22 apr Lente opruimkriebels: 10 dingen die je zo kunt opruimen
Is het je opgevallen dat de lente vaak motiveert om je huis op te ruimen? Het lijkt alsof ze niet alleen lentekriebels met zich meebrengt. Maar ook een mega portie opruimkriebels. Je hoort en leest meer over opruimen. En je ziet ook dat veel mensen hiermee bezig zijn. Heerlijk zo’n nieuw seizoen. Een nieuw begin en dus alle rommel uit je huis!
Waarom sta je in de lente te popelen om je huis op te ruimen?
Eigenlijk is het niet zo gek dat je nu staat te popelen om je huis aan te pakken. Met het warmere weer heb je meer energie en animo om nieuwe dingen te ondernemen. Je wilt enerzijds naar buiten om nieuwe sport of terras uit te proberen. Anderzijds wil je wanneer je thuiskomt alles behalve geconfronteerd worden met een rommelig huis. Dus stroop je de mouwen op en ga je aan de slag want je wilt binnenshuis de zaak ook anders hebben.
Welke dingen kun je deze lente makkelijk opruimen?
Maar wat doe je als je de motivatie hebt gevonden om zowel te ontspullen als de boel op te ruimen, maar je helemaal geen idee hebt wat je kunt aanpakken? In zo’n geval is het beter om klein te beginnen. Daarom heb ik 10 dingen op een rij gezet die je makkelijk opgeruimd hebt.
1. Decoratie en accessoires
De komst van de lente is een uitstekend moment om de accessoires die je in huis hebt staan eens kritisch onder de loep te nemen. Om dat te doen moet je eerst een onderscheid maken tussen welke soort accessoires je in huis hebt staan.
Zo heb je enerzijds spullen die het hele jaar rond een decoratieve functie hebben. De zogenaamde tijdloze accessoires. Anderzijds heb je spullen (zoals vazen, figuurtjes of kaarsenhouders) die je alleen tijdens de wintermaanden gebruikt om je huis knusser en gezelliger te maken.
Wanneer je deze laatste categorie zomaar opzij schuift om de lente en zomer decoratie uit te stallen, dan eindig je met een teveel aan spullen. Juist dat teveel aan spullen zorgt ervoor dat je huis rommelig wordt.
Naast een rommelige en prikkelrijke woonkamer, keuken of werkkamer, zul je ook meer tijd kwijt zijn aan het schoonhouden van deze ruimtes en spullen. En wie wilt nou onnodig veel tijd kwijt zijn aan het poetsen?
Tenzij poetsen je hobby is 😉
Mijn tip bij deze:
Wanneer je de winterdecoratie gaat switchen naar de lente versie, ga eens goed na welk gevoel je de hele winter kreeg bij de winterdecoratie.
Hoorde je jezelf bijvoorbeeld herhaaldelijk zeggen (of denken): ‘Wat vind ik deze vaas, fotolijst of schaal mooi. Als ie kapot gaat, ga ik janken als de pest!’ Is je antwoord ja? Dan staat het buiten kijf: het is een houdertje.
Of kostte het schoonhouden ervan je zoveel energie dat je het zuchtend en met laaghangende schouders uiteindelijk schoonmaakte omdat uitstellen niet meer kon? Ja? Dan is het tijd om deze spullen die je energie opslurpen weg te doen.
Door het opruimen zo aan te pakken omring je je met spullen die je werkelijk mooi vindt, koestert en waar je graag voor zorgt. Last but not least, wat je hebt staan, komt tig keer beter tot zijn decoratieve recht 😀
2. Plaids en sierkussens
Ik ben gek op plaids en sierkussens. Ze geven dat extra knus gevoel waar je zo naar verlangd tijdens de koude wintermaanden. Een ding wat mij op is gevallen, is dat de plaids die we in de wintermaanden gebruiken net iets te warm voor de koele zomeravonden.
Wat mij ook bij klanten zie, is dat ze ook winter en zomer plaids hebben. Omdat er dan veel plaids in de woonkamer liggen, ziet het er rommelig uit. Om niet te hebben dat je vaker dan je lief is bezig bent met vouwen, wegleggen en mopperen.
Mijn tip bij deze:
Leg de winter plaids in een vacuümzak en berg ze vervolgens op in de linnenkast, bovenop de kledingkast of op zolder. Wanneer het weer herfst is, haal je de warme en knusse plaids eruit en stop je de zomerse varianten in.
Bij dit switch proces ga eens meteen na of de plaids nog waardig zijn om ze te houden. Als ze pluizig zijn kun je met een ontpluizer de pluisjes voorzichtig verwijderen. Maar zijn ze pluizig beyond any repair, hebben ze gaten of zitten ze onder de vlekken? Dan mogen ze weg.
Hetzelfde geldt voor de sierkussens. Passen ze nog bij je interieur? Zijn ze lekker fluffy? Of juist van die platte exemplaren die geen steun bieden of waar je helemaal niet lekker op kunt liggen?
3. Kapstok en schoenenkast
De kapstok is een van die plekken waar je in de loop van de winter van alles en nog wat aan hangt. Als je goed kijkt, hangen er winterjassen, sjaals, tassen en nog veel meer aan. Veel ervan draag je niet graag of past je nog evengoed.
Maar nu de temperaturen langzaam maar zeker stijgen, is het een mooi moment om de kapstok te ontspullen en ordenen. Dus voor je de lente en zomer jassen van zolder haalt, ga eerst na welke winterjas nog 1 jaar mee kan. Doe hetzelfde met de sjaals, mutsen en handschoenen. Dit scheelt je straks behoorlijk wat opbergruimte.
De kleding dat nog 1 seizoen mee kan, berg je elders in huis op. Zo is je hal / entree netjes opgeruimd en oogt het zelfs groter.
De schoenen die je in de schoenenkast of mand hebt liggen kunnen op dezelfde manier aangepakt worden. Wat niet lekker zit of dermate versleten is, doe je weg. De winterschoenen en laarzen die nog 1 rondje mee kunnen, berg je elders in huis op. Het liefst in de buurt van je winterjassen. Zo vind je ze ter zijne tijd gemakkelijker.
Wanneer je tijdens het ontspullen noteert wat je tegen het einde van de zomer moet kopen, ga je doelgericht shoppen. Het kost je minder tijd, geld en haal je een stuk minder overbodige spullen in huis. Dat laatste helpt je je huis makkelijker netjes te houden.
4. Beddengoed
Nu het warmer begint te worden, is het tijd om de winterdekbed om te wisselen naar de koelere zomervariant. Maak gebruik van deze gelegenheid om al het beddengoed die je in huis hebt eens kritisch te bekijken en waar nodig daarin te ontspullen.
Zo kwam mijn vriendin laatst achter dat ze 2 vierseizoenendekbedden had waarvan eentje zijn beste tijd lang geleden heeft gehad. Ze heeft deze in een verre verleden bewaard voor het geval dat ze het ooit nog nodig zou hebben.
Dat is tot op heden niet geval geweest. Dus heeft deze dekbed, 5 versleten hoeslakens en 4 matrasbeschermers, weggedaan.
Ook kwam ze achter dat ze 4 dekbedovertrekken per kind in de kast had liggen. Helemaal niet nodig vond ze toen ze haar wasgedrag en de smaak van de jongens onder de loep nam.
Ze heeft deze overbodige spullen naar de kringloopwinkel gebracht. Wat versleten is, vol met gaten of vlekken zit, heeft ze in de kledingbak bij haar in de buurt gegooid zodat het gerecycled kan wordt.
Resultaat? Ze heeft nu minder spullen in haar kast staan waardoor ze een beter overzicht heeft in wat ze heeft. En het mooie is dat het haar veel minder moeite en tijd kost om deze kast opgeruimd te houden. Een ware win, win actie, noem ik dat.
Lees ook: Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?
5. Cosmetica en medicijnen
Eens in de zoveel tijd is het verstandig om je cosmetica en medicijnen na te lopen. Daar leent de komst van de lente zich goed voor.
Ga allereerst na of je cosmetica (make-up, lotions, gezichtscrèmes) en medicijnen niet over de datum zijn. Niet alleen medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Cosmetica heeft dat zeker ook. Zo is mascara na opening maar 3 maanden houdbaar. Serums 6 maanden en lippenstift tot 12 maanden.
Tijdens het opruimen van je cosmetica kijk meteen naar de ongeopende producten. Misschien heb je iets cadeau gekregen of gekocht maar achteraf gezien blijkt het respectievelijk een goedbedoelde cadeau of een miskoop te zijn. In zo’n geval kun je deze beter aan een ander doorgeven of weggooien.
Verder wil ik je attenderen dat je medicatie die over de datum is niet zomaar in de prullenbak mag gooien. Ook niet door het toilet spoelen. Dit is heel slecht voor het milieu. Lever ze in bij de dichtstbijzijnde apotheek. Deze zorgt voor de verdere en veilige afvoer van medicijnen.
6. Kleren
Niet iedereen heeft een mega grote kledingkast waarin zowel je winter- als zomergarderobe in kunt bewaren. Daarom wordt aan het begin van de lente een garderobe wissel gedaan. De lente en zomer kleding wordt bijvoorbeeld van zolder gehaald. De winterkleding gaat op zijn beurt naar zolder.
Wanneer dit bij jou het geval is, maak er meteen gebruik van deze gelegenheid om je kledingkast uit te mesten. Haal je wintergarderobe niet zomaar uit de kast om deze in een bak of opbergzak te stoppen die je vervolgens naar zolder sleurt.
Neem een uurtje de tijd om al je winterkleding door je handen te laten gaan. Ga na of je die wollen trui wel of niet hebt gedragen. Vraag jezelf af waarom heb je die trui afgelopen winter weer niet hebt gedragen? Zit het niet lekker? Kriebelt het? Past het niet meer bij je stijl? De antwoorden op deze vragen helpen je beslissen of je desbetreffende kledingstuk wel of niet houdt.
Doe dit ook tijdens het uitpakken van de lente- en zomerkleding. Door dit te doen, vang je meerdere vliegen in 1 klap. Je doet kleren weg die je niet meer wilt dragen weg. Je maakt ruimte voor de kleren die je graag draagt. Omdat je meer ruimte in je kast hebt, vind je snel wat je nodig hebt. De schone was opbergen is een minder irritante klus omdat je eindelijk ruimte hebt voor deze.
Je kledingkast opgeruimd houden is een stuk simpeler, het kost je minder tijd en energie omdat het niet meer uit zijn voegen barst door ongedragen kleding. Bovendien zorg je met veel meer plezier voor een kast waarin er kleren hangen waarin jij je prettig, zelfverzekerd en mega portie sexiness geven.
Meer tips hoe jij je kledingkast opgeruimd kunt houden? Lees 3 Super praktische tips waarmee jij je kledingkast opgeruimd houdt
7. Nachtkastje
Nachtkastjes zijn klein maar wat kun je daar een grote hoeveelheid rommel in en op verzamelen. Zo’n overvolle kastje geeft je slaapkamer al snel een rommelig en onrustig gevoel.
Het mooie van het nachtkastje is dat je die in korte tijd opgeruimd hebt. Dit is een klus die minimale inspanning van je vraagt maar die je een maximaal resultaat oplevert.
Dus, pak allereerst de bovenkant van je nachtkastje aan. Pak elk voorwerp in je hand. Vraag jezelf af of het op per se op het nachtkastje hoort. Het je echt 5 boeken en 10 tijdschriften op je nachtkastje nodig? Laat 1 boek en 1 tijdschrift liggen.
Kijk of dit boek en tijdschrift niet beter in de lade kunt opbergen. De overige boeken breng je na het opruimen naar de plek waar ze thuishoren.
Wanneer de bovenkant opgeruimd is, pak de lade(s) ook aan. Houd alleen spullen over die je echt nodig hebt. Dit zijn vaak je (lees)bril, telefoon oplader, oortjes, neusspray, tissues of nachtcrème.
8. Gezelschapsspelletjes
Hoeveel gezelschapsspelletjes heb je in de kast liggen? Hoeveel ervan blijken geen succes wat betreft speelplezier? Zijn je kinderen deze spelletjes ‘uitgegroeid’? En waar liggen ze? Liggen ze allemaal overzichtelijk in dezelfde kast of juist door het hele huis verspreidt?
Nu is het een geschikt moment om alle spelletjes bij elkaar te sprokkelen om allereerst na te gaan welke jullie de allerleukste vinden. Daarna kijk je of je Mens erger je niet, Kolonisten van Catan of Kwartet compleet is.
Wanneer je de missende onderdelen nergens kunt vinden dan is het tijd om dit exemplaar weg te doen. De spelletjes waar je kinderen niet meer naar omkijken omdat ze te oud voor zijn geworden, kun je bijvoorbeeld aan vrienden, school geven of naar de kringloop brengen.
De gezelschapsspellen die je houdt omdat je graag mee speelt, berg je het beste in een kast zo dicht mogelijk bij de tafel waar ermee gespeeld wordt. Zo heb je je Monopoly of UNO snel bij de hand voor een gezellige spelletjesavond. En wanneer je je uitgespeeld bent, is opruimen een fluitje van een cent.
9. Speelgoed
De komende tijd worden de dagen alsmaar langer en het weer mooier. Je kinderen zullen vaker buiten spelen. Dan is het weer tijd voor leuk buitenspeelgoed.
Voor je nieuw speelgoed aanschaft, kijk eens wat je in de berging of in de schuur hebt staan. Je zult geheid buitenspeelgoed tegenkomen waar ze uitgegroeid zijn. Denk maar aan de zandbak, zandbakspeelgoed of hobbeldier. In zo’n geval breng ze naar de kringloop of verkoop ze.
Een leuke bijkomstigheid is dat je op deze manier ook een gedeelte van de schuur opruimt. Die extra ruimte komt altijd goed van pas, vind je niet? Weet je dat minder speelgoed hebben een goede invloed heeft op het speelgedrag van je kind?
Uit onderzoek blijkt namelijk dat een overvloed aan speelgoed juist voor afleiding kan zorgen. Wanneer kinderen minder speelgoed hebben om mee te spelen, spelen ze juist langer zelfstandig mee. De kwaliteit van hun spel blijkt aanzienlijk beter te zijn. Zoals meer rollen- en fantasiespellen spelen. Wat belangrijk is voor hun cognitieve ontwikkeling.
Aangezien niet alle lentedagen gepaard gaan met zonnig en warme temperaturen, kun je ook binnen aan de slag gaan met het ontspullen van speelgoed. Begin bijvoorbeeld met de gratis speelgoed dat je kind van bijvoorbeeld de supermarkt of verrassingsei heeft gekregen. Er wordt vaak zelden mee gespeeld. En die dingen zwerven alleen maar door je huis en zorgen voor rommelige toestanden.
Lees ook: Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt
10. Spullen in de tuin
Zeker als de thermometer dubbele cijfers laat zien, ga ik de tuin in om bijvoorbeeld kapotte plantenpotten, tuindecoratie of dode plantjes weg te doen. Dit is een manier om een begin te maken met het zomerklaar maken van je tuin.
Je kunt terwijl je dit doet meteen een lijstje maken van de planten die je wilt kopen. Heb je nieuwe bloempotten nodig? Zo ja, hoeveel en hoe groot moeten die zijn. Doe dit ook voor de andere tuindecoratie zoals tuinlampen, buitenspeelgoed of buitenkleed.
Plan wanneer je deze spullen gaat halen. Nu je agenda bij de hand hebt, prik een datum om de tuin flink schoon te maken. Misschien leen je de hogedrukreiniger van de buren of familie. Dan is het handig om alvast af te spreken wanneer je deze komt halen.
Lees ook: Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!
Combineer je lente opruimkriebels met bovenstaande tips en ga aan de slag
Wat betreft de opruimkriebels zit het bij jou wel goed. Anders zou je dit stukje tekst geskipped hebben 😉. Hopelijk heb ik je mega geïnspireerd. Laat het niet bij inspiratie blijven. Combineer daarom deze kriebels met een van bovenstaande plekken of categorie spullen en ga vervolgens meteen ermee aan de slag.
Weet je niet waarmee te beginnen? Kies in zo’n geval iets wat jou super makkelijk lijkt om op te ruimen. Misschien zijn dat de sierkussens die op de bank liggen, de geneesmiddelen in je medicijnkastje of je verzameling gezelschapsspelletjes.
Wanneer je een van deze dingen hebt opgeruimd, vier je succes met een onweerstaanbare beloning zoals een lekkere reep chocola of een zalig cappuccino. Deze aanpak zal je motiveren om door te gaan. En wie weet krijg je de smaak zo te pakken dat je helemaal niet meer te stoppen bent.
Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.
Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.
Gerelateerde blogs
5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt
7 Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden
5 Makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen
Hoe vind ik de motivatie om te (blijven) ontspullen
5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)
In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.
Geen reactie's