Kies de opruimmethode die het beste bij je past – Kledingkast opruimen

Kies de opruimmethode die het best bij je past- Kledingkast opruimen

Kies de opruimmethode die het beste bij je past – Kledingkast opruimen

Laatst vroeg mijn nichtje hoe ze haar uitpuilende kledingkast het beste kan opruimen. Ze werd er gek van omdat ze na elke opruimpoging alles behalve een overzichtelijke kledingkast had. Soms was het zo erg dat ze niet eens op haar bed kon slapen omdat haar kleren er nog op lagen.

Op zo’n moment had ze vaak geen puf meer om haar kleren netjes in de kast terug te leggen. Ze was te moe en wilde gewoon naar bed. Dus gooide ze haar kleren op de vloer of propte ze alles terug in haar kledingkast. Met als resultaat dat het haar nog meer tijd kostte om de volgende ochtend iets te vinden.

Een opruimmethode?

Toen ik vroeg welk opruimmethode ze toepast om haar kledingkast op te ruimen, keek ze me verbaasd aan. “Opruimmethode? Je haalt toch alles uit je kast en gaat gewoon aan de slag?” Aha, dat was het…. mijn lieve schat deed maar wat en daarom liep elke opruimpoging uit in een teleurstelling en een nog grotere chaos.

Je wilt iets dat bij je past

Als je net als mijn nichtje bent, wil je een methode om je kledingkast op een makkelijke en efficiënte manier te ontspullen en in te richten. Het eindresultaat is een kast die een genot is om naar te kijken. Waar alles een vaste plek heeft zodat je geen tijd kwijt bent aan het zoeken naar je lievelingsblouse, broek of vest. Zo kun je fluitend aan je dag beginnen en snel de deur uit. Of niet?

3 Opruimmethodes

Er zijn verschillende methodes om je kledingkast op te ruimen. Hieronder heb ik mijn 3 favoriete methodes op een rij gezet met hun voor- en nadelen inclusief tips hoe je de nadelen kunt tackelen. Zo weet je na het lezen van deze blog welke opruimmethode het beste bij je past.

Opruimmethode 1: Een kastgedeelte per keer opruimen

Het opruimen per kastgedeelte is een methode waarbij je gebruik maakt van de inrichting van je kledingkast door simpelweg 1 lade, plank of roede per keer aan te pakken. Begin bijvoorbeeld met de lade waar jij je het meest aan ergert. Of met de bovenste plank en werk zo van boven naar beneden. Of ruim je kledingkast van links naar rechts op.

Kies de opruimmethode die het best bij je past- Kledingkast opruimen

Nadat je gekozen hebt waar je gaat beginnen, haal je alle kleren uit bijvoorbeeld de laden en leg je ze op bed neer. Je sorteert je deze kleren in 3 groepen: houden, wegdoen en twijfelgevallen.

Als je klaar bent met sorteren leg je alles wat je zeker houdt, terug in de la. De twijfelgevallen doe je in een doos. En wat je niet houdt, breng je zo snel mogelijk weg.

Heb je de smaak te pakken, tijd en energie over? Pak gerust nog 1 lade aan. Heb je geen tijd, zin of energie meer? Geen probleem. Plan een volgende opruimsessie in.

 

Voordelen van ‘een kastgedeelte per keer’ opruimmethode:

 • Makkelijker vol te houden omdat je een klein kastgedeelte per keer aanpakt.
 • Het gevoel dat je bezig bent met een enorme klus is een stuk minder.
 • Je hoeft geen hele dag mee bezig te zijn. Wat fijn is als je graag wilt opruimen maar weinig tijd hebt.
 • De rommel die er ontstaat beperk je tot een minimum. Deze heb je zo opgeruimd.
 • Elke keer dat je een gedeelte af hebt, motiveert dat om door te gaan. Vooral als je elke opruimsucces combineert met een onweerstaanbare beloning.

 

Nadelen van ‘een kastgedeelte per keer’ opruimmethode:

 • Het kan moeilijk zijn om het eindresultaat voor ogen te houden.

Tip: maak een schets van je kast met de nieuwe indeling en hang het in de buurt van je kledingkast. Op deze manier houd je het eindresultaat letterlijk voor ogen.

 • Je moet van tevoren bedenken waar je de kleren opbergt die nog geen vaste opbergplek hebben.

Tip: zorg voor een tijdelijke opbergplek: een plank, lade of  een doos die je in de buurt van je kast neerzet.

 • Je plant niet wanneer je de volgende kastgedeelte aanpakt of houd je er niet aan je opruimafspraak.

Tip: schrijf in je agenda wanneer je verder gaat en behandel deze afspraak alsof het een werkafspraak is.

 

Opruimmethode 2: De KonMari-methode

Bij de KonMari-methode zoek je al je kleren bij elkaar. Het maakt niet uit of het oude of nieuwe kleren zijn. Of het sokken, kluskleren, sjaals, sportkleren of je favoriete blouse betreft. Ook maakt het niet uit of deze kleren in je kledingkast hangen, in de wasmand of in een doos op zolder liggen. Je moet ze allemaal bij elkaar zoeken en op 1 plek in huis leggen.

Kies de opruimmethode die het best bij je past- Kledingkast opruimen

Vervolgens sorteer je alles in categorieën. Daarna pak je elk kledingstuk in je hand en houdt het tegen je aan waarna je jezelf vraagt of je er blij van wordt (does it spark joy?). In het geval van sokken of wandelschoenen (niet iedereen wordt blij van deze) vraag jezelf af of je ze echt nodig hebt. Alle kleren die een volmondig ‘ja’ op deze vragen krijgen, gaan terug in je kledingkast. De kleren waar je niet blij van wordt of niet nodig hebt, doe je in een doos of vuilniszak.

Als je moeite hebt met het wegdoen een blouse, broek of t-shirt, vraag je dan af waarom je er moeite mee hebt. Door jezelf deze vraag te stellen kom je achter of er een belangrijke reden is om deze kleren te houden. Is er een belangrijke reden om ze te houden, hou je ze dan gewoon. De rest stop je in een doos of vuilniszak.

 

Voordelen van de KonMari-methode:

 • Doordat je de enorme berg kleren ziet die je bezit, realiseer je hoeveel kleren je daadwerkelijk hebt.
 • Het shockeffect dat je bij het zien van die enorme berg kleren, motiveert om de kleren waar je geen ‘spark joy’ bij voelt, weg te doen.
 • Doordat je alle kleren stuk voor stuk oppakt, word je gedwongen om een beslissing te nemen over elke kledingstuk.
 • Als je eenmaal klaar bent met zoeken, sorteren en herinrichten, zie je een mega verschil.
 • Je kunt je kledingkast meteen grondig schoonmaken en herinrichten.

 

Nadelen van de KonMari-methode:

 • Je bent in de praktijk niet binnen 1 dag klaar met zoeken, sorteren en terugleggen van je kleren.

Tip: plan bijvoorbeeld een hele weekend vrij om je kledingkast op te ruimen. Of pak het kleiner aan door alleen je broeken volgens de KonMari-Methode aan te pakken.

 • Je hebt tijdelijk een rommelig en niet bruikbaar plek.

Tip: leg de kleren bijvoorbeeld op een logeerbed, hoek van een kamer of op een tafel die je niet dagelijks nodig hebt.

 • Door het zien van de enorme berg kleren kun je overweldigd raken waardoor je vroegtijdig afhaakt en een grotere rommel overhoudt.

Tip: hou je doel voor ogen en herinner jezelf gedurende het opruimen aan, door deze op te schrijven en op een zichtbare plek op te hangen.

 

Opruimmethode 3: Per categorie opruimen

Je kledingkast per categorie opruimen is een methode waarbij je eerst je kleren in verschillende categorieën indeelt. Bijvoorbeeld: t-shirts, hemden, blouses, vestjes, sportkleding, accessoires, schoenen etc. Of je kunt je kleding in boven-, onderkleding of sportkleding verdelen.

favoriete opruimmethode

Heb je de categorieën helder, duik vervolgens in je kast en pak alle items (sokken, hemden of broeken) die bij de eerste categorie horen die jij wilt sorteren. Mocht je geen idee hebben met welke categorie je het beste kunt beginnen? Begin in zo’n geval met de categorie waar jij je het meest aan irriteert.

Als je eenmaal een categorie hebt gekozen, leg deze kleren op je bed, vloer of tafel neer en sorteer je ze in 3 groepen: blijft zeker, wegdoen en twijfelgevallen.

Na het sorteren, leg je alles wat je zeker houdt, terug in de kast. De twijfelgevallen leg je in een doos. En wat je niet houdt, breng je zo snel mogelijk weg.

Viel het sorteren mee en heb je tijd en energie over? Ga gerust verder met de volgende categorie. Of plan de volgende opruimsessie alvast in en geniet van je welverdiende beloning ?.

 

Voordelen van ‘per categorie opruimen’ methode:

 • Je ziet hoeveel kleren je van elke categorie hebt en kunt hierdoor makkelijker iets wegdoen. Bijvoorbeeld als je 5 witte t-shirts hebt waarvan je maar 2 super leuk vindt, goed staan of regelmatig draagt. Dan kun je de andere 3 makkelijker wegdoen.
 • Je kunt het opruimen makkelijker volhouden omdat je weet dat je per keer alleen maar op 1 categorie kleren moet concentreren. De rest pak je een andere keer aan.
 • Omdat je 1 categorie per keer aanpakt, kun je het opruimen vaak tussen je dagelijkse activiteiten door doen.
 • Tijdens het opruimen ontstaat er minder rommel. Daardoor blijft de rest van je kamer netjes mocht je eerder moeten stoppen.
 • Omdat je in kleine stapjes opruimt, leer je makkelijker wat je wel of niet houdt.

 

Nadelen van de ‘per categorie opruimen’ methode:

 • Je hebt moeite om je kleren in categorieën in te delen en daardoor niet kunt beginnen.

Tip: begin met een makkelijke categorie zoals sokken, onderbroeken of hemden.

 • Je kunt het eindresultaat die je voor ogen hebt, verliezen waardoor je moeite hebt om door te gaan met opruimen.

Tip: schrijf waar je bijvoorbeeld je sokken, onderbroeken en t-shirts wilt opbergen. En ook waarom je aan het opruimen bent. Hang het in de buurt van je kledingkast. Zo hou je het eindresultaat in het vizier.

 • Je vergeet de volgende opruimsessie in te plannen waardoor het weer een gestrande opruimproject wordt.

Tip: plan het en schrijf het op in je agenda! En behandel deze afspraak heel serieus.

 

Hoe liep het af?

Met mijn nichtje is het trouwens goed afgelopen. De ‘een kastgedeelte per keer’ methode paste het beste bij haar leefstijl, beschikbare tijd en ruimte. Ze heeft hiermee voor het eerst in haar leven haar uitpuilende kledingkast met succes onder handen genomen. En wat was ze blij dat het haar gelukt is. En nu jij…. welke opruimmethode past het beste bij je?

 

Vind je de tips waardevol? Plaats een reactie in het formulier hieronder. Of ken je iemand die baat kan hebben bij deze blog? Deel het gerust via de buttons.

Gerelateerde blogs

In 5 stappen naar een opgeruimde kledingkast

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

 

Delen op:

Elma
Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

Geen reactie's

Geef een reactie

delingen