Hoe ruim ik mijn kledingkast als een pro op?

hoe een kledingkast als een pro opruimen

Hoe ruim ik mijn kledingkast als een pro op?

Laatst vertelde mijn nichtje dat ze graag een opgeruimde kledingkast wilt.  Maar ze heeft geen idee hoe ze dit voor elkaar kan krijgen. Aangezien ik niet alleen haar tante ben, maar ook een opruimcoach, vroeg ze of ik wat handige tips uit mijn mouw kon schudden zodat zij haar kledingkast kon opruimen. Toen mijn nichtje mij dit vroeg, was ze echt ten einde raad. Ze blijkt haar kledingkast tig keer opgeruimd te hebben. Toch puilt het binnen de kortste keren weer uit. En liggen haar kleren overal en nergens. En als dat niet alles is, heeft je elke keer dat ze voor haar kast staat het gevoel dat ze helemaal geen leuke kleren heeft. Daarnaast kost het haar elke dag behoorlijk wat tijd  en energie om haar favoriete blouse, broek of vest te vinden.

Dit kost haar niet alleen tijd maar ook bakken geld. Ja, ook geld. Omdat haar kast zo’n rommelbende is, weet ze niet wat ze heeft of waar het is. Dus gaat ze vaak ervan uit dat ze bijvoorbeeld een zwarte t-shirt, panty of vest niet (meer) heeft. Om dit op te lossen, schaft ze een nieuwe exemplaar aan. Wat geen goede oplossing is omdat haar kledingkast hierdoor alsmaar voller en onoverzichtelijker wordt. Kortom, het is een mega chaos en vicieuze cirkel die ervoor zorgt dat haar slaapkamer rommelig blijft. En elke keer in de stress schiet als ze iets niet kan vinden en tijd kwijt is.

Waarom lukt het niet om je kledingkast opgeruimd te houden?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Na een paar uurtjes opruimen ziet je kast er pico bello uit. Maar na een tijdje is het alles behalve netjes en overzichtelijk. De boel lijkt als het ware ontploft te zijn. Gefrustreerd en moedeloos vraag je je af hoe wat je anders kunt doen zodat het niet weer een chaos wordt. Je wilt immers dat je kast eruit ziet zoals

Deze terugkerende chaos en uitpuilen wordt altijd veroorzaakt door een combinatie van kleren die je niet meer draagt en geen goede opbergsysteem. De kleren die je niet meer draagt zijn vaak miskopen, afgedragen of kleren die je niet meer passen. Op het moment dat je gaat opruimen komen een aantal beruchte mindfucks om de hoek kijken. Zoals bij miskopen. Die doe je niet zomaar weg omdat ze veel geld hebben gekost. Wegdoen is zo’n zonde.

Dan heb je de afgedragen kleren die vaak een sentimentele waarde hebben wat het wegdoen niet makkelijk maakt. Want onbewust beng je bang dat je niet alleen het kledingstuk wegdoet maar de daaraan gekoppelde herinnering ook. En heb je de kleding die je niet meer past… tja, je hoopt stiekem nog om er ooit in te passen. Heb je eens stilgestaan dat tegen die tijd ze niet meer zo modieus zijn?

Maar hoe ruim je je kledingkast zo op, dat je sneller en fluitend aan je dag kunt beginnen?

Ik durf te wedden dat elke keer dat je voor je kast staat je in een oogopslag wilt zien wat je daar hebt hangen of liggen. Je wilt immers in een oogwenk je favoriete setje in elkaar te flansen zonder er maar 1 onnodige seconde naar die fijn zittende blouse, broek of vest te hoeven zoeken. Het enige waar je tijd in wilt steken, is de tijd die je nodig hebt om in je outfit te stappen om daarna fluitend aan je dag te beginnen. Lijkt dat jou geweldig, of niet?

Als je antwoord een Ja is, lees vooral verder. Je krijgt tips en leest hoe je in 7 praktische stappen je kledingkast als een pro opgeruimd krijgt.

Stap 1. Kies de opruimmethode die het beste bij je past

De eerste en belangrijkste stap naar de kledingkast van je dromen waar je alles kunt vinden is een methode kiezen om je kledingkast op te ruimen die het beste bij je past. Er zijn namelijk verschillende manieren hoe je je kast kunt opruimen. Maar niet elke manier past bij je.

Om van het opruimen een succes te maken, moet je bijvoorbeeld weten hoe zo’n methode werkt en zijn voor- en nadelen. Ook of het bij jouw leefstijl, energieniveau past en of de tijd die je erin kunt (wilt) steken. Als je de perfecte combinatie hebt gemaakt (daarbij bedoel ik methode en jouw kenmerken), is het opruimen van je kledingkast een stuk makkelijker en een gegarandeerd succes.

Opruimmethode 1: Een kastgedeelte per keer opruimen

Het opruimen per kastgedeelte is een methode waarbij je gebruik maakt van de inrichting van je kledingkast door simpelweg 1 lade, plank of hanggedeelte per keer aan te pakken. Weet je niet waar je moet beginnen? Ga na welke lade je het meest aan ergert en pak die als eerste aan. Je kunt ook ervoor kiezen om met de bovenste plank te beginnen en zo van boven naar beneden te werken. Of ruim je kledingkast gewoon van links naar rechts op.

Opruimmethode 2: De KonMari-methode

Bij de KonMari-methode (bedacht door de Japanse opruimgoeroe) verzamel je al je kleren bij elkaar. Het maakt niet uit waar ze in huis opgeborgen zijn, in welke staat ze verkeren of wat voor kleren het zijn. Alles wat je verzamelt hebt, leg je op 1 plek in huis. Hierna pak je elk kledingstuk in je handen en stel jezelf de vraag of je er blij van wordt (does it spark joy?).

Is je antwoord een volmondig ‘Ja’, dan mag het kledingstuk blijven. Als het antwoord een ‘nee’ is, gaat het gewoon weg.

Opruimmethode 3: Per categorie opruimen

Bij de ‘Opruimen per categorie’ methode deel je al je kleren in verschillende categorieën. Je kunt je kleren indelen in bijvoorbeeld bovenkleding, onderkleding of sportkleding.

Een andere manier is door ze binnen- en buitenkleding in te delen. Of in t-shirts, hemden, blouses, vestjes, sportkleding, accessoires en schoenen. Het maakt niet uit hoe jij je kleren indeelt. Zolang de indeling voor jou logisch is.

Wil je meer lezen over deze 3 methodes om je kledingkast op te ruimen, lees dan: Kies de opruimmethode die het beste bij je past.

Stap 2. Gebruik een opruimkit

Als je eenmaal de opruimmethode hebt gekozen die het beste bij je past, is het tijd om je  opruimkit te pakken. Voor de basis opruimkit heb je 3 kartonnen dozen (klapkratten of wasmanden) nodig. Hiermee ga je je kleren sorteren. In de eerste doos doe je de kleren die blijven. In de 2e doos leg je de kleren die je wegdoet. En in de 3e doos leg je alle kleren waar je over twijfelt.

Wanneer je deze 3 dozen gebruikt, hoef je alleen te beslissen welk blouse, t-shirt of broek blijft of weggaat en deze vervolgens in de bijbehorende doos te leggen. De twijfelgevallen pak je pas aan als je helemaal klaar bent met sorteren.

Verder is het handig om een notitieboekje en een pen te pakken om je to-do’s zoals handige spullen die je moet aanschaffen om je kast opgeruimd te houden, in op te schrijven. Ook kun je 2 schoonmaakdoekjes en emmer met sop klaarmaken om de je kast meteen een goede schoonmaakbeurt te geven.  Last but not least een rol vuilniszakken.

Wil je weten wat je nodig hebt om zo efficiënt mogelijk op te ruimen, lees dan: Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen?

Stap 3. Sorteer je kleding

Nu je weet welke opruimmethode het beste bij je past en je je opruimkit bij de hand hebt, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je gaat met behulp van de 3 dozen je kleren in 3 groepen sorteren.

Blijft zeker

Kleren die zeker blijven, leg je in de 1e doos. Dit zijn alle kleren die je goed staan, vaak aantrekt of waar je geweldig in voelt. Leg of hang ze pas in je kast als je helemaal klaar bent met sorteren. Op deze manier blijf je in wat ik de sorteer modus noem.

Gaat zeker weg

Kledingstukken die zeker weggaan zijn kleren die bijvoorbeeld niet meer passen of je niet meer mooi vindt. Of ze zitten niet meer lekker, ze zijn inmiddels uit de mode geraakt of ze zitten onder de vlekken. Als je alles behalve mooie en geweldig in voelt, horen ze niet meer in je kledingkast. Al deze kleren leg je in de 2e doos.

Wil je kleren verkopen, doneren, naar de kringloop of kledingbak brengen? Top, maar zoek dat pas uit als je helemaal klaar bent met het sorteren en opbergen van je kleren (ik kom hier verder op terug). Anders vertraag je je vooruitgang. Je wilt immers snel een overzichtelijke en opgeruimde kledingkast hebben, toch?

De twijfelgevallen

De twijfelgevallen zijn de kleren waar je niet zeker van bent of je ze wel of niet moet houden. Dit zijn vaak kleren die je niet leuk vindt, maar ook niet haat. Hierbij horen ook de (dure) miskoopjes, goedbedoelde cadeaus en kleding die je bewaart ‘voor het geval dat’.

Leg deze kleren in de 3e doos en sorteer verder rustig door. Maak je nu vooral geen zorgen over deze kledingstukken. Voor de twijfelgevallen heb ik ook een oplossing (zie stap 4)

Stap 4. Pak de twijfelgevallen aan

Na het sorteren van je kleren ga je al die twijfelgevallen aanpakken. Doe dit voor je de kleren die je houdt (dat zijn de kleren uit de 1e doos) in de kast teruglegt. Zo voorkom je dat je naderhand kleding toch moet verplaatsen.

Om te achterhalen of een twijfelgeval een blijvertje is of de deur uit moet stel jezelf de volgende vragen:

Om te achterhalen of een twijfelgeval een blijvertje is of dat het de deur uit moet, stel jezelf de volgende vragen:

  • Zit het lekker? (kriebelt het?)
  • Staat het mooi? (denk aan kleur en pasvorm)
  • Wanneer heb ik het voor het laatst gedragen?
  • Als ik het vandaag in de winkel zou zien hangen, zou ik het kopen?
  • Voel ik me blij in?

 

Als je antwoord een dikke vette ‘ja’ is, leg die blouse, t-shirt of broek in kwestie in de 1e doos. De rest leg je in de 2e doos (Gaat zeker weg). Op deze manier houd je kleren over waar je 100% zeker van bent dat ze hun plek in je kast waard zijn. En nog iets…. Als je een blouse, sjaal of rok 1 jaar (of langer) niet hebt gedragen, is de kans miniem dat je die ooit gaat dragen. Dus, doe deze kleren gewoon weg! Het zal je letterlijk en figuurlijk veel ruimte opleveren. Bovendien maak je een ander reuze blij mee.

Wil je meer meer tips die je helpen beslissen wat je met de kleren waar je over twijfelt doet? Lees dan: Je kledingkast opruimen: Wat doe je met de twijfelgevallen?

Stap 5. Grijp je kans en maak je kast schoon

Voor je je kleding teruglegt, adviseer ik je om gebruik te maken van deze gelegenheid om je kast (of gedeelte) eens grondig schoon te maken. Als je goed kijkt, zie je behoorlijk wat stof liggen. Haal daarom een klamvochtige doekje over alle oppervlakten en droog het daarna met het droge doekje af. Dat wordt straks dubbel genieten; je hebt een schone én opgeruimde kledingkast.

Stap 6. Berg je kleren per categorie op

Bij het organizen en opbergen, adviseer ik altijd om rekening te houden met een aantal dingen. Als eerste is het belangrijk om rekening te houden met de frequentie waarin je bepaalde kleding draagt. Deze kleren kun je het beste op ooghoogte of in de bovenste lade bewaren. Kleren die je niet wekelijks draagt (bijvoorbeeld een thermosshirt of feestjurkje) leg je op een minder prominente plek. Hoe ruim ik mijn kledingkast op

Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen of speciale ladeverdelers zodat je lades of planken langer netjes blijven.

Kleren die opgehangen moeten worden, zoals jurken, blouses of vesten, hang je ook soort bij soort op. Dit scheelt je de nodige zoekwerk. Om je kleren netter te houden, adviseer ik om goede kledinghangers te gebruiken. Je kleren vallen er niet zomaar van af. Hierdoor is de kans op rommel makerij een stuk kleiner.

En wil je elke keer dat je je kledingkast opendoet het echte winkelgevoel krijgen? Berg je kleren zowel per categorie als op kleur op. Je zult zien dat je kast vanaf nu een mini boetiek is.

Stap 7. Pak de kleren die je wegdoet meteen aan

Het was misschien even flink aanpoten, maar je kast ziet er nu netjes en overzichtelijk uit. Je kunt het zelfs door een ringetje halen. Maar voor je even gaat relaxen, is het raadzaam om nu door te pakken en te beslissen wat je met de kleren doet die je niet meer wilt houden. Zo heb je deze klus geklaard en kun je het van je lijstje afvinken. Bovendien zou het zonde zijn als deze kleren ergens in huis rond blijven slingeren of dat ze terug belanden in je opgeruimde kast.

Wat kun je doen met de kleren die je wegdoet?

  • Je kunt ze in een vuilniszak stoppen en in de kliko gooien. Ik geef toe, het is de minst duurzame optie, maar voor sommige mensen wel de snelste en de beste oplossing.
  • Je kunt ze in een vuilniszak stoppen en naar de dichtstbijzijnde kledingbak brengen. In deze bakken kun je ook versleten en kapotte kleren aanbieden. Men gebruikt deze kleren om isolatiemateriaal te maken. Vergeet niet om de vuilniszak goed af te sluiten.
  • Je kunt een vriendin vragen of ze bij je wilt komen ‘shoppen’. Let hierbij op dat je haar geen kleren, accessoires of schoenen aanpraat. Het laatste wat je wil is je vriendin opzadelen met spullen die ze niet nodig heeft of toch niet zo leuk vindt.
  • Je kunt de kleren, schoenen en accessoires die netjes zijn naar de kringloopwinkel brengen. Ook kun je ze doneren aan Dress for Succes, Leger des Heils Reshare of de Kledingbank.
  • Je kunt er ook voor kiezen om je kleren te verkopen via Marktplaats, Vinted, FacebookMarketplace. Ook al is deze optie heel aantrekkelijk, realiseer je wel dat het tijd kost om je spullen aan de man te brengen. Je zult foto’s moeten maken. Deze vervolgens uploaden, een advertentie maken, beschrijvingen maken voor elke kledingstuk, reageren op geïnteresseerde mensen, ophaal afspraken maken waar ze misschien niet voor opkomen dagen. Kortom, er komt veel bij kijken. Vooral veel tijd.

 

Wil je meer lezen over waar je nog meer terecht kunt met je kleren? Lees dan: Waar kun je terecht met je spullen na het opruimen van je huis

Een opgeruimde kledingkast levert je heel veel op

Wanneer je deze 7 stappen volgt, ben je de trotse bezitster van een opgeruimde kledingkast die je met plezier opentrekt. Je treft vanaf nu geen chaos. Je hebt alleen kleren die je leuk vindt, graag en vaak draagt. Alles heeft een eigen plek waardoor het overzichtelijk en netjes is. Hierdoor zul je in een handomdraai een leuke outfit samenstellen en fluitend de deur uitgaan. Dag ochtendstress en irritatie!

En je kledingkast opgeruimd houden….. Dat is vanaf nu een makkie.

 

Heb je na het lezen van deze blog vragen over het opruimen van je kledingkast? Neem hier contact met me op voor een gratis en vrijblijvende adviesgesprek van 30 minuten waarin ik je 3 concrete tips geef waarmee jij zelf aan de slag kunt.

Wil je liever mijn handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails. Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Gerelateerde blogs

3 Super praktische tips waarmee jij je kledingkast opgeruimd houdt

Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?

Hoe ik onze berg wasgoed in 5 stappen onder controle kreeg

Wanneer heb je de hulp van een professional organizer nodig?

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

7 Reactie's
  • Melati Helmhout
    Geplaatst op 15:06h, 20 februari Beantwoorden

    Inspirerend! Dat ga ik van het weekend doen! Ben de nieuwe kast van de kinderen aan het verven, dan kan ik die van het weekend in elkaar zetten. Als ik dan de kleding verhuis, kan ik meteen jouw stappenplan ook toepassen.
    Dankjewel!

    • Elma
      Geplaatst op 09:50h, 24 februari Beantwoorden

      Hallo Melati, Leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent en meteen aan de slag gaat met mijn stappenplan. Veel succes! Laat je me weten hoe het is gegaan?

  • Herma Shcolten
    Geplaatst op 20:43h, 29 juli Beantwoorden

    IK heb ontzettend veel kleding die ik niet meer aankan ivm mijn corset, maar alles gaat naar het goede doel dus wat wil ik nog meer???

  • Herma Scholten
    Geplaatst op 20:45h, 29 juli Beantwoorden

    Ik heb veel kleding waar ik door het corset niet meer in kan, alles gaat naar een goed doel! Groetjes van Herma Scholten

    • Elma
      Geplaatst op 10:30h, 02 september Beantwoorden

      Hai Herma,
      Bedankt voor je reactie en het lezen van mijn blog. Ik vind het vervelend voor je dat je vanwege het korset veel kleding moet wegdoen. Maar ook heel mooi om te lezen dat je er een mooie draai aan hebt gegeven door deze kleren aan een goed doel te geven. Liefs, Elma

  • Jantine van Reenen
    Geplaatst op 12:40h, 24 februari Beantwoorden

    Hoi heb je ook tips voor een voorraad kast onder de trap?
    Ik vind het altijd weer een dram

    Gr Jantine

    • Elma
      Geplaatst op 16:13h, 22 maart Beantwoorden

      Hoi Jantine,

      Bedankt voor je vraag. Ik heb zeker een aantal tips voor je.
      Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je in de voorraadkast wilt opbergen. Daarna deze leeghalen (je kunt de tips ui deze blog hier ook toepassen). Terwijl je dat doet, ga je de spullen die terug in de kast gaan, in categorieën sorteren en zo in de kast terugzetten. Je kunt opbergbakken gebruiken om de spullen bij elkaar en dus op orde houden. Of gewoon labels gebruiken. Spullen die niet in de voorraadkast horen, berg je elders in huis op, doe je weg of doneer je.

      Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag.

      Groetjes,
      Elma

Geef een reactie