Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden + hoe je dat doet

Woonkamer bij welke fouten tijdens het opruimen vermijden

Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden + hoe je dat doet

Het blijkt dat de woorden ‘huis opruimen’ vaak hand in hand gaan met de woorden ‘fouten’, ‘valkuilen’, ‘flaters’, ‘blunders’ en zelfs ‘vergissingen’. Dit is geen toeval want opruimen is best moeilijk. Deze termen hoor ik mijn klanten vaak gebruiken. Wanneer ik verder vraag, vertellen ze me vaak dat ze het gevoel hebben dat hun inspanningen niet de gewenste resultaten opleveren en dat ze nog steeds te veel spullen hebben, waardoor hun huis rommelig blijft. Als je je hierin herkent, is het mogelijk dat je dezelfde fouten maakt die het opruimen van je huis alleen maar moeilijker maken.

Van je fouten kun je leren, ook tijdens het opruimen!

Een huis dat in de loop der jaren rommelig is geworden, kan soms lastig zijn om op te ruimen. Tijdens het opruimen kun je verschillende hindernissen tegenkomen die het proces stressvol, tijdrovend en frustrerend maken.

Wanneer dit gebeurt, doe je vaak onbewust dingen die het probleem verergeren. Dit zijn de fouten of valkuilen die ik mijn klanten vaak hoor noemen of zie maken. Gelukkig kun je van deze fouten leren. Het is nog mooier als je ze kunt herkennen en weet hoe je ze kunt vermijden. Dat is wat ik in dit artikel met je zal delen.

19 Opruimfouten op een rij en hoe je ze tijdens het opruimen vermijdt

Fout 1: Je hebt geen duidelijk opruimplan

Een van de meest gemaakte fouten tijdens het opruimen is beginnen zonder een plan van aanpak. In je enthousiasme wil je meteen aan de slag, maar al snel raak je overweldigd door de hoeveelheid spullen en het feit dat je meer tijd kwijt bent dan je had verwacht. Neem bijvoorbeeld de kledingkast. Vaak wordt deze helemaal leeggehaald zonder eerst een plan van aanpak te hebben. Aan het einde van de dag is je slaapkamer een nog grotere chaos en overal liggen spullen waar je geen raad mee weet. Dit kan frustrerend zijn.

Hoe voorkom je dat je zonder een plan gaat opruimen?

Om te voorkomen dat je zonder een plan begint met opruimen, is het belangrijk om eerst een minuutje (of tien) de tijd te nemen om een plan te maken. Het hebben van een duidelijk plan zal je helpen om gefocust en gemotiveerd te blijven, waardoor het opruimproces veel gemakkelijker wordt. Je krijgt niet alleen een beter overzicht van wat er moet gebeuren, maar je kunt ook je voortgang beter bijhouden tijdens het opruimen van jouw huis.

Schrijf op welke specifieke ruimtes je wilt opruimen en stel duidelijke doelen voor elke ruimte. Denk ook na over waar je de spullen tijdelijk kunt bewaren die nog geen vaste plek hebben, en waar je de spullen wilt neerzetten die je naar de kringloopwinkel of milieustraat wilt brengen.

Een andere belangrijke stap om deze valkuil bij het opruimen te voorkomen, is om te bepalen op welke dagen je kunt opruimen en hoeveel tijd je daarvoor wilt vrijmaken. Noteer deze afspraken in je agenda, zodat je ze niet vergeet. Dit helpt je om je aan je planning te houden.

vrouw maakt planning om valkuilen te vermijden tijdens het opruimen van haar huis

Fout 2: Je begint op de verkeerde plek

De schuur, garage of zolder behoren tot mijn top 3 meest voorkomende valkuilen bij het opruimen. Dit zijn namelijk de plekken waar je beter niet moet beginnen met ontspullen. Ten eerste omdat je niet direct het resultaat ziet en niet meteen profiteert van je inspanningen, tenzij je veel tijd in een van deze ruimtes doorbrengt. Of je van plan bent deze ruimte te verbouwen. Ten tweede is de kans groot dat je (vooral op zolder) sentimentele spullen tegenkomt die jouw opruimproces zullen vertragen. Last but not least, stel je beslissingen uit over spullen die ruimte innemen in je woonkamer, slaapkamer of keuken omdat je ze ’tijdelijk’ naar zolder verplaatst. Zo raakt je zolder weer vol met spullen.

Hoe voorkom je dat je op de verkeerde plek begint met opruimen?

Begin op de plekken waar je de meeste winst kunt behalen. Dit zijn de plekken waar je de meeste tijd van de dag doorbrengt. Je kunt ook starten in de ruimte waar je je het meest aan ergert, of eenvoudigweg in de kamer waar je dag begint. Voor de meeste mensen is dat de slaapkamer.

Door op de juiste plek te beginnen, voorkom je niet alleen een veelvoorkomende fout bij het opruimen, maar doorbreek je ook de vicieuze cirkel van spullen verplaatsen, waardoor je een stap dichter bij een opgeruimd huis en leven komt.

Lees ook: waar kan ik het beste beginnen met het opruimen van mijn huis en hoe bepaal ik dat?

Fout 3: Je pakt het opruimen groots aan

Een andere veelgemaakte fout die je moet vermijden, is om het opruimen van je huis groots aan te pakken. De kans is heel groot dat je hierdoor verlamd en overweldigd raakt. Als je bijvoorbeeld je hele zolder wilt opruimen en deze tot aan de nok toe vol staat met verhuisdozen, kan de confrontatie met de grote hoeveelheid spullen je flink ontmoedigen. Bovendien vraagt het opruimen van de gehele zolder meer overzicht dan het uitmesten van één verhuisdoos per keer.

Hoe voorkom je dat je het opruimen groots aanpakt?

Om te voorkomen dat je overweldigd raakt door het opruimproces, is het raadzaam om klein te beginnen. Als je je zolder wilt ontspullen, begin dan met 1 doos. Is je hele kledingkast toe aan een opruimbeurt? Begin dan met 1 plank of lade. Hetzelfde geldt voor de keuken. Pak het klein aan door met de besteklade te beginnen en ga van daaruit verder orde in je keuken scheppen.

Door een kleine plek aan te pakken, zoals een lade of een kast, train je je opruimspier waardoor je meer zelfvertrouwen en ervaring krijgt in het opruimen. Na verloop van tijd zul je merken dat al die kleine opruimprojecten bij elkaar opgeteld een groot verschil in je huis hebben gemaakt.

Lees hier welke 5 kleine plekken je snel opgeruimd hebt

Fout 4: Je hebt onrealistische verwachtingen

Een fout die veel mensen bij het opruimen maken, is dat ze onrealistische verwachtingen hebben. Vaak merk ik dat mijn klanten, in hun enthousiasme voor het opruimen, ambitieuze doelen stellen of hoge verwachtingen hebben die uiteindelijk onhaalbaar blijken te zijn. Er is niets mis met doelen stellen, maar het wordt pas een probleem wanneer die doelen buiten je bereik liggen en leiden tot grote teleurstellingen.

Bijvoorbeeld, als je jezelf als doel stelt om je huis in één weekend op te ruimen, is de kans groot dat je op zondagavond diep teleurgesteld raakt als je dit niet haalt. Weinig mensen hebben de energie, tijd en uithoudingsvermogen om hun hele huis in maar één weekend op te ruimen. Bovendien heb je je rommel niet in één weekend verzameld, dus is het onrealistisch om in zo’n korte tijd vanaf kunt komen.

Een andere valkuil bij het opruimen van je huis is het idee dat het bezitten van minder spullen de magische oplossing is voor alle problemen in je leven. Hoewel opruimen veel voordelen heeft, is het vaak een middel en niet de oplossing. Ik vertel mijn klanten vaak dat het opruimproces een katalysator is die je kijk op andere aspecten van je leven kan veranderen, wat op zijn beurt leidt tot veranderingen op andere vlakken in je leven.

Hoe voorkom je het voeden van onrealistische verwachtingen?

Allereerst draait opruimen om vooruitgang boeken, niet om perfectie. Probeer het opruimen van jouw huis in kleine haalbare opruimprojecten te verdelen. Op die manier is de kans groter dat je consistent kleine stappen zet om van je rommel af te komen. Verder is het belangrijk om je niet blind te staren op het perfect opruimen of je zorgen te maken of je het meteen goed doet.

Wees ook realistisch over de hoeveelheid tijd die nodig is om de verschillende kamers in je huis op te ruimen. Opruimen is niet altijd een snel en makkelijk proces. Sommige plekken of spullen zijn makkelijker op te ruimen dan andere en vragen meer tijd om beslissingen te nemen over wat te houden en wat weg te doen. Bovendien leidt de poging om alles tegelijkertijd aan te pakken vaak tot onafgemaakte opruimprojecten, frustratie en een gevoel van mislukking.

Probeer deze valkuil tijdens het opruimen te vermijden en je zult zien dat je makkelijker je opruimdoelen bereikt zonder je overweldigd of moedeloos te voelen.

Fout 5: Je wilt meerdere ruimtes tegelijkertijd opruimen

Een veelvoorkomende fout die ik mensen vaak zie maken tijdens het opruimen, is dat ze proberen meerdere ruimtes tegelijkertijd op te ruimen. Deze fout wordt vaak gemaakt bij het opruimen van de kledingkast. Je realiseert je dat je kleding op verschillende plekken in huis hebt liggen, zoals zolder, de kapstok bij de entree, in de badkamer of de berging.  Reflexmatig wil je alles tegelijkertijd aanpakken.

Reflexmatig wil je in al deze ruimtes aan de slag gaan met ontspullen. Het probleem hiermee is dat je maar aan één plek je onverdeelde aandacht kunt geven. Het heen en weer lopen tussen verschillende ruimtes kost niet alleen fysieke energie, maar ook het schakelen tussen de verschillende ruimtes en de spullen die daar liggen. Daarnaast is het moeilijk om het overzicht te houden over al je kleding dat over deze verschillende ruimtes verspreidt ligt.

Hoe voorkom je dat je meerdere ruimtes tegelijkertijd opruimt?

Om deze fout te vermijden, kun je twee methodes gebruiken. De eerste methode is om één ruimte per keer aan te pakken en pas aan de volgende te beginnen als de eerste helemaal is opgeruimd en georganiseerd. De tweede methode is om al je kleding op één centrale plek in huis te verzamelen en deze vervolgens per categorie te sorteren voordat je beslissingen neemt over wat je wilt houden en wat je wilt wegdoen. Dit zorgt voor meer overzicht en efficiëntie tijdens het opruimen.

krat die gebruikt wordt als sorteersysteem om fouten vermijden tijdens het opruimen

Fout 6: Je gebruikt geen sorteersysteem tijdens het ontspullen

Bijna al mijn klanten maken deze fout tijdens het opruimen. Ze gebruiken geen sorteersysteem tijdens het ontspullen, waardoor ze in de valkuil vallen van “ik breng dit even naar z’n plek.” Wanneer je in deze valkuil stapt, verlaat je niet alleen de opruimplek, maar word je ook afgeleid door andere rommelige plekken die je ‘even snel’ wilt opruimen. Of je hoort dat de wasmachine klaar is met een wasbeurt en je gaat het wasje ophangen, wat uiteindelijk je opruimsessie saboteert.

Naast het verlaten van de opruimplek heeft deze valkuil nog een ander kenmerk: je verliest al snel het overzicht. In de praktijk betekent dit dat wanneer je een grote hoeveelheid spullen gaat sorteren, je op een gegeven moment niet meer weet welk doel elke stapel heeft. Hierdoor leg je spullen neer op de stapel van spullen die je wilt houden in plaats van op de stapel van spullen die je wilt doneren. Of je plaatst spullen die je wilt verkopen bij de spullen die je wilt doneren.

Daarom is het belangrijk om een sorteersysteem te hebben, zodat je zowel op de opruimplek blijft als het overzicht houdt over de spullen die je aan het sorteren bent.

Hoe voorkom je dat je zonder een opruimsysteem gaat opruimen?

Een manier om deze valkuil te vermijden, is door een sorteersysteem (ook wel bekent als opruimkit) samen te stellen voordat je met opruimen begint. Een basis sorteersysteem bestaat uit 3 dozen of klapkratten die je als volgt labelt: “Hier opbergen,” “Elders opbergen,” en “Doneren.” Afhankelijk van wat je met je overbodige spullen wilt doen, kun je je systeem uitbreiden met een doos voor spullen die je wilt verkopen. Als laatste een vuilniszak voor de spullen die moeten worden  weggegooid.

Door dit te doen, kun je snel en efficiënt beslissingen nemen over wat je met elk item wilt doen en blijf je op de plek die je wilt aanpakken.

Lees hier meer over welke spullen je nodig hebt om een efficiënt sorteersysteem samen te stellen en je huis efficiënt op te ruimen.

Fout 7: Je koopt alvast opbergspullen

Steek je vinger op als je ooit opbergspullen hebt gekocht voor je je huis hebt opgeruimd. Ik heb dat vroeger zeker gedaan! Nadat ik had besloten om mijn huis grondig te ontspullen, rende ik naar de winkel om organizers te kopen. Handig, toch? In mijn beleving kon ik mijn spullen meteen in kwijt en ongestoord doorgaan met opruimen.

Maar de praktijk is vaak anders, want je weet zelden van te voren hoeveel bakken je nodig hebt, welke grootte je nodig hebt of zelfs welk type organizer het beste is om de klus te klaren. Bovendien is er een verborgen valkuil van dit valkuil: onbewust ga je het moeilijke beslissingsproces uit de weg en gebruik je deze handige bakken om spullen gewoon op te bergen zonder ze eerst kritisch te beoordelen.

Hoe kun je voorkomen dat je alvast organizers koopt?

Hoe moeilijk het ook is, ga eerst ontspullen. Sorteer al je spullen, maak keuzes en groepeer alles wat je wilt houden in logische categorieën. Pas nadat je dit hebt gedaan, kun je zien of je daadwerkelijk bakjes of mandjes nodig hebt om je spullen georganiseerd op te bergen.

Kijk ook eerst wat je al in huis hebt. Vaak heb je al organizers in huis liggen die je kunt hergebruiken. Als je toch iets moet kopen, dan is dat geen probleem. Je weet immers precies welk type opberger je nodig hebt, hoe groot het moet zijn en hoeveel je nodig hebt. Op deze manier voorkom je niet alleen miskopen, maar zorg je ook voor dat je niet zomaar rommel in mooie bakjes stopt.

Fout 8: Je spullen organiseren in plaats van eerst te ontspullen

Dit is een veelvoorkomende opruimfout die ik tegenkom. Bijna altijd is dit het gevolg van angst om op te ruimen en daarmee spullen kwijt te raken. Of dat dat je overweldigd bent door de hoeveelheid spullen die door je handen moeten gaan. Dus kies je, vaak onbewust, voor de weg van de minste weerstand door spullen in mooie dozen te stoppen in plaats van van overbodige spullen af te komen.

Hoewel ik het super leuk vind om spullen in mooie bakjes op te bergen, is dit niet hetzelfde als ontspullen. Als je niet eerst ontspult voordat je organiseert, ben je gewoonweg bezig met het organiseren van je rommel. Meestal komt dit erop neer dat je dezelfde hoeveelheid spullen in huis hebt, maar nu in prachtige opbergoplossingen. Toch ervaar je dezelfde mate van stress, omdat je in feite niets hebt gedaan aan de oorzaak van je rommelige huis.

Hoe voorkom je dat je overbodige spullen organiseert in plaats van opruimen?

De enige manier om niet in deze valkuil te trappen tijdens het opruimen, is door eerst te ontspullen. Haal elk voorwerp uit de kast en leg soortgelijke items bij elkaar. Op die manier kun je zien hoeveel items je van elk soort hebt en vervolgens beslissen wat je wilt houden en wat niet. Daarna bepaal je waar je deze voorwerpen gaat opbergen. Als dat nodig is, kun je ze dan met plezier in mooie organizers opbergen. Je zult merken dat deze aanpak je op de lange termijn meer voldoening zal opleveren, omdat je je huis gemakkelijker netjes en georganiseerd kunt houden wanneer je minder spullen hebt.

professional organizer utrecht haalt plank leeg bij blog valkuilen vermijden tijdens opruimen huis

Fout 9: Je slaat plekken of spullen over

Zelfs tijdens een opruimsessie trappen mijn klanten in deze valkuil. Gelukkig sta ik naast ze en voorkom ik dat ze erin blijven, wat trouwens een mooi leermoment is. Wat bedoel ik nou met deze opruimfout? Stel je voor dat je bezig bent met het opruimen van je kledingkast. Je komt bij een plank of een stapel truien en denkt dat je die kunt overslaan omdat je er al eerder naar hebt gekeken. Je bent er zeker van dat je alles wilt bewaren.

Het probleem met deze aanpak tijdens het opruimen is dat er vaak toch spullen zijn die je bij nader inzien niet meer wilt houden.

Hoe voorkom je dat je plekken of spullen overslaat?

Deze fout kun je voorkomen door systematisch alle plekken een voor een na te lopen en alle spullen één voor één door je handen te laten gaan. Op die manier krijgen alle plekken en spullen de aandacht die ze verdienen en kun je met 100% zekerheid een beslissing nemen over welke spullen je wilt houden en welke niet.

Deze aanpak is niet zomaar een moetje die je tijdens het opruimen moet doen die voor je gevoel onnodig energie en tijd lijkt te kosten. Op de lange termijn zul je merken dat opruimen op deze manier juist effectiever is en leidt tot een opgeruimder en georganiseerder huis.

Fout 10: Je geeft je spullen geen vaste opbergplek

Dit is een van die opruimfouten die onbedoeld wordt gemaakt tijdens het opruimen van een huis. Het valt me vaak op dat spullen soms zomaar teruggelegd worden in een kast. Dit kan gebeuren omdat het dan makkelijker lijkt om door te gaan met opruimen. Het kan ook een gewoonte zijn of omdat het lastig is om een vaste, maar vooral logische plek te bedenken waar deze spullen opgeborgen moeten worden.

Wat ik ook vaak tegenkom, is dat spullen op verschillende plekken in huis worden opgeborgen. Op zich is dat geen probleem, zolang ze worden bewaard waar je ze gebruikt. Als je spullen elke keer zomaar in een willekeurige kast of lade stopt, blijft je huis zelfs na het goed opruimen rommelig aanvoelen. Met alle bijkomende stress van dien.

Hoe voorkom je dat je je spullen geen vaste opbergplek geeft?

Deze valkuil kun je vermijden door eerst te bepalen welke activiteiten je in desbetreffende ruimte wilt doen. Vervolgens zorg je ervoor dat alle spullen die bij deze activiteit horen hun weg naar deze ruimte vinden. Geef ze dan een vaste plek in de kast, het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar je ze gaat gebruiken.

Wanneer alle spullen een vaste en (voor jouw gezin) logische plek hebben én iedereen in het gezin weet waar die plek is, zullen deze spullen moeiteloos hun weg vinden naar hun ‘huisje’.

spullen in bakjes om opruimfout vermijden

Fout 11: Je stopt met opruimen wanneer je vastloopt

Allereerst gebeurt het trappen in deze valkuil altijd onbewust. Dit gebeurt vaak wanneer je beseft dat je opruimklus groter is dan je had gedacht. Je wordt overweldigd door de grote hoeveelheid spullen en de vele beslissingen die je moet nemen tijdens een opruimsessie. Daarnaast zich dit ook vaak voor bij spullen die emotioneel beladen zijn zoals babykleren, ansichtkaarten of boeken.

Ondanks dat dit een hele normale reactie is, kan dit ervoor zorgen dat je stopt met opruimen of dat je je motivatie verliest. Daarom is het belangrijk om van tevoren een strategie te bedenken om hiermee om te gaan op het moment dat het zich voordoet.

Hoe voorkom je dat je stopt met opruimen wanneer je vastloopt?

Wanneer je moeilijk op te ruimen spullen tegenkomt, is het een goed idee om ze tijdelijk opzij te zetten. Dit kun je doen totdat je meer ervaring hebt met opruimen of tot het moment dat je er klaar voor bent om deze spullen los te laten. Onlangs heb ik bij een klant een ‘parkeerdoos’ in het leven geroepen. Hierin bewaart ze de lastige spullen. Zodra de doos vol is, zullen we samen rustig bekijken of ze er klaar voor is om deze spullen los te laten. Op deze manier blijft ze gemotiveerd en kunnen we doorgaan met opruimen.

Lees ook: 10 Redenen waarom je moeite hebt met opruimen en hoe je ze overwint

Fout 12: Je bewaart dingen ‘voor het geval dat’

Het bewaren van spullen ‘voor het geval dat’ is zo’n opruimfout die veel mensen maken. Bijna iedereen heeft minstens één voorwerp in huis dat wordt bewaard “voor het geval dat” het ooit nodig zal zijn.

EEen voorbeeld hiervan is kleding die momenteel niet past. Een ander voorbeeld zijn keukenapparaten die ooit zijn gekocht om gezonde smoothies te maken, maar nu staan te verstoffen in de kast.

Hoe vermijd je de ‘voor het geval dat’ opruimfout?

Deze opruimfout kun je vermijden door je mindset te veranderen met betrekking tot deze spullen. Het is namelijk zo dat als je een bepaald voorwerp in de afgelopen maanden of zelfs jaren niet hebt gebruikt, de kans vrijwel nihil is dat je ooit nodig zult hebben.

Wanneer je voor dit dilemma staat, overweeg dan wat het ergste is dat kan gebeuren als je dat item over een jaar toch nodig blijkt te hebben. Vraag jezelf af hoe waarschijnlijk dat scenario is en bedenk wat je in zo’n geval kunt doen. Misschien kun je iets anders gebruiken, het huren of lenen van iemand anders.

Fout 13: Je wilt zo veel mogelijke spullen verkopen

Tijdens het opruimen kom je spullen tegen die je kunt verkopen, zoals kleren, speelgoed, keukenapparatuur en zelfs sieraden. Tegenwoordig kun je je spullen niet alleen op de rommelmarkt verkopen, maar ook online. Waarbij vooral het online verkopen heel eenvoudig lijkt, maar schijn kan bedriegen.

Want in het gemak waarmee je spullen online te koop zet, schuilt een valkuil die je absoluut moet vermijden wil je je huis succesvol opruimen. Op het moment dat je steeds meer spullen opzij zet om ze te verkopen vertraag je je opruimproces. Hoe meer dozen met spullen je opzij zet, hoe meer je je vooruitgang vertroebelt want je blijft spullen in dozen in huis houden.

Een andere veelgemaakte opruimfout die hiermee samenhangt, is het krampachtig vasthouden aan de gedachte ‘ooit zal iemand deze spullen kopen.’ Als je goed kijkt, ben je gewoon spullen aan het verplaatsen als je tijdens het opruimen deze fout maakt.

Hoe voorkom je dat je zo veel mogelijk spullen wilt verkopen en deze alsmaar je huis niet uit krijgt?

Als je van plan bent om spullen te verkopen, bewaar dan je koopwaar op een centrale plek in huis. In het geval je op de rommelmarkt wilt staan, noteer op de doos ‘rommelmarkt’ en de datum van desbetreffende. Maak ook een notitie in je agenda. Als je uiteindelijk niet op de rommelmarkt hebt gestaan, is het tijd om de knoop door te hakken en deze spullen naar de kringloopwinkel te brengen.

Wil je spullen online verkopen? Besef eerst dat je foto’s moet maken, deze uploaden, een beschrijving schrijven, onderzoeken wat andere ervoor vragen want dat bepaalt wat jij ervoor kunt vragen. Ook realiseren dat je tijd moet steken in het beantwoorden van vragen en dat mensen deze spullen niet op komen halen. Als je toch een poging wilt wagen, raad ik je aan kritisch te zijn over wat je wilt verkopen. Is er bijvoorbeeld vraag naar? Stel een minimale monetaire grens aan wat je wilt verkopen. En stel een termijn waarin je koopwaar verkocht moet zijn. Wanneer deze verstreken is, dan doe je deze spullen weg.

Lees hier mijn tips om met succes spullen te verkopen op de rommelmarkt

sentimentele spullen bij valkuilen vermijden opruimen huis

Fout 14: Je bewaart te veel spullen om emotionele redenen

Zet je schrap want dit kan aanvoelen als een rollercoaster! Spullen met emotionele waarde zijn wellicht een van de meest overweldigende spullen waarmee je te maken krijgt tijdens het opruimen. De sterke emotionele band met sentimentele spullen, zoals studieboeken, bepaalde kleren of het speelgoed van je kinderen, kan je meenemen naar je verleden en je daar gevangen houden.

Het loslaten van deze dingen kan een uitdagend proces zijn, zelfs als ze hun doel niet langer dienen of geen vreugde meer brengen. Daarom kunnen ze een van de grootste valkuilen zijn bij het opruimen. Als je erin trapt kunnen ze ervoor zorgen dat je helemaal stopt met opruimen of je zelfs weerhouden om überhaupt te beginnen.

Hoe kun je sentimentele spullen het beste opruimen, zelfs als het moeilijk is

Mensen gaan tijdens het opruimen de fout in door met deze spullen te beginnen. Het beste is om sentimentele spullen pas als laatste aan te pakken. Belangrijk is om te beseffen dat het prima is om herinneringen te koesteren en te eren, maar dat het ook belangrijk is om ruimte te maken voor het hier en nu. Zo maak je letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe ervaringen en herinneringen.

Wanneer je zover bent om deze spullen op te ruimen, neem de tijd om te voelen of na te gaan waarom een bepaald voorwerp emotionele waarde voor je heeft. Kijk vervolgens of het nog steeds een doel dient in je leven. Als dat niet het geval is, overweeg dan om het te doneren of om het op een andere manier te gebruiken, zodat je de geschiedenis ervan eert en tegelijkertijd fysieke en mentale ruimte vrijmaakt.

Vaak is het maken van een foto van zo’n item voldoende om de herinneringen die het vasthoudt te behouden zonder het item zelf te hoeven bewaren. Ik ben een voorstander van rustig de tijd nemen wanneer je deze spullen door je handen laat gaan. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het vasthouden aan te veel spullen om emotionele redenen kan leiden tot een blijvend rommelig huis waar je niet tot rust kunt komen.

Fout 15: Je schat je spullen hoger in dan ze werkelijk waard zijn

Ik heb deze fout zelf ook vaak gemaakt bij het opruimen van mijn huis. Ons brein zit zo in elkaar dat het de aankoopprijs erbij pakt wanneer je overweegt om een voorwerp weg te doen. Al is dit een leuk feitje om te weten, het maakt het loslaten van vooral dure spullen niet makkelijker. Zelfs als ze je niet meer gebruikt en ze alleen maar in de weg staan.

Hoe voorkom je dat je niet in de ‘ik heb er veel geld voor betaald’ valkuil trapt?

Om te voorkomen dat je in deze valkuil trapt, kun je proberen het omdenkprincipe toe te passen. In plaats van te denken aan het geld dat je oorspronkelijk hebt uitgegeven, richt je je op het geld dat je eigenlijk verspilt door het item in je huis te houden terwijl je het niet meer gebruikt. Je zult nooit dat oorspronkelijke bedrag terugverdienen door het simpelweg in een kast te bewaren.

Het is belangrijk om te accepteren dat je het geld al hebt uitgegeven op het moment van aankoop. De enige financiële waarde die het item nu heeft, is het geld dat je blijft uitgeven om het in je huis op te slaan.

Fout 16: Je staart je blind op het overhouden van een strik aantal spullen

Veel mensen die tijdens het opruimen deze opruimfout maken, staren zich blind op bijvoorbeeld hoeveel paar sokken je moet je hebben. Of hoeveel mokken in je keukenkastje moet hebben. Wanneer je jezelf probeert te beperken tot een strikt aantal spullen, kan dit extra druk en stress veroorzaken.

Opruimen hoeft niet meteen perfect te zijn. Er is geen juiste of verkeerde manier om op te ruimen. Er is geen juiste of verkeerde manier om op te ruimen, en je hoeft jezelf niet te dwingen om een bepaald maximum aantal spullen te behouden om succesvol op te ruimen. Waar je ook rekening moet houden, zeker als je huisgenoten hier anders in staan, is dat wat voor de een genoeg is, voor de andere juist als te weinig of te veel kan worden ervaren.

Hoe voorkom je dat je je blind staart op het aantal spullen?

Allereerst richt je op hoe de ruimte aanvoelt nadat je hebt opgeruimd. Na verloop van tijd zul je een gevoel ontwikkelen voor wat voor jou genoeg is.

Vaak helpt het om jezelf belangrijke opruimvragen te stellen in plaats van je te concentreren op een vast aantal spullen:

  • Maakt dit item me gelukkig?
  • Voegt het waarde toe aan mijn leven?
  • Heb ik het echt nodig?
  • Zou ik het opnieuw kopen?
  • Past het nog in mijn leven en huidige gewoontes?

keukenspullen voor het geval dat fouten maken bij opruimen

Fout 17: Je ruimt andermans spullen op

Hoe gemotiveerd je ook bent, het is belangrijk om de spullen van je partner of huisgenoten niet zomaar op te ruimen zonder hun toestemming. Ook al doe je dit met goede bedoelingen, het kan leiden tot conflicten en frustraties. Deze fout kan ervoor zorgen dat je partner weerstand biedt tegen opruimen of juist nog sterker vasthoudt aan zijn of haar spullen.

Hoe voorkom je dat je andermans spullen opruimt?

Door je alleen te richten op het opruimen van jouw eigen spullen. Als je de spullen van je partner tegenkomt, leg ze dan apart zodat hij of zij zelf kan beslissen wat ermee moet gebeuren. Wat je partner ook beslist, respecteer de keuze.

Als je samen gemeenschappelijke ruimtes wilt opruimen, zoals de keuken of voorraadkast, betrek je partner dan op een vrijblijvende manier. Vraag bijvoorbeeld om hulp bij het leeghalen van een kast of het schoonmaken ervan. Of nodig hem of haar uit om gezellig bij je te zitten.

Het kan zelfs zo zijn dat jouw opruiminspanningen je partner inspireren om ook aan de slag te gaan met opruimen.

Lees hier hoe je gemotiveerd blijft tijdens het opruimen

Fout 18: Je brengt de spullen niet meteen weg

Je doet niks verkeerd als je dozen met spullen verzamelt voor de kringloop, doneerhoek of milieustraat. De opruimfout zit ‘m in het niet meteen wegbrengen van deze spullen. Je zult misschien denken ‘hoe dan?’

Ten eerste zorgen deze dozen ervoor dat je huis rommelig oogt. Ten tweede kan het gebeuren dat jij (of je huisgenoten) een laatste blik werpt in een van de dozen en besluit om spullen eruit te halen omdat je ze toch nog een kans wilt geven. En zo beginnen deze spullen aan hun nieuwe zwerfbestaan in je huis waardoor het binnen de kortste keren weer rommelig wordt.

Hoe voorkom je dat je de weggeef spullen in je huis blijven?

Een manier om deze fout te vermijden, is door de dozen meteen weg te brengen. Als je daar geen tijd voor hebt, leg ze dan zo snel mogelijk in de kofferbak van je auto en zet in je agenda wanneer je ze gaat afleveren. Wil je in één rit een auto vol dozen wegbrengen? Verzamel ze dan in een hoekje van je bijkeuken of schuur. In ieder geval uit het zicht zodat je niet in de verleiding komt om ze open te maken. Wat ook vaak helpt is de doos dicht tapen. Met dit laatste maak je de drempel nog groter om het open te doen.

Wil je meer lezen over spullen doneren? Lees dan Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?

Fout 19: Je houdt je huis niet opgeruimd

Het opruimen van je huis is geen eenmalig proces. Als je daar van overtuigd bent, dan sta je op het punt om een grote opruimfout te maken. Want na het grondig ontspullen en ordenen van je huis begint het proces van onderhouden.

Hoe je het went of keert, spullen zullen altijd je huis binnenkomen. Als je geen onderhoudssysteem in het leven roept en eraan vasthoudt, dan zul je binnen de korstte keren omringt worden door rommel.

Hoe voorkom je dat je je huis niet opgeruimd blijft?

Deze fout kun je voorkomen door nieuwe gewoonten aan te leren die je helpen om je huis opgeruimd te houden. Als er op de hoek van de eettafel van alles zich verzamelt, ga eerst na wat voor spullen dat zijn. Vervolgens waar hun vaste plek is en waarom ze op die ene hoek van de tafel belanden. Misschien kom je achter dat sommige spullen nog niet een eigen vaste plek hebben. Of dat deze spullen wel een vast plek hebben, maar jij ze ‘even’ op tafel legt. Dan ligt de oplossing bijvoorbeeld in het meteen terugleggen op z’n plek.

Lees ook: slimme gewoontes waarmee jij je huis opgeruimd houdt

Vermijd deze veelgemaakte fouten om het opruimen gemakkelijker te maken

Als je dit artikel helemaal hebt gelezen wil ik je allereerst complimenteren! Nu wil ik je op het volgende attenderen. Ervan uitgaan dat je nu al deze opruimfouten meteen zult herkennen en vermijden, is niet realistisch. Opruimen is een leerproces en in dat opzicht is fouten maken en deze herkennen belangrijk om ze nooit meer te maken.

Mijn tip om de opgedane kennis die in dit artikel in de praktijk te brengen is als volgt: Voordat je aan een opruimproject begint, zorg ervoor dat je je op maximaal 3 opruimfouten focust. Begin bijvoorbeeld door een plan van aanpak te maken en een sorteersysteem samen te stellen. Bedenk alvast hoe je tijdens het opruimen de ‘voor het geval dat’ fout gaat tackelen.

Zie elk opruimklus als een leermoment en je zult merken dat het opruimen een stuk makkelijker wordt.

 

Wil je zelfstandig opruimen met een beetje hulp van mij als opruimexpert zodat je bovenstaande fouten vermijdt?Cover praktische stappenplan en gids opgeruimd huis

Dan is mijn e-book 7 Simpele stappen naar een opgeruimd huis

misschien iets voor jou. In dit praktische stappenplan leer ik je de basisprincipes van het opruimen die ik mijn klanten tijdens een opruimsessie leer zodat ze hun huis zelf verder makkelijk kunnen opruimen en opgeruimd houden.

Klik hier om meer erover te lezen.

 

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie