3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

welke plekken moet je opruimen voor de feestdagen

3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

“Waarom zou ik dit jaar moeite doen om mijn huis voor de feestdagen op te ruimen? Zoals het nu eruit ziet, kunnen we Sinterklaas, kerst én Oud en Nieuw niet met familie of vrienden vieren.” Ik begrijp Anne’s woorden helemaal. Maar toch ben ik het niet met haar eens. Ik vind dat je juist dit jaar meer dan ooit tijd en energie in het opruimen van je huis moet steken.

Waarom is het belangrijk om je huis voor de komende feestdagen op te ruimen?

Omdat je het voor jezelf doet. Ongeacht of je in je eentje bent. Samen met je gezin deze dagen viert of dat er een paar vrienden over de vloer komen. Opruimen doe je echt voor jezelf!

Als je huis voor jezelf opruimt, heb je niet alleen meer ruimte. Maar je ervaart veel meer rust in je hoofd omdat je je bijvoorbeeld niet meer ergert aan de stapel stoffige en ongelezen tijdschriften die op de salontafel liggen. Ook niet aan je stampvolle koelkast of de overbevolkte kapstok waar er echt geen jas meer bij kan.

Door de rust in je hoofd maak je ook ruimte om te relaxen. Je stemming wordt een stuk beter, je voelt je lekkerder in je vel en je zult meer energie hebben om het beste van de komende feestdagen te maken. Kortom, genieten van deze dagen wordt een stuk makkelijker. En dat is wel erg fijn gezien alles wat momenteel gaande is.

Welke plekken moet je nu echt opruimen?

Als je nu denkt ‘Ehum… maar ik kan mijn hele huis echt niet in een paar dagen opruimen, hoor!’ Je hebt helemaal gelijk. Maar laat je vooral niet teleurstellen door mijn antwoord! Want het is helemaal niet de bedoeling dat je je hele huis in een paar dagen grondig gaat aanpakken.

Je kunt wel met een klein beetje inspanning je huis op een praktische, slimme en efficiënte manier onder handen nemen. Door dit te doen zijn de belangrijkste ruimtes in je huis netjes. En ga je met een heerlijk opgeruimd gevoel de kerst in.

1. De entree / hal

opruimen voor kerstmisDe entree van je huis is de eerste wat je ziet als je je huis binnenkomt. In de meeste huizen is het een smalle en kleine ruimte. Vaak liggen er her en der schoenen. De kapstok hangt zo vol met jassen, vesten, tassen dat het een wonder is dat het ding nog aan de muur hangt. Je vindt soms tassen vol oud papier en glazen potten die een tijdje wachten om meegenomen te worden naar de papier- en glasbak.

Dit beeld is niet bepaald verwelkomend voor je visite, maar vooral niet voor jou. Jij bent immers degene die elke dag in deze ruimte komt.

Als je nu denkt “Verrek, ze heeft gelijk. Elke keer als ik mijn huis binnenkom moet in diep zuchten. En mijn schouders zakken zo van de moedeloosheid dat ik liever de deur weer uitga.” Dan is het tijd om eens iets te doen aan deze ruimte zodat je voortaan met een grote lichaam jouw huis betreedt.

Zo ruim je de entree snel op:

Om te beginnen haal de kapstok leeg. Hang alleen de jassen terug die bij dit seizoen horen en die je graag draagt. Alles wat niet bij de kapstok hoort, berg je op waar het wel thuishoort. De kleding die kapot, versleten is en die je niet meer leuk vindt of niet meer past, breng je zo snel mogelijk weg. Je kunt ze naar de kledingbak, weggeefhoek of naar de kringloop brengen.

Vervolgens doe je dit ook met de sjaals, handschoenen, mutsen, tassen, schoenen, slippers en laarzen. Wat heel belangrijk is, is om elk item in je handen te nemen en te beslissen of je het wilt houden. Als je antwoord nee is, doe deze spullen zo snel mogelijk weg.

Als je klaar bent met opruimen, is het belangrijk om alle spullen een vaste plek te geven. Hetzij in bakjes, mandjes of dozen. Je zult zien dat je entree hierdoor een stuk rustiger, aangenamer en opgeruimder oogt. En dat je voortaan prettiger voelt zodra je je huis binnenkomt.

2. De keuken

Tijdens de feestdagen doen we vaak een groot beroep op onze keukens. Aangezien we dit jaar thuis moeten blijven, gaan we dat meer dan ooit doen. Zelfs als je geen keukenprinses (of prins) bent. En niet van plan bent om een 6 gangen diner op tafel te zetten.

Hoe dan ook is het fijn om voldoende werkruimte te hebben. Als je aanrecht bomvol ligt met spullen is dat niet zo prettig werken. Een koelkast die uitpuilt van half lege maar vooral vergeten potjes, biedt niet voldoende ruimte voor je boodschappen.

Zo ruim je de keuken snel op:

Om te beginnen kijk eens kritisch naar alle spullen die op het aanrecht staan. Gebruik je ze überhaupt nog? Heb je ze tijdens de feestdagen echt nodig? Als je antwoord nee is, berg deze spullen op of doe ze (in het geval je ze niet meer gebruikt of gaat gebruiken) weg.huis opruimen voor kerstmis

Vervolgens neem een kijkje in je koelkast en diepvries. Zijn er spullen die over de datum zijn? Niet lekker waren? Gooi ze dan weg. Probeer met wat er overblijft een maaltijd te bereiden. Zo verspil je geen voedsel en geld. En maak je meteen ruimte voor je kerstboodschappen.

Verder kun je nagaan of je servies en bestek op handbereik is. Kijk eens of het gourmetstel nog doet. Weet je waar de ovenschalen liggen en kun je ze makkelijk pakken? Heb je alle recepten op handbereik?

Zoals je leest, hoef je niet een grote opruim sessie te houden. De bedoeling is dat je een aantal dingen al op orde te hebt, zodat je straks een stuk minder stress hebt en volop kunt genieten van de feestdagen.

3. De woonkamer

Het maakt niet uit of je de komende feestdagen alleen thuis viert of in een klein gezelschap. Een ding is wel zeker. Een opgeruimde woonkamer is 10 keer leuker en gezelliger om in te vertoeven dan een rommelige. Bovendien kom je sneller in de feeststemming omdat jouw kerstversiering beter tot z’n recht komt in een nette en niet overvolle ruimte.

Zo ruim je de woonkamer snel op:

Begin met een snelle doch krachtige ontspulrondje. Alles wat in de prullenbak hoort, gooi je meteen weg. De spullen die niet in de woonkamer horen breng je naar de plek waar ze wel thuishoren. De spullen die je niet meer nodig hebt, leuk vindt of jou vreugde brengen, leg je in een doos om naar de kringloop te brengen.een opgeruimd huis tijdens de kerstdagen

De decoratie die je niet met kerstmis gebruikt, kun je veilig en netjes in de doos bewaren waar je je kerstdecoratie in bewaart. Zo kun je op het moment dat je de kerstboom aftuigt simpelweg wisselen.

Op deze manier heb je minder accessoires in de woonkamer waardoor je kerstversieringen beter tot hun recht komen. En kun je ook een stuk makkelijker schoonmaken.

4. Bonus tip: De logeerkamer

Deze tip geef ik je omdat een voorbereid mens zich over het algemeen een stuk relaxter voelt. Je kent het vast wel. Je hebt een gezellige avond achter de rug met lekker eten, hapjes en de nodige drankjes. Om de een of andere reden kan je gast niet naar huis ( de laatste bus gemist of te veel gedronken). Dus stel je voor dat ze blijft slapen.

Dan is het wel fijn dat de logeerkamer een beetje op orde is. Zelfs in het geval je geen extra slaapkamer hebt, is het raadzaam om iets bij de hand te hebben om van de bak een fijne slaapplek te maken.

Zo ruim je de logeerkamer snel op:

Bij de logeerkamer geldt ook het korte opruimrondje. Je hoeft bijvoorbeeld de kledingkast niet uit te mesten. Wel berg je alle spullen die in het zicht staan en elders horen, op hun plek op. Alles wat in de prullenbak hoort, gooi je meteen in de welbekende zwarte zak. Spullen die een 2e leven verdienen leg je in een doos om ze zo spoedig mogelijk naar de kringloop te brengen.

Vervolgens maak je de slaapkamer met de Franse slag schoon. Als het nodig is, verschoon je het bed. Leg een een baddoek, washandje voor je gast neer. Of zorg dat je dat snel uit de kast kunt pakken.

Heb je geen extra logeerkamer maar wel een fijn liggende bank of luchtbed. Leg de nodige beddengoed alvast klaar voor het geval dat je deze nodig hebt. Of zorg tenminste dat je weet waar het ligt. Niets is zo vervelend als je laat in de avond, als je moe en slaperig ben, nog op zoek moet gaan naar schoon beddengoed.

Met een opgeruimd gevoel geniet je nog meer

Zoals je leest, hoef je niet je hele huis grondig op te ruimen. Met behulp van bovenstaande tips ruim je de meest gebruikte ruimtes van je huis op zodat je huis klaar is voor de feestdagen. Je pakt dus alleen de zichtbare rommel aan.

Genieten van Sinterklaas, Kerstmis of Oud en Nieuw zal een stuk makkelijker en vooral fijner zijn.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

 

Eerder verschenen blogs

Waarom zou je je huis voor de feestdagen ontspullen?

7 Handige tips om je kerstspullen netjes op te bergen

Wat moet je absoluut doen om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen?

Moeite met sentimentele spullen opruimen: hoe Carla’s nieuwe inzicht haar op weg hielp

5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie