Je kledingkast opruimen: Wat doe je met de twijfelgevallen?

kleren waar je over twijfelt

Je kledingkast opruimen: Wat doe je met de twijfelgevallen?

Vol trots sta je je net uitgemeste en opgeruimde kledingkast te bewonderen. Totdat je blik op de stapel overgebleven kleren valt waar je daarnet zo stond te twijfelen. De moed zakt je in de schoenen omdat je enorm veel moeite hebt om te beslissen wat je met deze kleren moet doen. Er schieten allerlei vragen door je hoofd: ‘Wat als ik ze nog nodig heb?’  ‘Het zijn toch mooie kleren?’ Sommige kleren waren best duur’ ‘Wat als ik spijt van krijg?’.

Wat je vooral niet moet doen met twijfelgevallen

Eén ding wat je in dit geval zeker niet moet doen, is deze kleren zomaar in je kast terugstoppen en ervan uitgaan dat je ze nu wel gaat aantrekken. Want de ervaring leert dat dat vaak niet gebeurt. In zo’n geval heb je in no-time weer een onoverzichtelijke en uitpuilende kledingkast. En dat is zonde van je tijd, ruimte en inspanning. Vind je niet?

Daarom is het belangrijk om, voor eens en voor altijd, achter te komen of je deze kleren wel of niet gaat aantrekken. Anders blijven ze tot de einde der dagen kostbare kastruimte claimen en voor een uitpuilende kledingkast zorgen.

Hoe geef je je kleren een heuse laatste kans?

Gelukkig zijn er 3 methodes die je kunt toepassen om je twijfelgevallen een laatste kans te geven. Ik heb ze op een rij gezet:

De Twijfeldoosmethode:

Bij de twijfeldoosmethode leg je al de kleren waar je echt over twijfelt in 1 doos. Schrijf of plak een A4-tje erop met je naam (handig als je huisgenoten hebt), maand, jaartal en de inhoud erop. Vervolgens zet je de doos op een plek neer waar het niet in de weg staat. Het liefst uit het zicht om het effect van deze methode te versterken.

Spreek vervolgens met jezelf af hoe lang je de twijfeldoos houdt. Bijvoorbeeld 3 maanden, maar zeker niet langer dan 6 maanden. Anders vergeet je het zeker. Schrijf in je agenda wanneer dat precies is en plan ook meteen tijd vrij om de doos naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel te brengen.

Het fijne van de twijfeldoosmethode is dat er in je kledingkast alleen kleren hangen die je graag draagt. Terwijl je letterlijk afstand neemt van de twijfelgevallen zonder ze meteen weg te doen. En omdat je altijd iets kunt pakken die je alsnog nodig hebt, is het een fijne methode (een soort oefenen) voor als je moeite hebt met het wegdoen van bepaalde kleren. Als blijkt dat je niks uit de doos hebt gemist of gedragen, doe je ze zonder pijn en moeite weg!

De omgekeerde hangmethode:

Bij de omgekeerde hangmethode hang al je kleren met de kledinghangers achterstevoren. Dat wil zeggen met de opening naar je toe. Ook de twijfelgevallen.

Je kledingkast opruimen: omgekeerde hangmethode

Als je een blouse, vest of blazer hebt gedragen en deze wilt houden, hang je de kledinghanger op de normale manier terug in de kast. Heb je een blouse gepast en wil je die wegdoen, hang het of volgens de omgekeerde hangmethode terug in de kast of leg het in een weggeef mandje.

Het voordeel van de omgekeerde hangmethode is dat je na een aantal maanden in 1 oogopslag ziet wat je niet meer draagt. Je kunt hierdoor snel en met een gerust hart deze kleren wegdoen. En je kast zal niet meer uitpuilen van de kleren.

De wasknijpermethode

De wasknijpermethode pas je toe op de kleren die je gevouwen bewaart. Neem een wasknijper en bevestig deze aan de broek, trui of legging waar je over twijfelt. Je kunt deze methode ook toepassen op ondergoed, sokken of panties.

Twijfelgevallen broeken

Wanneer je bijvoorbeeld een broek draagt waar je over twijfelt, verwijder je de wasknijper. Als je zeker weet dat je deze broek wilt houden, leg je die zonder wasknijper, terug in de kast. Wat je bij nader inzien weg wilt doen, leg je in een mandje of zak.

Ligt er na 3 maanden een stapel kleren met een wasknijper eraan? Dan kun je deze kleren zo wegdoen omdat de kans nihil is dat je ze ooit gaat dragen. Dat ruimt niet alleen lekker snel op, maar zo houd je je kledingkast langer overzichtelijk.

Het is een stuk makkelijker

Door het toepassen van deze handige methodes, zie je binnen een aantal maanden wat je wel of niet draagt. En omdat je weet dat je je twijfelgevallen een heuse laatste kans hebt gegeven, zul je ze moeiteloos wegdoen. Je hoeft vanaf nu niet meer bang te zijn dat je achteraf spijt krijgt.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Gerelateerde blogs:

Kies de opruimmethode die het beste bij je past – Kledingkast opruimen

Hoe ruim ik mijn kledingkast als een pro op?

3 Super praktische tips waarmee jij je kledingkast opgeruimd houdt

Wanneer heb je de hulp van een professional organizer nodig?

Hoe ik onze berg wasgoed in 5 stappen onder controle kreeg

Delen op:

Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

Geen reactie's

Geef een reactie