Wat moet je schoonmaken voordat je op vakantie gaat? (Voor een ontspannen thuiskomst)

Schoonmaken voor je op vakantie gaat

Wat moet je schoonmaken voordat je op vakantie gaat? (Voor een ontspannen thuiskomst)

‘Mams, waarom moeten we het huis schoonmaken vóór we op vakantie gaan? We zijn toch weg?’ Deze twee vragen stelde ik elke keer weer als mijn moeder hierover begon. Elke keer legde ze mij in geuren en kleuren uit waarom ze het schoonmaken voor we op vakantie gingen belangrijk vond. Dan nog zag ik het nut van dat ‘geschoonmaak’ niet in. Als ik dan zei dat het bij thuiskomst mee zou vallen, zei ze: ‘Je komt er vanzelf achter.’

Had ik maar schoongemaakt vóór ik op vakantie ging

Toen mijn eerste studiejaar erop zat, wilde ik zo snel mogelijk op vakantie gaan. Met de zomer in mijn bol heb ik mijn koffer ingepakt om zo snel mogelijk de zon, zee, vrienden, familie en vooral lekker eten op te zoeken.

Bij thuiskomst verdween mijn vakantiegevoel als sneeuw voor de zon. Mijn appartement stonk namelijk naar een verwaarloosde prullenbak. De vaat die op het aanrecht stond, zag er ook niet best uit. De inhoud van mijn koelkast had betere dagen gekend. Oh oh, wat baalde ik enorm van! Ik had op dat moment echt geen zin in schrobben en schoonmaken…

Wat moet je schoon maken voordat je vertrekt

Of je nu een lang weekend, midweek of een paar weken van huis bent, het is raadzaam om een aantal dingen te doen. Je wilt immers ontspannen thuiskomen en lang nagenieten van je vakantie. Daarom heb ik 7 tips op een rij gezet die je absoluut moet doen vóór je de deur achter je dichttrekt:

1. Eet je koelkast leeg

Veel mensen laten eten en drinken in de koelkast staan. Wanneer ze thuiskomen worden ze vaak verwelkomd door groente, kaas of fruit dat niet meer zo appetijtelijk eruit ziet. Om niet te hebben over de geur die je koelkast dan heeft.

Je kunt dit voorkomen door je koelkast als het ware leeg te eten. In de week voor je vertrek plan je de maaltijden zo in dat je alle groente, fruit en beleg in je maaltijden verwerkt. Daarnaast koop je alleen het hoogstnodige om deze voor te bereiden.

Mocht je onverhoopt een pak kaas, appels of jam overhouden en kun je het niet meenemen? Vraag je buren of ze deze etenswaren willen hebben. Sommige etenswaren kun je prima invriezen. Als je niets kunt weggeven of invriezen, kijk of het nog lang houdbaar is voor je het zomaar in de koelkast laat staan. Als geen van deze opties mogelijk is, dan is weggooien toch de beste optie.

2. Laat je keuken netjes achter

Niets is zo vervelend als thuiskomen en een stapel aangekoekte, beschimmelde en riekende borden op het aanrecht aan te treffen die je vervolgens moet schoonschrobben. Om dit te voorkomen is het raadzaam om wat tijd in de keuken te steken. Je zult jezelf echt dankbaar zijn.

De avond voor je vertrek doe meteen na het avondeten de vaat of laat de vaatwasser dat voor je doen. Wanneer alles schoon en droog is, berg je het direct op. Daarna haal je een doekje over het aanrecht, fornuis en de eettafel.

In de ochtend hoef je alleen maar een kleine vaat te doen. Als je geen tijd voor hebt, spoel de ontbijtborden en bestek even om. Zo blijven er geen etensresten achter die bijvoorbeeld mieren kunnen aantrekken.

3. Leeg de prullenbakken

Voor veel mensen een logische handeling. En toch wordt het in alle haast vaak vergeten.
De prullenbak op je werkkamer zal over het algemeen niet zo’n probleem zijn. Maar zijn soortgenoot in de keuken wel. Je wilt niet begroet worden door een zwerm fruitvliegjes en een stinkende vuilnisbak.

Om dit te voorkomen, loop de avond voor je vertrek alle prullenbakken langs. Haal ze leeg en doe (als je tijd voor hebt) er een nieuwe zak erin. Deze taak kun je trouwens delegeren 😉.

De prullenbak in de keuken kun je vlak voor vertrek legen. Als je het de avond ervoor doet, zorg er dan wel voor dat niemand bederfelijke waar in de nieuwe zak gooit, want anders gaat het alsnog stinken. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld de gebruikte zak op een zichtbare plek in de keuken neerzetten en met je huisgenoten afspreken dat ze alleen die zak gebruiken. Voor vertrek gooi je de zak in de kliko.

4. Doe de was

Thuisgekomen heb je vaak genoeg wasgoed om weg te werken. Dus iets wat je vooral moet voorkomen, is dat je ook nog een berg achterstallige was die je ook nog weg moet werken. Deze achterstallige was geeft je niet alleen onnodig werk. Het kost je meer moeite om vlekken en nare geurtjes eruit te krijgen. Wat je moet schoonmaken voor de vakantie

Daarom is het verstandig om een aantal dagen voor je op vakantie gaat de was goed bij te houden. Je hoeft niet veel tijd in te steken. Als de kleren niet zo vies zijn, kun je gerust in het snelwasprogramma gebruiken. Heb je een droger? Versnel daarmee het hele wasproces. Daarna is het een kwestie van vouwen, opbergen en klaar is Kees.

Lees ook: Hoe ik onze berg wasgoed in 5 stappen onder controle kreeg

5. Verschoon je bed vlak voor je vertrek

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je je bed vlak voor vertrek nog moet verschonen?
Heel simpel. Je hoeft bij thuiskomst dit, nogal vervelend klusje, niet te doen. Bovendien is het heerlijk om na een lange en vaak vermoeiende terugreis in een schoon bed te slapen. Vooral als je vakantiebed niet zo fijn lag vergeleken met jouw bed (wat vaak het geval is)

Naast een verwennerij is het voor veel mensen een manier om het vakantiegevoel iets langer vast te houden. Wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat je verzekerd bent dat bacteriën en huisstofmijten tijdens jouw afwezigheid geen kans hebben gehad om hun gang te gaan. Beiden gedijen namelijk minder goed in schoon beddengoed.

Dus, verschoon je beddengoed even voor je op vakantie gaat.

6. Stofzuigen à la française

Als je je huis regelmatig schoonmaakt hoef je niet uitgebreid te stofzuigen. De dag voor je vertrekt stofzuig je om de zichtbare vuil (vooral etensresten) te verwijderen. Op deze manier laat je je huis netjes en schoon achter. Maar belangrijker nog, je verkleint hiermee de kans op een mieren invasie.

Dweilen hoeft in principe niet. Vooral als je het de afgelopen week hebt gedaan. Bovendien hebben de meeste mensen het druk waardoor ze geen tijd of zin hebben om dit vlak voor hun vertrek nog eens te doen. Maar, als je dit graag wilt doen, ga vooral je gang.

7. Een welkom thuis maaltijd

Een welkom thuis maaltijd is geen schoonmaaktip. Toch heb ik het in de rij gezet van dingen die je moet doen voor je op vakantie gaat. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik een lange terugreis achter de rug heb, heb ik geen zin om te koken. Als je daar ook geen zin in hebt, kook gewoon een dubbele portie van jullie favoriete maaltijd en vries het in.

Bij thuiskomst hoef je het alleen maar te ontdooien, opwarmen en op te eten. Je kunt ook wat diepvriesmaaltijden inslaan, maar die zijn vaak minder lekker, duur en lang niet zo gezond.

Thuiskomen in een schoon huis

Door deze 7 dingen vlak voor je vertrek te doen laat je je huis schoon achter. Je kunt volop genieten van je vrije tijd, gezin en vakantie. En wanneer je thuiskomt stap je onbezorgd en blij je huis binnen omdat je weet dat je geen onaangename verrassingen (denk maar aan mij 😅) te wachten staat.

Dat wordt fijn thuiskomen!

 

Wil je meer handige opruimtips ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn Opruimmails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je mijn 7 handige opruimtips om je eerste stapjes te zetten naar een opgeruimd huis.

 

Gerelateerde blog

5 Tips om je huishouden draaiende te houden zelfs als je hele gezin thuis is

 

Delen op:

Elma Gomes-Jardin
elma@gewoonopgeruimd.nl

Hoi! Ik ben Elma Gomes-Jardin. Ik ben een voormalig rommelkont die houdt van structuur en rust. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het is om elke dag te worstelen met een overdaad aan spullen, een overvolle agenda en een huishouden dat alles behalve op rolletjes loopt. Het ontspullen, organiseren en opruimen van mijn huis heeft mij veel ruimte, rust en tijd gegeven. Omdat ik weet dat andere vrouwen ook hiermee worstelen, deel ik al mijn opruimtips in mijn blogs.

Geen reactie's

Geef een reactie