5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

Manieren huis opgeruimd houden

5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

“Ik snap er niks van! Ik heb talloze uren besteed aan het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis. Maar het wordt binnen de kortste keren weer rommelig”. “Waar komen al deze spullen vandaan?” “Hoe houd ik mijn huis voor eens en voor altijd opgeruimd? Hoe voorkom ik dat mijn huis weer rommelig wordt?”

Komen deze vragen je ook bekend voor? Als dat zo is, dan heb jij last van “clutter creep”. Clutter creep zijn spullen die in de loop van dagen, weken en jaren je huis binnensluipen. Vaak gebeurt dit ongemerkt omdat je het druk hebt met bijvoorbeeld je werk en gezin, oververmoeid bent of gewoon niet weet hoe je je hiertegen moet wapenen.

Wat je ook doet, zullen er altijd spullen je huis binnenkomen

Ik wil je niet ontmoedigen, maar wat je ook doet, je zult altijd te maken hebben met spullen die bewust of onbewust je huis binnenkomen. Dit hoort simpelweg bij het leven. Je hebt immers spullen nodig, zoals pollepels om je eten te roeren, make-up om je op te tutten, of schoonmaakmiddelen om jouw huis schoon te maken.

Deze spullen gebruik je totdat ze versleten zijn. Misschien vind je die ene bodylotion toch niet fijn of heb je een garde niet meer nodig. In de ideale opruimwereld gooi je deze spullen meteen weg. De rest berg je direct na gebruik meteen op.

Gelukkig zijn er manieren om je huis opgeruimd te houden

Aangezien de ideale opruimwereld niet bestaat (anders zou ik deze blog niet hoeven te schrijven), is het verstandig om je tegen potentiële rommel te wapenen. Anders ben jij zo terug bij af. Iets wat je absoluut niet meer wilt, hè. Gelukkig zijn er veel manieren om jouw huis opgeruimd te houden en te voorkomen dat het weer rommelig wordt. Vandaag deel ik mijn 5 top tips waarmee jij ook rommel buiten de deur kunt houden.

1. Geef al je spullen een vaste opbergplek

Een van de voorwaarden om je huis opgeruimd te houden, is dat je je spullen zo snel mogelijk opbergt nadat je ze gebruikt hebt. Om dat te kunnen doen moet je je spullen wel een vaste opbergplek geven. Anders heb je binnen de kortste keren te maken met de belangrijkste bron van rommel: dakloze spullen.

In hun zwervend bestaan belanden dakloze spullen vaak op tafels, kasten of op de vloer waardoor je huis weer rommelig wordt. Uiteindelijk zorgen ze er ook voor dat je onnodige spullen in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan de schaar die je nergens kunt vinden. Omdat je deze echt nodig hebt, koop je snel een nieuwe. Voor je het weet heb je zo 10 scharen in huis.

Dus, geef je spullen een vaste opbergplek. Het liefst daar waar je ze het vaakst gebruikt. Door dit te doen is het een stuk makkelijker om ze te pakken, maar vooral terug te leggen.

2. Houd de opgeruimde plekken regelmatig bij

Een van de makkelijkste manieren om te voorkomen dat je kasten of kamers weer rommelig worden, is door ze regelmatig na te lopen.

Neem eens je badkamerkast die je grondig hebt ontspuld en georganiseerd. Een maand of 2 nadat je dit hebt gedaan, loop je alle laden of planken na. Tijdens deze bijhoudsessie kijk je of de indeling van de kast nog bij je huidige gewoontes past. Kijk meteen of alles op zijn vaste plek ligt. En alle lege flacons of ongebruikte spullen die je vindt gooi je zo weg.

Als je zo’n onderhoudssessie regelmatig doet, wordt je er handiger in waardoor het weinig tijd en energie kost. Je hebt immers het grote opruimwerk al gedaan. Deze onderhoudssessies kun je vaak tijdens of na het tandenpoetsen doen. Deze manier van bijhouden kun je bijvoorbeeld in de keuken toepassen. Vaak heb je tijdens het koken 5 minuten die je kunt besteden om allerlei rommeltjes uit een lade te verbannen.

3. Wees de kritische poortwachter

Nadat je je huis grondig hebt opgeruimd is het belangrijk dat jij de poortwachter des huizes wordt die alles kritisch beoordeelt voor het je huis binnenkomt. Deze taak is heel belangrijk omdat de spullen die voor rommel zorgen vrijwel ongezien je huis binnensluipen. Dit komt omdat ze in eerste instantie leuk, handig of bruikbaar lijken.

Denk bijvoorbeeld aan de speelgoed die je kind gratis kreeg van je favoriete fastfoodketen of bioscoop. In de meeste gevallen wordt er even mee gespeeld waarna het, in het gunstigste geval, in de speelgoedbak belandt. Helaas gebeurt dat zelden met als gevolg dat zo’n speeltje, samen met zijn andere gratis soortgenoten, door je hele huis zwerft.

Andere bekende rommelmakers zijn spaarzegels en hun bijbehorende spaarboekjes. Deze belanden vaak in een lade om je op een later moment in de weg te zitten als je snel de reserve fietssleutel of zonnebril moet vinden. Of de huis-aan-huisbladen die elke week op je mat vallen. Ze zitten boordevol aantrekkelijke aanbiedingen. Maar in de regel belanden ze ongezien op een tafel of kast waar ze vervolgens andere spullen aantrekken om zo een wankelende stapel rommel te vormen.

Je taak als poortwachter is om, in soortgelijke situaties, direct te beslissen of je (jullie) een bepaald voorwerp echt nodig hebt. Wees hierbij kritisch en vraag jezelf af of een voorwerp nuttig is of simpelweg potentiële rommel. Voorkomen is immers beter dan van voor af aan te beginnen met opruimen. Vind je niet?

Lees ook: Hoe kom je thuis zonder rommel van de kindervrijmarkt?

4. Een ontspuldoos

Kom jij ook spullen in een kast of lade tegen die je niet meer gebruikt? Leg jij ze ook terug omdat je niet speciaal voor 1 ding naar de kringloopwinkel wilt gaan? Zou ik ook doen, hoor! De valkuil van deze aanpak is dat je op deze manier onzichtbare rommel creëert. Die vroeg of laat zichtbaar wordt. Dat is niet de bedoeling, toch?

Een praktische manier om te voorkomen dat je huis weer rommelig wordt, is een ontspuldoos (donatiedoos, weggeefdoos of kringloopdoos) op een strategische plek in huis neer te zetten. Het liefst op een plek waar je makkelijk bij kunt zodat je de ongebruikte voorwerp zo erin kunt leggen. En tegelijkertijd niet in het zicht zodat je huis netjes en opgeruimd eruit ziet. Daarnaast voorkom je ook dat je zelf of jouw huisgenoten de spullen bij nader inzien eruit halen.

Lees ook: Succesvol spullen op de rommelmarkt verkopen nadat jij je huis opgeruimd hebt

5. Herken en pak magneetplekken direct aan

Magneetplekken, rommelplekken of rommelvangers zijn verschillende namen voor een en dezelfde plek die alle huishoudens rijk zijn. De meeste huishoudens hebben er zelfs meerdere.

Een magneetplek is een vlakke oppervlakte zoals een tafel, aanrecht of bijzettafel waar allerlei spullen neergelegd worden. De bedoeling is om deze spullen later op te bergen. Maar omdat spullen andere spullen aantrekken, heb je binnen de kortste keren een verzameling aan haarspelden, pennen, een bos sleutels, tijdschriften en bonnen. Hierdoor ziet je huis binnen de kortste keren niet meer opgeruimd uit.

Daarom is het belangrijk om de plekken die rommel aantrekken (zogenaamde magneetplekken) snel en vakkundig aan te pakken. Dit doe je door het eerst grondig op te ruimen. Daarna zorg je dat deze plek geen spullen meer aantrekt. Dit doe je door bijvoorbeeld een vaas of fruitschaal op het uiteinde van de tafel neer te zetten. Liggen je sleutels altijd op tafel? Bevestig haakjes aan de muur bij de deur waar je ze op kunt hangen. Als laatste houd je deze plekken dagelijks bij. Zo geef je rommel geen kans meer en blijft jouw huis netjes opgeruimd.

Lees ook: Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan!

Ook jij kunt je huis opgeruimd houden!

In het begin vraagt het opgeruimd houden van je huis flink wat discipline en alertheid van je. Maar weet je wat? Door het vaak te doen wordt het alleen maar makkelijker. Ik weet er, als voormalig sloddervos, alles van😁. Voor je het weet wordt het bijhouden je tweede natuur en kun jij, zonder bij na te hoeven denken, jouw huis ook moeiteloos opgeruimd en netjes houden.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

 

Gerelateerde blogs

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

5 slimme gewoontes waarmee jij je huis opgeruimd houdt (zelfs als je een enorme sloddervos bent)

5 makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

4 Reactie's
  • de woningontruiming centrale
    Geplaatst op 10:18h, 20 juli Beantwoorden

    Hi! Wat een goed en uitgebreid artikel. Deze tips zorgen er inderdaad voor dat je huis niet vervuild raakt! Zo fijn dat dit artikel te vinden is.

    • Elma
      Geplaatst op 14:46h, 22 juli Beantwoorden

      Hai Daphne,
      Dank je voor het lezen van mijn artikel & compliment. Ik probeer altijd zo uitgebreid mogelijk tips te geven. Hoop dat mensen wat aan hebben want een opgeruimd huis is belangrijk voor je algehele welbevinden.
      Groetjes, Elma

  • Jane van Sprang
    Geplaatst op 09:05h, 30 mei Beantwoorden

    Hallo Emma, wat een leuke en simpele opruimtips. Ik ga er meteen mee aan de slag.

    Dank je wel hiervoor.

    • Elma
      Geplaatst op 10:10h, 05 juni Beantwoorden

      Hi Jane,
      Fijn om te horen dat je de tips leuk en simpel vindt. Veel succes met het opruimen!
      Groetjes, Elma

Geef een reactie