Wat moet je absoluut doen om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen?

Tips om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen

Wat moet je absoluut doen om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen?

Over een paar weken is het alweer december. Dat betekent dat het weer tijd is om je voor te bereiden op de leukste feestdagen van het jaar. Hoewel deze maand altijd een fijne en gezellige periode is, zorgt het toch voor de nodige stress. Dat laatste vind ik best wel zonde. Want je kunt dit met een goede planning echt voorkomen. Daarnaast zorgt een goede voorbereiding op kerst en de andere feestdagen voor een extra grote portie voorpret. Iets wat dit jaar geen overbodig luxe is.

Waarom is een goede voorbereiding op kerst en andere feestdagen zo belangrijk?

Vroeger vroeg ik me vaak af waarom mijn moeder een planning maakte voor de feestdagen. Ik vond het in die tijd helemaal niet nodig. Totdat ik een baan en kinderen kreeg met de bijbehorende drukke leven. Toen besefte ik dat een goede voorbereiding geen overbodige luxe was. Maar dat ik daarmee de last minute bezoekjes aan allerlei fysieke en digitale winkels kon voorkomen.

Sindsdien viste ik niet meer achter het net omdat een spelletje toevallig extreem populair bleek te zijn en dus al uitverkocht was. En vermeed ik de ellenlange rijen bij de supermarkt en winkels. Iets wat door de huidige maatregelen niet minder zal zijn. Niet alleen is het wachten zo zonde van je tijd, maar oh wat is het toch koud als je buiten op een winkelwagen of je beurt moet wachten!

Wat moet je dan doen om je goed voor te bereiden op de feestdagen?

Om allerlei koude taferelen, ellenlange wachtrijen, teleurstellingen en stress te voorkomen, heb ik 7 handige tips op een rij gezet die je kunt toepassen om ook ontspannen en al genietend voor te bereiden op de allerleukste feestmaand van het jaar.

1. Maak eens een lijst

Omdat je in de weken voor de de feestdagen rekening moet houden met tig dingen, is het raadzaam om een zogenaamde braindump te maken. Maar eerst, wat is een braindump?

Een braindump is een lijst (ook bekend als moederlijst) waar je alles opschrijft wat je de komende weken moet doen.

Door dit te doen, maak je je hoofd leeg. Je hoofd wordt rustiger en daalt je stressniveau er aanzienlijk. Omdat alles op papier staat, kun je makkelijker zien wat je wel of niet moet regelen of wel of niet wilt doen. Of wat je moet bestellen of kopen.

Er zijn verschillende manieren om zo’n braindump te maken. Zelf vind ik het fijn om de belangrijke data als de geraamte te gebruiken:

  • Pakjesavond
  • Eerste kerstdag
  • Tweede kerstdag
  • Oud & Nieuw
  • Verjaardagen
  • Jaarlijkse borrel op je werk, sportvereniging of vrijwilligerswerk
  • De jaarlijkse kerstdiner of kerstmarkt van de school waar je kinderen op zitten

 

Met behulp van deze lijst heb je meteen in de smiezen wanneer je bijvoorbeeld Sinterklaas viert. Ook met wie, hoe vaak en wanneer je het viert. Met andere woorden: vier je het alleen met je gezin op pakjesavond? Of zijn er verschillende pakjesavonden (zoals dit jaar geadviseerd wordt)?

Als je eenmaal weet wat er op je agenda staat, weet je precies wat je allemaal voor deze dagen moet doen. Zoals voor wie je cadeautjes moet kopen en wanneer je dat het beste kunt doen. Zo weet je ook hoeveel sinterklaasgedichten je moet schrijven en kun je een dag prikken om dat te doen zodat je dit niet op de laatste moment hoeft te doen.

Verder kun je nu het maken van de surprises inplannen (inclusief wanneer je de knutselspullen wilt halen), wanneer je de kerstboodschappen doet (of bestelt), je afspraak bij de kapper, het schoonmaken en opruimen van je huis wilt doen.

Zo’n moederlijst is eigenlijk je basis to-do lijst van waaruit je een werkbare planning voor kerst, andere feestdagen en leuke afspraken (misschien niet dit jaar, maar volgend jaar wel!) kunt maken. Aangezien dit een bijzondere jaar is, zorgt zo’n to-do lijst voor nog meer rust.

2. Bepaal je budget

Elk jaar hoor en lees je dat december een dure maand is. Dat verbaast me niet. Je wilt toch in deze periode samen met je familie en vrienden het extra gezellig hebben. Dus leg je je dierbaren extra in de watten.

Je kookt bijvoorbeeld uitgebreider dan anders en ga je voor een 3 gangen diner. Misschien pak je het dit jaar met een 6 gangen diner, groots uit. Dus koop je luxere ingrediënten want kerst vier je maar 1 keer per jaar. En dit jaar wil je het vooral extra speciaal en gezellig maken.

Zo gaat dat ook met cadeaus. De ervaring leert dat je aanvankelijk van plan bent om bijvoorbeeld 1 klein doos LEGO City te kopen. In de winkel valt je oog op een groter set, dus koop je die omdat het completer is en verhoudingsgewijs goedkoper is. En zo heb je meer uitgegeven dan de bedoeling was.

Als je goed kijkt, geef je elke jaar niet alleen meer dan de bedoeling is voor je boodschappen en cadeaus. Maar ook aan kleding, accessoires of misschien zelfs aan goede doelen. Hierdoor vraag je je elke januari vast af waar je geld is gebleven.

Dit kun je voorkomen door een budget te bepalen. Je kunt dit op 3 manieren doen.

hoe bereid je voor op sinterklaas, kerst, oudejaarsavond en andere feestdagen

Bij de eerste manier spreek je samen met je gezin af hoeveel jullie dit jaar bereid zijn om of kunnen uitgeven. Maak duidelijke afspraken hierover en noteer wat jullie hebben afgesproken. En probeer je echt aan te houden.

Dan heb je de tweede manier. Hierbij duik je in de bankafschriften van afgelopen december. Als jij je kerstinkopen vroeg doet, bijvoorbeeld in november, pak dan die afschriften maar bij. Wat je verder met deze informatie moet doen, kom ik verderop op terug.

De derde manier om je budget te bepalen, is door dit jaar je uitgaven goed bij te houden. Een leuke bijkomstigheid bij deze manier is, dat je (bewust of onbewust) minder uitgeeft. Als het eenmaal januari is, pak je je lijst met uitgaven en ga je je budget voor volgend jaar bepalen.

In principe maakt het niet uit welke manier je kiest om je budget te bepalen. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in wat je kunt uitgeven.  Om nog meer inzicht te krijgen kun je je uitgaven in verschillende categorieën indelen. Vervolgens schrijf je achter elke categorie wat je eraan hebt uitgegeven of wilt uitgeven. Op deze manier bepaal je het budget voor de feestdagen en heb je een handig hulpmiddel om je eraan te houden.

3. Maak een cadeaulijst

Of je nu alleen voor Sinterklaas of kerst cadeaus koopt, toch is het handig om een lijst te maken. Zet eerst op een rij voor wie je elk jaar een cadeau koopt. Als dat alleen je gezin is, ben je zo klaar.

Misschien koop je elk jaar weer op het laatste moment toch een cadeau voor je ouders, je beste vriendin of iets kleins voor het personeel van het verpleeghuis waar je oma woont. Als dat zo is, zet het er maar op je lijstje. Je toekomstige ik zal je zo dankbaar zijn!

Het fijne van een cadeaulijst is dat je ten eerste zeker weet voor wie je iets moet kopen. Ten tweede kun je alvast de cadeautjes kopen. Zo heb je geen last van de vervelende last minute stress. In de winkels is het op dit moment nog redelijk rustig. Ten derde voorkom je dat je zomaar iets koopt omdat je helemaal geen idee hebt wat je kunt geven.

En laten we eerlijk zijn, je wil niet bij de kassa staan met het gevoel dat je weer zomaar iets hebt gekocht. Ook wil je geen cadeaus geven die niet in de smaak vallen en die vervolgens op de rommelstapel belanden van je dierbare ouders of vriendin.

Lees ook: 5 Leuke cadeaus die helemaal geen rommel geven

4. Vergeet je eigen cadeau wenslijst niet

De reden waarom ik een voorstander ben van een cadeau wenslijst is dat je hiermee voorkomt dat je spullen krijgt die je bijvoorbeeld niet leuk vindt of helemaal niet nodig hebt.

Sommige mensen vinden zo’n lijstje iets hebberigs hebben. Maar dat is het echt niet. Zo’n lijstje bijhouden is juist heel praktisch omdat je altijd een antwoord hebt op de jaarlijkse vraag: ‘Wat wil je voor Sinterklaas (of kerst of je verjaardag) hebben?’

Bovendien help je je gulle gever een handje in haar jacht op de perfecte cadeau. Het enige wat je hoeft te doen is het lijstje erbij pakken om te kiezen wat je graag wilt. Zoals het laatste boek van je favoriete schrijver. Of iets dat je nodig hebt. Zoals mijn vriendin: ‘Elma, je maakt me super blij met een setje blauwe thee- en handdoeken’.

Heb je nog geen verlanglijstje? Wacht niet langer om eentje te maken!

5. Maak een ‘kerstkaarten’ lijst

De laatste jaren hebben de papieren kerstkaarten plaats gemaakt voor de digitale kerst- en nieuwjaarsgroet. Dit fenomeen maakt dat de drempel om de digitale beste wensen te versturen een stuk lager is geworden. Vaak doe je dat ‘effe tussendoor’.

Maar dat ‘effe tussendoor’ komt 9 van de 10 keer toch niet goed uit. Om dat te voorkomen, is een lijst met mensen die je absoluut een (digitale) kerstkaart wilt versturen heel handig. Zelfs als je maar een appje stuurt, een e-mail of maar een simpel bericht op een of meerdere social media kanalen plaatst.

voorbereidingen op kerstmis en andere feestdagen

Het laatste wat je wilt is om op kerstavond of in de eerste uren van het nieuwe jaar door je contacten te moeten scrollen en in de drukke gezelligheid nog te moeten bedenken aan wie je een appje wilt sturen. Om niet te hebben over het nog op zoek moeten gaan naar een leuke en bij die persoon passende kerstplaatje.

Dus, wil je dit jaar dit terugkerende item anders aanpakken? Maak een lijstje van familieleden, vrienden, kennissen of collega’s die je graag een kerstberichtje wilt versturen. Als je die hebt, hoef je vervolgens een paar leuke plaatjes of gifjes te zoeken, en klaar ben je om ze te versturen.

6. Bedenk een kerstmenu en plan je boodschappen

Hoewel dit jaar het kerstdiner anders zal zijn dan we gewend zijn, is het geen reden om geen menu op te stellen. Als je dit nooit eerder hebt gedaan, zou ik juist dit jaar ervoor gaan zodat je iets hebt om naar uit te kijken.

Kinderen vinden het super leuk om met je mee te denken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je gemakkelijker rekening kunt houden met hun wensen. Scheelt je een boel teleurgestelde gezichten aan tafel en zorg je meteen voor een grote portie voorpret.

Komen er vrienden of andere familieleden over de vloer? Schroom niet om ze te vragen om een bijdrage te leveren voor het kerstdiner. Vaak vinden mensen het juist leuk om iets speciaals (bijvoorbeeld hun signature dish) te koken voor de feestdagen.

Als je eenmaal weet met hoeveel man je aan tafel zit en wat er op het menu staat, heb je zo gepland wanneer je welke boodschappen doet (of bestelt). Zo kun je bijvoorbeeld lang houdbare producten (pasta, meel of rijst) eerder in huis halen. En hoef je vlak voor de feestdagen alleen maar groente en fruit te kopen. Op deze manier weet je zeker dat je alles op tijd in huis hebt.

7. Spaar alvast voor de feestdagen van volgend jaar

Hoe je het went of keert, december is en blijft een dure maand. Daarom hoort sparen bij het rijtje van mijn tips om je goed voor te bereiden op de feestdagen.

Door op tijd te beginnen met sparen hoef je geen grote bedragen opzij te zetten. Het voordeel van zo’n spaarpotje is dat je voorkomt dat je bankrekening in januari magertjes bij staat. Met een beetje pech beslist je wasmachine om dan kapot gaat. Hoe betaal je de reparatie?

Dus, achterhaal wat je vorig jaar hebt uitgegeven of houd het dit jaar goed bij zodat je in januari meteen een potje kunt aanleggen voor de dure feestmaand.

Lees ook: Hoe jij het opruimen van je huis als goede voornemen kunt volhouden

Volop genieten van de gezellige kerstperiode

Zoals je ziet, zijn er veel dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden op de feestdagen. Sommige kun je zelfs ruim van tevoren doen zodat je in alle rust en ontspannen dingen kunt bedenken en regelen. Maar die je vooral ruimte geven om te genieten van de gezellige tijd die deze speciale weken met zich meebrengen.

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je in voor mijn OpruimmailsAls dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

 

Gerelateerde blogs

Waarom zou je je huis voor kerst en andere feestdagen ontspullen?

3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

7 Handige tips om je kerstspullen netjes op te bergen

5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt

Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je helemaal niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie