10 Redenen waarom je moeite hebt met opruimen & hoe je ze kunt overwinnen

Vazen & kaarsen waar je moeite hebt met opruimen, redenen en hoe ze overwinnen

10 Redenen waarom je moeite hebt met opruimen & hoe je ze kunt overwinnen

Moeite met opruimen is een veelvoorkomend probleem. Bijna iedereen heeft er in meer of mindere mate mee te maken. Voor de een is het een uitdaging om haar hele huis op orde te krijgen, terwijl de ander juist moeite heeft met het opruimen van specifieke plekken, zoals haar kledingkast. Weer iemand anders worstelt met het opruimen van haar studieboeken, waar ze in 20 jaar niet meer naar heeft omgekeken.

Er zijn talloze redenen waarom je moeite hebt met opruimen. In zulke situaties is het belangrijk om te begrijpen waarom het moeilijk voor je is. Als je weet waarom je geen afstand kunt nemen van (bepaalde) spullen die je in jaren niet meer hebt gebruikt, zal het opruimen aanzienlijk makkelijk worden.

10 redenen waarom jij moeite hebt met opruimen van je huis en hoe je ze kunt overwinnen

In dit blog bespreek ik 10 veelvoorkomende redenen die mijn klanten noemen. Daarnaast deel ik tips over hoe je met deze uitdagingen kunt omgaan, zodat je zonder al te veel moeite je huis kunt opruimen.

1. Je voelt je overweldigd door de hoeveelheid werk die je moet verzetten om je huis op te ruimen

Vaak hoor ik van mijn klanten dat ze moeite hebben met opruimen omdat ze zich overweldigd voelen door de hoeveelheid werk die bij het opruimen van hun huis komt kijken. Je hele huis ontspullen is zeker veel werk en vraagt ook veel van je, niet alleen qua tijd maar ook fysiek, mentaal en emotioneel. Dit geldt vooral als je huis jarenlang rommelig is.

Feit is dat hoe langer je een grote opruimklus uitstelt, hoe overweldigender en stressvoller deze in je hoofd wordt. Als een onbewuste reactie hierop ga je verder met uitstellen en raak je onbedoeld gevangen in een vicieuze cirkel.

Hoe overwin je dit?

De beste manier om de overweldiging te verslaan, is gewoonweg te beginnen met opruimen. Begin echter met een kleine en gemakkelijke plek.

Start met één lade of één plank tegelijk, dat werkt ook. Voelt zelfs dat nog overweldigend? Maak je de klus dan kleiner. Als de keukenlade als een berg aanvoelt om in één keer op te ruimen, pak dan alleen de lepels of vorken aan. De volgende keer kun je een andere categorie in dezelfde lade aanpakken.

Op deze manier ruim je stap voor stap een hele ruimte op en blijf je gemotiveerd dankzij deze kleine opruimsuccessen!

Lees ook: 5 Plekken die je makkelijk opgeruimd hebt

2. Veel spullen hebben, geeft je een gevoel van veiligheid

Soms heb je niet alleen moeite met opruimen vanwege de grote hoeveelheid spullen die je hebt, maar vanwege het gevoel van veiligheid dat je spullen je geven. Naar mijn mening schuilen er achter dit gevoel van veiligheid 2 soorten angsten die ervoor zorgen dat je moeite hebt met opruimen.

Ten eerste is er de angst voor schaarste. Je maakt je zorgen dat je in de toekomst financiële problemen krijgt en dat je misschien niet meer aan deze spullen kunt komen als je ze nodig hebt.

Daarnaast is er de angst om weer gekwetst te worden. Sommige mensen bouwen niet alleen emotionele veiligheidsschilden op, maar gaan nog een stapje verder door met behulp van spullen een fysieke muur te bouwen waarachter ze zich veilig wanen.

Opruimen betekent het afbreken van die muren, en dit is moeilijk, want je voelt je in zekere zin weer kwetsbaar voor de mogelijke tegenslagen van de buitenwereld.

Hoe overwin je dit?

Realiseer je dat je niet zomaar het idee hebt je huis te willen opruimen. Ergens ben je je ervan bewust dat te veel spullen hebben je tot last is. Niet alleen in de praktische zin doordat je huishoudelijke taken onnodig veel tijd en energie kosten vanwege het verplaatsen van spullen. Maar ook omdat ze misschien extra stress toevoegen aan je drukke leven.

Bovendien moet je ook beseffen dat je niet alles hoeft weg te doen. Het doel van het opruimen van je huis is om alleen spullen houden die je op dit moment gebruikt en nodig hebt om comfortabel te leven.

Dit zal uiteindelijk je meer tijd, ruimte en vrijheid opleveren zodat je volop kunt genieten van de dingen en mensen die jou dierbaar zijn.

3. Je hebt moeite om tijd vrij te maken om je huis op te ruimen

Je irriteert je mateloos aan de rommel in je huis, en toch heb je moeite om tijd vrij te maken om deze op te ruimen. Hoe komt dat? Wanneer ik met mijn klanten hierover praat, hoor ik verschillende redenen.

Sommigen willen graag ontspullen, maar vinden de weg naar een opgeruimd huis niet altijd even duidelijk. En dan zijn er anderen die het opruimen, om verschillende en legitieme redenen, gewoon geen prioriteit geven in hun dagelijkse leven. En daar zit de uitdaging.

Hoe overwin je dit?

Zelfs als je druk leven hebt met werk, gezin, mantelzorg of andere verplichtingen, is het mogelijk om je huis op te ruimen. Het geheim zit hem in het aanpakken van opruimsprintjes.

Bijvoorbeeld, terwijl het eten staat te pruttelen, kun je een gedeelte van de besteklade of de pollepels doornemen in plaats van op social media te scrollen.

Een andere methode waar ik zelf een fan van ben, is het opruimen ‘on the go’. In de praktijk ziet dat er als volgt uit: spullen die je gedurende de dag tegenkomt en niet meer gebruikt of leuk vindt, leg je direct in de donatiedoos. Zodra de doos vol is, kun je hem naar de kringloop brengen.

Door beide strategieën te combineren, zul je snel het verschil merken.

Lees ook: Hoe maak je tijd om te ontspullen

4. Je voelt je niet gesteund door je huisgenoten

Je hebt besloten om je huis te ontspullen, maar wat als je huisgenoten niet begrijpen waarom je zo graag wilt opruimen? Het kan zijn dat niemand in huis de rommel ziet, behalve jij. Of dat ze er zelfs moeite hebben dat je aan het opruimen bent geslagen.

In zo’n geval kun je jezelf behoorlijk onbegrepen en alleen voelen, wat gevoelens van verdriet, teleurstelling of zelfs boosheid kan oproepen.

Hoe overwin je dit?

Als je je partner of gezin niet kunt overtuigen en dus niet gesteund voelt, geef niet op. Pak in zo’n geval dingen aan waarover jij zeggenschap over hebt. Denk bijvoorbeeld aan je kleding, je nachtkastje of je hobbyspullen. Als je je eigen spullen hebt aangepakt, kun je overwegen om gemeenschappelijk plekken zoals de badkamer of de keuken aan te pakken.

Kom niet aan hun persoonlijke spullen. Focus je voor de volle 100% op wat je zelf kunt aanpakken om je leven eenvoudiger te maken en op termijn je minder stress oplevert. Wie weet zullen ze het positieve verschil opmerken waardoor ze op den duur wellicht minder moeite hebben met het idee om mee te doen met het opruimen.

5. Je hebt moeite om spullen los te laten die je in het verleden hebt gebruikt

Je hebt moeite om spullen weg te doen die je in het verleden hebt gebruikt, vooral als het gaat om items die deel uitmaakten van belangrijke levensfases, zoals studieboeken, werkkleding of sportattributen.

Voor jou zijn het niet zomaar spullen. Je hebt mooie herinneringen aan die tijd, je hecht waarde aan die spullen of het gevoel die ze je destijds gaven. Deze sentimentele waarde maakt het moeilijk om afscheid te nemen van spullen uit je verleden.

Hoe overwin je dit?

Het is begrijpelijk dat je moeite kunt hebben met het opruimen van spullen die symbool staan voor een periode in je leven.

In zo’n situatie kan het helpen om even stil te staan en bewust te voelen welke emoties dit bij je oproept. Door deze gevoelens te erkennen en te verwerken, wordt het waarschijnlijker makkelijker de stap te zetten en deze items los te laten.

Realiseer je dat een huis vol ongebruikte en overbodige spullen uit het verleden het lastig maakt om in het heden te leven. Durf het aan om je verleden stap voor stap los te laten, zodat je tijd en ruimte vrijmaakt om van het heden te genieten en om nieuwe mooie herinneringen te maken.

bank en garens bij redenen opruimen en ontspullen lastig vinden + oplossingen

6. Je denkt dat een opgeruimd huis saai zal zijn

Je denkt dat een opgeruimd huis saai zal zijn. Misschien zelfs kil, ongezellig of zelfs deprimerend. Misschien ben je bang dat alles er te gestructureerd en kaal uit zal zien als je eenmaal klaar bent met opruimen.

Dit is een misverstand die ik mensen vaak hoor zeggen die moeite hebben met opruimen. Dit is een misverstand dat ik vaak hoor bij mensen die moeite hebben met opruimen. Gelukkig hoeft je huis er niet uit te zien als een laboratorium.

Hoe overwin je dit?

Het is begrijpelijk dat je waarde hecht aan een gezellige sfeer in je huis. Mocht je bang zijn dat je na het opruimen in een leeg en ongezellig huis komt te wonen, dan kan ik je geruststellen dat dat zelden gebeurt.

Dit komt omdat het ontspullen en opruimen van je bezittingen niet per definitie betekent dat je alles moet wegdoen. De bedoeling van het opruimen is precies dat over te houden wat genoeg is voor je om het leven te leiden dat jij voor ogen hebt.

Dus het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen opruimen en een warme, persoonlijke inrichting, maar dan zonder onnodige rommel. Kortom, jouw versie van een opgeruimd huis is net zo uniek als jij bent en weerspiegelt je persoonlijkheid en levensstijl.

7. Je ervaart schuldgevoelens omdat je het moeilijk vindt om dingen weg te doen waar je veel geld aan hebt uitgegeven

Dure spullen opruimen kan voor veel mensen een ware uitdaging zijn. De gedachte dat je veel geld hebt uitgegeven aan deze dingen voedt je schuldgevoel omdat je het gevoel hebt dat je geld hebt verspild.

Hoe kun je dit overwinnen?

Als je merkt dat je tijdens het opruimen moeite hebt met het wegdoen van dure spullen, helpt het vaak om jezelf eraan te herinneren dat het geld al is uitgegeven. Het vasthouden aan dure kleding of keukenapparatuur zal dat geld niet terugbrengen.

In feite kan het je nog meer kosten, omdat een rommelig huis leidt tot onnodige aankopen vanwege het gebrek aan overzicht. Het wegdoen van ongebruikte spullen kan een last van je schouders halen en je bevrijden van schuldgevoel, rommel en de stress die deze items met zich meebrengen.

8. Je voelt je verplicht om dingen te bewaren

Sommige mensen hebben moeite om bijvoorbeeld cadeautjes weg te doen als ze eenmaal gaan opruimen. Als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan zit je misschien gevangen in wat ik noem het ‘cadeau-syndroom’.

Bij dit syndroom voel je je vaak verplicht om elk gegeven cadeau te bewaren, zelfs als je diep van binnen niet bepaald gelukkig van wordt. Ik heb klanten gehad die zich zelfs schuldig voelden omdat ze een bepaalde mok of fotolijstje oerlelijk vonden.

Hoe overwin je dit?

Wees eerlijk naar jezelf: Wie betaald de rekeningen van je huis? Precies, jij. Dus waarom laat je je (in je eigen huis!) gijzelen door spullen die je niet mooi vindt, nooit zult gebruiken en die je diep van binnen als rommel beschouwt?

Cadeaus zijn slechts symbolen van liefde, maar ze verliezen deze betekenis als je verstrikt raakt in een web van onnodige bezittingen. Waardeer de geste en bedank de gever. Daarna is het aan jou om ermee te doen wat je wilt.

Tijdens mijn werk kom ik veel erfstukken tegen. Mijn klanten voelen zich verplicht om die antieke kast of dat oude servies van oma te bewaren, ook al vinden ze het spuuglelijk en zullen ze het nooit gebruiken. Deze vondsten maken het opruimen moeilijk.

In zulke gevallen ga ik met mijn klant in gesprek. De meesten kiezen ervoor om andere familieleden te vragen of ze interesse hebben in het familiestuk. Als niemand het wil, nemen ze er makkelijker afstand van. Want als anderen in de familie het niet willen, waarom zou jij het dan wel moeten bewaren?

9. Je voelt je gedwongen om op te ruimen

Je hebt het gevoel dat je wordt gedwongen om op te ruimen. In dat geval kan het opruimen van je huis een moeizaam proces worden.

Hoewel er niks mis is met een beetje aansporing om je rommel aan te pakken, zal het zonder intrinsieke motivatie moeilijk zijn om te beginnen. Laat staan om de bergen werk aan te pakken die nodig zijn om je jarenlange verzameling spullen te ontspullen.

Hoe overwin je dit?

Door een balans te vinden tussen extrinsieke motivatie (bijvoorbeeld van je partner of kinderen) en intrinsieke motivatie (je eigen motivatie). Dit kun je doen door jezelf af te vragen wat opruimen jou zal opleveren. Misschien denk je in eerste instantie dat je van het gezeur van je partner af bent. Dat is een goed begin, maar graaf dieper.

Wat levert het jou op dat je van dat gezeur af bent? En ga verder met dat antwoord. Op een gegeven moment zul je zien dat er iets is wat je persoonlijk aanspreekt wat je intrinsieke motivatie om op te ruimen zal aanwakkeren.

10: Je bent bang dat je erg emotioneel wordt

Opruimen kan op sommige momenten als een rollercoaster van emoties aanvoelen waar je met moeite uit kunt stappen.

Zo zie ik bij klanten dat ze stress ervaren als ze keuzes moeten maken over sommige bezittingen. Angst om iets weg te doen dat misschien achteraf kostbaar blijkt te zijn. Schuldgevoel is een veel voorkomende emotie die het opruimen een moeizaam proces maakt. Boosheid om het feit dat ze hun situatie zo hebben laten escaleren. En dan verdriet als ze sentimentele spullen tegenkomen, dingen die symbool staan voor een tijdperk waarin ze gezond of gelukkig waren.

Hoe overwin je dit?

Door je voor te bereiden op het feit dat je op sommige momenten of door sommige bezittingen emotioneel zult worden. Je gaat immers al je persoonlijke bezittingen door je handen laten gaan.

Probeer voor jezelf een plan te maken hoe je met deze gevoelens zult omgaan. Neem je even pauze? Bel je iemand? Parkeer je het voor een volgende keer en ga je verder met iets anders? Door dit te doen, ben je automatisch een beetje beter voorbereid als je moeite hebt tijdens het opruimen.

Weten waarom je moeite hebt met opruimen helpt je je doel te bereiken

Dit zijn de meest voorkomende obstakels die mijn klanten tegenkomen tijdens het opruimen. Weten wat en waarom je ergens moeite mee hebt tijdens het opruimen, kan je helpen om deze obstakels te overwinnen.

Neem daar de tijd voor. Je huis is niet in 1 dag rommelig geworden en opruimen is geen wedstrijd. Het is beter om even pas op de plaats te nemen om deze redenen te onderzoeken zodat je ze kunt overwinnen.

Je zult zien dat als je dit zo doet, je andere obstakels makkelijker kunt overwinnen waardoor je minder moeite zult ondervinden tijdens het opruimen van je huis.

 

Wil je mijn opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn opruimmails.
Als dank ontvang je de handige Keuzehulp Kledingkast Opruimen als een pro.
dit veld niet invullen s.v.p.

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

2 Reactie's
  • Berna Franssen
    Geplaatst op 19:32h, 15 juni Beantwoorden

    Mooi verhaal!
    Hopelijk lukt het mijn man en mij nu om op te ruimen. Jammer dat je zo ver weg woont. Wij wonen innMaastricht

Geef een reactie