Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

nodig opruimen opruimkit

Wat heb ik nodig om succesvol op te ruimen

Laatst vroeg een vriendin mij welke spullen ze nodig heeft om succesvol op te ruimen. Ze werd er gek van. Elke keer als ze aan de slag ging met haar huis, kreeg ze het idee dat ze alleen maar meer troep maakte. Soms kwam ze er pas aan het einde van de dag achter dat ze meer heen en weer had gelopen dan opgeruimd had. Dat ze met name spullen van de ene naar de andere kamer had verplaatst. En het ergste was nog wel dat ze ondertussen in de andere kamers ook nog extra rommel had gemaakt.

Toen ik vroeg wat zij voor spullen gebruikte om op te ruimen, keek ze me verbaasd aan. “Spullen? Je gaat toch gewoon aan de slag?” Geen wonder dat ze tijdens het opruimen meer heen en weer liep dan dat ze daadwerkelijk opruimde.

Een goede voorbereiding is het halve werk

In mijn begin pogingen om ons huis op te ruimen en organiseren maakte ik keer op keer dezelfde cruciale fout. Ik ging vaak onvoorbereid de strijd aan tegen onze berg spullen (die op z’n hoogte punt zelfs een Himalaya-achtige proportie had aangenomen….).

Pas toen ik mijn standaard opruimkit, een goede basisuitrusting, had samengesteld, ging het beter.

Weet je wat zo fijn is aan een opruimkit? Door er gebruik van te maken pak je het opruimen vele malen efficiënter aan. Hierdoor krijg je meer in minder tijd voor elkaar. Zo kun je succesvol opruimen.

Vergelijk het bijvoorbeeld met de gereedschapskist van een aannemer. In zo’n gereedschapskist vind je gereedschap die hij tijdens de meest voorkomende klussen nodig heeft. Op deze manier hoeft hij niet elke keer dat hij iets nodig heeft in zijn auto te stappen om een rondje bouwmarkt te doen. Met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor opruimen. Je wilt efficiënt bezig zijn. De klus klaren om vervolgens van je succesvolle opruimsessie te genieten.

Welke basis spullen heb je nodig als je keigoed wilt opruimen?

Een opruimkit samenstellen is niet ingewikkeld of moeilijk. Uit ervaring weet ik dat je de meeste spullen al in huis hebt. Ook dat je waarschijnlijk op zoek moet naar een aantal onderdelen. Ik ben immers een rommelkont geweest. Daarom adviseer ik om de opruimkit van te voren samen te stellen. Het liefst een paar dagen voor je geplande opruimsessie. Het scheelt je tijd, energie en raak je niet ongemotiveerd. De volgende 5 dingen heb je nodig:

1. Drie verhuisdozen of klapkratten die je als volgt markeert

– Hier bewaren (HB)

– Elders bewaren (EB)

– Weggeven (W)

Allereerst, als je klapkratten wilt gebruiken, pak het markeren simpel aan door een vel papier te gebruiken en deze met plakband aan je krat vast te plakken. Je wilt immers snel en zonder veel poespas aan de slag gaan.

Nu vraag je je af waarom je 3 dozen nodig hebt om succesvol op te ruimen.

klapkratten om spullen makkelijk te sorteren

Je hebt ze om 3 simpele redenen nodig:

 

– Door de 3 dozen te gebruiken zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk op de opruimplek (kamer, kast) blijft. Hierdoor blijf je 100% gefocust op wat je op de opruimplek moet doen. Waardoor de verleiding om ergens anders in huis ook aan de slag te gaan tot een minimum wordt beperkt.

– Tijdens het opruimen wordt het soms rommeliger. Hiermee beperk je de rommel die tijdens het opruimen is ontstaan tot 3 dozen. Stel je eens voor dat je vriendin onaangekondigd voor de deur staat om belangrijk nieuws met je te delen….. Geen probleem want je kunt de dozen wegzetten en op een ander moment verder gaan met opruimen.

– Ze maken het opruimen makkelijker. Opruimen draait namelijk om beslissingen nemen. En beslissingen nemen over spullen is niet altijd makkelijk. Wanneer je de 3 dozen gebruikt moet je alleen bedenken of je een voorwerp wel of niet wilt houden, waar je het wilt bewaren zonder je zorgen te maken over de precieze opbergplek.

2. Vuilniszak of liever een rol

Voor sommigen een logisch onderdeel van de opruimkit. Maar voor veel rommelkonten (zoals ik in mijn beginjaren) is het geen vanzelfsprekend onderdeel van de opruimkit. Wanneer je geen vuilniszak bij de hand hebt, moet je regelmatig naar de dichtstbijzijnde prullenbak lopen. Onderweg word je afgeleid door andere dingen die je even tussendoor kunt doen. Het gevolg van deze afleidingen is dat je aan het eind van je opruimsessie veel hebt gedaan en je doel niet hebt bereikt.

3. Goed werkende stofzuiger

Een plek die al een tijd verborgen is geweest onder allerlei spullen zit vaak onder het stof of andere dingen zoals dode insecten. Grijp je kans en gebruik je stofzuiger om je plank of lade stofvrij te krijgen. Dit maakt een goede poetsbeurt stukken makkelijker.

4. Nu je al bezig bent, gebruik je schoonmaakkit

Voor de schoonmaakkit geldt dezelfde advies: stel deze ruim van te voren samen zodat je deze alleen hoeft te pakken op de dag dat je gaat opruimen. De basis schoonmaakuitrusting bestaat uit:

– Een emmer of teil
– Allesreiniger of lievelingsschoonmaakmiddel
Schoonmaakdoeken

Door je schoonmaakspullen op handbereik te hebben, kom je niet in de verleiding om de opruimplek te verlaten om eerst alle onderdelen van je schoonmaakkit te zoeken en vervolgens deze samen te stellen. Zo kun je meteen na het stofzuigen van bijvoorbeeld je lade of plank deze een goede poetsbeurt geven.

Tip: Weet je toevallig niet meer waar je emmer ligt? En wil je niet nog een emmer kopen? Leen eentje bij je buren of pak voor mijn part een slakom wanneer je snel aan de slag wilt.

notitieboek om to do's in op te schrijven zodat je succesvol opruimt

5. Een ‘To Do’ schrift en pen

Je zult je vast en zeker afvragen welke rol een To Do schrift en pen in de opruimkit hebben. Nou, de ‘To Do’ schrift gebruik je om klussen (zoals bestel batterijen voor mijn horloge of breng de vaas terug naar Anne) die je tijdens je opruimsessie tegenkomt, te noteren. Hierdoor blijven ze niet in je hoofd spoken en kun je deze taken later afhandelen.

Natuurlijk kun je je mobieltje gebruiken om je ‘To Do’s’ te noteren. Het nadeel hiervan is dat je snel in de verleiding valt om even te checken of je een whatsapp bericht hebt ontvangen. Is die belangrijke mail al binnen? Wat heeft je favoriete influencer op Instagram gepost etc etc etc. Voor je het weet ben je 1 uur verder, ben je vergeten wat je ook wilde noteren en heb je je tijd inefficiënt gebruikt.

Lees ook: Hoe maak je tijd om je huis op te ruimen?

Met deze handige spullen kun je direct aan de slag met opruimen!

Het fijne van de opruimkit is niet alleen dat je voortaan efficiënter en met meer focus zult opruimen. Je kunt het gebruiken tijdens al je opruimklussen. Wil je het combineren met de KonMari methode? Geen probleem. Je kunt de kit prima met andere opruimmethodes combineren.

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen?
Als dank ontvang je mijn 7 handige opruimtips voor een opgeruimd huis.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij iets koopt via de links die ik hierboven noem. Maak je geen zorgen, het kost jou helemaal niets extra! Het is gewoon een win - win situatie voor jou en mij want ik link naar producten die ik relevant en waardevol vind, en jij ontdekt handige producten die je kunnen helpen met opruimen en organiseren.
Alvast hartelijk dank als je besluit om via mijn link te kopen!

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie