5 leuke cadeaus die geen rommel geven

cadeaus die geen rommel geven

5 leuke cadeaus die geen rommel geven

Vlak voor Moederdag vroeg een van mijn kinderen wat ik graag wilde krijgen. Eigenlijk wilde ik antwoorden dat ik geen wensen had. Allereerst omdat ik in mijn beleving alles heb. Daarnaast probeer ik potentiële rommel, beter bekend als ‘goed bedoelde cadeaus’, buiten de deur te houden.

Het was me echter niet ontgaan dat mijn kinderen al een paar dagen bezig waren hun moderdagproject. Ze waren zelfs aan het ‘pre-shoppen’ geweest. Hun enthousiasme en blijheid was besmettelijk waardoor ik instemde met een paar hints die ze mij gaven.

Zelfgemaakte knutsels

Misschien had ik als opruimcoach steviger in mijn schoenen moeten staan door duidelijk te maken dat ze niks hoeven te kopen. Dat ik voldoende in het zonnetje gezet word door hun aandacht en zelfgemaakte knutsels. Maar de lol die ze hadden en hun blije gezichten gaven mij ook hetzelfde geluksgevoel.

Daardoor hebben de blijdschapsstofjes (neurotransmitters) die mijn hersenen aanmaakten, deze keer gewonnen van mijn verstand. Door dit gebeuren ging ik me afvragen waarom we cadeaus geven leuk vinden. Meteen dook de volgende vraag op. Hoe kunnen we onszelf en onze dierbaren beschermen tegen ‘goed bedoelde cadeaus’.

Cadeau geven

Op mijn eerste vraag vond ik 3 interessante antwoorden. Ten eerste hoort geven en delen bij de mens. We leven in gemeenschappen en zijn sociale wezens. Door te delen laten we zien dat we vrijgevig zijn en om elkaar geven. Wetenschappers denken dat als we dit gedrag niet zouden vertonen de mens uitgestorven zou zijn. Ten tweede, door iets te geven produceert ons lichaam endorfine.

Raad eens hoe we ons voelen onder invloed van endorfine?….. Gelukkig! Het bijzondere aan geven is dat het geluksgevoel langer aanhoud als we iets geven dan als we iets voor ons zelf kopen of krijgen. Verder kan een cadeau de band tussen 2 personen in stand houden en versterken. Wat blijkt…. En daar komt het cliché, het gaat niet om wat er gegeven wordt maar om het gebaar en de getoonde waardering voor de ontvanger.

Geef een ervating in plaats van een goed bedoelde cadeau

Dan blijft mijn tweede vraag over. Hoe kunnen we onszelf en onze dierbaren beschermen tegen ‘goed bedoelde cadeaus’. Je kunt de ontvanger vragen naar de verlanglijst en je vervolgens eraan houden. Maar je kunt iets veel leukers doen. Wat dacht je ervan om een ervaring of beleving cadeau te geven?

Uit onderzoek (ja, daar heb je me ?) blijken deze cadeaus beter te scoren dan de materiële varianten omdat ze de mogelijkheid scheppen om de band tussen personen te versterken.

Het effect is zelfs groter als de ontvanger de ervaring kan delen met anderen. Als ik naar mezelf kijk, klopt het helemaal. De Laatste jaren geven mijn man en ik elkaar weinig materiële cadeaus. We ondernemen liever iets samen. Ik put daar zoveel energie en vreugde uit. Omdat ik een grote voorstander ben van belevenissen of ervaringen cadeau geven waar je herinneringen aan overhoudt, geef ik je 5 tips:

1. Eten als cadeau

Dit hoeft helemaal niet duur te zijn en zal zeker in de smaak vallen bij de lekkerbekken onder ons. Denk aan een zelfgemaakte taart of koekjes gecombineerd met een avondje Netflix? Een wandeling die je afsluit bij de beste ijssalon van de stad? Als je niet hoeft te letten op je budget kun je samen uiteten gaan. Ga naar een restaurant waar jullie nog nooit zijn geweest en laat je verassen door een nieuwe keuken.

2. Samen genieten en lol hebben

Je kunt hier alle kanten mee op. Zoals samen naar een concert of theater gaan. Of bijvoorbeeld een proefles Salsa. Of iets gewaagder zoals bungee jumpen. Laat je fantasie de vrije loop. Wie weet hebben jullie een nieuwe hobby of een grappige herinnering waar je flink om kunt lachen.

3. Ontspanning als geschenk

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan die ene vriendin die haar handen vol heeft aan haar drukke baan, gezin en de zorg om haar ouders. Doe wat speurwerk om te achterhalen wat ze onder ontspanning verstaat. Verwen haar met bijvoorbeeld een behandeling bij pedicure of schoonheidsspecialiste.

4. Je tijd als cadeau

Persoonlijk vind ik dit een gul cadeau om te geven. Zelf heb ik het cadeau gekregen en wat deed het me goed! Of je 1 uur of een dag van je tijd geeft, het maakt niet uit. Alle kleine beetjes zijn welkom. Zoals een paar uurtjes me-time geven. Of bied aan om te helpen met een klus in en om het huis. Als je niet van het klussen bent, kun je aanbieden om een keertje een maaltijd klaar te maken.

5. Iets nieuws leren

Stel je dierbare vindt gitaar muziek geweldig maar kan het zelf niet. En van lessen nemen komt er niets van. Een proefles kan het begin van een nieuwe hobby zijn. Of denk out of the box en ga voor iets wat jullie normaal niet zouden doen. Volg een workshop potten bakken of schilderen en beleef samen de grootste lol.

Wat heb ik gekregen?

Inmiddels is Moederdag achter de rug. Ik heb samen met mijn gezin genoten van een ontbijt op bed. Voordat ik mijn croissantje mocht aanvallen heb ik van mijn jongste zoon een prachtig knutselwerk en gedicht gekregen. Van de kinderen heb ik een zakje sier- en reukerwtzaadjes gekregen die we samen in de tuin gezaaid hebben.

 

Delen op:

Elma
Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

2 Reactie's
 • Avatar
  Annemiek
  Geplaatst op 17:18h, 21 mei Beantwoorden

  Wat leuk om even de achtergrond te lezen van waarom ik me zo blij voel van iets geven 🙂
  Leuk om weer even inspiratie op te doen, voor als ik de neiging heb een fles doucheschuim te kopen, die waarschijnlijk aan iemands doucheschuim verzameling wordt toegevoegd 🙂

  • Elma
   Elma
   Geplaatst op 09:14h, 22 mei Beantwoorden

   Hallo Annemiek,
   Leuk om te lezen dat je inspiratie op hebt gedaan 🙂 Ik vond ook interessant om te lezen wat er allemaal in ons brein gebeurt als we iets kopen of geven. Als je snapt hoe het werkt, kun je rekening mee houden.

Geef een reactie

delingen