12 feb Kies de opruimmethode die het beste bij je past – Kledingkast opruimen
Laatst vroeg mijn nichtje welke methodes er zijn om je kledingkast op te ruimen en of ik haar kon adviseren welke opruimmethode het beste bij haar past. Ze is op het punt beland waarbij ze toegeeft dat haar aanpak niet tot een succesvolle opruimpoging leidt. Na zo’n poging is haar kast vaak alles behalve overzichtelijk en opgeruimd. Soms is de chaos zo erg dat ze zelfs niet zomaar in haar bed kan kruipen omdat die mega stapel kleren nog op haar bed ligt.
Op zo’n moment is ze te moe, wilt ze niets anders dan slapen en heeft ze geen puf meer om haar kleren netjes in de kast terug te leggen. Dus kiest ze ervoor om alles maar op de vloer te gooien of in de kast terug te proppen. Met als resultaat dat ze wakker wordt in een rommelige slaapkamer waar ze met pijn en moeite een broek, blouse en bijpassende vest kan vinden. En vindt ze die, zitten er meestal van die vreselijke kreukels in die ze weg moet strijken.
Welke methodes zijn er dan om je kledingkast op een handige manier op te ruimen?
Als je net als mijn nichtje bent, ben je ook op zoek naar een opruimmethode om je kledingkast op een makkelijke en efficiënte manier op te ruimen en in te richten. Deze moet vooral goed bij je passen zodat je voor eens en voor altijd korte metten maakt met die chaotische en uitpuilende kledingkast waar jij je zo aan irriteert.
Er zijn verschillende methodes om je kledingkast op te ruimen. Ze zijn allemaal even goed en het eindresultaat is hetzelfde, maar de clou ligt hem in welke methode het beste bij je past. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen rekening te houden met jouw leefstijl, energieniveau en/of de tijd die je erin kunt (wilt) steken. Wanneer je de perfecte combinatie hebt gemaakt tussen een methode en jouw persoonlijk kenmerken, is het opruimen van je kledingkast een stuk makkelijker en een gegarandeerd succes.
Hieronder heb ik mijn 3 favoriete methodes op een rij gezet die je kunt toepassen om je kledingkast op te ruimen. Ook heb ik hun voor- en nadelen inclusief handige tips hoe je deze nadelen het beste kunt tackelen. Op deze manier weet je na het lezen van deze blog welke opruimmethode het beste bij je past.
Opruimmethode 1: Een kastgedeelte per keer opruimen
Het opruimen per kastgedeelte is een methode waarbij je gebruik maakt van de inrichting van je kledingkast door simpelweg 1 lade, plank of roede per keer aan te pakken. Begin bijvoorbeeld met de lade waar jij je het meest aan ergert. Of met de bovenste plank en werk zo van boven naar beneden. Of ruim je kledingkast van links naar rechts op.
Nadat je gekozen hebt waar je gaat beginnen, haal je alle kleren uit bijvoorbeeld de laden en leg je ze op bed neer. Je sorteert je deze kleren in 3 groepen: houden, wegdoen en twijfelgevallen.
Als je eenmaal klaar bent met het sorteren, leg je alles wat je zeker houdt, terug in de la. De kleren waar je nog niet weet of je ze houdt of weg doet, de zogenaamde twijfelgevallen, doe je in een doos. Deze kleren pak je op een laten moment aan. En wat je niet houdt, breng je zo snel mogelijk weg.
Heb je de smaak te pakken, tijd en energie over? Pak gerust nog 1 lade aan. Heb je geen tijd, zin of energie meer? Geen probleem. Pak je agenda en plan een volgende opruimsessie in.
Lees ook: Wat je nodig hebt om succesvol op te ruimen
Voordelen van ‘een kastgedeelte per keer’ methode:
- Makkelijker vol te houden omdat je een klein kastgedeelte per keer aanpakt.
- Het gevoel dat je bezig bent met een enorme klus is hierdoor een stuk minder.
- Je hoeft geen hele dag mee bezig te zijn. Wat fijn is als je graag wilt opruimen maar weinig tijd hebt.
- De rommel die er ontstaat beperk je tot een minimum. Deze heb je zo opgeruimd.
- Elke keer dat je een gedeelte af hebt, motiveert dat om door te gaan. Vooral als je elke opruimsucces combineert met een onweerstaanbare beloning.
Nadelen van ‘een kastgedeelte per keer’ methode:
- Het kan moeilijk zijn om het eindresultaat voor ogen te houden.
Tip: maak een schets van je kast met de nieuwe indeling en hang het in de buurt van je kledingkast. Op deze manier houd je het eindresultaat letterlijk voor ogen.
- Je moet van tevoren bedenken waar je de kleren opbergt die nog geen vaste opbergplek hebben.
Tip: zorg voor een tijdelijke opbergplek: een plank, lade of een doos die je in de buurt van je kast neerzet.
- Je plant niet wanneer je de volgende kastgedeelte aanpakt of houd je er niet aan je opruimafspraak.
Tip: schrijf in je agenda wanneer je verder gaat en behandel deze afspraak alsof het een werkafspraak is.
Opruimmethode 2: De KonMari-methode
Bij de KonMari-methode (bedacht door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo) zoek je al je kleren bij elkaar. Het maakt niet uit of het oude of nieuwe kleren zijn. Of het sokken, kluskleren, sjaals, sportkleren of je favoriete blouse betreft. Ook maakt het niet uit of deze kleren in je kledingkast hangen, in de wasmand of in een doos op zolder liggen. Je moet ze allemaal bij elkaar zoeken en op 1 plek in huis leggen.
Vervolgens sorteer je alles in categorieën. Daarna pak je elk kledingstuk in je hand en houdt het tegen je aan waarna je jezelf vraagt of je er blij van wordt (does it spark joy?). In het geval van sokken of wandelschoenen (niet iedereen wordt blij van deze) vraag jezelf af of je ze echt nodig hebt. Alle kleren die een volmondig ‘ja’ op deze vragen krijgen, gaan terug in je kledingkast. De kleren waar je niet blij van wordt of niet nodig hebt, doe je in een doos of vuilniszak.
Als je moeite hebt met het wegdoen een blouse, broek of t-shirt, vraag je dan af waarom je er moeite mee hebt. Door jezelf deze vraag te stellen kom je achter of er een belangrijke reden is om deze kleren te houden. Is er een belangrijke reden om ze te houden, hou je ze dan gewoon. De rest stop je in een doos of vuilniszak.
Voordelen van de KonMari-methode:
-
- Doordat je de enorme berg kleren ziet die je bezit, realiseer je hoeveel kleren je daadwerkelijk hebt.
- Het shockeffect dat je bij het zien van die enorme berg kleren, motiveert om de kleren waar je geen ‘spark joy’ bij voelt, weg te doen.
- Doordat je alle kleren stuk voor stuk moet oppakken om de joy check te doen, word je gedwongen om een beslissing te nemen over elke kledingstuk.
- Als je eenmaal klaar bent met zoeken, sorteren en herinrichten, zie je een mega verschil.
- Je kunt je kledingkast meteen grondig schoonmaken en herinrichten.
Nadelen van de KonMari-methode:
- Je bent in de praktijk niet binnen 1 dag klaar met zoeken, sorteren en terugleggen van je kleren.
Tip: plan bijvoorbeeld een hele weekend vrij om je kledingkast op te ruimen. Of pak het kleiner aan door alleen je broeken volgens de KonMari-Methode aan te pakken.
- Je hebt tijdelijk een rommelig en niet bruikbaar plek.
Tip: leg de kleren bijvoorbeeld op een logeerbed, hoek van een kamer of op een tafel die je niet dagelijks nodig hebt.
- Door het zien van de enorme berg kleren kun je overweldigd raken waardoor je vroegtijdig afhaakt en een grotere rommel overhoudt.
Tip: hou je doel voor ogen en herinner jezelf gedurende het opruimen aan, door deze op te schrijven en op een zichtbare plek op te hangen.
Opruimmethode 3: Per categorie opruimen
Je kledingkast per categorie opruimen is een methode waarbij je eerst je kleren in verschillende categorieën indeelt. Bijvoorbeeld: t-shirts, hemden, blouses, vestjes, sportkleding, accessoires, schoenen etc. Of je kunt je kleding in boven-, onderkleding of sportkleding verdelen.
Heb je de categorieën helder, duik vervolgens in je kast en pak alle items (sokken, hemden of broeken) die bij de eerste categorie horen die jij wilt sorteren. Mocht je geen idee hebben met welke categorie je het beste kunt beginnen? Begin in zo’n geval met de categorie waar jij je het meest aan irriteert.
Als je eenmaal een categorie hebt gekozen, leg deze kleren op je bed, vloer of tafel neer en sorteer je ze in 3 groepen: blijft zeker, wegdoen en twijfelgevallen.
Na het sorteren, leg je alles wat je zeker houdt, terug in de kast. De twijfelgevallen leg je in een doos zodat ze niet in de weg zitten. Deze pak je op een latere moment aan. En wat je niet houdt, breng je zo snel mogelijk weg.
Viel het sorteren mee en heb je tijd en energie over? Ga gerust verder met de volgende categorie. Of plan de volgende opruimsessie alvast in en geniet van je welverdiende beloning ?
Lees ook: Kledingkast opruimen: wat doe je met de twijfelgevallen.
Voordelen van Per categorie opruimen methode:
- Je ziet hoeveel kleren je van elke categorie hebt en kunt hierdoor makkelijker iets wegdoen. Bijvoorbeeld als je 5 witte t-shirts hebt waarvan je maar 2 super leuk vindt, goed staan of regelmatig draagt. Dan kun je de andere 3 makkelijker wegdoen.
- Je kunt het opruimen makkelijker volhouden omdat je weet dat je per keer alleen maar op 1 categorie kleren moet concentreren. De rest pak je een andere keer aan.
- Omdat je 1 categorie per keer aanpakt, kun je het opruimen vaak tussen je dagelijkse activiteiten door doen.
- Tijdens het opruimen ontstaat er minder rommel. Daardoor blijft de rest van je kamer netjes mocht je eerder moeten stoppen.
- Omdat je in kleine stapjes opruimt, leer je makkelijker wat je wel of niet houdt.
Nadelen van de Per categorie opruimen methode:
- Je hebt moeite om je kleren in categorieën in te delen en daardoor niet kunt beginnen.
Tip: begin met een makkelijke categorie zoals sokken, onderbroeken of hemden.
- Je kunt het eindresultaat die je voor ogen hebt, verliezen waardoor je moeite hebt om door te gaan met opruimen.
Tip: schrijf waar je bijvoorbeeld je sokken, onderbroeken en t-shirts wilt opbergen. En ook waarom je aan het opruimen bent. Hang het in de buurt van je kledingkast. Zo hou je het eindresultaat in het vizier.
- Je vergeet de volgende opruimsessie in te plannen waardoor het weer een gestrande opruimproject wordt.
Tip: plan het en schrijf het op in je agenda! En behandel deze afspraak heel serieus.
Hoe verliep het met mijn nichtje?
Nou, met mijn nichtje liep is het trouwens goed af. De ‘een kastgedeelte per keer’ methode paste het beste bij haar leefstijl, energie, manier van werken, beschikbare tijd en ruimte. Ze heeft hiermee voor het eerst in haar leven haar uitpuilende kledingkast met succes onder handen genomen. En wat was ze blij dat het haar gelukt is. En nu jij…. welke opruimmethode past het beste bij je?
Geen reactie's