Waarom zou je je huis voor kerst en andere feestdagen ontspullen?

waarom je huis ontspullen voor kerst en andere feestdagen

Waarom zou je je huis voor kerst en andere feestdagen ontspullen?

December is de gezelligste maand van het jaar. Met Sinterklaas, kerst, oudjaarsdag en tig gezellige afspraken op de agenda is deze maand vaak de drukste van de twaalf. Het laatste waar je dan aan denkt is om je huis voor de feestdagen te ontspullen. Maar aangezien deze maand extra chaos en rommel met zich meebrengt, is dat helemaal geen slecht idee. Vooral dit jaar waarin we, vergeleken met voorgaande jaren, noodgedwongen meer binnen zullen moeten blijven.

Want hoezeer je je best ook doet om niet in de verleiding te vallen van de prachtig versierde winkelplanken en aantrekkelijke digitale aanbiedingen, toch zullen er spullen hun weg je huis in zien te vinden. En het laatste wat je beslist niet wilt, is het nieuwjaar inluiden in een huis met nog meer rommel.

Hoezo loont het om je huis voor kerst en andere feestdagen te ontspullen?

Als je nu denkt “Tja, het zal heus meevallen met de rommel”, “Ik heb er echt geen tijd voor”, of “Waarom zou ik moeten ontspullen voor de Kerstdagen?” Klik nog niet weg, maar lees eerst waarom het loont om je tijd en energie hierin te steken.

1. Je maakt letterlijk en figuurlijk meer ruimte

Misschien denk je nu “Duh, logisch dat ik ruimte maak als ik spullen wegdoe”. Toch doen veel mensen dit niet terwijl de feestdagen ieder jaar weer garant staan voor een tsunami aan spullen. Al deze spullen zorgen op hun beurt voor nog meer rommel en onrust (vooral in je hoofd).

Als je denkt dat het reuze meevalt, ga eens na wat je elk jaar in december krijgt. Als je een baan hebt, zul je ongetwijfeld een kerstpakket van je werkgever krijgen. Deze is op vakkundige wijze goed gevuld met allerlei lekkernijen en super handige spullen.

In het geval je een eigen bedrijf hebt met een boel tevreden klanten krijg je vast en zeker een of meerdere) flessen wijn, een doos bonbons, een boek, een cadeaubon en veel kerstkaarten. je huis opruimen voor kerstmis en andere feestdagen is belangrijk

Dan heb je de cadeautjes die je op pakjesavond en misschien ook met Kerstmis krijgt. Schep nog eens de extra Sinterklaas en kerstboodschappen die je in huis haalt en wat nieuwe versieringen.

Alles bij elkaar opgeteld zijn dat een heleboel spullen die je huis binnenkomen! Wil je de boel netjes houden om zo rommelloos mogelijk de feestdagen door te komen en het nieuwjaar opgeruimd in te gaan, dan zul je moeten ontspullen.

Met de feestdagen om de hoek en de daarbij behorende drukke agenda, heb je niet veel tijd om het ontspullen uitgebreid aan te pakken. Je zult dus het ontspullen slim moeten aanpakken door je te richten op plekken die je snel opgeruimd hebt zoals de koelkast en voorraadkast. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je maakt namelijk ruimte voor de nieuwe boodschappen én je weet precies wat je in huis hebt waardoor je minder voedsel verspilt. En geld bespaart.

En heb je kinderen? Ga dan samen hun speelgoed sorteren om zo ruimte te maken voor de nieuwe spulletjes die ze van de Sint gaan krijgen. Door dit te doen beperk je niet alleen de hoeveelheid rondslingerende speelgoed. Je kunt je kind ook makkelijker leren hoe hij zijn speelgoed zelf opruimt als hij klaar is met spelen. 

2. Je houdt er een goed gevoel aan over

Een huis dat rommelig is, is niet alleen storend omdat je dingen met moeite kunt vinden. Het geeft ook stress en je hoofd wordt er onrustig van. Hierdoor kun je moeilijk ontspannen. Laat staan genieten van de feestdagen.

Door op te ruimen pak je deze nare gevoelens aan. Op deze manier maak je ruimte voor prettige gevoelens. Denk maar aan hoe trots je zult voelen omdat je een kop thee op de salontafel kunt zetten. Dat je geen benauwend gevoel meer hebt als je de woonkamer binnenkomt. Of hoe je voor de volle 100% in je huis kunt ontspannen.

Deze gevoelens worden nog sterker als je bijvoorbeeld speelgoed waarmee je kinderen niet meer spelen doneert aan een kringloopwinkel, speelgoedbank, of een pleegzorgorganisatie. Dit geldt ook als je je ongedragen kleren, nooit herlezen boeken of ongebruikte servies doneert.

Door te doneren staan deze spullen niet meer in de weg. Het schuldgevoel die ze jou geven omdat ze ergens stof staan te happen, is de deur uit. Je geeft deze spullen ook nog een tweede leven. Daardoor draag je een steentje bij aan het milieu. En het mooiste is dat je iemand, die het minder breed heeft, heel erg blij maakt.

3. Je huis schoon en opgeruimd houden is een stuk makkelijker

Je weet het bewust of onbewust wel. Minder spullen hebben, maakt je leven een stuk eenvoudiger. Schoonmaken is het belangrijkste voorbeeld. Eenmaal minder spullen wordt het schoonpoetsen een stuk makkelijker. En schoon houden, dat is geen zware karwei meer.

Je hoeft in zo’n geval geen ongebruikte vazen of ongelezen tijdschriften meer te verplaatsen voor je de eettafel schoonveegt. Je haalt in een oogwenk een doekje over de salontafel of het aanrecht.

Stofzuigen kost je veel minder tijd en energie omdat je niet meer onder de bank of salontafel moet kruipen om ongebruikte speelgoed of andere zaken vandaan te halen.

Naast het sneller schoonmaken, kost het je aanzienlijk minder tijd om je keuken, woonkamer of slaapkamer opgeruimd te houden. Want is de boel een rommeltje geworden? Die heb je in een handomdraai zo weer onder controle.

Het zijn best goede redenen, of niet?

Zoals je leest, is het helemaal niet zo’n gek idee om voor de feestdagen te ontspullen. Wacht vooral niet te lang om er werk van te maken. Ruim dus elke dag een klein beetje op en je zult de drukte, rommel en onrust de baas zijn.

Het enige waar je hierna nog hoeft te doen, is genieten van de pepernoten, chocoladeletters, kerstversieringen, lekker eten, oliebollen en de gezelligheid met je gezin 😊

 

Wil je nog meer handige opruimtips? Schrijf je in voor mijn Opruimmails

 

Gerelateerde blogs

3 Plekken in huis die je voor de feestdagen moet opruimen (zodat jij met een opgeruimd gevoel de kerst ingaat)

7 Handige tips om je kerstspullen netjes op te bergen

Wat moet je absoluut doen om je goed voor te bereiden op kerst en andere feestdagen?

5 Makkelijke plekken in huis waar je direct kunt beginnen met opruimen

5 Plekken in huis die je snel opgeruimd hebt

 

Delen op:

Elma
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben moeder van 3 pubers en voormalig sloddervos met een passie voor structuur en rust. Als voormalig rommelkont weet ik hoe het is om te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat veel vrouwen ook worstelen met hun huishouden, deel ik hier al mijn opruimtips.

Geen reactie's

Geef een reactie