3 Tips voor een opgeruimde tuin met kinderen

kind speelt in zandbak - tips tuin opruimen met kinderen

3 Tips voor een opgeruimde tuin met kinderen

Hoe ziet jouw tuin aan het einde van de dag eruit? Ligt er overal waar je kijkt schepjes, emmertjes, autootjes, watergietertjes of stoepkrijt? Wat doet dat met jou? Misschien kun jij al dat speelgoed moeiteloos negeren en volop genieten van de zomeravond. Maar wat als jij dat niet kunt? En je mateloos ergert aan al het rondslingerende buitenspeelgoed? Dan is dit artikel iets voor jou want hierin deel ik mijn top tips voor een opgeruimde tuin met kinderen.

Waar lekker gespeeld wordt, wordt het rommelig

Iedereen die kinderen heeft, weet dat waar er gespeeld wordt het per definitie rommelig wordt. Je tuin is daar geen uitzondering op. Maar dat betekent niet dat je ‘s avonds naar alle rondslingeren speelgoed moet kijken. Ook niet dat jij alles zelf moet opruimen om dan pas van de prachtige zomeravond te genieten.

Hoe houd je de tuin dan opgeruimd met kinderen in huis?

Maar wat moet je dan doen om aan het einde van de dag je tuin weer opgeruimd te krijgen zelfs als je jonge kinderen hebt? Nou, met deze 3 tips kun jij dat voor elkaar krijgen.

Tip 1. Betrek je kind op een speelse manier bij het opruimen van de tuin

Zodra je kind kan lopen, kun je hem (ik gebruik voor het gemak hem) bij het opruimen betrekken. Hoe jonger een kind is, des te beter dat is. Het is niet voor niets dat men zegt: ‘Jong geleerd, is oud gedaan’.

Als je kinderen een beetje op die van mijn klanten (en de mijne) lijken, vinden ze het leuker om iets op een speelse manier te doen. Opruimen is daar geen uitzondering op.

Hoe betrek je je kind op een speelse manier bij het opruimen van zijn speelgoed? Door bijvoorbeeld zijn favoriete liedje tijdens het opruimen te zingen. Of samen een speciale playlist op Spotify te maken. Zet ‘m op en opruimen maar.

Houd je kind ervan om zelfbedachte liedjes te zingen? Dan kun je samen een grappige opruimliedje bedenken. Wanneer het tijd is om het speelgoed op te bergen, zingen jullie het samen. Zo maak je van het opruimen iets speciaals en houd je kind ook nog een leuke herinnering aan.

Wanneer je kindje competitief is, maak er daar gerust gebruik van. Bedenk een leuk wedstrijdje. Bijvoorbeeld wie de meeste spullen of gedeelte van de tuin in zo min mogelijk tijd opruimt. Wie de meeste speeltjes met alleen de linkerhand in de opbergbak legt. Of hinkelend. Ik wed dat jullie de grootste lol zullen hebben.

Lees ook: 5 Tips waarmee je opruimen een stuk leuker maakt

kiepauto in zandbak - tips opgeruimde tuin met kinderen - opruimcoach utrecht

Tip 2. Vertel je kind wat hij precies moet opruimen

Voor kinderen is het woord opruimen een vaag begrip. Daarnaast is opruimen geen aangeboren talent, maar iets wat je moet leren. Deze 2 dingen verklaren waarom de meeste kinderen moeite hebben met opruimen.

Daarom moeten wij ze leren hoe dat te doen. Kinderen leren opruimen door ons na te doen. Dus, wanneer jij je spullen na gebruik netjes opruimt, leert je kind dat dat zo hoort. Helaas is het goede voorbeeld geven niet voldoende.

Dus zul je tijdens het opruimen je kind precies moeten vertellen wat je wilt dat hij doet. Het komt erop neer dat je zegt ‘Leg alle schepjes in de rode emmer’, ‘Leg je autootjes in deze bak’ of ‘breng je dino’s naar je slaapkamer’.

Nog iets wat heel belangrijk is… Kinderen vinden het fijn als ze weten wat er gaat gebeuren. Wanneer jij vindt dat het tijd is om op te ruimen, kondig het eerst aan. Zo overval je je kinderen niet wat jou een strijd momentje kan schelen.

Lees ook: Hoe leer je je kind zijn speelgoed opruimen – 7 Tips

Tip 3. Geef al het buitenspeelgoed een vaste plek

Wanneer je het buitenspeelgoed uit het zicht wilt opbergen, dan zul je voor een vaste opbergplek in de schuur moeten zorgen. Het liefst dicht bij de deur zodat jullie alles gemakkelijk kunnen opbergen. En wanneer het speeltijd is zo tevoorschijn kunnen halen.

Het kleine speelgoed berg je op in stevige doorzichtige opbergbakken. Om het opbergen en pakken van de speeltjes makkelijker te maken, plak voor de allerkleinsten een foto (of knip de foto van de bijbehorende doos) op de opbergbak. En voor de grote kinderen kun je de bak labelen.

Last but not least, zorg dat de plek op kindvriendelijke hoogte is. Zo kunnen je kinderen zelf hun spullen pakken en na het spelen zelf terugleggen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het opruimen coördineren en strooien met complimentjes.

Lees ook: Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!

In een opgeruimde tuin kun je volop genieten van de heerlijke avondzon

Dat je tuin een rommeltje wordt als je kinderen daar spelen, is een feit. Maar dat is helemaal niet erg. Met deze tips kun je voortaan je schatjes gemakkelijk motiveren om samen de tuin weer netjes te krijgen zodat jij en partner daar ‘s avonds van kunnen genieten.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

 

Gerelateerde blog

Hoe je speelgoed in 7 praktische stappen sorteert en opruimt

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie