7 Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden

Welke fouten moet je tijdens het opruimen vermijden

7 Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis absoluut moet vermijden

Het opruimen van een rommelig huis kost veel tijd en energie en het kan ook emotioneel zwaar zijn. Om frustraties en teleurstellingen te voorkomen is het daarom belangrijk om een aantal veelvoorkomende fouten te herkennen en vooral te vermijden.

Daarom is het belangrijk om het goed aan te pakken

Het zou toch jammer zijn als je kledingkast, woonkamer of keuken binnen de kortste keren weer rommelig is. Of erger nog, dat je na het opruimen een grotere chaos overhoudt dan het aanvankelijk was.

Deze 7 fouten moet je vermijden tijdens het opruimen

Als je weet welke valkuilen er zijn en hoe je ze het beste kunt vermijden, wordt opruimen een stuk makkelijker. Bovendien bereik je meer in minder tijd omdat je efficiënter bezig bent.

Fout 1: Je hebt geen opruimplan

De meest gemaakte fout is opruimen zonder een plan. In je enthousiasme wil je snel aan de slag. Al snel kom je achter dat je meer tijd kwijt bent dat je had verwacht. Je onoverzichtelijke kledingkast is een grotere chaos. En overal liggen er spullen waar je geen raad mee weet. Om niet te hebben over hoe jij je hierdoor voelt.

Dit kun je voorkomen door voortaan eerst even een minuutje (of tien) de tijd te nemen om een plan te maken. Fouten vermijden opruimen woningSchrijf precies op waar of wat je wilt opruimen. Vergeet niet te bedenken waar je de spullen tijdelijk bewaart die nog geen vaste plek hebben. En waar je de spullen neerzet die je naar de kringloop of milieustraat wilt brengen.

Mocht je nog geen opruimkit hebben, dan is dit het moment om deze samen te stellen. Zo heb je alles bij de hand om meteen aan de slag te gaan.

Als laatste kijk je op welke dagen je kunt opruimen en hoeveel tijd je daarvoor vrij kunt of wilt maken. Om het niet te vergeten, noteer je deze afspraak in je agenda.

Fout 2: Je pakt het groots aan

Een ander bekende valkuil die je moet vermijden, is het opruimen van je huis groots aanpakken. De kans is groot dat je hierdoor verlamd raakt en overweldigd wordt omdat je niet alleen geconfronteerd wordt met een grote hoeveelheid spullen. Maar ook omdat het opruimen van bijvoorbeeld je hele zolder meer van je overzicht vraagt dan het uitmesten van een verhuisdoos per keer.

Neem daarom het zekere voor het onzekere en begin klein. Als je de zolder wilt ontspullen, begin dan met 1 doos. Is je hele kledingkast toe aan een opruimbeurt? Begin voor de zekerheid met 1 plank of lade. Hetzelfde geldt voor de keuken. Pak het klein aan door met de besteklade te beginnen en van daaruit verder orde in te scheppen.

Lees hier welke 5 kleine plekken je snel opgeruimd hebt

Fout 3: Je begint niet op de juiste plek

De schuur, garage of zolder behoren tot de plekken waar je juist niet moet beginnen met opruimen. Ten eerste omdat je het resultaat niet ziet en helemaal niet van profiteert. Tenzij je veel tijd op een van deze plekken doorbrengt. Ten tweede is de kans groot dat je (met name op zolder) sentimentele spullen tegenkomt die het opruimen zullen vertragen. Ten derde stel je beslissingen uit over spullen die jouw woonkamer, slaapkamer of keuken in beslag nemen en minder leefbaar maken.

Je doet jezelf een groot plezier door vanaf nu te beginnen op plekken waar je dagelijks komt. Door op de juiste plek te beginnen, doorbreek je de vicieuze cirkel van spullen verplaatsen waardoor je een stap richting een opgeruimd huis en leven zet.

Fout 4: Je blijft niet op de opruimplek

Stel je voor, je bent in je slaapkamer bezig. Daar vind je een boek dat in de boekenkast in de woonkamer hoort. Dus breng je het even naar de boekenkast waar je besluit om even je boeken op kleur te sorteren. Vervolgens vind je dat de vaas van oma vandaag echt naar zolder moet. Hup daar ga je dan….. Wat blijkt er aan het einde van de dag? Je bent overal bezig geweest, maar je slaapkamer alles behalve opgeruimd.

Om de volgende keer niet in deze valkuil te trappen is het verstandig om een opruimkit te gebruiken zodat je zeker van bent dat je de opruimplek pas verlaat op het moment dat je klaar bent.

Wat zit er in zo’n opruimkit en hoe gebruikt je het? Om te beginnen 3 kartonnen dozen en een rol vuilniszakken. In de eerste doos leg je alle spullen die je op de opruimplek wilt opbergen. In de tweede doos leg je alle spullen die je wilt weggeven of doneren. In de derde doos leg je de spullen die elders in huis horen. Deze doos zorgt er dus echt voor dat je niet meer aan de wandel gaat en de klus klaart. De vuilniszakken vul je met alles wat kapot, vies en niet recyclebaar is.

Fout 5: Je neemt geen beslissing

Opruimen is beslissingen nemen over je spullen. Over wat je wegdoet maar vooral over wat je wilt houden. Waar je je spullen wilt bewaren. En wat je doet met de spullen waarvan je afstand doet. Daarom vinden de meeste mensen opruimen moeilijk: opruimen draait met name om beslissingen nemen.

Maar als je de controle over je spullen en leven terug wilt hebben, zul je beslissingen moeten nemen. Door jezelf een aantal vragen te stellen kom je je een flinke eind. Zoals:
– Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt?
– Heb ik een beter exemplaar van?
– Is het onvervangbaar?
– Voegt het iets toe aan mijn leven?
– Heb ik tijd, energie of ruimte voor deze voorwerp?

Fout 6: Je koopt alvast opbergspullen

Steek je vinger op als je ooit opbergspullen hebt gekocht voor je je huis hebt opgeruimd. Ik heb dat vroeger zeker gedaan!fouten vermijden tijdens opruimen

Trap niet in deze valkuil, maar ontspul eerst. Cluster je spullen en geef ze een vaste opbergplek. In het geval dat je toch mandjes of doosjes nodig hebt, kijk eerst wat je in huis hebt en hergebruik dat.

En moet je iets kopen? Geen probleem want nu weet je precies welke soort opbergsysteem je nodig hebt. En hoe groot het moet zijn. Op deze manier voorkom je miskopen en rommel.

Fout 7: Je brengt de spullen niet meteen weg

Je doet niks verkeerd als je dozen met spullen verzamelt voor de kringloop, doneerhoek of milieustraat. De fout zit ‘m in het niet meteen wegbrengen van deze spullen.

Ten eerste omdat deze dozen ervoor zorgen dat je huis rommelig uitziet. Ten tweede kan het gebeuren dat je (of je huisgenoten) een laatste kijkje neemt in een van de dozen met als gevolg dat je spullen eruit haalt omdat je ze toch een 2e kans wilt geven. En zo beginnen deze spullen aan hun nieuwe zwerfbestaan in je huis waardoor het binnen de kortste keren weer rommelig wordt.

Een manier om deze fout te vermijden is door de dozen meteen weg te brengen. In het geval dat je geen tijd voor hebt, leg het zo snel mogelijk in de kofferbak van je auto. Of in de bijkeuken, schuur of voorraadkast, in ieder geval uit het zicht zodat je niet in de verleiding komt om ze open te maken. Wat ook vaak helpt is de doos dicht tapen. Met dit laatste maak je de drempel nog groter om het open te doen.

Wil je meer lezen over spullen doneren? Lees dan Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis?

Met deze kennis op zak wordt opruimen een makkie

Nu je weet welke veelgemaakte fouten je moet vermijden en wat je beter kunt doen, is het opruimen van je huis een stuk makkelijker. Simpelweg omdat je voortaan het opruimen anders gaat aanpakken. Je zult merken dat je met deze kennis minder tijd kwijt bent en sneller van een opgeruimde huis kunt genieten.

 

Wil je zelfstandig opruimen met een beetje hulp van mij als opruimexpert zodat je bovenstaande fouten vermijd?

Dan is mijn e-book 7 Simpele stappen naar een opgeruimd huis misschien iets voor jou. In dit praktische stappenplan leer ik je de basisprincipes van het opruimen die ik mijn klanten tijdens een opruimsessie leer zodat ze hun huis zelf verder makkelijk kunnen opruimen en opgeruimd houden. Klik hier om meer erover te lezen.

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie