3 Super praktische tips waarmee jij je kledingkast opgeruimd houdt

tips om je kledingkast opgeruimd te houden - opruimcoach utrecht

3 Super praktische tips waarmee jij je kledingkast opgeruimd houdt

Voorkomen is beter dan genezen. ⁠De overeenkomst tussen deze spreuk en een opgeruimde kledingkast ligt hem in het woord voorkomen. Wanneer je je kledingkast opgeruimd hebt, wil je deze tot de einde der dagen opgeruimd houden. Dus moet je iets doen om te voorkomen dat het weer een rommeltje wordt.

Want in 9 van de 10 gevallen is het opruimen van een kledingkast geen makkelijke onderneming. Je steekt er flink wat tijd en energie in. Sommige spullen die je tegenkomt zijn best confronterend. Je wordt wel eens overvallen door een flinke portie twijfels.

Daarnaast is het beslissen wat je wel of niet houdt niet altijd makkelijk. En omdat beslissingen nemen best wat van je brein vraagt, is het een vermoeiende aangelegenheid.

Neem ter illustratie die dure jurk (prachtige schoenen of tas) die al jaren in je kast hangt. Je hebt flink wat euro’s voor betaald, maar wat heeft het voor zin om die te houden als het voor geen meter staat? Maar die euro’s… Het was veel geld. Je snapt wat ik bedoel, hè.

Die kledingkast wil je voortaan opgeruimd houden!

Je hebt doorgezet, hoe moeilijk ook. Je hebt daardoor zakken ongedragen textiel de deur uitgedaan. Het resultaat mag er zeker wezen.

Wanneer je nu voor je kast staat, zie je kleren hangen die je fantastisch staan. Ze zitten niet alleen als gegoten, maar je voelt je er geweldig en zelfverzekerd in. Je hebt niet meer het gevoel dat je helemaal niks leuks hebt om aan te trekken.

Het mooie is dat je met gemak alles vindt, opbergt en wat scheelt dit je zeeën aan tijd!

⁠Nu is het zaak om je kledingkast opgeruimd te houden. Je wilt immers de vruchten van je inspanning te behouden. Achterover zitten is geen optie. Dus je zult vanaf nu het een en ander ervoor moeten doen. Vergeet niet: Je wilt niet terug bij af!⁠

Hoe houd je je kast voortaan opgeruimd?

Om ervoor te zorgen dat je kast opgeruimd blijft, kun je een aantal dingen doen. Ik heb een aantal handige tips voor je op een rij gezet: ⁠

1. Ga vanaf nu bewuster shoppen

Begin met het allerbelangrijkste: bewuster shoppen. Wanneer je bewust shopt voorkom je dat je kast binnen de kortste keren weer uitpuilt van de kleren. Je wilt immers dat er alleen maar kleding hangt dat je mooi vindt en geweldig staat. Maar wat houdt bewuster shoppen nou in?

Bewuster shoppen houdt in dat:

  • Je geen (of zo min mogelijk) impulsaankopen meer doet. Laat je dus niet meer verleiden door onweerstaanbare kortingen. Of verleiden door goedbedoelde complimenten van de verkoopster of je beste vriendin.
  • Je een lijstje opstelt met kledingstukken die je nodig hebt om je garderobe aan te vullen. Of waarop staat welke kleding items vervangen moeten worden. Inclusief de kleur, aantal en bijbehorende maat.
  • Je kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Door hier rekening mee te houden, gaat je kleding langer mee.
  • Je tijdens het shoppen weet wat jouw stijl is. Zoals de kleuren die je geweldig staan. De pasvorm die je figuur op de juiste plekken accentueert.
  • Je niet zomaar meegaat met de laatste mode en daardoor alles wat erbij hoort aanschaft. Trends komen en gaan net zo snel als het Nederlands weer.
  • Je rekening houdt met bijvoorbeeld je levensstijl en werk. Moet je veel bukken of op de grond zitten, dan is een minirok niet zo handig. Vooral als je geen andere gelegenheid hebt om deze te dragen. De kans is groot dat deze rok, hoe geweldig die jou ook staat, in de kast blijft liggen.
  • Je rekening houdt met het onderhoud van de kleren die je koopt. Ben je geen strijkheldin en koop je een blouse die na elke wasbeurt gestreken moet worden… Dan belandt deze uiteindelijk in een hoekje in je kast als miskoopje die uiteindelijk voor rommel en chaos zal zorgen.

 

2. Zorg voor een weggeefmandje

Plaats een weggeefmandje (donatiemandje, doos of zak) op een plank of lade in je kledingkast. Je zult verstelt staan kijken hoe zo’n simpele mandje het opgeruimd houden van je kast (en dus je leven) vele malen gemakkelijker zal maken.

Stel je eens voor hoe anders het voortaan zal gaan wanneer je een blouse of t-shirt aantrekt en tot de conclusie komt dat het je niet meer leuk staat. Of dat die vieze hardnekkige vlek de strijd heeft gewonnen.

Je trekt die blouse uit en legt het meteen in het weggeefmandje. In plaats van terugleggen in de kast of op je slaapkamerstoel gooien, leg je het nu in het weggeefmandje.

Zo sluipt er geen ongewenste kleding je kast zomaar binnen en blijft het lang netjes!

Een leuke bijkomstigheid is dat dankzij het weggeefmandje jouw slaapkamer ook een stuk netter uitziet. Er belanden vanaf nu ook geen kleren meer op je slaapkamerstoel.

Lees ook: Hoe ruim je je rommelige slaapkamer snel op?

hoe houd je je kledingkast opgeruimd

3. Pas de 1 in = 1 uit regel

Heb je een nieuwe spijkerbroek, t-shirt of trui gekocht? Dan is er iets wat je thuis aangekomen meteen moet doen. Dat is de 1 in = 1 uit regel toepassen.

Duik meteen je kast in en neem wat er aan spijkerbroeken, t-shirt’s of truien ligt eens goed door. Haal de oude exemplaar die je zojuist met een nieuwe hebt vervangen uit de kast. Leg de oude meteen in de donatiedoos, weggeefmandje of zak (zie tip 2).

Wanneer het mandje of zak vol is, knoop je het dicht en breng je deze kleren weg.

Zo slibt je kledingkast niet dicht en houd je deze netjes opgeruimd.

Met deze tips kom je een heel eind mee

Deze 3 tips zijn niet zomaar handige tips om je kledingkast opgeruimd te houden. Door ze toe te passen, worden ze op termijn een nieuwe gewoonte waarmee jij een belangrijke gedeelte van je huis netjes en overzichtelijk zult houden.

Niet even, maar voor lange tijd. Dus, pas ze snel toe.

 

Wil je mijn opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn opruimmails.
Als dank ontvang je de handige Keuzehulp Kledingkast Opruimen als een pro.

dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie