je even gaat relaxen, is het raadzaam om nu door te pakken en te beslissen wat je met de kleren doet die je niet meer wilt houden. Zo heb je deze klus geklaard en kun je het van je lijstje afvinken. Bovendien zou het zonde zijn als deze kleren ergens in huis rond blijven slingeren of dat ze terug belanden in je opgeruimde kast.

Wat kun je doen met de kleren die je wegdoet?

 • Je kunt ze in een vuilniszak stoppen en in de kliko gooien. Ik geef toe, het is de minst duurzame optie, maar voor sommige mensen wel de snelste en de beste oplossing.
 • Je kunt ze in een vuilniszak stoppen en naar de dichtstbijzijnde kledingbak brengen. In deze bakken kun je ook versleten en kapotte kleren aanbieden. Men gebruikt deze kleren om isolatiemateriaal te maken. Vergeet niet om de vuilniszak goed af te sluiten.
 • Je kunt een vriendin vragen of ze bij je wilt komen ‘shoppen’. Let hierbij op dat je haar geen kleren, accessoires of schoenen aanpraat. Het laatste wat je wil is je vriendin opzadelen met spullen die ze niet nodig heeft of toch niet zo leuk vindt.
 • Je kunt de kleren, schoenen en accessoires die netjes zijn naar de kringloopwinkel brengen. Ook kun je ze doneren aan Dress for Succes, Leger des Heils Reshare of de Kledingbank.
 • Je kunt er ook voor kiezen om je kleren te verkopen via Marktplaats, Vinted, FacebookMarketplace. Ook al is deze optie heel aantrekkelijk, realiseer je wel dat het tijd kost om je spullen aan de man te brengen. Je zult foto’s moeten maken. Deze vervolgens uploaden, een advertentie maken, beschrijvingen maken voor elke kledingstuk, reageren op geïnteresseerde mensen, ophaal afspraken maken waar ze misschien niet voor opkomen dagen. Kortom, er komt veel bij kijken. Vooral veel tijd.

 

Wil je meer lezen over waar je nog meer terecht kunt met je kleren? Lees dan: Waar kun je terecht met je spullen na het opruimen van je huis

Een opgeruimde kledingkast levert je heel veel op

Wanneer je deze 7 stappen volgt, ben je de trotse bezitster van een opgeruimde kledingkast die je met plezier opentrekt. Je treft vanaf nu geen chaos. Je hebt alleen kleren die je leuk vindt, graag en vaak draagt. Alles heeft een eigen plek waardoor het overzichtelijk en netjes is. Hierdoor zul je in een handomdraai een leuke outfit samenstellen en fluitend de deur uitgaan. Dag ochtendstress en irritatie!

En je kledingkast opgeruimd houden….. Dat is vanaf nu een makkie.

 

Wil je mijn opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn opruimmails.
Als dank ontvang je de handige Keuzehulp Kledingkast Opruimen als een pro.
dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

9 Reactie's
 • Melati Helmhout
  Geplaatst op 15:06h, 20 februari Beantwoorden

  Inspirerend! Dat ga ik van het weekend doen! Ben de nieuwe kast van de kinderen aan het verven, dan kan ik die van het weekend in elkaar zetten. Als ik dan de kleding verhuis, kan ik meteen jouw stappenplan ook toepassen.
  Dankjewel!

  • Elma
   Geplaatst op 09:50h, 24 februari Beantwoorden

   Hallo Melati, Leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent en meteen aan de slag gaat met mijn stappenplan. Veel succes! Laat je me weten hoe het is gegaan?

 • Herma Shcolten
  Geplaatst op 20:43h, 29 juli Beantwoorden

  IK heb ontzettend veel kleding die ik niet meer aankan ivm mijn corset, maar alles gaat naar het goede doel dus wat wil ik nog meer???

 • Herma Scholten
  Geplaatst op 20:45h, 29 juli Beantwoorden

  Ik heb veel kleding waar ik door het corset niet meer in kan, alles gaat naar een goed doel! Groetjes van Herma Scholten

  • Elma
   Geplaatst op 10:30h, 02 september Beantwoorden

   Hai Herma,
   Bedankt voor je reactie en het lezen van mijn blog. Ik vind het vervelend voor je dat je vanwege het korset veel kleding moet wegdoen. Maar ook heel mooi om te lezen dat je er een mooie draai aan hebt gegeven door deze kleren aan een goed doel te geven. Liefs, Elma

 • Jantine van Reenen
  Geplaatst op 12:40h, 24 februari Beantwoorden

  Hoi heb je ook tips voor een voorraad kast onder de trap?
  Ik vind het altijd weer een dram

  Gr Jantine

  • Elma
   Geplaatst op 16:13h, 22 maart Beantwoorden

   Hoi Jantine,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb zeker een aantal tips voor je.
   Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je in de voorraadkast wilt opbergen. Daarna deze leeghalen (je kunt de tips ui deze blog hier ook toepassen). Terwijl je dat doet, ga je de spullen die terug in de kast gaan, in categorieën sorteren en zo in de kast terugzetten. Je kunt opbergbakken gebruiken om de spullen bij elkaar en dus op orde houden. Of gewoon labels gebruiken. Spullen die niet in de voorraadkast horen, berg je elders in huis op, doe je weg of doneer je.

   Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Elma

 • Andrea Veen
  Geplaatst op 07:31h, 18 juli Beantwoorden

  Dag Elma, volgens mij moet er ook een gedragsverandering/bewustwording komen. “Lekker kleding shoppen “ als vrijetijdsbesteding is niet meer van deze tijd. Kleding uit lage loonaandeel/kinderarbeid/katoenvelden met veel gifstoffen/synthetische kleding die niet hergebruikt kan worden met als uiteindelijk resultaat dat er veel afgedankte kleding naar de derde wereld gaat en daar gedumpt wordt in woestijnen. We moeten terug naar genoeg =genoeg. Zelf heb ik een gratis kleuranalyse gedaan. Ik weet nu welke kleuren me goed staan. Verder koop ik kleding zoveel mogelijk tweede hands. Ja: dat kost meer energie/geduld en tijd.. Ga op zoek naar kleding die matches bij kleding die je al hebt.

  • Elma
   Geplaatst op 15:54h, 19 juli Beantwoorden

   Dag Andrea,
   Dank je wel voor je reactie. Bewustwording en de daaropvolgende gedragsverandering is van essentieel belang om uiteindelijk je kledingkast (beter nog je hele huis) opgeruimd te houden. Tijdens de opruimsessies besteed ik hier veel aandacht aan door samen met mijn klant in gesprek te gaan en te onderzoeken wat de echte reden is van het ‘lekker kleding shoppen’. Want vaak wordt het shoppen niet alleen vanuit een vrijetijdsbesteding gedaan, maar ligt er een diepere reden. Wanneer je de diepere laag tackelt, dan ben je echt bezig met een permanente gedragsverandering.

Geef een reactie