9 Tips om je huis voor te bereiden op de herfst en winter

Tips huis voorbereiden op herfst en winter opgeruimd huis

9 Tips om je huis voor te bereiden op de herfst en winter

Moet je je huis echt voorbereiden op de herfst en winter? Zo ja, hoe doe je dat zonder je hele huis overhoop te gooien? Hoewel de Nederlandse winters niet meer zo streng zijn, loont het toch om je huis op tijd winterklaar te maken. Stel je eens namelijk voor dat je op een regenachtige herfstdag je nat, koud en chagrijnig thuis komt… en dan blijkt dat je nog steeds dat ene karwei moet doen. In de stromende regen ook nog, want die is gekomen om te blijven. Niet bepaald het ideale scenario, toch? Daarom is het slim om deze dingen nu aan te pakken, voordat die typische druilerige dagen weer op de stoep staan.

Misschien ben je mentaal nog niet klaar voor de herfst (laat staan de kou van de winter), maar stel je eens voor hoe heerlijk het zou zijn om straks knus en ontspannen op je bank te zitten in een opgeruimde woonkamer terwijl de wind op je ramen beukt. Want naast praktische opruimtips voor binnen, geef ik je over een 3 tal dingen tips die zo voor de hand liggen, maar standaard vergeten worden in de voorbereiding op de herfst- en wintermaanden.

Hoe pak je de voorbereiding van je huis op de herfst en winter het beste aan?

In de loop van de jaren heb ik een manier van voorbereiden op de Nederlandse wintermaanden ontwikkeld die goed bij mijn woonsituatie past. Woon je in een appartement (met of zonder balkon), dan ziet je voorbereiding op de herfst en winter er anders uit dan wanneer je in een rijtjeshuis woont. Zelf begin ik graag buiten en werk ik naar binnen toe. In de regen en wind werken is namelijk niet echt mijn ding… Aangezien ik niet de enige ben, lees je hier hoe ik het aanpak:

1. Berg tuinmeubels en andere zomerspullen op

Een van de eerste dingen die ik doe als ik mijn huis winterklaar maak, is de tuinmeubels en andere zomerspullen in de schuur opbergen. Voordat ik ze opberg, maak ik de meubels eerst schoon en behandel ik alle houten onderdelen. Pas daarna gaan ze de schuur in.

Kun je je grote tuinmeubilair niet binnen of onder een afdak bewaren? Dan komt een tuinmeubelhoes goed van pas. Je hebt ze in allerlei kleuren, prijzen en maten. Ook voor parasols en BBQ’s zijn er handige hoezen verkrijgbaar. Belangrijk is om eentje te kiezen die niet alleen goed beschermt tegen wind en regen, maar ook een goede ventilatie heeft. Zo kan gevormde condens makkelijk verdampen zodat je spullen niet onder de schimmels komen te zitten en om roestvorming te voorkomen.

Naast tuinmeubels en een parasol heb je vast en zeker leuke tuinaccessoires in de tuin staan. Voor je alles zomaar de schuur insleept, is dit hét moment voor een ontspulrondje. Spullen die kapot zijn, waar je geen tijd of zin hebt om te repareren, gooi die meteen weg. Wat je niet meer leuk vindt of niet meer jouw smaak is, stop het in een doos en breng het naar bijvoorbeeld de kringloop of weggeefhoek bij je in de buurt. Je bent die spullen kwijt en maakt een ander blij mee.

De tuinaccessoires die je wilt bewaren, berg je op in de schuur. Het liefst in een doorzichtige opbergbox., want dat maakt het pakken en terugleggen van spullen veel makkelijker. Zo zie je in één oogopslag wat er in zit. Wil je het als een opruimcoach aanpakken, schrijf dan op een briefje wat de inhoud is en plak het aan de binnenkant van de box. Scheelt je gegarandeerd een boel zoekwerk!

Als laatste, zorg dat er geen losse spullen, zoals plantenpotten of tuingereedschap, in de tuin blijven staan. Dat oogt niet alleen rommelig, maar in het geval van een herfststorm kan dat veel overlast geven en zelfs voor schade zorgen.

Lees ook: Hoe je je rommelschuur verandert in een opgeruimde schuur waar je alles meteen vindt.

2. Geef de buitenkant van je huis aandacht

Als mijn klanten het hebben over ‘aandacht geven aan de buitenkant van hun huis voor het herfst wordt’, heeft bijna iedereen het over de voor- en achtertuin. Dat is natuurlijk niet zo gek, want daar breng je de meeste tijd in de zomer door. Dus besteed je hier alle aandacht aan wanneer het weer eens tijd is om je huis voor te bereiden op de herfst en winter.

Terwijl er andere dingen zijn die je in de zomer niet hebt gebruikt, maar de komende maanden juist ontzettend belangrijk zijn. En dus je aandacht waard zijn. Zoals deze 3 belangrijke en vaak vergeten jongens: de dakgoot, regenpijp en dakbedekking.

Neem eens de dakgoot. Die is vaak de verzamelplek voor bladeren. Zeker als je in een boomrijke omgeving woont. Zelfs als dat laatste niet het geval is, loont het om de goot te controleren. Want het kan zo zijn dat er in de loop van de tijd behoorlijk wat mos erin gegroeid is. Of dat vogels rommel achter hebben gelaten (wat ooit bij ons het geval was). Deze dingen kunnen de dakgoot blokkeren wat voor lekkage kan zorgen. Geloof me, die ellende wil je echt voorkomen. Wij hebben sinds een paar jaar een stalen boldraadrooster die bladeren, twijgjes en nestmateriaal tegenhoudt en zo een verstopte regenpijp voorkomt.

Verder loont het om de tuindeur en voordeur wat aandacht te geven. Piepen de scharnieren? Schuurt de tuindeur op de grond als je deze opendoet? Of klemt de voordeur en kun je de sleutel makkelijk draaien? Ja? Dan is het raadzaam om deze dingen snel aan te pakken voor je in de regen, balend als een stekker, bij een van deze deuren staat te klooien.

Over klooien gesproken, slechte buitenverlichting is ook zoiets waar je zo van kan balen. Om niet te hebben over een onveilig gevoel. Ga daarom bijtijds na of je tevreden bent over de buitenverlichting. Mag het licht feller of juist een tandje minder. Brandt het de hele dag en heb je het liever anders. Controleer de behuizing op scheurtjes. Als dat zo is, is de lamp niet meer waterdicht en dus niet veilig. Schaf in dat geval een nieuw exemplaar aan met het liefst een bewegingssensor.

3. Maak je auto en fiets winterklaar

Wanneer je aangewezen bent op je auto of fiets om je te verplaatsen, dan is het een fijn idee als je weet dat deze herfst- en winterklaar zijn.

In het geval je een auto hebt, dan kun je alvast een afspraak inplannen voor de jaarlijkse bandenwissel. Je bent verzekerd dat je een plek hebt voor de temperatuur onder de 7 ℃ zakt. Tenzij je vierseizoenenbanden hebt.

Wat ik ook doe, is de binnenkant van de auto goed schoonmaken. Ik begin met het handschoenenkastje door alles eruit te halen. De rommeltjes zoals opgedroogde pennen, elastiekjes, bonnetjes, parkeerkaarten en de niet meer zo vochtige schoonmaakdoekjes gaan de vuilniszak in. Vervolgens kijk ik of de autopapieren op orde zijn. Mocht ik de verlopen groene kaart en APK-keuringsrapport vinden, dan gooi ik deze meteen weg.

De kofferbak ondergaat ook een schoonmaakbeurt waarbij alle rommel in de vuilniszak belandt. Nadat de kofferbak gestofzuigd is, plaats ik de kofferbak organizer terug (je kunt ook een vouwkrat gebruiken). Ik gebruik mijn kofferbak organizer (die bestaan trouwens in verschillende soorten, prijzen en maten) om handige dingen zoals ruitenwisservloeistof, motorolie en een extra ijskrabber (mocht degene die ik voor in de auto heb liggen, kapot gaan) netjes op te bergen.

Als laatste leg ik een warme deken (mijn autodeken) op de achterbank. Lekker om over je benen te leggen als de auto nog ijskoud is. Maar ook super aangenaam als je in de file belandt of autopech hebt (zeker als de ANWB op zich laat wachten).

4. Ruim de entree op voor een warm welkom thuis

Bij de meeste huishoudens is de entree de eerste plek die je ziet wanneer je thuiskomt. Als deze vol staat met allerlei spullen oogt het rommelig. Wat zeker geen warme welkom is wanneer je thuiskomt. Je wordt immers herinnert aan dingen die je nog moet doen in plaats dat je het gevoel krijgt ‘Yes, ik ben lekker thuis. Nu kan ik eindelijk ontspannen’. Zo’n verwijtende welkom komt harder binnen tijdens donkere maanden van het jaar.

Gelukkig is dit een kleine ruimte. Dat betekent dat het, over het algemeen, snel opgeruimd is. Wat uitstekend past bij een snelle voorbereiding op de herfst en winter. Al helemaal als je het opruimen systematisch aanpakt door bijvoorbeeld eerst alles wat in de papierbak of prullenbak hoort, daarin te gooien.

Vervolgens rondslingerende zomerschoenen, jassen en teenslippers onder de loep te nemen. Wat je volgende zomer graag wilt dragen, berg je elders in huis op. De rest leg je apart voor de kringloopwinkel of kledingbak.

Terwijl je bezig bent, ga meteen na of je voldoende opbergruimte hebt voor handschoenen, paraplu’s, mutsen, schooltassen of schoenen. Ook of desbetreffende plek wel zo praktisch is voor jou en je gezin. Is dat niet zo, ga op zoek naar een oplossing. Lukt het je niet, vraag een vriendin om je te helpen of schakel de hulp in van een opruimcoach.

olifant beeld bij blog over opruimen voor het begin van het najaar

5. Wissel de seizoensdecoratie en andere accessoires

Met de korter wordende dagen wil je het binnenshuis natuurlijk gezelliger maken. Een bekende valkuil is dat mensen spullen toevoegen zonder de bestaande accessoires en seizoensdecoratie kritisch onder handen te nemen. Resultaat is dat je woonkamer rommelig en onrustig oogt. Dit kun je gelukkig voorkomen.

Bijvoorbeeld door eerst je tijdloze accessoires onder de loep te nemen. In mijn geval zijn dat spullen zoals een vaas, een beeld of fotolijstjes die het hele jaar rond een decoratieve functie hebben. Zit er iets tussen dat kapot is en niet meer te repareren valt of die ik niet meer mooi vind? Soms kom ik er achter dat ik niet meer blij van iets word. In dat geval doe ik het weg.

Daarna neem ik op dezelfde manier de decoratie die ik heb gebruikt om de zomerse sferen in huis te halen. Alle spullen die ik volgend jaar wil gebruiken, berg ik op in een doorzichtige opbergbox. Pas daarna haal ik de herfst- en winteraccessoires van zolder.

Zo voorkom ik dat de zomerdecoratie naast de najaarsdecoratie wordt uitgestald en dat ik met een teveel aan spullen eindig. Juist dat teveel aan spullen zorgt dat je huis er rommelig oogt. Daarnaast zorgen al die spullen dat je bewust, maar vooral onbewust, veel prikkels moet verwerken. Het vervelende aan deze prikkeloverbelasting is dat je een onrustig gevoel krijgt zowel in je hoofd als in je lijf.

Dus, ruim op wat je (tijdelijk) niet gebruikt zodat jij je omringt met spullen die je mooi vindt en je huis de komende maanden lekker knus maken. Je decoratie komt niet alleen beter tot z’n recht, maar jij komt helemaal tot rust in een gezellig opgeruimd huis 😀

Lees ook: Welke veelgemaakte fouten moet je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden om je doel te bereiken?

6. Wissel je zomer naar je herfst- en wintergarderobe

Wanneer je geen megagrote kledingkast hebt, zul je rondom deze tijd een garderobewissel doen. Wanneer dit bij jou ook het geval is, maak er meteen gebruik van de gelegenheid om je kledingkast op te ruimen.

Neem een uurtje of 2 de tijd om je lente en zomerkleding onder de loep te nemen. Pak elk kledingstuk in je hand en ga na of je het wel of niet gedragen hebt. Vervolgens ga bij jezelf na waarom je een bepaalde rok, shirt of sandaaltjes niet hebt gedragen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: Was de rok te kort? Past het shirtje nog bij je leefstijl? Had ik elke keer na het dragen van die sandaaltjes pijnlijke voeten?

Aan de hand van je antwoorden kun je dan makkelijker beslissen of je een kledingstuk houdt of wegdoet. Wil je meerdere vliegen in 1 klap vangen? Doe dit ook tijdens het uitpakken van je herfst- en winterkleding. Zo maak je ruimte voor de kleren die je graag draagt en mooi in voelt. Je kledingkast puilt niet meer uit en heb je het gevoel dat je voor elk gelegenheid iets leuks hebt om aan te trekken.

Lees ook: Hoe ruim ik mijn kledingkast als een pro op? Inclusief keuzehulp om alleen de kleding over te houden na het opruimen.

7. Doe de dekbedwissel plus iets meer

Ook al zijn de nachten nog niet zo koud dat je je winterdekbed nodig hebt, is het tijd om eens te kijken hoe het ervoor staat met ze en de rest van je beddengoed. Allereerst kun je nagaan of je winterdekbed gewassen moet worden. Niets is zo vervelend als tijdens de dekbedwissel erachter te komen dat deze niet zo fris ruikt.

Ten tweede ga eens na of je winterdekbed nog goed is voor het komende seizoen. Misschien is het zo vaak gewassen dat de vulling niet meer egaal verdeeld is. De voering kan na verloop van tijd zo versleten zijn dat je deze bijna kunt aanraken.

Als 3e maak meteen gebruik van de gelegenheid om te ontspullen. De kans is groot dat je achterkomt dat je ergens meerdere reserve dekbedden, dekbedovertrekken, hoeslakens, kussenslopen of matrasbeschermers in huis hebt.

Vaak heb je per bed genoeg aan 2 dekbedovertrekken, 2 hoeslakens en 2 matrasbeschermers. Voor logees is 1 set per logeerbed vaak genoeg. Dus, kom je beddengoed tegen die je in jaren niet hebt gebruikt en in de toekomst niet gaat gebruiken? Doneer ze.

Want deze overbodige dingen zorgen ervoor dat je kasten chronisch propvol zijn. Ook dat je ruimte tekort komt waardoor je kleren en linnen overal liggen en jij alleen maar aan het opruimen bent.

8. Ruim speelgoed en spelletjes op

Als je net als sommige van mijn klanten kinderen hebt, dan zullen ze de komende tijd vaker binnen spelen. Dan zijn de komende weken perfect om orde te brengen in de berg speelgoed. Om te beginnen is het raadzaam om het buitenspeelgoed als eerste aan te pakken. Berg deze in de schuur op. Of berg ze ergens op waar ze niet zomaar weg kunnen waaien tijdens een herfststorm.

Alvorens je dit doet, berg niets zomaar op. Maar ga eerst alles na. Vind je speelgoed waar je kind de hele zomer niet naar om heeft gekeken of ontgroeid is? Doe het weg. Tref je kapotte speelgoed aan? Gooi deze ook weg. Mits je echt zeker van bent dat je de tijd en kennis hebt om het te repareren.

Wanneer je het buitenspeelgoed hebt getackeld, is het tijd om je aandacht te richten op het binnenspeelgoed en spelletjes. Wie kinderen heeft, weet dat dit geen overbodige luxe is. Helemaal als je elke dag het gevoel hebt dat je woonkamer op een ontplofte speelgoedwinkel lijkt. En je daardoor niet alleen aan ergert, maar ook die constante gevoel van onrust in hoofd en lijf ervaart.

Hoe pak je het opruimen en ontspullen al dat speelgoed vakkundig aan? Om te beginnen, sorteer je het speelgoed in categorieën:

 

Kies vervolgens 1 categorie om ermee aan de slag te gaan. Zo kun je makkelijker nagaan wat stuk is en deze meteen weggooien. Daarna leg je alles wat ze ontgroeid zijn in een doos. Deze spullen kun je weggeven, doneren of verkopen.

Indien je kind oud genoeg is, is het raadzaam om hem bij het opruimen te betrekken. Opruimen is immers een leerproces. Voor jezelf, maar in het bijzonder voor je kind. Wanneer je samen gaat opruimen, adviseer ik je om rekening te houden met de volgende 3 dingen:

  • Ten eerste 1 categorie per keer aan te pakken.
  • Ten tweede om te focussen op wat hij graag mee speelt; zijn lievelingsspeelgoed.
  • Als laatste, besef dat de aandachtsboog van kinderen best kort is. Langer dan 1 uur samen opruimen, is vaak de max. Het laatste wat je wilt, is hem overweldigen en dat hij een aversie voor krijgt.

 

Op het moment dat het speelgoed aangepakt is, is het tijd om alles een logische en makkelijk bereikbare opbergplek te geven. Hierbij is mijn devies: berg het speelgoed daar waar ermee gespeeld wordt. Dus, speelt je kind met de treinbaan in de woonkamer? Zorg dan dat deze daar op een handige plek opgeborgen wordt. Zo kan je kind na het spelen zelf zijn speelgoed opruimen.

Lees ook: Hoe leer ik mijn kind zijn eigen speelgoed opruimen?

9. Controleer de rook- en koolmonoxidemelders

Het is een feit dat met de korter wordende dagen, we eerder kaarsjes aansteken. Super gezellig en knus, hè. En degene die een haard heeft, zal dit zeker ook doen. In zulke gevallen zijn goedwerkende rookmelders super belangrijk voor jouw veiligheid en die van je gezin. Aangezien het sinds 1 juli 2022 verplicht is om in elke woning in Nederland rookmelders op  te hangen, neem ik ze bewust mee in mijn voorbereiding op het najaar.

Controleer de geplaatste rookmelders elke week (of volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant). Doe dat ook als je CO-melders hebt. Om dit niet te vergeten, kun je deze handeling in je (digitale) agenda zetten. Het beste is om een vaste dag in de week te kiezen om het controlerondje door je huis te maken.

Indien je een melder het niet meer doet, kijk eerst of je de batterij kunt vervangen. Dat is een stuk goedkoper en duurzamer dan meteen een nieuwe aanschaffen. Kun deze niet vervangen wat bij sommige merken het geval is, dan rest je niets anders dan een nieuwe aan te schaffen.

Koop in dat geval dezelfde merk en model. Dan hoef je niet weer te boren. Alleen de oude losdraaien of schroeven waarna je de nieuwe vastdraait. Klaar is Kees!

Maak je huis herfst- en winterklaar: simpel en stapsgewijs

Ik besef me dat bovenstaande tips toepassen om de nodige investering in tijd vragen. Laat je daardoor vooral niet ontmoedigen, maar pak de voorbereiding op de komende wintermaanden stap voor stap aan. Mijn tip bij deze is om te beginnen met de dingen die jij het belangrijkst vindt.

Is dat je tuin winterklaar hebben voordat de eerste herfststorm over ons kikkerlandje heen raast? Doen! Wil je eerst alle rookmelders controleren of je fiets onderhanden nemen voordat je al het speelgoed aanpakt? Doen! Op deze manier bereid je je huis voor op de herfst en winter zodat je zorgeloos kunt genieten van de wintermaanden. En dat op de manier dat bij je past.

 

Heb je hulp nodig om je huis winterklaar te maken? Neem nu contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik praktische opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie