
25 sep Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen
Laatst vroeg een vriendin mij wat ze nodig heeft om succesvol op te ruimen. Ze werd er gek van. Elke keer als ze aan de slag ging met haar huis, kreeg ze het idee dat ze alleen maar meer troep maakte. Soms kwam ze er pas aan het einde van de dag achter dat ze meer heen en weer had gelopen dan opgeruimd had. Dat ze met name spullen van de ene naar de andere kamer had verplaatst. En het ergste was nog wel dat ze ondertussen in de andere kamers ook nog extra rommel had gemaakt.
Toen ik vroeg wat zij voor spullen gebruikte om op te ruimen, keek ze me verbaasd aan. “Spullen? Je gaat toch gewoon aan de slag?” Geen wonder dat ze tijdens het opruimen meer heen en weer liep dan dat ze daadwerkelijk opruimde.
Een goede voorbereiding is het halve werk
In mijn begin pogingen om ons huis op te ruimen en organiseren maakte ik keer op keer dezelfde cruciale fout. Ik ging vaak onvoorbereid de strijd aan tegen onze berg spullen (die op z’n hoogte punt zelfs een Himalaya-achtige proportie had aangenomen….).
Pas toen ik mijn standaard opruimkit, een goede basisuitrusting, had samengesteld, ging het beter.
Weet je wat zo fijn is aan een opruimkit? Door er gebruik van te maken pak je het opruimen vele malen efficiënter aan. Hierdoor krijg je meer in minder tijd voor elkaar. Zo kun je succesvol opruimen.
Vergelijk het bijvoorbeeld met de gereedschapskist van een aannemer. In zo’n gereedschapskist vind je gereedschap die hij tijdens de meest voorkomende klussen nodig heeft. Op deze manier hoeft hij niet elke keer dat hij iets nodig heeft in zijn auto te stappen om een rondje bouwmarkt te doen. Met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor opruimen. Je wilt efficiënt bezig zijn. De klus klaren om vervolgens van je succesvolle opruimsessie te genieten.
Wat heb je nodig als je keigoed wilt opruimen ?
Een opruimkit samenstellen is niet ingewikkeld of moeilijk. Uit ervaring weet ik dat je de meeste spullen al in huis hebt. Ook dat je waarschijnlijk op zoek moet naar een aantal onderdelen. Ik ben immers een rommelkont. Daarom adviseer ik om de opruimkit van te voren samen te stellen. Het liefst een paar dagen voor je geplande opruimsessie. Het scheelt je tijd, energie en raak je niet ongemotiveerd. De volgende 5 dingen heb je nodig:
1. Drie verhuisdozen of klapkratten die je als volgt markeert
– Hier bewaren (HB)
– Elders bewaren (EB)
– Weggeven (W)
Allereerst, als je klapkratten wilt gebruiken, pak het markeren simpel aan door een vel papier te gebruiken en deze met plakband aan je krat vast te plakken. Je wilt immers snel en zonder veel poespas aan de slag gaan.
Nu vraag je je af waarom je 3 dozen nodig hebt om succesvol op te ruimen.
Je hebt ze om 3 simpele redenen nodig:
– Door de 3 dozen te gebruiken zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk op de opruimplek (kamer, kast) blijft. Hierdoor blijf je 100% gefocust op wat je op de opruimplek moet doen. Waardoor de verleiding om ergens anders in huis ook aan de slag te gaan tot een minimum wordt beperkt.
– Tijdens het opruimen wordt het soms rommeliger. Hiermee beperk je de rommel die tijdens het opruimen is ontstaan tot 3 dozen. Stel je eens voor dat je vriendin onaangekondigd voor de deur staat om belangrijk nieuws met je te delen….. Geen probleem want je kunt de dozen wegzetten en op een ander moment verder gaan met opruimen.
– Ze maken het opruimen makkelijker. Opruimen draait namelijk om beslissingen nemen. En beslissingen nemen over spullen is niet altijd makkelijk. Wanneer je de 3 dozen gebruikt moet je alleen bedenken of je een voorwerp wel of niet wilt houden, waar je het wilt bewaren zonder je zorgen te maken over de precieze opbergplek.
2. Vuilniszak (of een rol)
Voor sommigen een logisch onderdeel van de opruimkit. Maar voor veel rommelkonten (zoals ik in mijn beginjaren) is het geen vanzelfsprekend onderdeel van de opruimkit. Wanneer je geen vuilniszak bij de hand hebt, moet je regelmatig naar de dichtstbijzijnde prullenbak lopen. Onderweg word je afgeleid door andere dingen die je even tussendoor kunt doen. Het gevolg van deze afleidingen is dat je aan het eind van je opruimsessie veel hebt gedaan en je doel niet hebt bereikt.
3. Goed werkende stofzuiger
Een plek die al een tijd verborgen is geweest onder allerlei spullen zit vaak onder het stof of andere dingen zoals dode insecten. Grijp je kans en gebruik je stofzuiger om je plank of lade stofvrij te krijgen. Dit maakt een goede poetsbeurt stukken makkelijker.
4. Schoonmaakkit
– Emmer
– Allesreiniger of lievelingsschoonmaakmiddel
– Schoonmaakdoeken
Door je schoonmaakspullen op handbereik te hebben, kom je niet in de verleiding om de opruimplek te verlaten om eerst alle onderdelen van je schoonmaakkit te zoeken en vervolgens deze samen te stellen. Zo kun je meteen na het stofzuigen van bijvoorbeeld je lade of plank deze een goede poetsbeurt geven.
Tip: Weet je toevallig niet meer waar je emmer ligt? En wil je niet nog een emmer kopen? Leen eentje bij je buren of pak voor mijn part een slakom wanneer je snel aan de slag wilt.
5. Een ‘To Do’ schrift en pen
Je zult je vast en zeker afvragen welke rol een To Do schrift en pen in de opruimkit hebben. Nou, de ‘To Do’ schrift gebruik je om klussen (zoals bestel batterijen voor mijn horloge of breng de vaas terug naar Anne) die je tijdens je opruimsessie tegenkomt, te noteren. Hierdoor blijven ze niet in je hoofd spoken en kun je deze taken later afhandelen.
Aan de slag!
Het fijne van de opruimkit is niet alleen dat je voortaan efficiënter en met meer focus zult opruimen. Je kunt het gebruiken tijdens al je opruimsessies. Wil je het combineren met de KonMari methode? Geen probleem. Je kunt de opruimkit prima met andere opruimmethodes combineren.
Wil je mijn handige opruimtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn Opruimmails. Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.
En ben je niet zo van de opruimmails, maar leer je mij liever kennen? Klik dan snel op deze link.
Gerelateerde blogs
Huis opruimen: waar moet ik beginnen?
Schuur opruimen? Met deze 11 handige stappen & tips ruim je je rommelschuur zo op!
7 Veelgemaakte fouten die je tijdens het opruimen van je huis moet vermijden
Magneetplekken? Pak ze in 5 stappen aan!
*In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat, indien je iets koopt via mijn link, ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je niets extra. Ik wil je alvast hartelijk bedanken als je iets koopt via mijn link.
Geen reactie's