
11 apr De Slaapkamerstoel: Wat te doen met deze verzamelplek voor kleren die je kamer rommelig maakt?
Aanschouw de slaapkamerstoel. Niet zomaar een stoel, maar een meubelstuk dat een geweldige aanvulling kan zijn op je slaapkamer. Naast extra zitruimte, kan het een echte eyecatcher zijn of een knusse plek om je terug te trekken, bijvoorbeeld om een boek te lezen. Maar pas op, voor je het weet zorgt deze stoel helaas voor een rommelige aanblik. Een uitgetrokken kledingstuk wordt er gemakkelijk op neergelegd en voor je het weet ontpopt deze stoel zich tot een ware magneetplek! Waarbij je binnen de kortste keren een stapel kleding hebt waar je ‘U’ tegen zegt. Weg mooie stoel, welkom irritante rommelplek!
Wat zijn de redenen dat je stijlvolle slaapkamerstoel verandert in een rommelplek?
In mijn ervaring als opruimcoach komt dit vaak door een combinatie van factoren. Het is deels makkelijker om een kledingstuk op de stoel te leggen dan terug in de kledingkast te plaatsen. Op zich is dit niet zo’n ramp, mits de andere 2 factoren op orde zijn.
Maar vaak is dat niet het geval. Er is regelmatig sprake van ruimtegebrek in de kledingkast, waar zelfs schone kleding amper plek heeft om opgeborgen te worden. Zodoende belandt de schone was ook vaak op de slaapkamerstoel. Tot slot ontbreekt het aan een systeem om de gedragen kleren die nog een keert gedragen kunnen worden, netjes op te bergen.
Als je al deze factoren bij elkaar optelt, eindig je met een alsmaar groeiende stapel gedragen, schone en vuile kleren door elkaar op deze stoel. Maar dat is niet alles. Vaak vind je ook nog een categorie items in deze berg kleren: kleding die je weg wilt doen.
Je kent het wel. Je trekt een blouse aan, maar die past niet meer of vind je niet meer leuk staan. Die wil je dus wegdoen, maar door tijdgebrek leg je het op de stoel om later naar de kringloop te brengen. De ervaring leert dat je na een paar dagen niet meer weet wat schoon, gedragen, vuil of weg kan. En dan komt het meest bekende en nare gevolg van de slaapkamerstoel om de hoek kijken: je gooit alles maar in de wasmand. En zo raak je verstrikt in de bekende cyclus van wasjes draaien, drogen, vouwen en ergens neerleggen…
Hoe pak je de rommelige slaapkamerstoel aan, zodat je geen last meer hebt van de vervelende gevolgen ervan?
In de loop van de tijd heb ik verschillende manieren bij klanten toegepast om van de bekende rommelige stoel in de slaapkamer af te komen, zodat ze kunnen slapen in een oase van rust. Hieronder zet ik mijn tips op een rij:
Tip 1: Haal de stoel uit je slaapkamer
Best drastisch, maar voor sommige mensen dé oplossing. Maar voor anderen juist niet, omdat het probleem wordt verplaatst naar een andere plek in de slaapkamer: bijvoorbeeld op de vloer (de zogenaamde ‘floorrobe’), aan het voeteinde van het bed of gepropt in de kledingkast.
De stoel uit de slaapkamer halen werkt, mits je er een gewoonte van maakt om tijdens het uittrekken van je kleding een beslissing te nemen wat je met de gedragen kleren gaat doen. Gaan ze meteen in de wasmand, hang je ze terug in de kast of leg je ze ergens anders neer. Dat laatste brengt me op de volgende tip.
Tip 2. Gebruik je slaapkamerstoel, maar pas strikte spelregels toe
Wat bedoel ik hiermee? Als je de stoel in de kamer wilt houden en blijven gebruiken om je gedragen kleding op te leggen, dan moet je een aantal regels in het leven roepen.
In het geval van een van mijn klanten hebben we bedacht om de blousjes netjes over de rugleuning te hangen. Haar broeken 1 keer te vouwen en op de zitvlak te leggen. De truien of gebreide vesten vouwt ze op en legt ze op de broek. Vervolgens gaat ze 2 keer in de week de stapel door waarbij de meeste kleren terug in de kast gaan of maakt ze nieuwe setjes om aan te trekken. En een klein gedeelte gaat alsnog in de wasmand.
Lees ook: Hoe krijg je je berg wasgoed onder controle
Tip 3. Hang je kleding aan een kapstok achter de deur van je slaapkamer
Een kapstok achter de deur van je slaapkamer hangen is een praktische oplossing. Je hebt ze in verschillende vormen en maten, waarbij je zelfs een kleerhanger kunt gebruiken om je kleding aan op te hangen. Dat laatste is super handig als je veel blousjes of overhemden draagt.
Verder voorkomt een deurkapstok niet alleen rondslingerende kleren, maar het geeft ook een begrenzing aan de hoeveelheid kleren die je eraan kunt hangen. Want op een gegeven moment is hij vol.
Wanneer toch kleren aan worden gehangen, schiet het z’n doel voorbij. Je kleren ‘ademen’ dan niet. Ze zitten vol met kreukels en de kans is groot dat ze op de vloer vallen. Mijn advies is om minimaal 1 keer per week de kapstok door te lopen om te kijken of er iets terug in de kast kan, toch de wasmand in, of nog beter: nieuwe setjes samenstellen voor de komende dagen.
Tip 4: Gebruik een dressboy
Mocht een kapstok achter de slaapkamerdeur geen optie zijn, dan is een dressboy wel iets voor jou. Mits je er ruimte voor hebt natuurlijk. Allereerst, wat is een dressboy? Dit is een standaard voor kleding, oorspronkelijk voor herenkleding. Maar ik ken genoeg vrouwen die er een op hun slaapkamer hebben staan. Je hebt ze met of zonder wieltjes, klassiek of moderne uitstraling. Gemaakt van hout, metaal of kunststof. Je kunt ze in verschillende groottes vinden en sommige zijn zelfs inklapbaar.
Een dressboy heeft een gedeelte waar je blouses of overhemden kunt hangen, alsook een gedeelte voor broeken. Sommige kun je ook een paar schoenen onder neerzetten of zelfs sieraden aan een sieradenrekje hangen.
Net als een deurkapstok wordt de hoeveelheid kleding die je eraan kunt hangen begrensd. Als je meer aan hangt, kreukelen je kleren of vallen ze op de grond. Of valt de dressboy zelf om. Niet handig als dat midden in de nacht gebeurd…
Tip 5. Plaats een handdoekladder
Als je niet in de muur wilt boren, geen kapstok achter de deur kunt hangen of weinig ruimte hebt op de vloer, dan is een handdoekladder (ook bekend als kledingladder) een goede optie. Je moet wel een stuk muur vrij hebben om hiervan gebruik te maken.
Het handige aan een kledingladder is dat je kleren op categorie kunt ophangen. Bijvoorbeeld als je ze alleen wilt laten luchten voordat je ze weer in de kledingkast hangt. Of je kunt ze gewoon netjes aan de kledingladder laten hangen totdat je een kledingstuk weer wilt aantrekken.
Lijkt zo’n ladder je niks en heb je genoeg ruimte aan de muur? Dan is een wandkapstok een goed alternatief. Als je tenminste niet erg vindt om te boren om de kapstok aan de muur te bevestigen.
Een van mijn klanten kwam met het idee om haar schilderij ophangsysteem te hergebruiken. Aan de ene kant was het systeem al geplaatst en ze wilde geen nieuwe gaten in de muur boren. Mooi en creatief alternatief voor haar rommelige slaapkamerstoel.
Tip 6. Gebruik een kledingrek
Zelf hebben mijn man en ik tot een paar jaar geleden onze ‘kan nog een dagje’-kleding aan een klein kledingrek gehangen. Elke avond voor het naar bed gaan, stelde ik een nieuwe setje samen om de volgende dag aan te trekken. Of haalde ik een ‘vers’ kledingstuk uit de kledingkast om mee te combineren.
Ik moet toegeven dat dit systeem de nodige discipline van je vraagt, want als je niet oplet, heb je binnen de kortste keren de hele inhoud van je garderobe naar het kledingrek verplaatst. Ook is het verleidelijk om kleding die je wilt doneren daar even te parkeren. Dat is echter slechts het verplaatsen van een probleem, wat op termijn voor rommel zorgt. Daarom blijft het advies: loop het kledingrek minstens 1 keer per week na. Kijk kritisch naar wat daar hangt en ga ermee aan de slag:
- Maak setjes met wat er al hangt
- Combineer met wat nog in de kledingkast ligt
- Leg in de wasmand wat bij nader inzien niet meer fris ruikt
- Wat je daar hebt geparkeerd om te doneren, doe je in een tas om weg te brengen
- Ga na of er iets tussen hangt wat je bij nader inzien niet meer leuk vindt, niet fijn zit of waar je niet blij van wordt. Doe ze in een tas en maak iemand anders blij mee
Lees ook: 3 Praktische tips om je kledingkast opgeruimd te houden
Tip 7. Hang of leg ze op een aparte plek in de kledingkast
Niet iedereen heeft een slaapkamer die groot genoeg is om bovenstaande oplossingen toe te passen. Ik heb klanten die geen ruimte hebben om een stoel te plaatsen, laat staan een dressboy of een handdoekrek. De gedragen kleding elders in huis hangen is voor veel mensen niet praktisch. Iets met uit het oog, uit het hart.
In zo’n geval zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen om 2 dagen achter elkaar hetzelfde outfit te dragen. Of meteen na 1 draagbeurt in de wasmand te gooien, wat niet bepaald goed is voor bovenkleding zoals je overhemden, broeken, vesten, truien of blousen (onderkleding daarentegen doe je na 1 keer dragen in de wasmand). Dit leidt tot onnodige wasbergen en een hoger energieverbruik met de bijbehorende belasting voor het milieu. Uit mijn ervaring met klanten kan ik zeggen dat maar een handjevol voor een van deze opties kiest, iets waar ik me helemaal in kan vinden.
Als deze opties niet bevallen, kun je de gedragen kleding aan een kleerhanger hangen en deze vervolgens aan de gordijnroede hangen om te luchten. Heb je geen gordijnroede boven het raam? Dan kun je aan de balustrade van de overloop, traphekje, deurknop van de deur of kledingkast hangen.
Eenmaal gelucht, hang je de kleren terug in de kledingkast. Ik begrijp dat veel mensen het niet fris vinden om gedragen kleding tussen de schone was te hangen, maar daar is een oplossing voor.
Je kunt namelijk een gedeelte van de kledingroede reserveren voor de gedragen items. Vervolgens kun je een maatschijf gebruiken om de gedragen van de ongedragen kledingstukken te scheiden. Zo’n maatschijf kun je trouwens zelf maken van een stuk stevig karton of kartonnen rolletje toiletpapier.
Voor broeken, spijkerbroeken of truien geldt dat ze over het algemeen worden gevouwen. Als je ruimte hebt, kun je daar een plank of lade voor gebruiken. Als je absoluut geen ruimte in de kast hebt of het niet fris vindt, kun je zelfkleefhaakjes aan de binnenkant van de kastdeur bevestigen of aan de zijkant van je kledingkast. Zo hangt het toch netjes en apart van de rest.
Van rommelige kledingstoel naar een opgeruimde slaapkamer
Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren om de ophopende kleding op de stoel in je slaapkamer aan te pakken. Kies de tip die het beste bij jou én je leefstijl past. Zo houd je niet alleen deze ruimte gemakkelijker opgeruimd. Want het aanpakken van je onder de kleren bedolven stoel heeft effect op je huishouden. Het aantal wasjes die je per week moet draaien neemt af. Je slaapkamer schoonmaken, heb je zo gedaan. Kortom, je bespaart tijd en moeite in je dagelijkse leven.
In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt van bovenstaande links. Maak je absoluut geen zorgen want het kost jouw helemaal niks. Het is gewoon een win - win situatie voor jou en mij want ik link naar producten die ik relevant vind voor mijn werk als opruimcoach. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.
Geen reactie's