Succesvol spullen op de rommelmarkt verkopen nadat jij je huis opgeruimd hebt

rommelmarkt met kinderen die spullen verkopen na het opruimen van hun huis

Succesvol spullen op de rommelmarkt verkopen nadat jij je huis opgeruimd hebt

Het hele jaar door worden er rommelmarkten gehouden waar allerlei leuke spullen verkocht worden. Voor veel mensen is de vrijmarkt op Koningsdag de allerleukste van allemaal. Daarnaast worden er zodra het mooi weer is in verschillende wijken ook rommelmarkten gehouden. Deze wijkrommelmarkten, samen met alle andere varianten hiervan, zijn ideaal om je overbodige spullen weg te doen nadat jij je huis opgeruimd hebt. Je doet dan namelijk niet ‘zomaar’ afstand van je overbodige spullen. Wat fijn is als je moeite hebt met spullen wegdoen.

Wanneer je het maximale uit zo’n dag wilt halen, is een goede voorbereiding belangrijk. Vooral als je doel is om met zo min mogelijk spullen naar huis terug te keren. Het tegenovergestelde wil je absoluut voorkomen. Het zou toch mega zonde zijn van de tijd en energie die je geïnvesteerd hebt om al deze spullen te verzamelen met het idee ze te verkopen. Al moet ik eerlijk zeggen dat je huis ontspullen nooit zonde van je tijd is. Maar dat terzijde.

Slimme verkooptips om je overbodige spullen op de rommelmarkt te verkopen

Maar waar moet je rekening houden tijdens het voorbereiden op de rommelmarkt? In dit artikel geef ik je 9 handige tips om van je rommelmarktkraam een succes te maken zodat jij met zo min mogelijk spullen thuis komt.

1. Bepaal eerst het doel van je dag op de rommelmarkt

Om van je dag op de rommelmarkt een succes te maken, is het belangrijk dat je eerst bedenkt wat je doel is. Is je doel om simpelweg een gezellig dagje uit te zijn met een goede vriendin? Willen je kinderen ervaren hoe het is om een kraam te runnen tijdens de kindervrijmarkt? Of vind je het makkelijker om de overbodige spullen uit je zolder, schuur, kledingkast, boekenkast of speelhoek weg te doen door ze te verkopen? En in het proces een zakcentje te verdienen?

De reden waarom je je spullen verkoopt, bepaalt in hoge mate hoe jij op die dag zult handelen. Hetzij de manier hoe jij je koopwaar aan de man brengt en de prijs dat jij ervoor gaat vragen. Stel dat je doel is om een nieuw thuis te vinden voor de overbodige spullen uit de speelhoek of boekenkast, maar je vraagt voor alles de hoofdprijs… In dat geval zul je aan het einde van de dag met een volle auto, bolderkar of bakfiets thuiskomen.

Dus wil je je overbodige spullen succesvol op de rommelmarkt verkopen? Bepaal allereerst je doel én hou het in gedachten!

2. Begin op tijd met het verzamelen van je koopwaar

Spullen verzamelen vraagt de nodige tijd, vooral als je het maximale uit je rommelmarktkraam wilt halen. Zelf hanteerde ik 2 tot 4 weken om al mijn koopwaar te verzamelen. In die periode verzamelde ik per keer een categorie spullen. De ene keer plande ik 1 uurtje in om speelgoed te verzamelen waar mijn kinderen niet meer mee speelden of leuk vonden. Een andere keer verzamelde ik kleding die ik in tijden niet meer had gedragen of kleding waar mijn kinderen uitgegroeid waren. Weer een andere keer verzamelde ik boeken of keukenspullen.

Dit is een relaxte manier om verschillende categorieën spullen te verzamelen. Door op tijd te beginnen, kun je je koopwaar schoonmaken wat de kans op verkoop aanzienlijk vergroot. Speelgoed die op batterijen werkt, kun je testen zodat je geen kapotte spullen verkoopt. Ook kun je nagaan welke mensen jouw rommelmarkt bezoeken om zo je aanbod en prijs op af te stemmen.

De kindervrijmarkt trekt namelijk andere mensen aan dan een betaalde rommelmarkt in de Jaarbeurs in Utrecht. Bij de eerste kun je het beste speelgoed, Duckies of kinderkleding aanbieden. Om maar een voorbeeld te noemen.

Lees ook: Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

3. Verzamel je koopwaar op een centrale plek in huis

Het laatste wat je wil is dat je huis een rommelig (of rommeliger) wordt wanneer je bezig bent met de voorbereidingen voor de rommelmarkt. Om dit en onnodige irritaties te voorkomen, is het raadzaam om een verzamelpunt in het leven te roepen. Een hoekje op zolder, in de schuur of een in de woonkamer biedt vaak voldoende ruimte voor je koopwaar. Zolang de dozen met spullen niet in de weg staan. Het is niet de bedoeling dat je dozen moet gaan verplaatsen om je dagelijkse activiteiten te kunnen doen.

Vergeet niet om de dozen te markeren. Geloof me, het is geen overbodige luxe. In de drukte van alledag vergeet je in welke doos het speelgoed ook alweer zit. Of in welke doos de dameskleding of babykleertjes in zitten. Door te markeren maak je het je huisgenoten gemakkelijk om hun steentje bij te dragen aan het verzamelproces. Wat jou trouwens tijd scheelt zowel thuis als op de markt. Een win win dus.

Lees ook: 5 Manieren om je huis opgeruimd te houden (zodat het nooit meer rommelig wordt)

4. Wees kritisch op wat je wilt verkopen

Het allerleukste na een dagje rommelmarkt is om met zo min mogelijk spullen naar huis terug te keren. Dat betekent niet dat je alles voor een habbekrats aan de man moet brengen. Wel moeten de spullen die je op je kraam legt verkoopbaar zijn.

Sowieso horen spullen die kapot zijn, kleding met vlekken of spelletjes die niet compleet zijn helemaal niet op een kleedje op de kindervrijmarkt of welke andere rommelmarkt ook. Tenzij het super zeldzame spullen zijn, natuurlijk. In het geval van collectors items moet je je kritisch afvragen of de rommelmarkt de juiste plek is om zoiets te verkopen.

Wees dus kritisch op wat je wilt verkopen. Als je twijfelt of iets verkoopbaar is, overleg dan met je gezin of een vriendin. Wanneer ik samen met klanten opruim, bespreken we in zulke gevallen wat wel en niet verkoopbaar is.

5. Maak je lijstje met je onmisbare rommelmarkt uitrusting

Niets is zo vervelend als noodzakelijke of handige spullen vergeten. Soms kan dat zelfs een verkoop afketsen. En dat wil je absoluut niet! Daarom adviseer ik je om een lijstje te maken met alles wat je nodig hebt voor de rommelmarkt.

Een basis en handige rommelmarkt uitrusting bestaat uit:
– een paar pennen
– stickers om je koopwaar te prijzen
– notitieboekje om bv gegevens uit te wisselen of een prijsbordje te maken
– plakband om je bordjes op hun plek te houden
– schaar
– markeerstiften om aanbiedingen bordjes te maken
– tafelkleed met wasknijpers
– kledingrek met kledinghangers
– grote afvalzak want je laat de boel netjes achter
– tasjes mocht je klant niks bij zich hebben
– eten en drinken want op een lege maag kun je geen kraam runnen
– voldoende wisselgeld
– heuptasje om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken

6. Maak het jezelf makkelijk

Terwijl jij je voorbereidt op de rommelmarkt is het raadzaam om van tevoren te bedenken wat je spullen waard zijn. Je kunt online checken hoeveel anderen op bv Marktplaats of Vinted voor vragen om zo een goed idee te krijgen wat je ervoor kunt vragen.

Het is namelijk zo dat wanneer je weet hoeveel jouw tweedehands spullen waard zijn, de kans groter is dat je dat bedrag ook daadwerkelijk krijgt. Bovendien heeft een doorgewinterde rommelmarktbezoeker je twijfel zo in de gaten, waardoor die zo ruimte heeft om af te dingen. Gevolg? Aan het einde van de dag heb je spullen voor bijna niets verkocht terwijl dat niet de bedoeling was.

7. Maak het je kopers ook makkelijk

Naast het jezelf makkelijk te maken, maak het je potentiële kopers gemakkelijker. De meeste mensen vinden het fijn als de spullen geprijsd zijn. Zo kunnen ze prijzen vergelijken. Andere mensen vinden het lastig om naar de prijs te vragen.

Daarom is het handig om stickers op je spullen te plakken. Of bordjes te maken als je bijvoorbeeld groepen spullen wilt verkopen. Bijvoorbeeld 1 shirtje voor € 0,50, 3 shirtjes voor € 1,-. En vergeet niet om reclame bordjes te maken voor de pareltjes onder je spullen: Super leuke Baby Born accessoires, Veel Suske en Wiskes of De allersnelste Hot Wheels.

8. Maak je kraam onweerstaanbaar voor je potentiële klanten

Een leuk aangeklede marktkraampje trekt meer kopers vergeleken met eentje waar de kleding onaantrekkelijk opgestapeld is of boeken in kartonnen dozen gepropt zijn. Laat de aankleding van je kraam niet alleen bij mooie slingers, een kleurig tafelkleed en je fantastisch geklede zelf.

De mens houdt van gemak. Dat geldt ook op de rommelmarkt. Wanneer je je spullen thuis in categorieën hebt gesorteerd, is het uitstallen ervan kinderspel. Je kraam wordt een stuk aantrekkelijker door bijvoorbeeld je kleding op te hangen. Kinderkleding kun je op maat of geslacht sorteren. Verkoop je boeken? Plaats ze in rijen zodat men de titels makkelijk kan zien. Vermijd onoverzichtelijke stapels spullen want niet iedereen heeft zin of tijd om er doorheen te gaan. Zeker niet als ze kinderen bij zich hebben.

9. Bedenk wat je met de onverkochte spullen doet

Het liefst wil je met een lege auto of bakfiets thuiskomen. Helaas is dat niet altijd het geval. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bedenken wat je gaat doen met de onverkochte spullen. Het zou echt zonde zijn om deze spullen zomaar in huis neer te leggen nadat jij je huis hebt opgeruimd. Voor je het weet is de boel weer rommelig.

Dus bedenk welke spullen je aan een goed doel kunt doneren, weggeven op Facebook Marketplace, aanbiedt op een gratis af te halen Facebookgroep, wat je naar de kringloop of de milieustraat brengt.

En vond je het geweldig om spullen te verkopen op de vrijmarkt en smaakt het dus naar meer? Plan dan zo snel mogelijk je volgende dagje rommelmarkt in. Maar hou wel in de gaten dat je dit laatste niet een verkapt smoesje wordt om het wegdoen van je overbodige spullen uit te stellen. Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken en deze spullen wegdoen.

Lees ook: Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?

De rommelmarkt is een goede manier om je huis opgeruimd te houden

De rommelmarkt is zeker een goede manier om spullen weg te doen als je daar moeite mee hebt. Veel van mijn klanten vinden dit een super fijne manier. Het is net dat ene zetje die ze nodig hebben om hun overbodige spullen los te laten. Ze maken een ander blij met hun spullen, ze dragen een steentje bij aan het milieu en verdienen ook nog een klein zakcentje.

Hoe goed en mooi deze manier van spullen wegdoen ook is, toch schuilt er een valkuil hierin. Namelijk dat je spullen blijft verzamelen of juist niet wegdoet in de overtuiging dat je ze op de volgende jaarlijkse rommelmarkt van je wijk of de vrijmarkt wel gaat verkopen. Het gevolg hiervan is dat je huis niet opgeruimd houdt. Integendeel. Deze zal op den duur weer dichtslibben. Hetzij met dozen, hetzij met losse spullen die overal liggen.

Dus, na een geslaagde of minder geslaagde avontuur op de rommelmarkt, koningsmarkt of buurtmarkt, breng de overgebleven spullen zo snel mogelijk weg (lees tip 9 nog een keertje). Het liefst dezelfde dag nog. Zo blijft je huis netjes opgeruimd.

 

Wil je mijn handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails. 

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie