26 mrt 5 Tips om je huishouden draaiende te houden zelfs als je hele gezin thuis is
Laatst vertelde Sanne mij dat ze het een hele uitdaging vindt om haar huishouden draaiende te houden als haar hele gezin thuis is. Het maakt niet uit of het een lang weekend is, een korte of lange vakantie of de tijd waarin wij ons nu bevinden. Voor haar gevoel loopt ze alleen maar te poetsen of achter de feiten aan. Dit frustreert haar enorm.
Het huishouden draaiende houden, is best een uitdaging
Sanne is niet de enige die het lastig vindt om haar huishouden draaiende te houden als het hele gezin thuis is. Dit komt niet alleen omdat je met z’n allen thuis bent, maar ook omdat je tijdens de vakanties het liefst leuke dingen samen wilt doen. Je dagritme is vaak anders waardoor je huishoudelijke taken op andere momenten van de dag doet.
En dan heb je deze tijd. Je kinderen en partner zijn momenteel de hele dag thuis. Als je partner thuis moet werken, houd je ook rekening met hem of haar. Dan heb je je kinderen en de thuisschool. Waarschijnlijk moet jij ze helpen of zelfs les geven. Dit alles is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse bestaan wat veel tijd en energie van je vraagt. Je wilt immers dat je kinderen geen achterstanden oplopen. Daarnaast wil je het zo gezellig mogelijk houden met elkaar. En zo komt het huishouden vanzelf lager op je prioriteiten ladder te staan.
Een schoon en opgeruimd huis is wel zo fijn
Dit is op zich niet erg, want leuke dingen doen, elkaar steunen en gezelligheid horen tot de belangrijkste dingen in het leven. Aan de andere kant is een schoon en opgeruimd huis wel zo fijn, niet waar? Daarom geef ik je 5 tips die jij kunt toepassen om je huishouden draaiende te houden. Ook als de je hele gezin thuis is.
1. Maak een dagindeling
Met behulp van een dagindeling breng je structuur aan in de dag. Dit geeft echt veel rust omdat je minder bezig bent met de invulling van de dag. Als je gezinsleden weten wanneer ze moeten opstaan en wanneer het bedtijd is, hoef je niet meer achter ze aan te lopen. In het geval van pubers, scheelt het je veel discussies. Ook is het voor iedereen duidelijk wanneer ze aan tafel verwacht worden om te ontbijten, lunchen en avondeten. Het voordeel hiervan is dat het schoonhouden van de keuken een stuk eenvoudiger wordt.
Als je deze vaste momenten vastgelegd hebt, kun je niet alleen uitjes, speeldates, thuiswerk, het boodschappen doen of thuisscholing veel makkelijker plannen. Je ziet meteen wanneer je het beste de huishoudklussen kunt doen. Op deze manier heb je niet meer het gevoel dat je achter de feiten aanloopt maar juist controle hebt over je dag.
2. Betrek je gezin bij de dagelijkse huishoudklusjes
Op het moment dat het hele gezin thuis is, wordt je huis intensiever gebruikt en daardoor rommeliger. Er worden ook meer spullen vies die weer schoongemaakt moeten worden. Als jij degene bent die meer aandacht aan het opruimen en schoonmaken besteedt, heb je al snel het gevoel dat je de hele dag aan het poetsen en opruimen bent.
Maar…… op het moment dat je je gezin bij de dagelijkse huishoudklusjes betrekt, heb je dit gevoel niet meer. Dus, maak onder het mom van meer handen maken licht werk, een lijst met dagelijkse huishoudklusjes zoals stofzuigen, het vuilnis naar de ondergrondse container brengen, de vaatwasser uitladen, speelgoed opruimen of de tafel dekken. Verdeel of beter nog laat je gezinsleden kiezen welke taak ze op zich willen nemen.
3. Doe elke dag het 10-minuten rondje
Het 10-minuten rondje is een makkelijke manier om grip te krijgen en vooral te houden op je huishouden. Door dit elke dag te doen, besteed je uiteindelijk minder tijd aan het huishouden.
Het 10-minuten rondje houdt in dat je elke avond voor je naar bed gaat, een rondje door de beneden verdieping maakt. Tijdens dit rondje leg je alle spullen terug op hun vaste plek. Dus schoenen in de schoenenkast, sierkussens op de bank en plaids gevouwen op de bank. Breng de lege kopjes en glazen naar de keuken. Wat in de prullenbak hoort, heeft daar zijn nieuwe thuis gevonden.
Als de rest van je gezin meedoet met dit rondje, krijgen jullie meer in mindere tijd gedaan. Stel je eens voor hoe blij je bent als je ‘s ochtends verwelkomt wordt door een opgeruimde keuken of woonkamer.
4. Maak je huis per activiteit schoon en doe het van boven naar beneden
Reserveer 1 tot 2 uurtjes per week om je huis schoon te maken. Tijdens deze uur ga je met de Franse slag van boven naar beneden te werk. Daarnaast maak je niet per kamer, maar per activiteit schoon.
Hoe pak je het aan? Je start op zolder met het stoffen van alle oppervlakten tot aan de woonkamer. Het stofzuigen en dweilen pak je ook zo aan. Hoe gek het ook klinkt, deze aanpak heeft een aantal goede voordelen.
Je wordt bijvoorbeeld minder snel afgeleid omdat je maar op 1 taak focust. Hierdoor ben je sneller klaar. Je maakt efficiënter schoon. Het is minder overweldigend omdat je per activiteit bezig bent in plaats van een hele kamer. Een andere voordeel (en deze vind ik de topper van alle voordelen) is dat je niet alles zelf hoeft te doen. Elk gezinslid kan 1 taak op zich nemen en zo meer in minder tijd schoonmaken.
5. Wees lief voor jezelf
Ook al is het een drukke bedoening, wees lief voor jezelf. Juist op zulke momenten is het belangrijk om tijd voor jezelf te creëren. Me-time is een manier om je batterijen op te laden. Als je dat niet doet, kost het je meer en meer energie om voor je gezin te zijn. Je wilt toch van de leuke momenten genieten?. En voldoende energie overhouden om met de minder leuke momenten om te gaan. Kortom, als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch goed voor een ander.
Als je een partner hebt, verdeel de taken zo dat jij ergens op de dag een moment voor jezelf kunt pakken om iets te doen (of juist niets te doen) om je batterijen op te laden. Ben je een ochtendmens? Sta bijvoorbeeld 1 uur eerder dan normaal op. Tijdens dit uur kun je een boek lezen, een luisterboek of podcast luisteren. Je kunt ook mediteren of gewoon rustig genieten van een kop koffie.
Is vroeg opstaan niet jouw ding, claim je me-time dan bijvoorbeeld in de avond. Zodra je kinderen op bed liggen, zet je favoriete muziek op, lees een boek of pak een serie op Netflix. Heb je net als ik pubers in huis? Dan gaan die niet vroeg naar bed. Maak van de nood een deugd door een film of spelletjesavond te organiseren. Zo ontspannen jullie als gezin samen. Bovendien is het goed voor jullie band.
De boel draaiende houden is zeker mogelijk
Je huishouden draaiende houden met een gezin die de hele dag thuis is, is best een uitdaging. Maar niet onmogelijk!
Sanne heeft bovenstaande tips uitgeprobeerd. Na 2 weken waren haar jongens gewend aan de dagindeling. Haar kerels helpen niet alleen mee met een aantal huishoudklusjes. Ze helpen zelfs mee met het schoonmaken van het huis. Wel onder 1 voorwaarde… Sanne moet wel hun lievelingsmuziek opzetten. En dat heeft Sanne zeker voor over.
Geen reactie's