Wat doe je met cadeaus die je niet leuk vindt

Cadeaus die je niet leuk vindt wat doe je ermee

Wat doe je met cadeaus die je niet leuk vindt

Elma, wat doe je met cadeaus die je niet leuk vindt? Cadeaus waar je echt niks aan hebt? Wat is dat een goeie vraag om jezelf zo vlak voor Sinterklaas, Kerst of jouw verjaardag te stellen. Want met een goed plan heb je deze goedbedoelde en ongewenste cadeaus zo je huis uit. En voorkom je zelfs dat ze je huis binnenkomen. In dit artikel vertel ik je de tips die ik mijn klant heb gegeven.

Wat doen ongewenste cadeaus met je?

In ons leven krijgen we allemaal te maken met ongewenste cadeaus. Zulke cadeaus zijn natuurlijk goed bedoeld maar op de een of andere manier pijnlijk voor de ontvanger. Vaak zijn ze een bron van teleurstelling omdat je geliefde, familie of vrienden blijkbaar niet goed weten wat je wil. Dat laatste kan zelfs kwetsend zijn. Daar bovenop eisen deze goedbedoelde cadeaus kostbare ruimte in huis op.

Waarom krijg je ongewenste cadeaus?

Als je goed kijkt, is een goed cadeau geven niet zo makkelijk. Een goed cadeau moet aan 3 voorwaarden voldoen. Als eerste moet je de ontvanger aangenaam verrassen. Daarom pakken we cadeaus in. Ten tweede moet het cadeautje als een op maat gemaakte handschoen bij je passen. Op de 3e plaats moet het cadeau iets goeds zeggen over de goede smaak van de gever.

Je zult het met me eens zijn dat een goed cadeau geven best wel een flinke uitdaging kan zijn. Zeker als men iets moet kopen wat helemaal bij je smaak past en ook nog de smaak van de gever accentueert…. Sinds ik bovenstaand weet, weet ik ook hoe ik ongewenste cadeaus kan voorkomen. En mocht er eentje mijn huis binnendringen, dan kan ik het veel makkelijker de deur uit doen.

Wat kun je doen met cadeaus die je niet leuk vindt?

Het leven is namelijk te kort om jezelf op te zadelen met ongewenste cadeaus die ook nog kostbare ruimte in je huis en hoofd opeisen. Daarom heb ik 7 praktische (edgy) tips op een rij gezet zodat je alle cadeaus die je niet leuk vindt met gemak uit je huis kunt verbannen.

1. Bewaren

Je kunt een cadeau die je niet leuk vindt uit beleefdheid ergens in een kast bewaren want tja… een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Toch?

Maar wees eens heel eerlijk. Hoe groot is de kans dat je het op termijn wel leuk of bruikbaar gaat vinden? Hoe groot is de kans dat je smaak zo verandert dat je die lelijke vaas of trui toch gaat gebruiken. Als laatste, hoe groot is de kans dat het ooit goed van pas komt en dat je jezelf dankbaar bent dat je die goedbedoelde cadeau jarenlang in de kast hebt bewaart?

De werkelijkheid is echt anders. Je smaak verandert niet zo dat je al die spullen op een gegeven moment toch mooi gaat vinden. Bruikbaar worden deze spullen (vaak handige gadgets) ook niet. Mocht dat zo zijn, dan is de kans groot dat je niet meer weet dat je het ergens en in welke kast het staat. Dus koop je een nieuwe en vaak betere exemplaar.

Kortom, cadeaus die je niet leuk vindt, kun je maar beter niet bewaren. Bewaar ze ook niet tijdelijk in een kast om later mee te dealen. Want de ervaring leert dat ‘later’ ingehaald wordt door belangrijkere dingen die jouw onverdeelde aandacht opeisen. En zo blijven deze ongewenste spullen jarenlang keurig opgeborgen in een kast. Of belanden ze ergens op zolder of in je schuur waarna ze in onzichtbare rommel veranderen.

Maar zo onzichtbaar is dit soort rommel in werkelijkheid niet. Integendeel. Dit soort rommel zorgt op vakkundige wijze dat jij je kasten moeilijk opgeruimd en overzichtelijk kunt houden. Misschien zelfs tot de aanschaf van nog meer kasten dwingen waarin rondslingerende spullen tijdelijk netjes opgeruimd worden. Want op een gegeven moment zullen er weer spullen rondslingeren. Alles dankzij je onzichtbare rommel. Waaronder al de goed bedoelde cadeaus. En weet je wat onzichtbare rommel nou heel goed in is? Je schuldig of onprettig laten voelen.

Wil je deze spullen toch bewaren? Dan raad ik je aan om die lelijke vaas op een zichtbare plek neer te zetten in plaats van ergens achter in een kast of op zolder te stoppen. Draag die lelijke trui een hele dag. Probeer die op het eerste gezicht saaie boek te lezen. Al doende zul je voelen dat bewaren niet de beste optie is. En zul je die ongewenste en niet leuke cadeaus niet uit beleefdheid bewaren.

Lees ook: 5 Redenen waarom je onzichtbare rommel moet aanpakken

2. Weggooien

Wanneer je geen spullen wilt gebruiken of uit beleefdheid wilt bewaren, dan kun je ervoor kiezen om ze weg te gooien. Voor veel mensen is dit de makkelijkste en snelste manier om van cadeaus die ze niet leuk vinden af te komen. Misschien denk je dat dat echt niet kan. En hoe zit het dan met de gulle schenker?

De schenker heeft niets te zeggen. Je bent haar / hem geen verantwoording schuldig over het lot van het cadeau. De reden is heel simpel: op het moment dat de schenker jou het cadeau overhandigt, mag jij ermee doen en laten wat je wilt. Het maakt niet uit hoe duur of goedkoop het geschenk nou is. Eenmaal gegeven, is het 100% van jou. Anders is het geen cadeau, hè.

Veel mensen vinden weggooien van gegeven spullen zo’n zonde van de grondstoffen en milieu. En helemaal niet duurzaam. Ik snap hun visie. Aan de andere kant, kan ik me heel goed voorstellen dat je na het lezen van dit artikel ervoor kiest om al die ongewenste spullen meteen in de kliko te gooien.

Bijvoorbeeld als je deze spullen de deur als de bliksem uit wilt hebben omdat je je huis wilt ontspullen. En wat als het cadeautje afkomstig is van een nare collega of een onaardige tante? Dan kan ik me voorstellen dat je deze spullen liever in de kliko gooit. In sommige gevallen is het zo dat men op geen enkele manier deze ongewenste spullen bij de kringloopwinkel af kan geven. Niet iedereen heeft er eentje in de buurt van zijn woning. En niet alle kringloopcentra hebben een ophaalservice.

In zulke gevallen is meteen weggooien de beste oplossing.

3. Verkopen

Een cadeau dat je niet leuk vindt, kun je ook verkopen. Verkopen is altijd beter dan ongewenste spullen eeuwig in huis te houden. Of als weggooien helemaal niet met je rijmt. Als je ervoor kiest om deze spullen te verkopen, doe dat zo snel mogelijk. Je wilt niet dat deze spullen in een kast belanden en zo onzichtbare rommel worden. Pak daarom je mobieltje, maak een paar foto’s en upload deze naar Marktplaats, Facebook Marketplace of Vinted.

Dit is een fenomeen die zijn piek kent vlak na Sinterklaas of Kerst. Kijk maar eens op Marktplaats. Als jij hiervoor kiest, hoef je je helemaal niet rot of schuldig te voelen. Zie het zo, je maakt een ander heel blij mee. Bovendien kun je de opbrengst aan iets besteden wat jij wel leuk vindt. Bovendien zorg je op een lucratieve manier dat jouw huis niet dichtslibt.

4. Geef het een ander cadeau

Cadeaus waar je niet blij van wordt, kunt je gewoon aan iemand anders geven. Het mooie aan doorgeven is dat je huis niet dichtslibt met ongewenste spullen. Het is sowieso duurzamer dan weggooien of zomaar in een kast stoppen. Degene die jouw ongewenste cadeau ontvangt kan het juist heel mooi vinden of zelfs hard nodig hebben.

Dit gezegd hebbende, wil ik je vragen om je ongewenste cadeaus niet zomaar aan een ander te geven. Ten eerste moet je de ontvanger niet opzadelen met jouw ongewenste spullen. Ten tweede wil je niet dat de ontvanger zijn eigen eierdopje, boek of sjaal terug krijgt.

Verzeker jezelf daarom altijd dat je het aan iemand geeft die tot een andere vriendenkring hoort. Iemand die geen contact heeft met de persoon die jou het cadeau in eerste instantie heeft gegeven. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties.

Hoe doe je dat? Nou, plak voor de zekerheid een post-it op het doorgeefcadeau met bijvoorbeeld de naam van de schenker erop. Zoiets als: gekregen van Petra. Of: Niet aan Petra geven.

5. Doneer het

Cadeaus die je niet mooi vindt, kun je prima bij de kringloopwinkel of aan een goed doel doneren. Ik vind het persoonlijk de fijnste manier om van goedbedoelde cadeaus af te komen. Want ook ik heb wel eens de neiging om dit soort cadeaus toch te bewaren. Soms uit beleefdheid, schuldgevoel of in de hoop ooit iets mee te kunnen. In zulke gevallen is deze mogelijkheid een geweldige oplossing waarmee ik meerdere vliegen in keer te pakken heb:

Allereerst is het is een duurzame manier om van dit soort spullen af te komen. Je maakt een ander die het misschien hard nodig heeft, blij mee. Je voorkomt dat jouw huis dichtslibt met onzichtbare en zichtbare rommel. Het scheelt je ook eens een boel tijd omdat je niks op Marktplaats of Vinted hoeft te plaatsen. Ook hoef je niet te onthouden aan wie je je ongewenste cadeau wel of niet kunt doorgeven.

Wanneer je van plan bent om deze aanpak toe te passen, adviseer ik je om het verzamelen van spullen zo makkelijk te maken. Om te beginnen creëer een doneerstation. Leg daar een doos of krat neer zodat je op 1 centrale punt in huis je ongewenste cadeaus en andere spullen die je wilt doneren, kunt verzamelen. Wanneer de doos vol is, kun je het bij de dichtstbijzijnde kringloopwinkel of andere organisatie afgeven.

Lees ook: Waar kun je met je spullen terecht na het opruimen van je huis? 

6. Vraag of je de bon mag hebben

Waarom zou je de schenker niet om de bon van je cadeautje kunnen vragen? Zo’n gekke vraag is het zeker niet. Al kan ik me voorstellen dat je deze vraag liever niet stelt. Maar wat als je de gegeven boek al hebt? Of dat je al een planner hebt gekocht voor komend jaar. Eentje is toch voldoende?

En weet je wat? Steeds meer mensen hebben de bon op zak en geven dat aan. Wat de drempel aanzienlijk verlaagd om naar de bon te vragen. Ik zie mensen dit vaak doen als men kleding, boeken of speelgoed cadeau geeft. Want de meeste gevers willen je niet zomaar opzadelen met spullen waar je niks aan hebt. Niemand wilt geassocieerd worden met spullen die een ander in de weg staan of waar zij een schuldgevoel van krijgt als ze ernaar kijkt.

7. Voorkom ongewenste cadeaus

Wil je geen van bovenstaande opties toepassen? Voorkom dan dat je cadeaus krijgt die je niet leuk vindt. Je kunt je familie vertellen dat je geen materiële cadeaus meer wilt, maar daarvoor in de plaats liever een ervaring als cadeau wilt. Zoals samen uit eten gaan of een high tea. Misschien heb je liever kaartjes voor de bioscoop, een concert of een tentoonstelling.

In het geval je het leuk vindt om materiële cadeaus te krijgen, dan is een cadeaulijst een goeie manier om ongewenste cadeaus te voorkomen. Zo’n lijst kun je makkelijk op papier bijhouden of op je telefoon. Wanneer iemand je vraagt wat je voor je verjaardag, Sinterklaas of kerst wilt, dan kun je deze erbij pakken en de enthousiaste gever een cadeautip geven.

Wist je dat online verlanglijstjes steeds populairder worden? Wel zo fijn om dubbele cadeaus te voorkomen! Sommige hebben zelfs een appversie. Wel zo handig! Neem eens een kijkje op een van deze websites: Mijn Verlanglijst, Hatsa!, Gifthings, Lijstje.nl of Kadolijst.nl.

Er zijn nog 2 manieren om nutteloze cadeaus te voorkomen. Namelijk door iedereen vertellen dat je liever geld wilt omdat je aan het sparen bent voor bijvoorbeeld een nieuwe tafel, winterjas of laptop. Of dat men je blij maakt met een cadeaubon van een bepaalde winkel.

Als laatste kun je ook aangeven dat je absoluut geen cadeaus meer wilt. Er zijn steeds meer mensen die je heel blij maakt door ze niks te geven. Ze zijn niet ondankbaar. Integendeel. Omdat ze het gevoel hebben alles al te bezitten wat hun hartje begeert, willen ze juist tijd doorbrengen met familie en vrienden. De aanwezigheid van hun dierbaren en bijkomende gezelligheid is de mooiste cadeau die je ze kunt geven. Als dit bij je past, ga er gewoon voor!

Wat doe je als je toch iets cadeau krijgt wat je niet leuk vindt? Absoluut overbodig is of zelfs nutteloos is? Bedank de gever vriendelijk. Als het je hoog zit, ga op een rustig moment het gesprek aan met de gever. Vooral als dit een ongewenst patroon is. Of pas 1 van bovenstaande tips toe. Maar geef vooral niet op. Blijf je cadeauwensen uitspreken zodat je geen cadeaus krijgt waar je niks aan hebt. De aanhouder wint uiteindelijk wel.

Lees ook: 5 Leuke cadeaus die helemaal geen rommel geven

Ongewenste cadeaus zijn niet leuk, maar je kunt altijd van ze afkomen!

Ik weet als geen ander hoe het voelt om een ongewenst cadeau te krijgen. Ook wat de gevolgen zijn om ze uit beleefdheid te bewaren. En hoe goed het voelt als deze spullen het huis uit zijn of nooit meer binnen komen. Als je na het lezen van dit artikel besluit om het cadeautje te bewaren, hoop ik dat het niet zomaar achter in een kast belandt. Maar een mooie plek in je huis krijgt.

Kies je om een van de andere tips toe te passen, weet dat je helemaal niet schuldig hoeft te voelen voor je keuze. Het cadeau is van jou. Jij mag ermee doen en laten wat je wil. Wat goed voelt. Vergeet niet: het leven is te kort om jezelf op te zadelen met ongewenste spullen die alleen maar fysieke, psychische en emotionele ruimte innemen.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stappen te zetten naar een opgeruimd en georganiseerd huis.

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie