Opruimen voor de feestdagen: 7 Praktische manieren om je huis te ontspullen voor meer rust en ruimte in je hoofd

tips om huis ontspullen en opruimen voor de feestdagen

Opruimen voor de feestdagen: 7 Praktische manieren om je huis te ontspullen voor meer rust en ruimte in je hoofd

Wanneer de feestdagen naderen wil ik altijd mijn huis op een praktische manier opruimen en ontspullen. Ik merk dat ik door zo’n extra opruim- en ontspulrondje meer ruimte en rust in mijn hoofd krijg. Wat op z’n beurt zorgt dat ik bewuster van de feestdagen geniet. Op welke manier en hoe jij je huis efficiënt kunt ontspullen, lees je in dit artikel.

Zelf begin ik met iets wat mij op dat moment het meest irriteert omdat dat het grootste impact heeft op hoe ik me daarna voel. Zo ga ik binnenkort mijn keuken ontspullen. Het is me namelijk opgevallen dat een aantal kastjes aan de volle kant zijn met spullen die overbodig zijn geworden. Daardoor kan ik niet zomaar iets pakken of terugleggen en dat irriteert me enorm.

Welke manieren zijn er om je huis te ontspullen voor de feestdagen?

Er zijn tig manieren om je huis te ontspullen voor de feestdagen. Er is wel 1 voorwaarde. Om succesvol te ontspullen moet je wel eerst beseffen dat je niet alles tegelijk aan kunt pakken. Je bereikt namelijk meer door 1 van onderstaande ideeën te kiezen en daarmee aan de slag te gaan. Zo creëer je meer succesmomenten. En laat die nou naar meer smaken!

1. Ontspul kerstdecoratie

Je kerstdecoratie ontspullen is een praktische manier om je huis vlak voor Kerst opgeruimd te krijgen. Vaak hebben we meer kerstballen, kerstbeeldjes of slingers in huis dan we daadwerkelijk gebruiken. Wat zonde is, want al deze ongebruikte spullen nemen ruimte in huis. Om niet te hebben over je energie, tijd en ruimte in je hoofd.

Hoe pak je het ontspullen van je kerstversieringen voor de feestdagen nou aan? Een handige manier om dit aan te pakken is door het al versierend te doen. Zoals tijdens het versieren van je kerstboom en huis. Waarbij je alle decoratie stuk voor stuk nagaat.

Alle decoratie die je nog mooi vindt, helemaal bij je past, blij van wordt (het soort blij waar je een megaglimlach op je gezicht krijgt), houd je. De kerstversiering die niet meer past bij jouw interieur, je verdrietige herinneringen bezorgt of een naar gevoel geeft, doneer je. Wat kapot is en niet meer te repareren is, gaat prompt de prullenbak in.

Het omgekeerde kun je ook doen. Op het moment dat je je kerstboom aftuigt, ga je alles weer na voor je het opbergt. Zo belandt er niks zonder je kritische keuring terug in de opbergbox.

Deze manier van ontspullen kun je uitbreiden door tijdens het kerstseizoen de decoratie die niet meer in de smaak valt, meteen apart te leggen in een zogenaamde kringloopdoos of donatiedoos. Wanneer de feestdagen voorbij zijn, breng je de doos naar de kringloopwinkel of goed doel.

Lees ook: 7 Handige tips om je kerstsversiering netjes op te bergen

2. Ontspul de keuken

De keuken is een van de plekken waar je praktisch en snel kilometers kunt maken als het op ontspullen aankomt. Ik leer mijn klanten om te beginnen met alle vlakke oppervlakken. Denk aan het aanrecht, kookeiland of eettafel.

Door hiermee te beginnen pak je alle visuele rommel aan. Het mooie hiervan is dat je het resultaat meteen ziet. En snel ervaart wat je energie- en tijdsinvestering je oplevert. Je hoeft bijvoorbeeld geen spullen meer te verplaatsen om ruimte te maken. Het schoonmaken van het aanrecht of tafel doe je in een oogwenk. Het is een kwestie van een doekje pakken en poetsen. Om niet te hebben over de megagoed gevoel die je krijgt wanneer je de keuken binnenloopt.

Ziet jouw keuken om door een ringetje te halen? Dan loont het om een kritische kijk in de koelkast, diepvries of voorraadkast te nemen. Het is meer regel dan uitzondering dat we op deze plekken ruimte tekort komen zo rondom de feestdagen. Dan is het ontspullen van deze plekken een goede manier om ruimte te maken voor je boodschappen. Wat een win, win situatie is, want zo blijft de rest van je keuken ook netjes opgeruimd.

Lees ook: 3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

3. Ontspul speelgoed

Speelgoed ontspullen is een geweldige manier om meer ruimte in huis te maken. Vooral zo vlak voor de feestdagen is dat een goede investering in tijd en energie aangezien kinderen met Sinterklaas en Kerst vaak nieuw speelgoed cadeau krijgen.

Op de korte termijn maak je ruimte voor wat er nieuw binnenkomt. Op de lange termijn voorkom je hiermee dat je woonkamer na de feestdagen niet op een ontplofte speelgoed winkel lijkt. Op zijn beurt voorkom je de bekende speelgoed gerelateerde irritaties.

Want als het weer zo’n rommel is of jij weer achter je kinds kont aan moet lopen voor hij zijn spullen opgeruimd heeft, is dat degelijk een bron van irritatie. En wist je dat kinderen ook baat hebben als ze minder speelgoed hebben? Uit onderzoek blijkt dat ze dan langer, geconcentreerder spelen en het stimuleert hun creativiteit.

Lees ook: Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

4. Ontspul cadeaupapier en toebehoren

Als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan heb je op minstens 1 plek in huis een voorraad cadeaupapier, strikjes, lintjes, stickers of leuke cadeautasjes liggen. Knik je instemmend? Ja?

Dan is het ontspullen van je cadeaupapier en toebehoren een uitstekende manier om de rommelige toestanden in huis aan te pakken. Om te beginnen gooi je de exemplaren die betere dagen hebben gekend gewoon weg. De rest kun je het beste in een opbergbox, kledinghoes of speciale cadeaupapier organizer opbergen.

Extra tip, berg het cadeaupapier en alle toebehoren het liefst daar waar jij altijd cadeautjes inpakt want dat maakt het pakken, maar vooral het opbergen van deze spullen een stuk gemakkelijker voor je. En je ziet zo wat je nog moet aanschaffen aan inpakpapier, strikjes, stickers en cadeautasjes.

5. Ontspul je make-up

Veel van mijn klanten vertellen me dat ze vlak voor de feestdagen nieuw make-up aanschaffen. De redenen zijn legio: zichzelf verwennen, aangeschaft voor het kerstdiner of een bedrijfsborrel.

Wat ze ook gemeen hebben, is dat ze de oude make-up (geldt ook voor douche- en badproducten, bodylotions of haarproducten) niet wegdoen waardoor hun badkamerkastje voller, rommeliger en dus onoverzichtelijk wordt. Resultaat: ze moeten flink zoeken alvorens ze het product vinden dat ze willen gebruiken. Wat hun tijd kost en stress. Want ze moeten zich haasten om op tijd de deur uit te gaan.

Komt dit jou bekend voor? Dan is je make-up ontspullen de manier om je ochtendroutine een stuk sneller en aangenamer te maken. Trek een half uurtje uit om alles wat je niet meer gebruikt, weg te doen. Je kunt ook tijdens het tandenpoetsen ontspullen. Je zult versteld staan wat je in 2 minuten weg kunt gooien.

Lees ook: 5 Makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

6. Ontspul je agenda

Je agenda ontspullen is een andere manier om ruimte en rust in je hoofd te maken rondom de feestdagen. Dit is beslist iets wat je zou moeten doen als jouw agenda in december uitpuilt van allerlei afspraken. En jij aan het begin van januari het gevoel hebt dat je sociale batterij helemaal leeg is en je daarbij alles behalve gelukkig bij voelt.

Al die pakjes avonden, kerst- of oudejaarsborrels (werk, sportvereniging of kerk), kerstdiners of events vragen wat van je. Je kunt best kiezen om (graag zelfs) bewust minder te doen want je bent echt niet verplicht om op al deze uitnodigingen in te gaan.

Wanneer je ingaat op afspraken waar jij energie van krijgt, zul je zien dat de feestdagen een stuk relaxter zijn. Je geniet bewuster van. De kans is groot dat jouw sociale batterij in januari zelfs opgeladen is!

Lees ook: Hoe kun je een rommel vrije Kerst hebben?

7. Ontspul je zelfopgelegde ideaalbeeld van de feestdagen

Iedereen heeft een ideaalbeeld van Pakjesavond, de kerstboom, het kerstdiner, het kerstmenu of oudejaarsavond. Deze zelfopgelegde ideaalbeelden kun je ook ontspullen. Waarom zeg ik dat? Omdat zelfopgelegde ideaalbeelden, samen met de drang naar perfectie, ware kerstgevoel-killers zijn.

Natuurlijk wil je gezellige dagen samen met familie en vrienden doorbrengen. Lekker eten, drinken, cadeautjes uitwisselen, oliebollen eten en misschien zelfs vuurwerk afsteken. Dat kan allemaal, hoor. Maar probeer de lat een stuk lager te leggen en maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Je hoeft niet alle trends op televisie of social media te volgen. Ga voor wat voor jou en je gezin goed aanvoelt en op dit moment haalbaar is.

Zo ben ik jaren geleden afgestapt van de uitgebreide kerstavond diner met traditionele gerechten die ik van huis uit ken en in mijn ideaalbeeld van Kerst een echte Kerst maken. Nou, sinds ik dat niet meer doe, is kerstavond een stuk leuker. Vooral minder stressvol.

De kinderen helpen graag mee met koken en tafeldekken. Ze eten hun bord leeg. De sfeer is ontspannen, aan tafel is het reuze gezellig en een stuk leuker. Aan het einde van de avond zijn mijn buikje en sociale batterijtje vol. Maar het belangrijkste: ik kijk terug op een gezellige kerstavond.

Lees ook: Wat moet je absoluut doen om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen?

Door je huis en leven te ontspullen voor de feestdagen heb je meer ruimte en rust

Er zijn verschillende manieren om je huis en leven te ontspullen zo vlak voor december. Eigenlijk maakt het niet uit wat je kiest. Of dat je na het lezen van dit artikel een andere praktische manier van ontspullen hebt bedacht. Het gaat erom dat je iets aanpakt waar jij verandering in wilt brengen. Waar jij je aan irriteert of jou stress geeft, maar graag anders wilt hebben.

Door bijvoorbeeld te kiezen om je keuken te ontspullen of juist voor een ontspulde agenda te gaan, zul je merken dat je letterlijk meer ruimte er voor in de plaats krijgt. Wat op z’n beurt zoveel meer rust in je huis én in je hoofd oplevert. Je zult merken dat al die ruimte en rust een positieve invloed heeft op zowel jouw huishouden als leven.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie