Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan!

Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan.

Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan!

Magneetplekken… Elk huis heeft er minimaal één. Bekende magneetplekken (ook bekend als rommelplekken, rommelmagneten) zijn het uiteinde van de eettafel, een nachtkastje of die ene traptrede. Je legt 1 haarelastiekje neer en voor je het weet, heeft deze plek een enveloppe, een pen en een handschoen aangetrokken. Als je niet meteen ingrijpt, trekt deze magneetplek nog meer spullen aan waardoor je binnen een paar dagen een berg rommel hebt.

5 tips om rommelplekken in huis op te ruimen

Het blijft rommelig

Het vervelende aan magneetplekken is dat ze zorgen dat je huis rommelig blijft. Zelfs als de rest van je huis netjes opgeruimd is. Bovendien zijn magneetplekken keigoed in je aandacht trekken waardoor je regelmatig aan hun bestaan herinnerd wordt. Hierdoor zijn ze niet alleen een beruchte bron van rommel, maar ook van ergernis en onrust in je hoofd.

Denk bijvoorbeeld aan je woonkamer. Je hebt het opgeruimd maar toch blijft het rommelig. Als je rondkijkt, zie je wie de boosdoener is. De bijzettafel naast de bank. Deze rommelmagneet heeft allerlei spullen aangetrokken die elders thuis horen. Elke keer als je je woonkamer binnenkomt, wordt je aandacht (bewust of onbewust) door deze magneetplek getrokken. En wanneer je ‘s avonds eindelijk op de bank neerploft, kun je je kop thee niet zomaar op de bijzettafel neerzetten omdat er een berg rommel erop zit. Weg relax momentje ?.

Met een beetje aandacht heb je deze rommelmagneten zo aangepakt

Daarom is het belangrijk om magneetplekken te ontdoen van hun aantrekkingskracht. Zodat je ‘s avonds gewoon lekker op de bank kunt neerploffen met een kop thee (koffie of wijn mag ook ?) en genieten van je favoriete serie in een opgeruimd huis.

Trek 15 minuten hiervoor uit en pak vandaag je eerste magneetplek meteen aan:

Stap 1. Kies de magneetplek waar jij je het meest aan ergert

Allereerst pak je pen en papier. Schrijf de top 3 magneetplekken waar jij je aan irriteert. Kies vervolgens de plek waar jij je het meest aan ergert en pak deze als eerste aan.

5 tips om rommelmagneten aan te pakken zodat je huis opgeruimd is

Dat is meestal de eerste plek die in je hoofd opkomt. Bijvoorbeeld de bijzettafel waar je het liefst je kop thee neerzet als je ‘s avonds op de bank neerploft. Maar voor je dat kunt doen, moet je eerst tekeningen, boeken, post, een haarborstel of een sok verplaatsen.

Stap 2. Ruim de magneetplek grondig op

Pak de spullen die op de rommelplek liggen 1 voor 1 op en beslis meteen wat je ermee doet. Stel de beslissing over het lot van geen enkel voorwerp uit. Als je van de magneetplek af wilt komen, moet je deze nu radicaal te lijf gaan.

Alle spullen die kapot zijn of geen nut meer hebben gooi je meteen weg. De spullen die je wilt doneren, leg je in een daarvoor bestemde doos. Wat je wilt houden, berg je op hun vaste plek op. Spullen die ‘dakloos’ zijn (dus nog geen vaste opbergplek hebben), geef je een vaste opbergplek.

Stap 3. Breek de aantrekkingskracht van de magneetplek

Nu de magneetplek grondig opgeruimd is, is het zaak om de aantrekkingskracht van deze te breken. Dit doe je door een drempel op te werpen zodat je niet meer ‘even’ iets op deze plek neerlegt.

Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan.

Dit doe je door iets te doen met de inrichting. Bijvoorbeeld door de bijzettafel helemaal leeg te houden. Misschien door een plant of vaas op het uiteinde van de eettafel neerzetten. Of een mandje op de traptrede neerzetten, waar je alles dat naar boven moet erin legt. En als je naar boven gaat, neem je het mandje mee om de inhoud op zijn vaste opbergplek terug te leggen.

Stap 4. Check de magneetplek dagelijks

Vanaf nu check je de rommelplek dagelijks op aangetrokken spullen. Bijvoorbeeld tijdens je avondroutine. De spullen die er niet horen, berg je meteen op. Of je gooit ze gelijk weg.

Na een aantal dagen zul je zien dat het checken van deze rommelplek onderdeel is geworden van je dagelijkse routine. En omdat het zijn aantrekkingskracht kwijt is, is het geen bron meer van rommel, ergernis of onrust in je hoofd.

Stap 5. Pak de volgende magneetplek aan

Pak de volgende magneetplek pas aan als de eerste plek zijn aantrekkingskracht kwijt is. Op deze manier geef je de gekozen magneetplek alle aandacht en wordt het bijhouden ervan een 2e natuur. Als je eenmaal de baas bent geworden over een magneetplek, pak je de volgende aan.

adviezen voor meer ruimte en meer rust in je hoofd

Geniet van het resultaat

Nu je weet hoe je de aantrekkingskracht van magneetplekken permanent breekt, kun je voortaan ‘s avonds lekker op je bank neerploffen. Omdat je voortaan ongestoord kunt relaxen en genieten van je favoriete Netflix serie of een boek lezen in een huis die netjes eruit ziet. Zie je het ook voor je?

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Gerelateerde blogs

Met deze avondroutine houd je je huis voortaan makkelijk opgeruimd!

5 Soorten rommel waar je ongetwijfeld last van hebt

Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?

5 Makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

4 Reactie's
 • Els
  Geplaatst op 17:10h, 07 februari Beantwoorden

  Wat een fijne opruimtips. Ik heb ook een aantal magneetplekken. Ik ga er nu bewust voor kiezen om te starten met 1 plek en deze vrij te houden en dit dagelijks te checken en weer op te ruimen waar nodig.en ik ga het ook delen met mijn man ?. Want we hebben er beiden een handje van om te verzamelen op hoekjes.

  • Elma
   Geplaatst op 17:20h, 07 februari Beantwoorden

   Hai Els,
   Leuk om te lezen dat je de opruimtips fijn vindt. Super dat je je magneetplekken stapsgewijs gaat aanpakken. Veel succes, ook voor je man :-).
   Laat je weten hoe het is gegaan?
   Groetjes, Elma

 • Lieve47 Heireman
  Geplaatst op 09:36h, 12 juli Beantwoorden

  Ik zit met vele magneetplekken. Ik heb alleen twijfel of ze zich niet gaan verplaatsen. Op hoop van zegen dan maar.

  • Elma
   Geplaatst op 15:11h, 12 juli Beantwoorden

   Hallo Lieve,
   Bedankt voor je reactie.
   Ik begrijp dat je twijfelt of de rommelplekken zich niet gaan verplaatsen. Daarom adviseer ik je om met de plek te beginnen waar jij het meeste last van hebt. Terwijl je deze aanpakt, ga na waarom deze spullen elke keer weer op deze plek belanden. Door dit te doen vind je een oplossing voor je magneetplek en verplaats je deze ook niet. Heb je nog vragen, hoor ik ze graag. Succes met opruimen.
   Groetjes, Elma

Geef een reactie