7 Tips voor een goede vakantie voorbereiding waarmee je vakantiestress voorkomt

Tips voor een goede voorbereiding op je vakantie om zonder vakantiestress op vakantie te gaan

7 Tips voor een goede vakantie voorbereiding waarmee je vakantiestress voorkomt

Afgelopen weekend had ik met mijn zoon over dat het weer tijd is voor onze jaarlijkse vakantie voorbereidingen. Een ding wat ik niet van hou is vakantiestress. Vooral het soort last minute vakantiestress die tijdens het inpakken alle vakantie voorpret weet te verpesten. Daarom begin ik zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen voor onze vakantie.

Het is zelfs zo dat ik me niet alleen beperk tot het goed voorbereiden van onze vakanties in het buitenland of die in eigen land. Maar ook een weekendje weg en zelfs een dagje weg bereid ik voor. Dat laatste lijkt misschien overbodig. Maar als je gezin een beetje op de mijne lijkt, dan heeft het op pad gaan met jonge kinderen iets van een ware volksverhuizing. Ongeacht of je 1 dag of 3 weken van huis bent.

Waarom zou jij je moeten voorbereiden om op vakantie te gaan?

Op vakantie gaan is en blijft super leuk. Het is zelfs gezond voor je om even tussen uit te gaan. Maar voor veel mensen kan de aanloop ernaar toe voor behoorlijk wat stress zorgen. Je moet vaak van alles en nog wat voor je werk doen. Denk maar aan opdrachten of projecten die op tijd moet afronden. Of taken die overgedragen moeten worden. Als dat niet genoeg is, moet je vaak op privégebied, naast je vakantie boeken en een leuke accommodatie vinden, ook veel dingen regelen. Tel al deze dingen bij elkaar op en dan weet je dat zonder een goede voorbereiding je een en al brok stress bent.

Wat moet je doen, wil jij je goed voorbereiden op je vakantie?

Mijn allerbelangrijkste tip is: Begin op tijd met de voorbereidingen. Er zijn namelijk veel dingen die je van tevoren kunt regelen of plannen zodat de aanloop naar je vakantie met minder stress gepaard gaat, maar juist meer voorpret ervaart waardoor jij ontspannen weg kunt gaan.

Maar wat moet je dan zoal precies doen om je goed voor te bereiden? Zijn er top tips waarmee je je vakantie bij wijze van spreken met 2 vingers in je neus kunt voorbereiden? Oh jazeker, die zijn er en die lees je in dit artikel.

Tip 1. Maak een lijst met spullen die je moet meenemen

Tijdens het inpakken wil je niet tot de ontdekking komen dat je iets vergeten bent te kopen. Op zich is dat niet zo’n ramp want alles kun je alsnog aanschaffen. Maar wat als je erachter komt om 10 uur ’s avonds? En je om 6 uur op Schiphol moet zijn? Of dat je op je vakantieadres achterkomt dat je je hooikoorts medicijnen vergeten bent? En de apotheek niet om de hoek is of dat je een doktersrecept voor nodig hebt?

Om deze redenen is het raadzaam om ruim op tijd een lijst te maken met de spullen die je absoluut moet meenemen. Wat zet je op zo’n lijstje? Wat kleding betreft denk bijvoorbeeld aan hoeveel en welke broeken je wilt meenemen. Zo ook hoeveel T-shirts, sokken en ondergoed. Wees hierbij kritisch in wat je aan kleding meeneemt. De ervaring leert dat we vaak meer meenemen dan we daadwerkelijk nodig hebben. Het beste is om een beperkt aantal kledingstukken mee te nemen waarmee je meerdere combinaties kunt maken.

Als je medicijnen gebruikt, horen deze ook op je lijstje. Aan de hand van de duur van je vakantie noteer je ook hoeveel stuks je mee moet nemen. Vergeet niet je reisapotheek op te noteren. Dan heb je andere dingen zoals de nodige leesvoer zoals boeken, tijdschriften of een goed gevuld e-reader. Zwemspullen, cosmetica, speelgoed, EHBO-doosje en wat lekkers voor onderweg.

Zo’n lijst kun je daarna als gepersonaliseerde checklist op je laptop of mobieltje bewaren voor de volgende vakantie. Zo heb ik inpaklijst voor de zomervakantie en eentje voor als ik voor mijn werk op reis ga. Omdat ze digitaal zijn, heb ik ze zo aangepast en bijgesteld naar mijn huidige behoeftes en reisstijl.

Verder zet ik een klapkrat op mijn kamer neer waar ik in de weken voor mijn vakantie alle spullen die ik wil meenemen leg. Vervolgens vink ik ze van mijn lijstje af. Zo hoef ik op het laatste moment niet door het hele huis te lopen zoeken en heb ik zo onze spullen ingepakt.

Tip 2. Ga ruim op tijd na welke reisdocumenten je een nodig hebt voor het land waar je heen reist

Naast actuele reisdocumenten en verzekeringen is het raadzaam om ruim op tijd na te gaan welke documenten je verplicht bent om op zak te hebben wil je je vakantie bestemming zonder problemen binnenkomen. Sommige landen eisen bijvoorbeeld een Engelstalige medicijnverklaring als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen. In het geval van bijvoorbeeld Aruba of Curaçao moet je deze ook nog ter goedkeuring opsturen naar de Inspecteur Geneesmiddelen van dat land opgestuurd. Uit ervaring weet ik dat bij dat laatste zeker wat dagen overheen gaan voor je de goedgekeurde verklaring terugkrijgt.

Ga ook ruim op tijd na of je een visum nodig hebt en aan welke eisen het moet voldoen. Daarnaast informeer goed of je vaccinaties nodig hebt. Zo ja welke en hoe lang van tevoren je deze moet nemen. Voor sommige landen moet je bijvoorbeeld malaria medicatie meenemen. Dit zijn dingen waar jij je goed moet laten informeren en op tijd regelen.

En nu we in een wereld met Covid-19 leven, komt er ook nog het een en ander bij kijken. Zoals een vaccinatiebewijs waarbij sommige landen eisen dat deze in het gele vaccinatieboekje staat en de bijkomende Covid-19 testen.

tips om goed voorbereid op vakantie te gaan

Tip 3. Regel een oppasadres of een oppas aan huis voor je huisdieren

Een oppasadres of een oppas aan huis regelen voor je huisdier klinkt als vanzelfsprekend. Wie gaat dit nou vergeten? Geloof me, ik ken een handje vol mensen die door de drukte op het werk of privésituatie dit vergeten zijn. Op het moment dat ze eraan dachten waren alle dierenpensions vol. Van familie of vrienden kregen ze te horen dat ze dan ook zelf op vakantie waren of al hun handen vol hadden aan oppasadressen.

Zorg ook voor voldoende eten. Zo heb ik een keertje meegemaakt dat het baasje niet voldoende eten had achtergelaten. Op zich geen ramp want je hebt het zo gekocht. Maar wat als je huisdier een speciaal dieet heeft? En je het voer van je viervoeter in een voedselcontainer, zonder de originele verpakking, hebt overgeheveld? En dat je oppas jou niet kan bereiken om te vragen welk merk hondenvoer je viervoeter mag eten?

In zo’n situatie kan de dierenarts je uit de brand helpen. Maar dan moet diezelfde oppas wel weten naar welke dierenartspraktijk ze moet bellen. Been there, done that. Dus, vergeet niet om het telefoonnummer achter te laten van jullie dierenarts. Zullen we zeggen: Je weet maar nooit.

Tips 4. Regel iemand die je planten water geeft en je post buiten het zicht legt

Niets is zo vervelend als thuiskomen en je mooie planten dood aan te treffen. Zielig voor je planten en zonde van je geld. Aangezien jij niet de enige bent die op vakantie gaat, is het raadzaam om ruim op tijd iemand te regelen die voor je planten kan zorgen. Het mooiste is als je elkaar uit de brand kunt helpen.

Nu er iemand over de vloer komt om je planten wat liefde en aandacht te geven, kun je deze ook vragen om je brievenbus leeg te halen. Of de post van de mat te halen en deze buiten het zicht ergens neer te leggen. Je huis oogt op deze manier enigszins bewoond wat op zijn beurt de kans op inbraak aanzienlijk verminderd.

Tip 5. Zoek informatie over je vakantie bestemming

Voor je in het vliegtuig of auto stapt, zoek informatie over je vakantie bestemming. Beperk het niet alleen tot wat je daar voor leuks kunt ondernemen. Maar ga na of je bijvoorbeeld rekening moet houden met specifieke culturele gewoontes. Zijn er bepaalde wetten die je in acht moet nemen? Hoe zit het met de verkeersregels, snelheidslimieten en tanken? Kun je daar met pin betalen? Zo ja, zitten er extra kosten aan? Dat laatste is handig als jij je aan een budget moet houden.

Tip 6. Regel je huurauto ruim voor je het vliegtuig instapt

Vlieg je naar je vakantie paradijs en wil je ter plekke een auto huren? Doe dat voor vertrek. Zeker in het hoogseizoen. Geloof me, ik ben heel vaak mensen tegengekomen die bij aankomst op hun vakantieadres geen auto konden huren. En die vervolgens een paar dagen moesten wachten totdat er iets beschikbaar kwam. Met de onzekerheid dat ze niet kregen wat ze voor ogen hadden.

In de meeste landen kun je prima met het openbaar vervoer verplaatsen, maar de ervaring leert dat het toch anders geregeld is dan in Nederland. Als dat zo is, ben je dan best wat tijd kwijt met wachten of moet je verder lopen dan je lief is. Wat op zich niet erg hoeft te zijn, tenzij je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt.

Wat je ook niet moet vergeten is om na te vragen wat de regels zijn voor wat betreft autostoelen of zitverhogers voor jonge kinderen. Elk land heeft zo zijn regels. Eenmaal helder reserveer deze ruim op tijd want men heeft ze niet altijd op voorraad.

Tip 7. Zorg voor de nodige reisplezier voor je kinderen

Ongeacht de leeftijd en voorkeur van je kinderen, zul je voor de nodige reisplezier moeten zorgen. Vooral als je lang onderweg bent zoals het geval van een autoreis is dat belangrijk. Een ding staat tijdens zo’n autoreis buiten kijf: zolang je kinderen zich vermaken, kunnen je partner en jij rustig rijden. Wat jullie veel stress scheelt.

Toen mijn kinderen klein waren zorgde ik voor een pretpakket. Dat was een zakje met dingen die ze op dat moment lekker vonden. Zoals een doosje rozijntjes, chocolaatjes of snoepjes. Na elke pauze mochten ze 1 ding uithalen. Verder namen we voor elk kind 3 van hun lievelingsboekjes mochten ze in de auto willen lezen.

Kleurboekjes, reisspelletjes en hun favoriete speelgoed gingen ook mee. Ik zorgde ervoor dat al deze dingen in 1 rugzak pasten. Verder hield ik rekening mee dat het speelgoed niet alleen tijdens de reis gebruikt kon worden, maar ook op de vakantiebestemming. Deze aanpak scheelde me een hoop spullen, tijd (sneller klaar met inpakken) en rommel op onze vakantiebestemming.

Een goed voorbereide vrouw gaat stressloos op vakantie

Door op tijd te beginnen en vooral tijd in een goede voorbereiding op je vakantie te steken, verminder je een groot gedeelte van de stress die je in de aanloop kunt ervaren. Deze investering levert je daarnaast ook ruimte en rust in je hoofd waardoor je met een grote portie voorpret aan je vakantie kunt beginnen.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Gerelateerde blog:

Wat moet je schoonmaken voordat je op vakantie gaat? (Voor een ontspannen thuiskomst)

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik praktische opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie